Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego złom się sprzedaje?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Tak patrzę na tego Revoxa i przypominają mi się lata 70. Mój kolega miał również w tym czasie topowy model stojącego szpulowca Kasprzaka. Symbolu nie pamiątam ale to było coś cudownego. Szpule były tylko przezroczyste. To był wówczas pełen wypas. Marzenie.

Kiedyś kupiłem ze szrotu TELEFUNKENA TRX3000 .

Świetna maszyna . Sprzedałem jak byłem na studiach za grosze .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak będziecie mieli okazję kupic to polecam .

Super chodził w trybie BTL. 4 kanały chodziły jako stereo.

Ukryta Zawartość

Najwięcej kłopotów mam z Philipsem N-4450.Walczę juz z nim czwarty rok.Był bardzo mało używany,ale niestety grzebany.Mam nadzieje,ze do lata już bedzie jak nowy.To bardzo rozbudowana konstrukcja z roku 1972.Posiada cztery silniki,sześć głowic,wzmacniacz 2X20 watt z wszystkimi filtrami.Licznik z pamiecią i elektryczny zegar programujący.Ma automatyczny rewers i jest podświetlony całą masą lampek.Nawet z tyłu gniazda podłączeniowe ,ma podświetlane.Nie był to wcale najlepszy magnetofon w historii,ale jest piękny i chyba warto go przywrócić do pełnej swietności.To też moze być powód kupowania takiego sprzętu.A dla mnie ma dodatkowo wartość sentymentalną.Miałem okazje go widzieć w działaniu w czasach,kiedy samemu miałem zwykłą monofoniczna tonetkę.Wtedy myśl,że mogę coś takiego mieć,a kosztował w 1972 roku prawie tysiąc dolców,wydawała się utopią.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

Taki sprzęt ma wartośc sentymentalną już sie nie produkuje szpulowców. Ale co innego przestarzałe CDkei kiedy mozna kupic cuda techniki na nowoczesnych przetwornikach z zaawansowanym ovesamplingiem i innymi rzeczami które powoduje że nie trzeba stosowac filtrów za przetwornikiem generującym śmieci , które to (filtry) rzucały kotarę na dźwięk.

Jeżeli ktoś nie ma ani wiedzy ani jako takiej ogłady towarzyskiej zaczyna bawić się w proroka eksperta czy innego guru. Trochę pokory i odrobinę rzetelnej wiedzy na skromny początek, jeśli niektórzy kochają silikonowane panienki i uwielbiają wykastrowany dźwięk niech przy tym pozostaną to jest ich sprawa ale niech nie zabierają się za ewangelizację i katechezę, wiara w nowe szaty króla dziwnie mnie nie bierze.Cieszę się, że Marek ma taki sprzęt o jakim marzył, o percepcji cyfrowego zapisu dźwięku , o neurofizjologicznych zagrożeniach o patologicznych zmianach w CUN nie będę pisał.

Kupno drugiego egzemplarza było właściwą decyzją udanej licytacji gratuluję

Zbyszek

A ja ostatnio nabyłem 29 letnie Onkyo A-10 za 700 zł, gra miodzio i wygląda całkiem fajnie. Nie żałuję ani jednej wydanej złotówki. Odkrywam na nowo moją płytotekę. Pozdrawiam.

tak trzymać ! ;-)

niech każdy sam sprawdzi. proponuję zakupić sprzęt nowy super "nowoczesny", najlepiej z jak największą ilością "gwiazdek", a potem poszukać kolegę ze starym złomem i posłuchać. tak dla porównania... starannie dobrany sprzęt ze "śmietnika". potem rozejrzeć się za sprzętem tego typu i najlepiej samemu przekonać się kiedy skończyło się tzw. audio i w jaką kategorię cenową celować. ja teraz szukam źródła. oprócz gramofonu interesuje mnie Naim CD3 oraz kilka innych CD, przykładowo Copland 289. Jak ktoś ma na sprzedaż niech da znać. TDA 1541 !!

• 2 tygodnie później...

Ja bym nie wydawał cudzych pieniędzy. Jeśli ktoś ma ochotę, niech sobie kupuje co chce.

Jak ktoś kupuje samochód z lat 40 to też raczej komfortu i prędkości chyba na myśli nie ma.

Autoposik.Skad wezmiesz laser.W muzeum Philipsa pracuje CD-100.Pierwszy ich odtwarzacz.Pracuje bez przerwy od 1983 roku i jakoś jeszcze się nie zepsuł.Ma włączoną funkcję powtarzania.

Gość

(Konto usunięte)

No cóż sprzęt wygląda jak czołg a nie cedek więc może takie coś działą do dziś. ALe nikt nie postawi w salonie takiego wynalazku. Nie mowie juz o eregonomii i czytelności obsługi. Nie ma wyswietlacza lcd tylkojkaieś żałosne diody. OPzatym przestarzały przetwornik , brako versamplingu i innych nowoczesnych technologii poprawiajacych brzmienie. Brak mozliwosci podlaczenia do daca.

Nie ma żadnego porownania na przykład do Cambridge audio 840. To jest dopiero sprzet i to nowowczesny sprzet. Przeciez cd czyli cyfrowa digitalizacja todziedzina w ktorej obesrwujemy ciągły postep , nowe standarty SACD i wiele innych.

post-22927-100002213 1235933645_thumb.jpg

Hm.

ŻYCIE!

Dałem w ogłoszenia kolumny Grundiga, co to grają o 2 klasy lepiej od Altusów. Przez 2 tygodnie nie było ŻADNEGO zainteresowanego. W końcu poszedłem po rozum do głowy. Wymieniłem się z kolegą (który co nieco słyszy) na Altusy. Altusy sprzedałem za te same pieniadze w GODZINĘ! (nie wiem czy nie za tanio - bo do teraz sypią się zapytania i oferty:)

Dlaczego złom się sprzedaje???

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

atoposik, 5 Mar 2009, 14:55

>To bvył tylko przykład , zresztą więszkosć wystawkowego szrotu to wcale nie ejst hajend nawet

>niebyło kiedy go wyprodukowano.

Prawda!

Ale nie było też "gniotów", których poziom reprezentuje znakomita większość nowych urządzeń nisko budżetowych, naładowanych a jakże "kosmicznymi" technologiami. Dzisiejsze budżetowe kolumny, wzmacniacze i inne "cienko piszczą", zamiast grać:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.