Skocz do zawartości
IGNORED

Lata produkcji CD Denona.

Utricae

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Chcę zakupić używany CD Denona, a nie mogę znaleźć informacji w jakich latach produkowany był dany model. Interesują mnie takie modele jak 1290, 1400, 1460, 1015 lub inne o zbliżonej jakości oraz dostępnych i tanich laserach. Może podzielicie się wiedzą lub jakimś linkiem?

https://www.audiostereo.pl/topic/45479-lata-produkcji-cd-denona/

Dziękuję za link ale nie ma tam informacji w jakich latach określony model był produkowany. Szukam Denona który spełniałby kilka kryteriów: 1. Dobry dźwięk; 2. Trwałość; 3. Dostępność części i ich cena (głównie laser)4. Pilot i możliwość sterowania głosu z pilota (mam wzmacniacz bez pilota). 5. cena około 300 zł. 6. Podatność na modyfikacje.

Jeśli chodzi o wiek to traktowałbym CD nie jak wino ale raczej jak kobietę a zatem im młodszy tym lepiej.

Studiowałem dyskusje na tym forum i stąd selekcja w wym. cd-ków. Dochodzi jeszcze chyba DCD 1420 ale są tam również takie jak 890, 920 czy 960. Co wybrać ?

moge napisac ci w przyblizeniu (pomyłka 2-3 lata)

dcd-1400 to około 1988roku. stare próchno.

dcd-1290 to bodajze 1995?

dcd-1460 to 1992

dcd-1015 to juz druga połowa lat 90-tych.

do dcd1400 lasera juz nie kupisz.

dcd-1290 ma chyba kss-240a (niecałą stówke oryginał)

dcd-1015 tez jest chyba na 240a

dcd-1460 jest albo na 240a albo na 210A, nie pamiętam dokładnie, w kazdym razie oba dostepne w dobrej cenie.

z tym, ze jezeli chcesz dcd-1460, to od razu licz sie z tym ze bedziesz go musiał tunningowac. bez tego ten odtwarzacz jest wg mnie F A T A L N Y. gra strasznie ciemnym, zmulonym dźwiękiem.

Dzięki za informacje:)

DCD-1420 to pewnie również stary dziadek? widzę, że ma w sobie DAC-e: 2 x PCM54HP - SM5813 i lasery:

KSS-150A / KSS-151A. Czy to byłby dla mnie dobry wybór?

A z trzycyfrowych są jakieś godne uwagi i spełniające wyżej wymienione kryteria a przynajmniej ich większość? Na Allegro jest tego trochę np DCD-960; 890; 920; 735; 895

• 4 miesiące później...

witam , jestem ciekawy twojej opinii o tym denonku?

ja swojego 1015 właśnie wysyłam do zalampowania stopnia analogowego i ciekawy jestem jak to wyjdzie

mam dcd1015 od 1998 roku więc 10lat a poprzedni właściciel miał go 2 latka więc nówka z salonu wyszedł w 1996r i do dzisiaj śmiga cudnie i "zagina" wiekszość CDków w cenie do 1500zł i reszte takich samych dvd

ktoś z forum pisał ze nowsze=lepsze

ja tak nie uwazam - nowsze jest wrogiem dobrego

jakby nic nie zmieniali to by nie zarabiali , a czy to gra czy nie oceniają setki ludzi e domkach a nie 2-3 dupków z oscyloskopem lub kompem

- teraz jak już sie sporo osłuchałem to zaczęło mi troszkę czegoś w nim brakować - no w końcu przez 12lat to kilka bardzo drogich klocków audio zeszło z cenami na ziemię i miałem go okazję porównać

- jedynie trochę "powietrza i oderwania góry od głośników" mi w nim brakuje więc

ja swojego 1015 właśnie wysyłam do zalampowania stopnia analogowego i ciekawy jestem jak to wyjdzie

- powinno przynieść oczekiwane efekty

inni wywalają z niego kilogram kondów i rezystorów i zamieniają je nowymi lepszej klasy - ale wartości pozostają nominalne

to jeden z najlepszych CDków od lat 90tych do dzisiaj

pozdrawiam

Mogę stwierdzić, że spełnił oczekiwania. Gra bardzo ładnie. W porównaniu do Denona DCD 485 bardziej miękko ale jednocześnie szczegółowo i dynamicznie. Mechanika i laser jak na razie OK. Jedyny minus to nieco dłuższe wczytywanie płyty. I jeszcze jedna zaleta to możliwość regulacji głośności za pomocą pilota. Ważne, bo współpracuje ze wzmacniaczem Sansui AU-D7 a ten dziadek pilota nie przewiduje.

pozdrawiam

Witam, Panowie, to może podłącze sie pod temat jak już o dcd 1015 piszemy :)

Mam taki odtwarzacz i następujący problem: raz na kilka razy, gdy zmieniam płytę - nie chce czytać - kreci sie jak szalony, wibruje wszystko, wydaje bardzo nieprzyjemne dźwięki... Po kilku próbach (robie open/close czasami kilka razy, wkładam i wyjmuję płytę) zaczyna działac bez problemu.

Jak juz ruszy ("wczyta płyte") to działa bez problemu, nic nie przeskakuje itp... Czy ktos ma pomysł co to moze byc?

Pozdrawiam,

Kuba.

Przekombinowany analog, taki jak w tych 3-cyfrowych mułach. Za dużo muzyki ginie po drodze.

Jeśli już to brać modele 4-cyfrowe, albo 3-cyfrowe z końcówką AR lub ogólnie te na PCM17042/04 i z laserem KSS-213, chociaż te na PCM56/61 czy AD też są niezłe chociaż dopiero po pewnej ingerencji, np 980, 985. Oznaczenia modeli i serii są na tyle niekonsekwentne, że nie da się szybko wskazać ogólnie które modele brać bez wyliczania.

arturkali5, 22 Sty 2009, 22:58

>kuba86poznan - przeczyść soczewkę lasera.

To nie musi być laser tylko kwestia samego napędu np. docisk płyty. kuba86poznan nic nie napisał o tym, że ma problem z wyszukiwaniem ścieżek czy przeskakiwaniem tylko od czasu do czasu płyta po włożeniu wariuje tzn. pojawiają się wibracje hałasy itd. Miałem kiedyś coś podobnego i to była właśnie kwestia docisku płyty w napędzie - jak płyta dobrze "weszła" i położenie jej było widocznie wystarczająco centryczne to wszystko grało i wyszukiwał bardzo szybko.

Haha moj cedek ma dusze i muchy w nosie, jak sie wnerwie to za kare bedzie musial odtwarzac caly dzien porysowanego cdra z supermarketu. Cd bez rys sie nie czepia, ale te porysowane juz mu nie pasuja... odtwarza plytke a po 2h bez wyciagania plyty z napedu musze wysuwac szuflade zeby zalapal, ale jak pojdzie to plytke czyta do konca(poza jedna ktorej nie lubi:P) Sil mi brak do dziada. Laser byl czyszczony i smarowany:S

Witam, to znowu ja z tym nieszczęsnym denonkiem. Czyszczenie nic nie dało ;(

> Miałem kiedyś coś podobnego i to była właśnie kwestia docisku płyty w napędzie - jak płyta dobrze >"weszła" i położenie jej było widocznie wystarczająco centryczne to wszystko grało i wyszukiwał

> bardzo szybko.

Tak, to na 100 % ten problem - da sie to jakos rozwiązac ?

Pozdrawiam,

K.

kuba86poznan, 25 Sty 2009, 18:09

>Tak, to na 100 % ten problem - da sie to jakos rozwiązac ?

Powiem szczerze, że ja poprostu jakoś z tym żyłem bo ekspertem od grzebania w sprzęcie nie jestem ;) aczkolwiek irytowało mnie to trochę ale na szczęście zdarzało się sporadycznie. Podpytaj może Piotrka608 - to forumowy guru od Denonów może doradzi ci co z tym fantem zrobić.

Problemem może być wysokość tależyka na osi silnika obracającego płytę, jeżeli nie jest dobrze przyklejony to po pewnym czasie może siadać, wystarczy 0,5-1mm za nisko i wczytywanie wariuje, soczewka nie może się zogniskować gdyż jest poza zakresem działania offsetu. Należy go nieco wyciągnąć w górę, co rozwiązuje sprawę całkowicie.

Słusznie kolega prawi niestety to królewska wada denonów..niby wsi trzyma sie solidnie a w co niektórych modelach potrafi sie lekko obsunąć talerzyk na silniku ..wtedy robi sie kupa z ogniaskowaniem..dotyczy to głownie modeli z mechanizmem FG76,77 czyli DCD1015,3000,S-10,1450,1550,s10II,1650...wiecej nie znam.Denon troszketam wdupił..i szczerze powiem nie grzebcie sami w tym bo roznie bywa..mozna schrzanic na całego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.