Skocz do zawartości
IGNORED

Klub fanatyków 2W

Rekomendowane odpowiedzi

Albo ECC82 :).

np. taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

ECC81, tak jak w RH84.

Ten driver na ecc81 działa na dość wysokim prądzie. To jest reguła dla tej lampy ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie czytając wszystkie wasze wpisy na myśl mi przychodzi jeden pomysł .Za zgodą wszystkich dwu- watowiczów jebnelibyśmy na forum jakiś jakiś porządny projekt wzmacniacz se na el84 korzystając z doświadczenia kolegów obytych z różnymi schematami itp.>>> łącznie z zasilaniem . Co wy na to??

Panowie czytając wszystkie wasze wpisy na myśl mi przychodzi jeden pomysł .Za zgodą wszystkich dwu- watowiczów jebnelibyśmy na forum jakiś jakiś porządny projekt wzmacniacz se na el84 korzystając z doświadczenia kolegów obytych z różnymi schematami itp.>>> łącznie z zasilaniem . Co wy na to??

Nie wiem czy jest sens ;-), kilka schematów jest dopracowanych na "ostatni guzik", np RH84 SE - cieszę się nim jak dziecko od ok. miesiąca, kiedy to go popełniłem. Jedyną zmianą w moim przypadku było zasilanie anodowe - prostownik na krzemie, filtracja - 470 uF-+-280 Ohm-+-220uF-+-200 Ohm-+-100uF.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak zmienisz sobie jeszcze to 250 ohm na 320 i podciągniesz prąd na e elce to uwierzę

tak są dopracowane te wszystkie schematy

Edytowane przez mamel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

A chociażby w tym samym układzie RH84 SE dając obciążenie aktywne w pierwszym stopniu ,nie będzie o grosz lepiej?he

A jakby tak wysterowac naszą ulubioną el84 wtórnikiem zasilanym z dwóch napięć względem masy który ma różne obciążenia dla składowej stałej i zmiennej w celu uzyskania bardzo dużej (największej możliwej), niezniekształconej

amplitudy sygnału celem maksymalnego wysterowania lampy mocy.????

Edytowane przez genek

jak zmienisz sobie jeszcze to 250 ohm na 320 i podciągniesz prąd na e elce to uwierzę

tak są dopracowane te wszystkie schematy

Prąd na eelce podciągnąłem od razu przy uruchomieniu, a 250 ohm? - jeśli chodzi o rezystor w katodzie ecc to nie zmieniałem - ale dzięki za podpowiedź - spróbuję go zmienić na 320 i zobaczę co się zmieni ;-)

Pozdro!

Dołączam do klubu z Grundigiem 4070 na jednej ECC83 i jednej ELL80.

Gra to zacnie na odgrodac z głośnikami z tamtych lat....

Brzmienie zaskoczyło mnie a miał być to system eksperymentalny :)

Dołączam do klubu z Grundigiem 4070 na jednej ECC83 i jednej ELL80.

Gra to zacnie na odgrodac z głośnikami z tamtych lat....

Brzmienie zaskoczyło mnie a miał być to system eksperymentalny :)

Jako żródło sprawdza się Marantz cd84 z racji regulowanego wyjścis -które ściszyłem o 40%, srebny interkonekt i antykable pod kolumny.

W tej konfiguracji system wydaje się być zgrany.

Jakie macie doświadczenia z ELL80 w pełnej konfiguracji systemu?

Ukryta Zawartość

post-14480-051769400 1299738539_thumb.jpg

post-14480-073239500 1299738559_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość traxman

(Konto usunięte)

ELL80, to w zasadzie dwie EL95 w jednej bańce. Jedna z ostatnich nowoczesnych lamp, wypuszczonych dla odbiorników "luksusowych" ocierających się parametrami o "HiFi", a bardzo ekonomicznej w zastosowaniu (tylko dwie lampy na stereo 2x3W). W SE wyciąga 3W, w PP nawet 8-9W.

Szkoda, że kompletnie ignorowana przez DiY. Sam popełniłem kilka miniaturowych singielków na EL95/ECC83 (lub 2xEC92, wtedy cała obsada jest 7-nóżkowa).

Pozostał jeszcze do sprawdzenia singiel na EL95/6Ż1P lub 6DL5/6AV6 oraz PP w podobnej konfiguracji.

• 10 miesięcy później...

Po wstawieniu (zamianie transformatorów wyjściowych) mam problem ze wzbudzaniem sie wzmaka.

Mimo braku sygnału, membrana w jednym kanale faluje jak tsunami.Bez dźwięku ale wychył cykliczny poniżej 50HZ.

W przypadku podana sygnału na wejście oscylacja nakałda sie na dźwwiek. Jednoczesnie w "trefnym" kanale są lekkie znieksztalcenia w typie przesteru.(lekki jakby odstrojenie tunera)/.Trafo ma wyjścia 4 i 8 ohm,Na jednym i drugim ten sam objaw w kanale.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po wstawieniu (zamianie transformatorów wyjściowych) mam problem ze wzbudzaniem sie wzmaka.

Mimo braku sygnału, membrana w jednym kanale faluje jak tsunami.Bez dźwięku ale wychył cykliczny poniżej 50HZ.

W przypadku podana sygnału na wejście oscylacja nakałda sie na dźwwiek. Jednoczesnie w "trefnym" kanale są lekkie znieksztalcenia w typie przesteru.(lekki jakby odstrojenie tunera)/.Trafo ma wyjścia 4 i 8 ohm,Na jednym i drugim ten sam objaw w kanale.

Kondensator w filtrze zasilacza 2x50uF do wymiany , na 100%procent

Pozdrawiam,

TAD

Nie . Zachowałem podłaczenie jak przy oryginalach 6-16-676.Może tylko wydłużyło się połaczenie z TG.Bo w inna obudowę wpakowalem.

Kondensator w filtrze zasilacza 2x50uF do wymiany , na 100%procent

Pozdrawiam,

TAD

To zrobię -jako rzecze Zaratustra:) .

THX

Ukryta Zawartość

post-30841-0-32354500-1328122035_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie . Zachowałem podłaczenie jak przy oryginalach 6-16-676.Może tylko wydłużyło się połaczenie z TG.Bo w inna obudowę wpakowalem.

To zrobię -jako rzecze Zaratustra:) .

THX

Po wlaczeniu sprawdzic tetnienia anodowe /powinno byc mniej jak 50mV ????

Jak podłączyć wspólczesne,aby zachowac masę na obudowie

Należy przylutować minusy do obudowy.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Czy można sie wkupić do klubu z trzema watami,może czterema. Projekt RH84 na el84 i ecc81

Ukryta Zawartość

Świetny wzmacniacz z szerokopasmówką i hornem w odgrodzie,sprawność conajmniej 93db-gra dość sprawnie,cudowne trąbki i wysokie tony,nawet jeśli coś nie jest dograne to i tak żywość i realistyka to nadrabia.

post-24925-0-38649800-1328462616_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RH84 ma jeden podstawowy knot i nawet najtęższe głowy z triody i elektrody papugują go bez zastanowienia

R.a dla EL84 w SE to 3.5K a nie standardowe 5.2K jak dla PP

pomijam ,że z ECC81 w napięciowym daje to w sumie efekt średni

RH84 ma jeden podstawowy knot i nawet najtęższe głowy z triody i elektrody papugują go bez zastanowienia

Dzięki,o opór anodowy chodzi? poczytam i się poucze,jak zrozumiem to spróbuje to pomierzyć i poprawić.

Jeszcze mnie zastanawiają pola elektromagnetyczne,czy trafa nie wpływają na siebie i lampy, bo ot tak ułożyłem wszystko na wygląd. Ale na szczęście brumów i tym podobnych nie ma.

Coś chyba nie do końca tak.

Ra=5.2k dla EL84 SE w połączeniu pentodowym to chyba najbardziej klasyczne i polecane obciążenie.

Ra=3.5k zalecane jest dla EL84 w połączeniu triodowym. EL84 w układzie PP (push-pull) - najbardziej klasycznie to 8k. Proponuję zapoznać się z datasheet'em EL84.

Ja widzę inny problem z RH84, trzeba mieć dla niego naprawdę dobry transformator głośnikowy, bo w tym układzie tg nie jest obcięty pętlą sprzężenia zwrotnego i wyjdą wszelkie jego niedociągnięcia i nierówności pasma.

pozdrawiam

Coś chyba nie do końca tak. pozdrawiam

w jakim trybie pracuje EL84 w aplikacji RH ?

pozdrawiam (bez odsyłania do literatury i sugestii zależności Ra od B+)

Edytowane przez mamel

w jakim trybie pracuje EL84 w aplikacji RH ?

pozdrawiam (bez odsyłania do literatury i sugestii zależności Ra od B+)

Masz rację, napisałem z pamięci, wydawało mi się, że RH84 to klasyczne połączenie pentodowe. Co nie zmienia faktu, że Raa=5.2k dla PP nie jest najszczęśliwszym obciążeniem nawet jeśli będziesz kombinował napięciem B+ :)

pozdrawiam

Edytowane przez tomasz6662

nikt nie jest nieomylny, ja też wypuściłem lapsus z "PP" zamiast "pentoda", sorry :)

Edytowane przez mamel

nikt nie jest nieomylny, ja też wypuściłem lapsus z "PP" zamiast "pentoda", sorry :)

:)

Moim zdaniem większość konstrukcji EL84SE powstaje dzięki łatwemu i taniemu dostępowi do transformatorów tg2,5 i tg5. Decydując się na RH84 rezygnujemy z tej zalety, trzeba zamawiać/szukać bardzo dobrego transformatora głośnikowego. Choć niedopasowanie w wypadku połączenia triodowego nie jest tak szkodliwe jak dla pentody to przy sprzężeniu nie obejmującym transformatora wyjściowego i zastosowaniu śmieciowych tg2,5 i tg5 i tak dostaniemy tylko namiastkę hi-fi.

pozrawiam

:)

Moim zdaniem większość konstrukcji EL84SE powstaje dzięki łatwemu i taniemu dostępowi do transformatorów tg2,5 i tg5. Decydując się na RH84 rezygnujemy z tej zalety, trzeba zamawiać/szukać bardzo dobrego transformatora głośnikowego. Choć niedopasowanie w wypadku połączenia triodowego nie jest tak szkodliwe jak dla pentody to przy sprzężeniu nie obejmującym transformatora wyjściowego i zastosowaniu śmieciowych tg2,5 i tg5 i tak dostaniemy tylko namiastkę hi-fi.

pozrawiam

Ja mam Com_s od Pietro. Próbowałem odłączyć sprzężenie Nfb ale to nie zagrało dobrze wtedy.

U mnie też wszystkie trafa od 4pietro4

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

• Pokaż nowe odpowiedzi