Skocz do zawartości
IGNORED

Prostowniki lampowe vs półprzewodnikowe.

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

pwit1 ale te diody to przy trafie bez "center tapped" chyba? stoi coś na przeszkodzie, żeby z trafa V-0-V wykorzystać "pół" (0 i V) i do masy dać przez diody?

>pawcio: ..."ewentualnie jak już musi być CL to malutki pierwszy kondensator".

Minimalną pojemność takiego C1 wyznacza poziom przydźwięku, a ten powinien być niesłyszalny w odległości jednego metra o kolumn głośnikowych.

>Minimalną pojemność takiego C1 wyznacza poziom przydźwięku, a ten powinien być niesłyszalny w

>odległości jednego metra o kolumn głośnikowych.

może trochę inaczej. maksymalną pojemność określa nota katalogowa diody. minimalna pojemność przybliża nas brzmieniowo do zasilacza "choke input" (za dhtrob.com) i dodatkowo obniża napięcie anodowe (co akurat u mnie było przydatne). co do przydźwięku, to nie zauważyłem różnicy między 33uF a 2,2uF za diodą. nie próbowałem co prawda ekstremalnie małych pojemności

Miałem na myśli prostowniki lampowe.

Poza tym u mnie przejście z 20 uF (MKP Solen) na 35 uF (TeCap) wyraźnie zmniejszyło przydźwięk, czyli poprawiła się filtracja. Mam lampy GZ34.

Nie mówie oczywiście, że pierwszy kondensator nic nie zmienia w wygładzaniu napięcia.

Jego wywalenie (na rzecz pierwszego dławika) spowodowalo konieczność dołożenia kolejnej gałęzi LC (czy RC) bo brumik znacząco wzrósł.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.