Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kolumn - motywacja i sens...

Gelerth

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie bowers robi swoje przetworniki ale nie są one wg mnie rewelacyjne- przynajmniej od 804 w dół. Wyzsze modele ponoc switnie grają ale tylko z koncówkami mocy kikaset wat. Słuchałem w salonie kiedys 804 (jeszcze nie na diamentowej kopułce tylko tych starszych -była ich wyprzedaz za 50 procent ceny) i proac 140 i wtedy gdybym miał kupowac to z wyglądu bym wybrał bowersa ale lepiej grały praocki (płyta nils peter molvaer "khmer").

Niedawno odwiedził mnie kumpel z forum który ma taki sam zestaw (cd i wzmacniacz) i kolumny proacki 140. Chciał posłuchac moich akustyków, przywiózł swoje płyty . Dzwiek mu sie tak spodobał ze własnie sprzedaje swoje zresztą bardzo dobre proacki i bedzie miał akustyki rr2.

W domowych warunkach slimaków nie da sie zrobic , tych kul na głosniki sredniotonowe bowers tez nie robi tylko zleca firmie która zajmuje sie robieniem kadłubów do łodzi (a tak przy okazji mozna takie kule wykonac z czarnego granitu i wytłoczyc w nich otwory - 300 zł sztuka.

Wykonanie paczek takich jak ma proac responance czy nawet gamut nie stanowi jednak problemu dla doswiedczonego stolarza.

Pozdrawiam.

Ps jak zamawiałem elementy u kamieniarza i z ciekawosci zapytał do czego mi są potrzebne a ja mu powiedziałem ze do kolumn to podsunął mi niezły pomysł. Zaproponował ze moze mi wykonac kolume z jednego bloku granitu (prostopadłoscian) w którym wytłoczy otwory (komory) pod głosniki a nawet frezy zrobi a całą obudowe wypoleruje.

Czy akustycznie by sie sprawdziła taka obudowa (przy zachowaniu odpowiednich pojemnosci).

Wizualnie wtedy nawet bowers by nie miał polotu a jedyną wadą byłby chyba cięzar takiej kolumny.

Pozdrawiam.

Kultury do kobiety ! Przecież AMJ = Anna Maria Jopek.

PS. Buraczane forum się zrobiło, alkoholicy i dzieci rządzą, a, i jeszcze analfabeci.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

nautilus81, 8 Wrz 2008, 16:21

>Ps jak zamawiałem elementy u kamieniarza i z ciekawosci zapytał do czego mi są potrzebne a ja mu

>powiedziałem ze do kolumn to podsunął mi niezły pomysł. Zaproponował ze moze mi wykonac kolume z

>jednego bloku granitu (prostopadłoscian) w którym wytłoczy otwory (komory) pod głosniki a nawet

>frezy zrobi a całą obudowe wypoleruje.

>Czy akustycznie by sie sprawdziła taka obudowa (przy zachowaniu odpowiednich pojemnosci).

>Wizualnie wtedy nawet bowers by nie miał polotu a jedyną wadą byłby chyba cięzar takiej kolumny.

>Pozdrawiam.

Coś było na forum, na temat obudów odlanych z cementu.

Akustycznie może się dobrze sprawdzić. Chodzi o eliminację rezonansów ścianek.

Ciężar takiej bryły byłby dużą zaletą, nie wadą.

Tyle, że dźwięk z takiej obudowy może się wydawać za lekki.

Jeżeli nie za drogo to wyniesie, to ja bym na Twoim miejscu spróbował :)

To zalezy od wielkosci ale mysle ze małe podłogówki za tys zł sztuka by zrobił. Bede w okolicy to zapytam ale musze sie najpierw dowiedziec czy bedzie to grało w kamieniu.

No jasne kazdy ma swój swiat...najwazniejsze zeby sie w nim odnaleść.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

jozefkania, 8 Wrz 2008, 17:38

>nautilus81, 8 Wrz 2008, 16:21

>

>>Ps jak zamawiałem elementy u kamieniarza i z ciekawosci zapytał do czego mi są potrzebne a ja mu

>>powiedziałem ze do kolumn to podsunął mi niezły pomysł. Zaproponował ze moze mi wykonac kolume z

>>jednego bloku granitu (prostopadłoscian) w którym wytłoczy otwory (komory) pod głosniki a nawet

>>frezy zrobi a całą obudowe wypoleruje.

>>Czy akustycznie by sie sprawdziła taka obudowa (przy zachowaniu odpowiednich pojemnosci).

>>Wizualnie wtedy nawet bowers by nie miał polotu a jedyną wadą byłby chyba cięzar takiej kolumny.

>>Pozdrawiam.

>

>Coś było na forum, na temat obudów odlanych z cementu.

>Akustycznie może się dobrze sprawdzić. Chodzi o eliminację rezonansów ścianek.

>Ciężar takiej bryły byłby dużą zaletą, nie wadą.

>Tyle, że dźwięk z takiej obudowy może się wydawać za lekki.

>Jeżeli nie za drogo to wyniesie, to ja bym na Twoim miejscu spróbował :)

GDyby to miało jakikolwiek sens firmy audio by już dawno ot produkowały

Antoni Marian Jobacz, 8 Wrz 2008, 23:36

>GDyby to miało jakikolwiek sens firmy audio by już dawno ot produkowały

Ale idą na latwiznę i nie robią tak, zresztą nie wiedziały by ile za to wziąć kasy.

Kiedyś trafiłem na zestawienie wielu różnych materiałow, w kontekście wykorzystania ich właśnie do obudów kolumn. Pamiętam, że te materiały o których wspominacie, wypadły bardzo słabo, zdecydowanie lepsze (i chyba najlepsze) okazały się jednak materiały drewniane i drewnopochodne - sklejka, mdf. Są oczywiście też prace i projekty z kompozytów, ale to przypadki nieczęste i w domowym zaciszu raczej trudno wykonalne...

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 8 Wrz 2008, 23:45

>Kiedyś trafiłem na zestawienie wielu różnych materiałow, w kontekście wykorzystania ich właśnie do

>obudów kolumn. Pamiętam, że te materiały o których wspominacie, wypadły bardzo słabo, zdecydowanie

>lepsze (i chyba najlepsze) okazały się jednak materiały drewniane i drewnopochodne - sklejka, mdf.

>Są oczywiście też prace i projekty z kompozytów, ale to przypadki nieczęste i w domowym zaciszu

>raczej trudno wykonalne...

Wreszcie ktos patrzący realnie a nie garażowi magicy

Antoni Marian Jobacz, 8 Wrz 2008, 23:36

>GDyby to miało jakikolwiek sens firmy audio by już dawno ot produkowały

Firmy widzą sens, ale przede wszystkim... ekonomiczny.

A robienie takich obudów jest ekonomicznie nieuzasadnione.

Po pierwsze trzebaby to rozreklamować, co wymaga czasu i nakładów finansowych.

Po drugie nie wiadomo jak rynek na to zareaguje. A wiadomo, że rynek audio(filski) podchodzi bardzo sceptycznie do wszelkich nowinek.

Po trzecie "sens" to pojęcie względne.

Sama obudowa kolumny jest tworem niedoskonałym, a jej kształt, choć dość prosty, to jednak mało sensowny (akustycznie).

MariuszH, 8 Wrz 2008, 23:45

>Kiedyś trafiłem na zestawienie wielu różnych materiałow, w kontekście wykorzystania ich właśnie do

>obudów kolumn. Pamiętam, że te materiały o których wspominacie, wypadły bardzo słabo, zdecydowanie

>lepsze (i chyba najlepsze) okazały się jednak materiały drewniane i drewnopochodne - sklejka, mdf.

Co do stosowania materiałów drewnopochodnych, sklejanych oczywiście w płyty typu sandwich jak na razie nie ma stosunkowo taniej alternatywy.

>Są oczywiście też prace i projekty z kompozytów, ale to przypadki nieczęste i w domowym zaciszu

>raczej trudno wykonalne...

Ale możliwe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1

post-4056-100005789 1220918504_thumb.jpg

post-4056-100005790 1220918504_thumb.jpg

post-4056-100005791 1220918504_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam chyba jednak zaryzykuje i zrobie te kolumny w kamieniu a chocby z ciekawosci. Zrobie na początek jakies monitory albo nałe podłogówki na sredniej klasie głosnikach (np jakas vifa). Najlepiej cenowo wyjdzie mi zakup jakis uzywanych np avance (dobre przetworniki w kiepskim pudle) wtedy bede miał wszystko jak na dłoni zwrotnice i głosniki, pojemnosci paczek.

Pozdrawiam.

henrykpiątek,

Samo wykonanie obudowy z jakiegoś kompozytu, laminatu jest oczywiście jak najbardziej możliwe, nie takie rzeczy ludzie z tego robią. Chodzi mi bardziej o to, że chcąc dojść do jakichś zadowalających "akustycznych" efektów, skład takiego materiału to dość żmudna, długotrwała i w związku z tym też dość kosztowna zabawa, która już moim zdaniem powoli przestaje być zabawą w DIY, a ociera się o szaleństwo ciut... :)))

Jeśli ktoś natomiast ma odrobinę smykałki do pracy przy drewnie i trochę dobrych narzędzi, może cuda wystrugać :) Wtedy dopiero trudno będzie to porównywać z "paździerzem" wciskanym nam przez niektóre "znane i uznane" firmy :)))

Kiedyś myślałem że dużo łatwiej i taniej jest zrobić dobre kolumny niż dobrą elektronikę.

Dzisiaj uważam dokładnie na odwrót. Owszem, jakie-takie kolumny można sobie sklecić samemu, ale naprawdę dobrych bez specjalistycznego sprzętu i dużego doświadczenia po prostu nie da się zrobić.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, bez doświadczenia i odpowiednich narzędzi nie da się zrobić także elektroniki. To jasne, że jak komuś wypadają narzędzia z ręki, albo ich nie ma, to o czym my mówimy...

Z mojej strony dalsza dyskusja na temat przewagi obudowy z "jakiegoś kompozytu" nad obudową z materiałów drewnopochodnych traci sens z powodu zbyt wielu niewiadomych co do zachowania się właśnie obudowy wykonanej z "jakiegoś kompozytu" i braku wiarygodnych danych w tym kierunku.

>Jaki sprzet specjalistyczny masz na myśli?...

Komora bezechowa, liniowe mikrofony...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.