Skocz do zawartości
IGNORED

nowe TONSILE wszystkie modele

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Jeśli czyta ten wątek ktoś kto faktycznie zajmuje się sprzedażą głośników Tonsil to proszę o podanie cen zastawów Maestro i Excellence. Ostatnio pojawiło się sporo pytań o nie.

nie wiem, czy w ogóle Tonsile ktoś sprzedaje, co prawda na stronie tej firmy są numery telefonów do sprzedaży detalicznej, ale dzisiaj próbowałem 3 i tylko w jednym miejscu odebrał ktoś z rodziny domorosłego handlowca

Na stronie www Tonsila są sugerowane ceny detaliczne zestawów głosnikowych. Za takie pieniądze powinny pojawić się w sklepach zamawiających u regionalnych dystrybutorów - lista dystrybutorów też powinna gdzieś byc na stronie www .

Dawno temu... Szukałem głosnika który umieścili w katalogu (i sami ten katalog przysłali - wprost z działu marketingu). Kiedy zatelefaonowałem po jeden z głośników okazło się, że takiego nie sprzedają i nie wiedzą czy mają w produkcji...

Halo... tam w Tonsilu!

Czy ktoś mógłby wyjasnić strategię sprzedaży???

Może jednak szykują się także jakieś pozytywne zmiany w sprzedaży unitów?

Może jakies nowe zestawy głośnikowe...

?

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Byc moze juz ktos o tym pisal. Czy Tonsil ma swoj sklep firmowy, lub salon wystawowy w Warszawie? Zdjecia na necie tego nigdy nie pokaza, ale czy wg was standard wykonczenia pudelek jest bliski B&W? Obejrzalem wczoraj po raz pierwszy ich strone i zastanawiam sie czy nie kupic cos z ciekawosci, z sentymentu.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Trzebaby się dokładniej przyjrzeć lub zapoznać z jakimś dokładnym testem w prasie gdzie kolumny są demontowane na części. Jakość budowy najniższych modeli pozostawia bardzo wiele do życzenia, natomiast wyższe np Maestro 130 nieczego sobie, na prawdę solidnie zbudowane z płyt MDF, daleko sięgające oszczędności i bardzo zaniżoną jakość widać w kolumnach podstawkowych i centralnych.

TLC Classik są bardzo solidne i chyba w naturalnej okleinie (tak mi sie wdaje bo ich krajowe poprzedniki Bolero i Tango były były w wersjach w fornirze dębowym i lakierze fortepianowym - na rynek niemiecki)...

Excellence mają dośc podpolite obudowy - czarne i nijakie, ale ten półokrągły front jest bardzo precyzyjnie zrobiony - przypomina kolumny Diory Świdnica i wydaje się że tam zostały wyprodukowane obudowy.

Excellence, mają obudowy robione w stolarniach Tonsilu, a nie w Diorze Swidnicy, jak to może świadczyć po produktach Diory i tym froncie Excellence Tonsilu. Tonsil posiada 3 stolarnie, z czego 2 są bardzo nowoczesne i tam, też wytwarzane są te obudowy.

Takie fronty nie jest trudno zrobić.

Powiedziałem, że wyglądają - ale nie znaczy, że mam rację :-) Po prostu Diora Świdnica była pierwsza z takimi frontami, a czy trudno je zrobic to nie wiem... Wiem że Tonsil ma jakąś wielką multifrezakę, która potrafi wycinać takie zawijane kształty bez problemów.

Chłopacy !

Przeczytałem sporo ostatnich wpisów (chyba ze 40) i oto co się na klawiature pcha:

1- jestesmy jacy jestesmy- kiedy padł VW Niemcy szybko wyłożyły kasę, minęło parę dni i nikt cic nie wie. Tak jakby VW dalej istniał. Merc padł- polączyli z czymś tam i jest ok. Niech ktos złe słowo tu na forum wypali na VW to dopiero mu się dostanie, przeciez to nasz symbol narodowy - ha ha ha ha ha ................................

2- rozmawiając tu wszyscy zapominaja że są jeszcze ludzie normalni, co próbowałem wczesniej powiedzieć. Można z nimi porozmawiać, wymienić poglądy, a na słowo Tonsil nie wpadają w panike, tylko wymieniaja konkretne uwagi- a to że lakier fortepianowy jest super (takie kolumny sam widziałem w sklepach), a to że głosniki robią dobre (w przeciwieństwie do Alpharda) itp. Tu na forum jest pełno oszołomów i to trzeba brac pod uwage włączając się do dyskusji. Kilka lat bezsensownie działających salonów reklamogazetowoopłacanoaudiopseudofilskich zrobiło swoje. Staram się ostro pietnować wszelkie bzdury wypisywane na forum ale tego jest duzo...

3- myslę że Tonsil zna sytuzcję na naszym rynku i wie że ludziska połkną wszystko co im zagranica wcisnie (takie czasy) więc w pewnym sensie słusznie bawią się OEM-em i walczą o rynki zagraniczne.

--->avw

Tak jak pisałem, wykonanie takich frontów to nic trudnego> Spróbuję przybliżyć po krótce sposób ich wykonania.

A tak apropo, taka multifrezarka, w takim zastosowaniu się nie sprawdza, co najwyżej do wykoania wyfrezować pod głośniki, i tak jak w/w modelu kolumn, to sfazowań do okołoa koszy głosników.

Front wykonuje się z MDF-u, z jednej grubej, lub 2 sklejonych cieńszych płyt. Następnie dajemy to na heblarkę (nie mylić z heblem! :-) czyt. strug elektryczny), co bardzo ważne, stołową heblarkę. Po ustawieniu odpowiednio ostarza heblarki, zaczynamy robote. Pierw "zjeżdzamy" jedna stronę płyty, potem drugą, tak że otrzymujemy (patrząc z boku) coś na miarę trójkąta :-). Potem "zjeżdzamy" parę zazy środek, pod róznymi kątami!. No i mamy gotowe. Teraz należy tylko parę razy wyszlifować to szlifierką taśmową.

Jeżeli, ktoś chciałby sobie wykonać takie fronty, to moe mu je wykonać profesjonalnie. GG:3803617

Pozdrawiam

Gość Mun - bez logownia

(Konto usunięte)

Witam,

już wkrótce produkty Tonsilu pojawią się w Warszawie i nie tylko. Poinformujemy Was co i jak, mam wrażenie czytając niektóre wypowiedzi na tym forum, że niektórzy są już dobrze poinformowani. Wybaczcie, ale nie mogę opowiadać o szczegółach planowanych działań.

Kto interesuje się choć trochę tym co się dzieje na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie ten wie jak beznadziejna jest jeszcze sytuacja finansowa Tonsilu. Firma przechodzi trudny proces restrukturyzacji - dostanie drugą szansę i zapewniam Was, że to co złe w działaniach Tonsilu zostanie wyeliminowanie, ale na to trzeba trochę czasu. Lata zaniedbań zrobiły swoje, na szczęście nadal są ludzie w branży (poza firmą), którzy chcą jej w jakiś sposób pomóc i to mnie osobiście najbardziej cieszy. Nie obrażamy się na słowa krytyki, bo z nich płyną konkretne wnioski.

Co do jakości wykonania Maestro, Excellence, Proton to uważam, że w swoim przedziale cenowym prezentują wysoki poziom jakości. Ale ocenę pozostawiam Wam.

Tym czasem zalecam trochę cierpliwości.

• Redaktorzy

Większość krytycznych wpisów na temat Tonsilu dotyczyła faktu, że krajowa firma o potencjale produkcyjnym i konstrukcyjno-intelektualnym pozwalającym jej zalać swoimi produktami pół świata, produkuje w znacznej mierze nie wiadomo co, i kryje się z tym potem po różnych sklepach gieesu. Takie zestawy jak Maestro czy Excellence, niezłe jakkolwiek może jeszzce nie idealne, powinny stanowić podstawę oferty, nie zaś jej ukoronowanie. Powinny też być wszędzie dostępne. Że tak nie jest, stąd rozgoryczenie - ja też chciałbym widzieć w sklepach i w domach dobry polski produkt.

• Redaktorzy

Większość krytycznych wpisów na temat Tonsilu dotyczyła faktu, że krajowa firma o potencjale produkcyjnym i konstrukcyjno-intelektualnym pozwalającym jej zalać swoimi produktami pół świata, produkuje w znacznej mierze nie wiadomo co, i kryje się z tym potem po różnych sklepach gieesu. Takie zestawy jak Maestro czy Excellence, niezłe jakkolwiek może jeszzce nie idealne, powinny stanowić podstawę oferty, nie zaś jej ukoronowanie. Powinny też być wszędzie dostępne. Że tak nie jest, stąd rozgoryczenie - ja też chciałbym widzieć w sklepach i w domach dobry polski produkt.

• Redaktorzy

Jozwa, w połowie roku mają pojawiś się sztandarowe modele Tonsilu, które zepchną modele Maestro i Excellence, na drugi plan. Niestety nie mogę nic wiecej powiedzieć o tych nowych kolumnach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.