Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepy test wygrany przez audiofila...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Switch, 29 Kwi 2009, 02:30

> ostry cedek jak

>Azur 640.

nie ma ostrych i tępych CD. Przekonałbyś się o tym gdybyś zrobił test ABX, albo postudiował takie testy.

Co może powodować wyostrzenie ?:

- zachwianie równowagi częstotliwościowej w kierunku wysokich,

- jakieś naprawdę duże zniekształcenia.

W CD tego typu efekty nie występują.

Chociaż nie, widziałem kiedyś w Stereophile wykres charakterystyki drogiego CD z tranowym DACiem (bodajże), on miał spadek -3 dB przy 12 kHz (albo coś takiego). TAK, to może być słyszalne :))

Tylko....., że najtańsze DVD z marketu będzie miał LEPSZĄ :))))

Strefaz, 28 Kwi 2009, 15:08

>To już nawet niejest śmieszne, przestało być już sporo czasu temu.

nigdy nie było

>innego jak narzucanie własnych poglądów w dość agresywny sposób bez dopuszczenia do świadomości że

>ktoś coś może postrzegać inaczej

Czy ja Ci karzę myśleć inaczej i grożę Ci czymś, w przypadku gdybyś tego nie robił ? Nie. Więc nie pieprz głupot.

Akceptuje to, że postrzegacie inaczej rzeczywistośc, jeśli chcecie, żeby was poważnie traktować, to udowodnijcie, że to jest rzeczywista rzeczywistość :)

O nic innego w tym wątku nie proszę...

>samo obrażasz (przypuszczam) większosć forumowej społecznośi zarzucając im w domyśle kłamstwo w

>opisach brzmienia poszczególnych konstrukcji

niektórzy może kłamią, ale większość ulego autosugestii.

To jest po prostu porażka. Strefaz to kolejny forumowicz, który w kulturalny sposób próbował dyskutować, wyjaśnić i robił to nieagresywnie. Na czym się skońćzyło? Że fanatyk XYZ powiedział mu: wypad z wątku. I Strefaz jako w moim mniemaniu kulturalna osoba, po prostu wyszedł, bo z takimi chamskimi postawami się po prostu nie warto zadawać. Mnie spotkało coś podobnego, i miałem już tutaj nie pisać (Paweł odpowie zaraz: 'no to już nie pisz, po co piszesz?!').

Dyskusja merytoryczna i forma dyskusji powinny iść w parze, ale tutaj - jak ktoś trafnie napisał - pozwala się leczyć kompleksy pięciolatkowi z piaskownicy, który albo nie odpowiada na pytania merytoryczne dyskutantów (vide: Switch) odsyłając ich uparcie do testów ABX (mimo że pytanie właśnie ich przeprowadzenia dotyczyło) albo innym mówi po prostu 'wynocha'.

Takiego połączenia prostactwa, agresywności, fanatyzmu, zdziecinnienia i zacietrzewienia jeszcze nie widziałem.

Poza tym XYZ pisze:

"Akceptuje to, że postrzegacie inaczej rzeczywistośc, jeśli chcecie, żeby was poważnie traktować, to udowodnijcie, że to jest rzeczywista rzeczywistość :)"

Tyle że on nic nie akceptuje poza testem ABX, który potwierdzi słuszność jego poglądów (w przeciwnym razie albo urządzenie jest skontruowane nieprawidłowo, albo test został przeprowadzony nieprawidłowo). I ustalmy wreszcie jedną podstawową sprawę: jak XYZ sam zauważył mówimy tu o postrzeganiu rzeczywistości, a tej zmierzyć się nie da, bo to sprawa indywidualna. XYZ właśnie próbuje nam udowodnić, że nikt nie ma prawa do indywidualnego postrzegania rzeczywistości i odbioru muzyki. A serwowanie tautologii w stylu 'rzeczywista rzeczywistość' po prostu obraża logikę, której tutaj XYZ zdaje się tak pilnować. Ten cytat zresztą zdradza poziom i formację intelektualną autora wątku, która dorównuje logice promowanej przez pewnych dwóch panów. W tym ostatnim wypadku, to faktycznie zgodzę się - obaj brzmią tak samo, a XYZ próbuje wysterować swoje parametry by im dorównać.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość

(Konto usunięte)

romekjagoda, 29 Kwi 2009, 10:20

>To jest po prostu porażka. Strefaz to kolejny forumowicz, który w kulturalny sposób próbował

>dyskutować, wyjaśnić i robił to nieagresywnie. Na czym się skońćzyło? Że fanatyk XYZ powiedział mu:

>wypad z wątku.

StrefazZ nadal może pisać w wątku (oby na temat). Ty już nie, bo bredzisz...

biedny kneblowany Pawełek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Seba78, 29 Kwi 2009, 11:52

>biedny kneblowany Pawełek

>http://www.audiostereo.pl/kneblowanie_XYZPawla_50631.html

nie widzisz różnicy pomiędzy publicznym forum i jego regulaminem a de facto prywatnym wątkiem. Blokuję tylko chamów i upartych ignorantów, którzy nie mają ochoty pisać na TEMAT wątku.

Kapujesz ? Masz jakieś sensowne kontrargumenty ?

>W CD tego typu efekty nie występują.

>Chociaż nie, widziałem kiedyś w Stereophile wykres charakterystyki drogiego CD z tranowym DACiem

>(bodajże), on miał spadek -3 dB przy 12 kHz (albo coś takiego). TAK, to może być słyszalne :))

Paweł, zdziwiłbyś się gdybyś obejrzał na dobrym oscyloskopie jak bardzo pomiędzy sobą mogą się różnić CD czy DVD, nawet tego samego producenta, nawet w tym samym modelu. Poziom zniekształceń, zakłóceń, nierównomierności charakterystyki... pod tym względem można śmiało powiedzieć że KAŻDE urządzenie jest unikalne, nawet dwa identyczne odtwarzacze które mają następujące po sobie numery seryjne :-))

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 29 Kwi 2009, 11:58

>>W CD tego typu efekty nie występują.

>>Chociaż nie, widziałem kiedyś w Stereophile wykres charakterystyki drogiego CD z tranowym DACiem

>>(bodajże), on miał spadek -3 dB przy 12 kHz (albo coś takiego). TAK, to może być słyszalne :))

>

>Paweł, zdziwiłbyś się gdybyś obejrzał na dobrym oscyloskopie jak bardzo pomiędzy sobą mogą się

>różnić CD czy DVD, nawet tego samego producenta, nawet w tym samym modelu. Poziom zniekształceń,

>zakłóceń, nierównomierności charakterystyki... pod tym względem można śmiało powiedzieć że KAŻDE

>urządzenie jest unikalne, nawet dwa identyczne odtwarzacze które mają następujące po sobie numery

>seryjne :-))

ja widziałem zaawansowane pomiary CD (the Audio Critic, moje "o mnie"), Ty chyba nie. One się różnią, dla oscyloskopu. Czujesz się oscyloskopem ?!? Te różnice są pomijalne dla człowieka. Jeśli twierdzisz inaczej to daj przykłady i pomiary.

Czekam.

> Te różnice są pomijalne dla człowieka. Jeśli twierdzisz inaczej to daj przykłady i pomiary.

Hold on. Już doszliśmy do tego że różnice istnieją. Teraz mamy kolejny etap - tu twierdzisz że różnice są pomijalne dla człowieka. A je twierdzę że to założenie jest z gruntu fałszywe, bo tyle ilu ludzi tyle różnych sposobów percepcji. Czułość ucha, wrażliwość muzyczna, doświadczenie - tu nie można generalizować i twierdzić że wszyscy nie słyszą bo akurat ja nie słyszę.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 29 Kwi 2009, 12:30

>> Te różnice są pomijalne dla człowieka. Jeśli twierdzisz inaczej to daj przykłady i pomiary.

>Hold on. Już doszliśmy do tego że różnice istnieją. Teraz mamy kolejny etap - tu twierdzisz że

>różnice są pomijalne dla człowieka. A je twierdzę że to założenie jest z gruntu fałszywe, bo tyle

>ilu ludzi tyle różnych sposobów percepcji. Czułość ucha, wrażliwość muzyczna, doświadczenie - tu >nie

>można generalizować i twierdzić że wszyscy nie słyszą bo akurat ja nie słyszę.

Każdy może twierdzić, że słyszy jak trawa rośnie. Wychodzę na trawnik i mówię: o ten trawnik brzmi bardzo świerzo i szybko... Pomiarowo to też widać... Jak to sprawdzić. Uwierzysz mi na słowo ? Jedynym sensownym testem tutaj jest test ABX, który wykarze, że słyszę, być może szumy w uszach, ale nie trawnik, bo na betonie też to słyszę (a nie widziałem gdzie stoję)... :)))

Aha, no i słyszę te pinezki w ścianie, bas się wyraźnie polepsza ;) Ja tak słyszę, USZANUJ TO i traktuje moje słowa Z PEŁNĄ POWAGĄ :))

XYZPawel, 29 Kwi 2009, 12:24

mlb, 29 Kwi 2009, 11:58

One się różnią, dla oscyloskopu. Czujesz się oscyloskopem ?!? Te różnice są pomijalne dla człowieka. Jeśli twierdzisz inaczej to daj przykłady i pomiary.

Czekam.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hehe :] ktoś tutaj śmieje się z pomiarów i żąda pomiarów :] pętelka

>nie widzisz różnicy pomiędzy publicznym forum i jego regulaminem a de facto prywatnym wątkiem.

>Blokuję tylko chamów i upartych ignorantów, którzy nie mają ochoty pisać na TEMAT wątku.

>

>Kapujesz ? Masz jakieś sensowne kontrargumenty ?

znany jesteś z tego, że w bardzo dowolny sposób interpretujesz fakty i akceptujesz argumenty. W zalezności od sytuacji - oraz oczywiście tak aby Ci było wygodnie.

raz głośnik dla Ciebie ma 10 cm średnicy a raz 17. raz mierzysz rozmiar membrany a raz rozmiar kosza... wszystko zależy od tego co akurat chcesz udowodnić. Raz więc argument z osyloskopem jest dobry a raz zły, bo go trzeba poprzeć czymś. Najlepsze jest to, ze wymagasz od nas abyśmy popierali nasze odsłuchy techniczną analizą a raz techniczną analize karzesz nam popierac odsłuchami. k**wa, co co Ci w końcu chodzi? chyba sam się pogubiłeś. raz twierdzisz, że nie ma różnicy między wzmacniaczami lampowymi i tranzystorowymi a zaraz twierdzisz, że wzmacniacze lampowe nie nadają się do audio bo źle grają. na szczescie to nie zostało wycięte i każdy może odszukać te twoje wypowiedzi. Jesteś zwykłym kłamczuchem.

Ludzie zaczynają wyrażać sprzeciw to jest źle i czujesz się kneblowany! Ale wywalanie wszystkich z wątku którzy mają inne zdanie juz nie jest kneblowanie.

Seba78, 29 Kwi 2009, 14:26

>Ludzie zaczynają wyrażać sprzeciw to jest źle i czujesz się kneblowany! Ale wywalanie wszystkich z

>wątku którzy mają inne zdanie juz nie jest kneblowanie.

To prawda. Ludzie znają przekonania Pawła, natomiast ich manifestowanie na każdym kroku niczym nie różni się od trollowania i moderatorzy nie będą mieli skrupułów żeby takie wpisy nie związane BEZPOŚREDNIO z tematem wątku wycinać.

Gość

(Konto usunięte)

_WILU_, 29 Kwi 2009, 14:04

>One się różnią, dla oscyloskopu. Czujesz się oscyloskopem ?!? Te różnice są pomijalne dla człowieka.

>Jeśli twierdzisz inaczej to daj przykłady i pomiary.

>Czekam.

>Hehe :] ktoś tutaj śmieje się z pomiarów i żąda pomiarów :] pętelka

Biedaku, nie rozumiesz, że jakieś zjawisko jest malutkie, ALE mierzalne I niesłyszalne dla człowieka. To już przekracza Twoją zdolność pojmowania. Przykro mi, ale to jest Twój problem.

Ja już dawno przestałem Ciebie przekonywać, równie dobrze mógłbym walić głową w mur.

Gość

(Konto usunięte)

Seba78, 29 Kwi 2009, 14:26

>a zaraz twierdzisz, że wzmacniacze lampowe nie nadają się

>do audio bo źle grają. na szczescie to nie zostało wycięte i każdy może odszukać te twoje

>wypowiedzi. Jesteś zwykłym kłamczuchem.

to odszukaj, bo kłamiesz

>Ludzie zaczynają wyrażać sprzeciw to jest źle i czujesz się kneblowany! Ale wywalanie wszystkich z

>wątku którzy mają inne zdanie juz nie jest kneblowanie.

jak mnie ktoś blokuje w swoim wątku, to nie protestuję. JEST różnica.

Dobrze ze XYZ Pawel nie uwierzyl w komunizm - bo Dzierzynski przy nim to nadzwyczaj tolerancyjnym i spolegliwym chlopakiem by sie zapewne okazal .No ale jeszcze wszystko przed nami - moze nowy towariszcz Stalin nam rosnie,na razie jedyna i sluszna prawde glosi i innych obraza, gorzej ze faktami manipuluje - ale to akurat wynika z tego ze ich nie rozumie,tylko o tym nie wie - co jednak nie powstrzymuje go od prob wyciagania konsekwencji wobec wrogow jedynej slusznej ideologii, dobrze ze jeszcze o gulagach dla tych co testu ABX nie przeprowadzili nie wspomina.

19 ston i ŻADEN audiofil nie odważył się przeprowadzić testu ABX, żeby udowodnić Pawłowi że się

>myli.....

Zycie mu udowodni jak z piaskownicy wyjdzie i oglady nabierze.

Pawle....

Przeczytaj ponownie .... może zbyt szybko to zrobiłeś.

Z Twoich "wywodów" wynikałoby, że ;

WSZYSTKIE(!)firmy zajmujące się dzwiekiem to...ściema ! .))/ studia nagraniowe, masteringowe,dzwiękowe itd ....a nawet chyba uczelnie !/

Ale tu czarno na białym wynika że ... TY to jesteś jednak kłamczuszek -:))

Jak moze domyślaja się inni , TY nie wykonałeś poprawnie testu ABX!!!

Mało, nie spełniłeś tak naprawdę podstawowych wymogów do jego wykonania!!!

Nie dziwię się .

Paweł, z tego co "pozostawiłeś" - Nie zdradzasz nawet średniej wiedzy w temacie Audio.

Zdradzasz jednak o sobie coś innego...

pozdrawiam

rbej, 29 Kwi 2009, 16:46

>19 ston i ŻADEN audiofil nie odważył się przeprowadzić testu ABX, żeby udowodnić Pawłowi że się

>myli.....

No problem.

Zapraszam XYZPawła do posłuchania mojego systemu na dwóch różnych kablach w cenie ca 50/mb. Jeśli przegram choć jeden raz na dowolna liczbę prób, płacę tysiaka. Jeśli wygram, nie oczekuję nic. Aha: będę słuchać z jednym uchem zatkanym.

Gość

(Konto usunięte)

Andy777, 29 Kwi 2009, 17:36

>Zapraszam XYZPawła do posłuchania mojego systemu na dwóch różnych kablach w cenie ca 50/mb.

zaproś sobie kolegów i zróbcie wiarygodny test. Ile razy mam jeszcze pisać, że nie mam zamiaru nigdzie jeździć ?!?

Gość

(Konto usunięte)

divaldi, 29 Kwi 2009, 17:23

>Z Twoich "wywodów" wynikałoby, że ;

>WSZYSTKIE(!)firmy zajmujące się dzwiekiem to...ściema ! .))/ studia nagraniowe,

>masteringowe,dzwiękowe itd ....a nawet chyba uczelnie !/

z logiki to byś miał pałę, jak nic :)

>Ale tu czarno na białym wynika że ... TY to jesteś jednak kłamczuszek -:))

>Jak moze domyślaja się inni , TY nie wykonałeś poprawnie testu ABX!!!

>Mało, nie spełniłeś tak naprawdę podstawowych wymogów do jego wykonania!!!

A gdzie ja pisałem, że wykonałem ?!?

Druga pała :)

XYZPawel, 29 Kwi 2009, 17:55

>Andy777, 29 Kwi 2009, 17:36

>

>>Zapraszam XYZPawła do posłuchania mojego systemu na dwóch różnych kablach w cenie ca 50/mb.

>

>zaproś sobie kolegów i zróbcie wiarygodny test. Ile razy mam jeszcze pisać, że nie mam zamiaru

>nigdzie jeździć ?!?

Podbijam do dwóch tysi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.