Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetowidy do stereo.

fan64

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z CD się nie rozstaję, ale przyznam że zaczynam powoli odkrywać magię analogowego brzmienia. Głównie dzięki czytaniu wątku "Magnetofon" ;) Wygrzebałem ze strychu ostatnio dwa kaseciaki: Akai GX-R 66 i Aiwa ale nie pamiętam teraz symbolu - jakiś niski model, ale grzebanie w nich i tak sprawia dużo przyjemności.

Zresztą mam pewne pytanie, ale to już nie w tym wątku tylko w "Magnetofonie" raczej ;)

Nad gramofonem też się zastanawiam, ale z kasą teraz kiepsko a poluję na jakiegoś Duala, np. CS 741Q. Kilka winyli też by się znalazło, jakieś TSA albo Scorpions He... He...

Pozdrawiam!

Ten model dobrze mi się spisuje w roli kopiarki CD-VHS.Po prostu wygoda...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

paul_67, 29 Sie 2008, 20:46

A ja biedny cały dzień na CD ;) ale i tak coś mi w uchu szumi ;)))) więc nie szkodzi.

Już wiem, że wygrzebię gdzieś te 25zł i zainwestuję w magnetowid, muszę tylko wyczekać odpowiedni moment żeby mnie z tym rzeczywiście nie wywalili...

Ale za to wczoraj w pociągu relacji Racibórz-Opole przez dwie godziny słuchałem Psycho-Circus na poczciwym 20-letnim Sony WM-BF 22. Muszę jednak przyznać, że taśmę ciągnie ładnie... no i jak wygląda, niepowtarzalny klimat!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Już kiedyś zastanawiałem się nad użyciem magnetowidu do stereo, ale dopiero teraz po przeczytaniu waszych opinii sprawa nabiera rumieńców, szczególnie że wasze wrażenia są pozytywne a ceny sprzętu niesłychanie niskie, nawet rekorderów NOS. Koncepcja archiwiacji nagrań analogowych (winyli) w postaci analogowej innej niż za pomoca typowego decka na kasety audio sama w sobie jest interesująca, a w każdym razie ciekawa i godna sprawdzenia.

Kilkanaście dni spędzonych na eBay oraz wertowanie instrukcji obsługi w celu znalezienia magnetowidu który spełniałby te wymagania:

- ręczna regulacja poziomu nagrywania w trybie Hi-Fi

- wskaźnik wysterowania poziomu nagrywania audio

- deklarowana dynamika producenta dla zapisu Hi-Fi powyżej 88dB

- w miarę możliwości magnetowid SVHS co pozwoli na utylizację nie tylko kaset VHS HiFi ale i SVHS.

- sprawdzona marka (JVC, Panasonic). Sony raczej omijam z daleka bo miałem w przeszłości do czynienia z VCR tej firmy i wrażenia z użytkowania pozostawiały sporo do życzenia, szczególnie mechanika.

zaowocowało znalezieniem modelu Panasonica który spełnia wszystkie w/w wymagania i jest w miarę przyzwoitej cenie. Mowa o modelu AG-1980 jest to model na rynek amerykański, ale wiem że w Europie w tym Polsce podobny model – identycznie wyglądający był dostępny w latach 90-tych. Moje pytanie brzmi, czy ktoś z was kojarzy jakie oznaczenie miał europejski model tego magnetowidu i jeśli ktoś z was go posiada i używa do nagrywania audio – jakie macie co do tego wrażenia. Będę wdzięczny za wszelkie informacje, szczególnie że na razie jeszcze nie zdecydowałem się na zakup tego modelu. Pozdr

Ukryta Zawartość

post-891-100005311 1253486260_thumb.jpg

post-891-100005312 1253486260_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, moja decyzja o zakupie magnetowidu Hi Fi byla podjęta po zapoznaniu się z wątkiem o JVC era.Dla mnie jest to bardziej zabawa i sprawdzenie możliwośći tego typu sprzętu.Na temat tej zabawy padly rożne zdania i opinie,coz kazdy ma do tego prawo.Po roku "zabaw" z Panasonicem AG-7330,mogę napisać śmialo ze możliwosci tego sprzętu jesli chodzi o zapis audio są naprawdę spore.Przegrywalem z CD i z "satelity",ja może już zbyt dobrze nie slyszę ale i mlodzi ludzie w wieku 22l nie byli w stanie odgadnąć co w danej chwili gra.....Doszlo do tego ze Chucka Mangione i jego Children of.... slucham z VHS.

Gość

(Konto usunięte)

fan64, 21 Wrz 2009, 09:46

>Witam, moja decyzja o zakupie magnetowidu Hi Fi byla podjęta po zapoznaniu się z wątkiem o JVC

>era.Dla mnie jest to bardziej zabawa i sprawdzenie możliwośći tego typu sprzętu.Na temat tej zabawy

>padly rożne zdania i opinie,coz kazdy ma do tego prawo.Po roku "zabaw" z Panasonicem AG-7330,mogę

>napisać śmialo ze możliwosci tego sprzętu jesli chodzi o zapis audio są naprawdę spore.Przegrywalem

>z CD i z "satelity",ja może już zbyt dobrze nie slyszę ale i mlodzi ludzie w wieku 22l nie byli w

>stanie odgadnąć co w danej chwili gra.....Doszlo do tego ze Chucka Mangione i jego Children of....

>slucham z VHS.

Nie mam 22 lat, trochę więcej, ale AŻ takich problemów ze słuchem nie mam...

"Children..." słucham zdecydowanie z CD! :-)

• 2 tygodnie później...

Pierwsze próby nagrywania na wspomnianym Panasoniku AG-1980 są obiecujące. Dźwięk jest czysty, pozbawiony jakichikolwiek trzasków o jakich czytałem powyżej. Dynamika znakomita, zero szumów, dźwiek może nieco minimalnie miększy ale bardzo przyjemny dla ucha. Próbowałem różnego materiału, od twardego rocka, poprzez pop na Bocelim skończywszy. Do nagrań użyłem kaset T120HF DSP (VHS HiFi). Podsumowując, magnetowid sie spisał. W planie próby nagrywania dźwięku z wyłączonym zapisem video (Audio Dub) oraz w trybie normalnym z zerowym sygnałem video (czarny ekran). Pozdr

• 2 tygodnie później...

Panowie i Panie, na allegro za 170 pln wypasione 5 sztuk magnetowidu SVHS Panasonika z 2 kanałami stereo HI_FI z wwskażnikami i osobną regulacją na każdy kanał.

Właśnie kupilem jeden. Zobczymy jak się sprawdzi w roli tasmy audio. Jak ktoś się jeszcze zdecyduje, to proszę o kontakt na priv.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.