Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning kolumn - VC doradza

VoiceKraft

Rekomendowane odpowiedzi

Ok VC .

Mimo że działasz na mnie jak płachta na byka to mam do ciebie rzeczowe pytanie:

mam kolumienki na Tesli(TVM) ARN-188-05 4 Ohm - niskośredni i wysokotonie Tonsila GDWK 9/80/1 8 0hm z kopułką tekstylną, obudowa około 15L , pasmo przenoszenia tak na słuch od 40Hz . Jest kilka rzeczy które chciałbym żeby były nieco lepsze :

1. Impuls basu - jest troszkę zbyt mało "estradowy" , pasmo może zostać-mnie całkowicie wystarcza.

2. Mam delikatny problem w zszyciu średnicy z wysokimi - nieco nadziera mi się przy 3-4,5kHz i mam problem ze zgodnością fazową w tym zakresie pomiędzy głośnikami tzn przy przesówaniu się w osi pionowej są straszne różnice w brzmieniu( filtr dla niskośrednio 1 rząd z kompensacją imp. głośnika , filtr dla wysokich 2 rząd + Lpad , częst. podziału ok 3-3,5 kHz )

3. Przydała by sie nieco lepsza jakość wysokich - i tu co proponujesz - zastosowanie mimo wszystko elementów wyższej jakości w zwrotnicy czy jednak wymianę wysokiego na coś innego ( masz jakieś sprawdzone typy? )

Pozdrawiam

P.S.

Aha , dodać musze że pod wzgłędem rozdzielczości tesli na średnich nie mam większych zastrzeżeń tym bardziej w porównaniu do jej ceny. W/w nadzieranie jest kwestią tylko uwypuklenia pewnych częst.

VoiceKraft, jeszcze raz Panu bardzo dziękuję za poświęcony czasik i pomoc w tuningu.

Efekciki paluszki lizać, moja mała mówi ze teraz to dopiero te fale ciepełka czuje jak należy, oj świetne są kolumienki z nową zwrotniczusią.

A kolegom to widzę projekciki wypaliły hi hi

Nie zawsze, o nie zawsze. Jeśli kolega ma na pomyślunku Voice Krafta, to Voice Kraft działa w pojedyneczkę, choć parczek maszynowy ma niczego sobie. Oprowadzany byłem.

Jakby koleżeństwo zamiast złośliwostek zechciało przekonanka nabrać to zdziwionko mocniusie pewniusie, oj pewniusie.

A dokuczać koledze to ładnie tak ? No, nie ładnie przecież.

VoiceKraft, 1 Wrz 2008, 21:40

>co to znaczy estradowy? ma byc bardziej jak w altusach?

Oj nie ! Broń Boże !

Mam na mysli wiekszy drive basu, lepszą kontrole ,artykulację , punktowość tyle że najlepiej z zachowaniem dotychczasowego rozciągniecia w dół. No ew. kosztem minimalnego skrócenia dołu pasma.

Jak w Altusach to nie sztuka zrobić - obcinam BR ,stroje na 60-70 Hz i mam czad jakich mało tylko wtedy raczej przestanę słuchać wszystko oprócz POP i innego disco. :/

Pewnie drogo bo specjalista wysokiej klasy.

No skoro juz wiemy ,że kartą nie mozna płacić to jednak poproszę o cennik .

Przelew może być ? Fakturę wystawisz ? Masz zarejestrowaną działalność czy ,, szara strefa " ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Nie wiem czy bedzie was stać, aby zrealizować to co poleci wam VC,

świetny przykład jego wyśmienitych porad można zobaczyc w tym wątku:

Ukryta Zawartość

No tweetery niczego sobie, idealnie pasują do tych B&W ;]

Ukryta Zawartość

VK mi proszę pomóż.

Otóż posiadam taką podświetlaną kolumnę (hi-end), ale nie mruga w takt muzyki tylko cały czas świeci.

Jaki mam zrobić tuning ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Otóż posiadam taką podświetlaną kolumnę (hi-end), ale nie mruga w takt muzyki tylko cały czas

>świeci.

>Jaki mam zrobić tuning ?

Ja myślę że to zwrotnica nie funguje, powinieneś mieć odpowiednie szczeliny na szynach zasilających, coś jak tutaj :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje kolumny mają dość powietrza i nie potrzebny im tjunning :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam kolejny kłopot z kolumną (swoją drogą ponaglam o porade w poprzedniej sprawie-tzn braku sceny i powietrza z poprzedniej strony), jest to nietypowa kolumna bo to kolumna kierownicza czyli niecałkiem hi-end ale do rzeczy, od dwóch dni jestem kierownikiem quad'a którym to sieje spustoszenie w moim ogrodzie i tu pojawia się kłopot bo przy bardzo szybkiej jeździe (jak na taki pojazd i warunki) ok 60km/h i wchodzeniu w poślizg boczny wyraźnie przeszkadzają mi niewielkie luzy we wspomnanej kolumnie kierowniczej co sprawia wrażenie że zaraz wyj...orła ato ryzyko bo niewiadomo co z tego wyjdzie więc postanowiłem się poradzić wszak to temat jak najbardziej na miejscu-tuning kolumn i to właśnie chciałbym uczynić, widocznie producent pojazdu nieprzewidział takiego zastosowania swojego pojazdu jak w/w no ale tuning to dostosowywanie dla własnych potzrzeb lub ulepszanie więc to chce zrobić, tak stuningować kolumnę aby jazda mogłą być bardziej estremalna. Sprawa dość pilna bo jutro chce się tym zająć. Dodam że końcówki kierownicze są ok, tuleje zawieszenia niewybite a więc tylko ta nieszczęsna kolumna tylko niemam takiej wiedzy aby się zato zabrać a tu temat jak znalazl. Kolumna jest w pełni manualna bez wspomagania hydraulicznego jak równiż bez dodatkowych sworzni czy ruchomych wielofrezów, oczywiście kolumna jest łożyskowana...

Ze swojej strony nieśmiało zapytam o sposób na poprawę parametrów kolumny destylacyjnej- chodzi o przyspieszenie procesu destylacji i ograniczenie rozchodzenia się zapachów :)

Zwrotnica kolumny musi być z miedzi OFC (koniecznie obłożona lodem). Pomieszczenie powinno posiadać wysoką pochłanialność zapachową. W necie można znaleźć pułapki zapachowe (nie wiem, czy wiesz, ale nocą pochłanialność jest najwyższa).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.