Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepy test wygrany przez audiofila...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Pawle a czy wzmacniacz w zintegrowanej karcie dźwiękowej też uznajesz za referencje? Wszedłem na stronę realteaka w datasheeta i widzę, że ALC888 ma wzmaka. Nawet podawane sa parametry dla 32 ohm. Tyle co mają moje słuchawki. Czy w takiej sytuacji nie powinien on grać inaczej niż inne wzmacniacze słuchawkowe?

Zresztą sam spójrz bo Ty się na tych parametrach znasz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- Built in headphone amplifiers for each re-tasking jack

- Headphone amplifier output@32ohm load - S/N 97dB FSA

- Headphone amplifier output@32ohm load - THD+N -78dB FSA

Ponadto

high-perfomrmance DAC with 97dB SNR

Dodatkowo powinieneś być zachwycony, ponieważ jest to współczeny 24 bitowy DAC

Co Ty na to? Brzmi tak samo jak inne karty dźwiękowe i odtwarzacze CD?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Switch, 28 Kwi 2009, 08:27

>Pawle a czy wzmacniacz w zintegrowanej karcie dźwiękowej

Nie musisz mi zadawać ciągle tego samego pytania albo podobnego. Już na nie odpowiedziałem, możesz sam wyciągnąć wnioski. I powtarzam: Nie jestem informacją.

Pierwsze ostrzeżenie: zaśmiecasz wątek.

Nie będę robił ślepego testu dopóki nie stwierdzisz, że użyty sprzęt gra identycznie. Do tego na zintegrowanej karcie łatwo sobie mogę wyrównać poziom dźwięku, dlatego pytam, żebyś potem nie kręcił. Tym bardziej absuradlnym wydaje się fakt, że wcześniej nie miałeś żadnego problemu z ustaleniem co jak gra. Ba! nawet dziecinnie łatwo ustalałeś co ktoś słyszy!

Moje posty mają ścisły związek z tematem, więc nie rozumiem po co Twoje ostrzeżenie. Być może Pawełek podstawiony pod ścianą, zaczyna się denerwować :))))

pozdrawiam :)))

Gość

(Konto usunięte)

Switch, 28 Kwi 2009, 09:18

>Nie będę robił ślepego testu dopóki nie stwierdzisz, że użyty sprzęt gra identycznie. Do tego na

>zintegrowanej karcie łatwo sobie mogę wyrównać poziom dźwięku

zrób w końcu ten ślepy test, zamiast bicia piany. OK ?

Niedawno ktoś dał linka do testów kart dźwiękowych: są identyczne.

pod warunkiem, że karty są porządnie wykonane, a często, zwłaszcza te zintegrowane na płytach, są kiepsko wykonane i pierwsze co się rzuca w uszy to szumy i przydźwięki.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Gość

(Konto usunięte)

matee, 28 Kwi 2009, 09:41

>pod warunkiem, że karty są porządnie wykonane, a często, zwłaszcza te zintegrowane na płytach, są

>kiepsko wykonane i pierwsze co się rzuca w uszy to szumy i przydźwięki.

To jest jasne, jak są szumy i przydźwięki to karta będzie rozróżnialna w teście ABX z przyczyn oczywistych, co można spokojnie pomierzyć.

a odkurzacze testowaliście? :-D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Switch, 28 Kwi 2009, 07:39

>Pawle to co lepiej słuchać, klocków i kabli czy parametrów technicznych? ;)

Pawel w ogole nie slucha on tylko czyta i toczy swa krucjate. Zreszta Projekt Orion nie brzmi mu tak jak sie spodziewal co zreszta napisla w zakladce DIY.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Panowie, nie próbujcie nawet zmusić Pawła do konkretnej merytorycznej wypowiedzi, bo takiej nie posiada w swoim arsenale. Im dłużej trwa ta krucjata, tym częściej popełnia błędy i gubi się we własnych wypowiedziach. Najpierw wszystko gra tak samo, a teraz, jesli cos jest słabiej wykonane, co owocuje szumami i zniekształceniami, mozna odróznic w ślepym teście. Do niedawna tylko lampy, według załozyciela wątku, były rozróznialne w testach ABX. Podsumowując, nie da się Pawła zmusić do zajęcia jakiegoś stanowiska, wobec konkretnych przypadków. Jedyne argumenty to ABX, ale jak chcesz sie czegoś dowiedzieć, to sobie taki test zrób sam, bo Paweł robił, ale nie stety, nie ma zdania (własnego). Bardzo wygodna forma wypowiedzi, cos troche jak po żydowsku, pytaniem na pytanie.

Gość

(Konto usunięte)

lechb, 28 Kwi 2009, 11:35

>Panowie, nie próbujcie nawet zmusić Pawła do konkretnej merytorycznej wypowiedzi, bo takiej nie

>posiada w swoim arsenale. Im dłużej trwa ta krucjata, tym częściej popełnia błędy i gubi się we

>własnych wypowiedziach.

Wszystko co piszę jest merytoryczne i LOGICZNE. Gorzej jak ktoś ma kłopoty ze zrozumieniem logiki. Jak masz wątpliwości to wskaż dziurę logiczną w tym co piszę.

Co do szumów: poprawne, współczesne CD i wzmaki mają szumy poniżej poziomu, którym należy się martwić. Badziewna karta AC97 może sobie szumieć, wyjdzie to w ABX i w prostych pomiarach. ZERO magii.

Czy to jest jasne ?

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 28 Kwi 2009, 11:45

>"myślałem, że chociaż będzie śmieszne..."

>A jest nudno.

tamten artykuł w zasadzie tak, jeśli pijesz do tego wątku, to też, oczekiwanie jest nudne...

Jest także drażniące dla audiofili: pół roku czekania, 17 stron wątku i ANI JEDNEGO testu ABX wygranego przez audiofila :)

Czy może być coś bardziej podmywającego dla wiary audiofilskiej ?

A tyle wiernych...

Ja tylko przypomnę że Elberoth zaprosił XYZPawła do siebie aby wykazać jak bardzo się myli. Zaoferował bilet, wygraną, a Paweł podkulił ogon i zwiał. Elberoth czekał dłużej niż pół roku... To chyba najlepszy test jaki można było wymyślić, a jego wyniki mówią same a siebie.

Paweł, a co sądzisz ...

I tu pozwole sobie ciebie zacytować:

"Jak nie słychać różnicy w ABX, to jej nie ma."

Czy ty masz jakieś własne zdanie, przemyslenia, doświadczenia, czy tylko podpierasz sie tym co przeczytasz.

>Czy ty masz jakieś własne zdanie, przemyslenia, doświadczenia, czy tylko podpierasz sie tym co

>przeczytasz.

To bardzo dobre pytanie. Jedyną argumentację jaką tu widzę to jakieś linki z sieci, zero własnych doświadczeń. I to rzeczywiście jest nudne.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość

(Konto usunięte)

lechb, 28 Kwi 2009, 12:50

>Paweł, a co sądzisz ...

>I tu pozwole sobie ciebie zacytować:

>"Jak nie słychać różnicy w ABX, to jej nie ma."

jaki jest cel tego cytatu ?

>Czy ty masz jakieś własne zdanie, przemyslenia, doświadczenia, czy tylko podpierasz sie tym co

>przeczytasz.

Widzę, że nie udało Ci się znaleźć żadnej dziury logicznej ? i wolisz pisać o jakichś bzdetach ?

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 28 Kwi 2009, 12:52

>>Czy ty masz jakieś własne zdanie, przemyslenia, doświadczenia, czy tylko podpierasz sie tym co

>>przeczytasz.

>To bardzo dobre pytanie. Jedyną argumentację jaką tu widzę to jakieś linki z sieci, zero własnych

>doświadczeń. I to rzeczywiście jest nudne.

99% Twojej wiedzy jest opartej na CUDZYCH badaniach i doświadczeniach, więc liczy się tylko ten 1% ?!?

Wróć do średniowiecza, tam można było żyć w oparciu jedynie na własnym doświadczeniu :))

Co do linków, ja też chcę tylko JAKIŚ link z sieci (byleby z poprawnie zrobionym testem ABX, tak jak moje).

Po co czytasz nudny wątek ? (jak służbowo, to nie narzekaj ;)

Logiczne jest to iz szukam wlasnie armatury lazienkowej do nowego mieszkania, nawet nie wiecie jaki to problem. za male za duze za waskie za drogie itd... pomocy

p.s skoro tu jest juz taki kibel to chyba moja prosba nie jest niestosowna

tu się mylisz. Co mogę to weryfikuję, dzięki temu mam komfort posiadania własnego zdania któremu żadne linki nie podskoczą :-)

Nie no, żeby być uczciwym, to muszę powiedzieć, że pamiętam, jakoby ABXPaweł wspominał coś o tym, że o ile źródło jest poprawnie wykonane, to nie powinno być różnic.

Podsumowując różne domysły i interpretacje, można powiedzieć, że jeśli źródło A, B i X zapewniają optymalne warunki elektryczne, a ich pomiary wykazują zniekształcenia i szumy na poziomie poza naszą percepcją, to teoretycznie nie powinno być różnic. Wydaje się logiczne stwierdzenie, że w teście ABX (najbardziej poprawnym) także nie będzie różnic do wychwycenia. Chyba że sprzęt audio ma jeszcze jakieś parametry, których nikt nie mierzy, a istotnie wpływają na dźwięk.

to dotyczyło zarzutu że 99% mojej wiedzy pochodzi z sieci. Z pewnością tak nie jest, ale ta część która pochodzi z sieci jest w miarę możliwości weryfikowana. Testy podobne do ABX przeprowadzałem wielokrotnie, bez tego nie ma możliwości wykonania dobrze grającego DIY.

Paweł, sensem tego cytatu jest ukazanie Ci, byc może, czegoś, czego nie dostrzegasz. Nie to, żebym się całkowicie z Toba nie zgadzał, ale jednak nie we wszystkim. Bo np. jak mogą wszystkie wzmacniacze brzmieć tak samo, czy odtwarzacze. Nie mniej jednak, na zadane Ci pytanie czy według Ciebie odtwarzcz DVD, brzmi tak samo jak CD, albo kiedy zaproponowałem, prosty test Z kablami, typu solid core, ze skrętki komputerowej, kontra jaki kolwiek kabel z miedzi, to nawet nie raczyłeś sprawdzić, ale odpisałeś w swoim stylu.

P.S. Jak masz aspiracje zostać jakims guru, to zacznij mieć własne zdanie, udzielaj odpowiedzi w stylu " myślę, że ...", "sprawdzałem, mierzyłem i wyszło mi ...", bo inaczej, niestety, ale bezpułciwość osobowa nigdy nie jest obdarzana szacunkiem, a co dopiero sympatią.

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 28 Kwi 2009, 13:36

>to dotyczyło zarzutu że 99% mojej wiedzy pochodzi z sieci. Z pewnością tak nie jest, ale ta część

>która pochodzi z sieci jest w miarę możliwości weryfikowana. Testy podobne do ABX przeprowadzałem

>wielokrotnie, bez tego nie ma możliwości wykonania dobrze grającego DIY.

a gdzie ja napisałem, że 99% Twojej wiedzy pochodzi z sieci ?!?

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 28 Kwi 2009, 13:36

>Testy podobne do ABX przeprowadzałem

>wielokrotnie, bez tego nie ma możliwości wykonania dobrze grającego DIY.

jak znam życie, to te testy nawet nie leżały koło ABX :) Bo gdyby były to testy ABX, to wiedziałbyś że różne wzmaki brzmią tak samo :) (z wszystkimi sensownymi zastrzeżeniami).

>Bo gdyby były to testy ABX, to wiedziałbyś że różne wzmaki brzmią tak samo :)

No w końcu rozumiem na czym polegają te testy!

Jeśli nie brzmi tak samo, to trzeba je powtarzać dotąd aż zacznie brzmieć tak samo :)

A czy dla uwiarygodnienia testu należy założyć wiadro na głowę? Myślę że wpływ wiadra byłby nieoceniony i już po dwóch pierwszych próbach testy zakończą się z oczekiwanym rezultatem ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.