Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepy test wygrany przez audiofila...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

No to jak z tym recenzentem będzie, przytoczonym powyżej? Wpinając Klotz'a do systemu zamiast jakiegoś np. Wireworlda nie odczuł rażących różnic w brzeminiu czyli co.. miał zły dzień i mu się wydawało?

Gość

(Konto usunięte)

hessus, 10 Wrz 2008, 01:16

>Jezeli w torze audio cokolwiek ma wplyw na

>odsluchiwany dzwiek to jest to zazwyczaj zestaw glosnikowy a nie reszta toru ktory prawidlowo

>skonstruowany (obecnie wiekszosc sprzetu ma znieksztalcenia na poziomie poniżej procenta) ma znikomy

>wplyw na jakosc dzwieku,

Przywracasz mi wiarę w ludzi na forum :))

jesli panowie osluchani chociaz raz ,sluchajac tego samego sprzetu, w tym samym pomieszczeniu w tym samym dniu ,jak to sie dzieje przy tzw odsłuchach, beda zgodni co do ocen powyzszego- to mozna porozmazwiać.Jak na razie jedni słysza cos ,o czym inni mówia ze brak.Ustalcie raz na zawsze pewne standarty zgodne z upływem czasu to zaczniecie być traktowani powaznie.

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 10 Wrz 2008, 07:32

>Jakim cudem, niejako podpięty do tych 20 metrów kawałek innego drutu ma coś zmienić? Bo ja

>nie wiem, ale być może o czymś nie wiem, dlatego pytam...

>I podobnych pytań pojawia się więcej, jednak pozostają bez chociażby próby odpowiedzi.

MariuszH, czy was jest dwóch, na tym forum ?!? Dr Jekyll and Mr Hyde ?!? ;)

XYZPawel, 9 Wrz 2008, 11:24

>Realni ludzie tracą realne pieniądze. Dzięki mnie może im ręka zadrżeć.

A po co to komu. Jakiś kolejny nawiedzony świr, starający się zbawiać świat którego nawet nie zna. A ja tam jestem straszny utracjusz i wydaję ogromne pieniądze bez drżenia rąk na sprzęty audio i płyty, ogromne na pozamałżeńskie orgie, chleję wódę hektolitrami, lubię podróżować i w ogóle dobrze się bawić- I CO KOMU DO TEGO. Robię to przecie za swoje, nie cudze. Więc o co chodzi? Najwięcej do powiedzenia o sprzęcie audio i to o tym bardzo drogim i o pełnym życiu mają ci, których w ogóle na to nie stać.Potrafią tylko wygadywać głupoty, ślinić się z frustracji i nawracać na coś, o czym pojęcia nie mają, z tytułu bardzo ubogich doświadczeń życiowych.

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 10 Wrz 2008, 09:44

>Nie XYZ. Zacytuj jakąś moją wypowiedź, kwestionującą taką moją opinię o temacie. Zaznaczam - o

>temacie kabli, nie wzmacniaczy czy źródeł... :)

O tym, mówię: jesteś pewien autosugestii w temacie kabli, a nie dopuszczasz jej w temacie wzmaków i CD. Raz jesteś twardo chodzącym po ziemi sceptykiem, a za chwilę romantycznym audiofilem :))) (i klasycznie wrogo nastawionym do strony rozumu ;)

Dr Jekyll and Mr Hyde... ani chybi. Może się zdecydujesz, albo zaczniesz dodawać do nicka Twój aktualny załadowany "program" umysłowy ;), np. MariuszH - Mr Hyde: (audiofil)

Czy wy w ogóle zdajecie sobie sprawę z totalnie żenującego poziomu argumentów kasowych? Ci, którzy stosują te argumenty - jesteście naprawdę tak puści, czy tylko udajecie? Zaręczam Wam, że gówno mnie i prawdopodobnie nie tylko mnie, obchodzi, na co wydajecie swoje pieniądze. Temat nie jest o tym, ile kto zarabia i na co wydaje, tylko o tym, czy kable wpływają na brzmienie.

Być może się mylę, ale wybaczcie, widać za głupi jestem, albo... za biedny.

Gość

(Konto usunięte)

steq, 10 Wrz 2008, 10:09

>ja tam jestem straszny utracjusz i wydaję ogromne pieniądze bez drżenia rąk na sprzęty audio i

>płyty, ogromne na pozamałżeńskie orgie, chleję wódę hektolitrami, lubię podróżować i w ogóle dobrze

>się bawić- I CO KOMU DO TEGO. Robię to przecie za swoje, nie cudze. Więc o co chodzi? Najwięcej do

>powiedzenia o sprzęcie audio i to o tym bardzo drogim i o pełnym życiu mają ci, których w ogóle na

>to nie stać.Potrafią tylko wygadywać głupoty, ślinić się z frustracji i nawracać na coś, o czym

>pojęcia nie mają, z tytułu bardzo ubogich doświadczeń życiowych.

Masz rację, wszytko co piszę nie odnosi się do Ciebie. Wydawaj jak najwięcej na audiovoodoo, im więcej tym, lepiej. Pamiętaj, droższy sprzęt jest zawsze lepszy (oczywiście z małymi wyjątkami).

Niech mądrzejsi robią lepszy użytek z Twoich pieniędzy: w Twoim, ciężkim przypadku, jestem na TAK !!! (razem z gagatkiem i innymi :)

XYZPawel, 10 Wrz 2008, 10:12

>O tym, mówię: jesteś pewien autosugestii w temacie kabli, a nie dopuszczasz jej w temacie wzmaków i

>CD. Raz jesteś twardo chodzącym po ziemi sceptykiem, a za chwilę romantycznym audiofilem :))) (i

>klasycznie wrogo nastawionym do strony rozumu ;)

I widzisz, w moim odczuciu znów się mylisz. Dla mnie świat - prawdopodobnie w odróżnieniu od Twojego - nie jest czarno-biały. Nie popadam w skrajności, a za takie uważam płacenie kilku tysięcy za kabel, jak i negowanie różnic w brzmieniu pomiędzy odtwarzaczami CD i wzmacniaczami. Wiem do czego zmierzasz i nie nakręcisz mnie - nie, nie porównywałem wzmacniaczy w ślepych testach.

steq

"wydaję ogromne pieniądze bez drżenia rąk na sprzęty audio i

>płyty, ogromne na pozamałżeńskie orgie, chleję wódę hektolitrami, lubię podróżować i w ogóle dobrze

>się bawić"

XYZPaweł już to wszystko dawno przecwiczył i do jakich wniosków doszedł?

Audio jednakowe w ślepych testach

Kobiety jednakowe a jak nie to można światło zgasić.

Wóda poniewiera tak samo.

Teraz zadawala się klawiaturą od kompa i też się dobrze bawi.

Więc po co przepłacać.

Do dziś pamietam taką scenkę: Lata temu siedziałem w autobusie jadąc do szkoły. Na jednym z przystanków wpada starszy, zaniedbany, niespokojny człowiek, odczekuje tylko chwilkę a gdy autobus ruszył zaczyna na całe gardło uświadamianie, jako że doświadczył nawiedzenie Maryi która mu przekazała (...).

Ludzie zareagowali słusznie, po prostu nie reagowali, każdy swój światopogląd w szacunku dla innych zachował dla siebie. Po dwóch przystankach takiego nauczania jegomość ocenił sytuację, ryknął ostatni raz i opuścił środek komunikacji miejskiej.

On zrozumiał. Nie każdemu jest to dane.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>Niech mądrzejsi robią lepszy użytek z Twoich pieniędzy: <

Nawet jakbyś miał te moje pieniądze to i tak byś nie wiedział jak je zainwestować, bo do tego trzeba mieć głowę i fiuta, a ty nie masz ani tego, ani tego.

Pamiętacie słynny przewód sieciowy (Velum chyba) z węża ogrodniczego? Była swego czasu gorąca dyskusja tu na forum o wpływie tegoż przewodu na tor audio, aż ktoś go nie rozebrał scyzorykiem i nie ukazała się cała prawda. Jakoś tak mi się przypomniało w kontekście tej dyskusji... Pozdrawiam kablosceptyków w tym autora wątku za używanie głowy.

Sekcja zwłok im nie zaszkodziła, oni używają velumów:

R.u.s.t zobacz profil

Świat jest ciekawszy od bajek :-)

folk, world music

rock

jazz (głównie akustyczny)

blues (raczej akustyczny, surowy)

klasyka (małe składy,...)

śpiewający aktorzy,...

na działce:

wzmacniacz: Mission Cyrus Two/2xPSX

kolumny: Rogers Studio 1/1p (bi-wire)

CD: NAD S500

kable: Monster Cable Sigma

sieciówki: Velum N1

listwa: Sun Audio Sun Leiste

akcesoria: różne

pokój: 32m2

zestaw (kino domowe):

mam krzywe nogi

żona nie jest podobna do Barbie

córka jest bezczelna

pies nie jest rasowy

nie rozmawiam z telewizorem

prądu nie macam (no, chyba, że nikt tego nie widzi) :-)

z nacisku smyczka i riffów gitary, nie potrafię podać nazwiska i adresu muzyka :-(

Pyropolis, Pyrlandia

[email protected]

dd32 zobacz profil

Mam na imię Darek.Rocznik 70.

System:

Mark LevinsonNo.20(reference)

Mark Levinson Ml-6B (reference)

lub Abraxas (audio note)

Tannoy Prestige GRF Memory

SIECIÓWKI HEVEN GATE,VELUM

VELUM cinch i głosnikowy

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Pozdrawiam dd32

[email protected]

Lubię rozmawiać z ludzmi posiadającymi konkretną wiedzę na dany temat, a nie powtarzają zasłyszne opinie. Czytam od czasu do czasu forum lecz zabieram bardzo rzadko głos.

Szymon zobacz profil

Jestem audiofilem od dłuższego czasu, jest to moja pasja życiowa i poświęcam jej maksimum swego czasu i pieniędzy. Staram się pomóc i doradzić wszystkim zaczynającym tą piękną przygodę w swoim życiu...

system:

ELEKTROSTATY MARTIN LOGAN

PREAMP + MONOBLOKI LAMPOWE AMPLIFON WM200 + tuning, srebrne okablowanie, kondensatory Kimber Cap

TEAC VRDS 25 PO PEŁNYM TUNINGU, op-ampy, precyzyjny zegar taktujący, kondensatory black -gate, niebieski wyświetlacz, dodatkowo wytłumiony. ok 20kg wagi. Transport ten sam co w Wadii 861.

OKABLOWANIE: VDH REVELATION, IXOS, AUDIOQUEST, MONSTER, VELUM, MIT, KIMBER, FLATLINE i wiele innych tyle tego było:) (wciąż poszukuję kabli o dobrej relacji jakość/cena)

KONDYCJONER: Helion

Chętnie udzielę odpowiedzi na najbardziej palące problemy w dziedzinie audio.

KONTAKT: [email protected]

muju zobacz profil

Marcin,1975,Dabrowa gornicza, [email protected]

Ostatnio sluchalem na:

-Micromega Stage 5 upgrade by Puzon Katowice

-Amplifon WT40

-Zoller Imagination

-Velum NF-S

-Audioquest Midnight+

Obecnie na stanie :-)

-C.E.C TL5100

-Theta DSPro Basic II

-Wzmacniacz sluchawkowy Q-Audio/zbalansowany/

-Beyerdynamic DT880

-Cardas Lightning 15

-Cardas Neutral Reference

arek67 zobacz profil

Jestem miłośnikiem bardziej muzyki niż sprzętu. Moje klimaty to klasyka, szczególnie XIX w. W młodości słuchałem hard rocka i wszystkiego co mocniejsze. Ostatnio słucham też jazzu, w tym oczywiście damskie wokale:)

Mój zestaw to:

Audio

+ DPA (transport + przetwornik SX64) - Kondo Vc - do jazzu i rozrywki

+ Accuphase DP-500 - Kondo Vcx - pierwsze CD do wszystkiego

+ Tuner Sony S707ES

+ Accuphase A-20V - końcówka mocy

+ Głośnikowy - Kondo KSL 2x

+ AP Virgo I - mam je 9 lat i ciągle mnie zadziwiają

+ wzmacniacz słuchawkowy Forum 608

+ zestaw słuchawkowy Stax Lambda

+ Sieciówki - Velum, HG US,

+ trafo separujące Idhos

Około 2000 CD - klasyka, 1000 CD - rozrywka

Video

+ Plazma Pioneer 436 RXE

+ DVD OPPO DV-981 HD

Mail: [email protected] Warszawa

robtango zobacz profil

Już nie anonim.Mam na imię Robert.Moje doświadczenia z audio sięga ok 20 lat temu.Nie chwaląc się ale uważam,że w tej materii mam dużo do powiedzenia .Wiem też, że instnieje wiele mitów na temat hi-end'u ,które sam niejednokrotnie obaliłem.Powiem jak hipokryta,bo sam wydałem kupę szmalu na swój system .Sukces nie zależy od wydania pieniędzy lecz dopasowania całości. Zestrojenie systemu zajmuje mi ok roku!!!.Uzyskanie neutralości jest najtrudniejsze,ale możliwe.Nie jestem twardym przeciwnikiem żadnej z technik ,ale lampa dała mi najwiekszy postęp w rozdzielczości dźwięku.

-------------------------------------------------------------------------------------------Moj obecny system:

Wzmacniacz: Monobloki lampowe na 2A3 vs VT-4C- gwarantuje, że obalą każdy negatywny mit na temat lamp.Transport: Revox po głegokiej modernizacji

Pre klon AudioNote M-7 stopień wyjściowy na lampie 5687 i srebrne kondzie Audio Note na wyjściu- to one dały największy postęp w jakośći odtwarznia cyfrowego DAC NOS na TDA 1541 Siver craun(nie mam złudzeń wzorcowy dac)

Kolumny: Tannoy obudowa Yorkminster driver Gold Monitor 12' w końcu skala dynamiczna taka jak na koncercie finezja po za konkurencją.Kabel głośnikowy: YP Sound Argentum- z lampą odlot!!!

Interkonekt RCA: Kondo KSL-Lp top absolutny.

Cyfrówka: Kondo KSl - Lp.

Sieciowe Nuda Veritas.

Listwa: Velum

Preferencje muzyczne zależą od nastroju,ale słucham wszystkiego.

Zmiany w "o mnie" dokonałem [email protected]_( bez kresek) Skype robtango 7041,GG1091529.

-------------------------------------------------------------------------------------------Do sprzedania :

Abraxas 300 B SET

DAC NOS TDA 1543

Kolumny Tubowe i kolony Audio Lote

Audio Lot integra Single -ended na lampie 6C33S

Magnetofon dwukasetowy Denon DRW 585

Kable gł 2x2m KSL-Spc Kondo

Kable gł 2x2m Dynaudio Confidence

Czincz Rca lub Xlr Transparent z metra 2x0,7m

Czincz Rca Restek Silver 2x0.8m

Dunaudio Audience 8

AC Electraglide Epiphany i Silver spiker glide 2x2m

300B mesh Plate Full music i wiele wiele innych lamp .

......

Sprzedaje również na Allegro pod nikiem Robert_to2

szop zobacz profil

dali grand coupe, omak jewel one (lampowa końcówka mocy), tara labs rsc prime 500, velum nf-s, słuchawki

sh hd 600.

[email protected]

tomek7776 zobacz profil

rocznik 1963. duze doswiadczenie i wyksztalcenie elektroniczne.umiarkowany audiofil i meloman.

cd Audio Reserch,jak naped,przetwornik Sonic Frontiers P3,z 4 NOSami na pokladzie z 1946r,i najwyzszej klasy kondensatorami,poloczony przez OPT-ST,

preamp Sonic Frontiers SFL-2, E88CC siemensa,

power BRYSTON 4B ST,na zmiane z monoblokami lampowymi Betley2.308

kolumny Roksan OJAN 3X +3S

interconekt Velum NF-G XLR,+Garmin XLR,plus ostatnie odkrycie sonus oliwa,sieciowe Garmin Siltch+Wattgate

kable glosnikowe Fadel Art Stream

email, [email protected]

marekzawa zobacz profil

Mieszkam we Wrocławiu.

Obecnie korzystam z następujących urządzeń:

odtwarzacz:

Transport Mark Levinson No.37

oraz

Squeezebox z QNAP/750G + 750G/

w połączeniu z Genesis Digital Lens

DAC THETA Gen Va

Wzmacniacz: PLINIUS:

Koncówka SA 102 MK III + pre CD-LAD

Kolumny głośnikowe: JMLab Electra 926

Okablowanie VELUM, VELUM......i jeszcze raz VELUM BlueS REFERENCE

kontakt:

[email protected]

[email protected]

Szunaj zobacz profil

audiofil. Posiadam kompletny system Ancient Audio oraz interkonekty i kable głośnikowe Velum. Interesuję się jazzem - lata 50' i 60'. Audiofil o ile przetwarzanie muzyki powoduje iluzję "tu i teraz". Sceptyczny w kierowaniu się opiniami innych. Wierzę tylko własnym uszom.

Doman zobacz profil

Mam na imie Michal. Jestem z Warszawy. Zródło CEC 51XZ przetwornik CEC DX71mkII kable głośnikowe LFD Spirolink 2, kable sieciowe times wire, velum, końcówka mocy zbalansowana tranzystorowa

Słuchawki Grado SR60, beyery dt231, shure e3c, e4c....

Kiedyś miałem Roksan Caspian Integr + koncowka mocy, MCintosh MA6500 oraz kilka innych.

siltech ls100g3 - na sprzedaż

Mail kontaktowy: michal_ domanski @ interia .pl (wyciąć spacje)

TOMDA zobacz profil

Muzyka pasjonuje mnie od wielu lat. Obecnie preferuję jazz, world music, klasykę.

Sprzęt to: CD player AUDIONET ART G2 - interconect ALBEDO VERSUS - wzmacniacz JJ-322(300B SET) - kable głośnikowe ALBEDO VERSUS - kolumny AUDIO PHYSIC TEMPO NEW. Kable sieciowe: VELUM N1.3, NBS-STATEMENT.

kontakt e-mail: [email protected]

Snape zobacz profil

audiofil , rocznik66 ,

System:

YBA Integre DT

Helis Stargate CD

Sonus Faber Electa Amator II

Kable różne ( Albedo , Velum IC )

bez magicznych dodatków( sieciowki itp)

Słucham muzyki

[email protected]

semafor zobacz profil

Od ok. 5 lat bawię sie w tzw "lepszy odbiór". Początki wiążą się z poważnym wejsciem w świat jazzu, od 2 lat głównie free. W tym czasie sprecyzowały się również moje preferencje sprzętowe. Po przewałkowaniu różnych zestawień i wielu gościnnych odsłuchach osiadłem na konstrukcjach prostych i sprawdzonych. Co nie czyni mnie wyznawcą jedynej słusznej drogi. Mam nadzieję, że uszy mam nadal otwarte na nowe odkrycia.

Aktualnie posiadam:

odtwarzacz DOGE 6 (klon Lua Appassinado)

chińska lampa MING DA MC 300-AA (push pull)

spore skrzynie z szerokopasmowymi Goodmans Axiom 301 (12 cali) dopalane zewnętrznymi supertweeterami Fostex T90A, kable głośnikowe Klotz, interkonekty Sommer, sieciówki Transparent Audio Ref, Velum i Heaven's Gate Silver Silence.

[email protected]

HYBRYD zobacz profil

Zaprszam www.cerber-ochrona.pl

Rodzinne miasto - Żagań. Obecnie Wrocław.

Sprzęt :

--> wzmacniacz lampowy Delta Studio KT 88

.....Wlasciwie to juz nie Delta, wzmacniacz zostal od podstaw

.....przebudowany (najwyzszej jakosci selekcjonowane elementy)

.....zupelnie nowy wzmacniacz - znacznie wyzszy poziom brzmienia.

--> DAC - Theta DSPro Generation Va /zbalansowana

--> źródło - poszukiwane

--> kolumny głośnikowe Focal JMlab Electra 926

...... zworki w terminalach głośnikowych - VELUM

--> listwa zasilajaca, cale okablowanie --> VELUM BlueS/Reference

--> sluchawki Beyerdynamic DT990 PRO

Kontakt

[email protected]

GG : 2669140

Pozdrawiam

CATV zobacz profil

Słucham głównie muzykę dawną i jazz.

Posiadany sprzęt to Amplifon wt 30II (z Hovland MusiCap - naprawdę warto!), Triangle Australe, Naim CD5i, DVD 963SA, tuner Denon TU-235, interkonekty: Velum NF-S BlueS, Stereovox HDSE, DNM Reson Bullet Plug, głośnikowy Argentum 6/4. Kable zasilające DIY Helukabel plus wtyki Furutecha.

velum zobacz profil

jestem szefem firmy velum, na mnie spoczywa obowiazek dbania o ksztalt programowy produktow mam tu na myśli cel do ktorego nieustannie dążymy: przekazanie jak najwiekszej informacji przez kable z zachowaniem porządku dźwieków własciwym dla muzyki.

szczepan zobacz profil

Imię Szczepan. Rocznik 1966 . Mieszkam w Sanoku.Audio interesuję się od "zawsze", na bardziej poważnie od 10 lat.Mam specjalnie wybudowany pokój odsłuchowy o wielkości 55 m2 i +/- 200m3 kubatury.

Mój podstawowy system to:

Wilson Audio Maxx 2,konćówki stereofoniczne - zmostkowane-Accuphase 50v i hybrydowe monobloki o nazwie MERIT 1 (w koncepcji wzmacniacza Murraya - cokolwiek by to nie znaczyło),przedwzmacniacze Audio Research Ref.3 ,kompakt DCS z zegarem i upsamplerem, korektor basu Rives Parc, Hydra8 i V-RAY z sieciówkami Shunyaty Alpha i Python, połączeniowe Vallhale i coraz częsciej VELUM głośnikowy Shunyata i coraz częściej VELUM . Stolik Sroka 3 pułkowy pod CD i PRE,oraz Finite Elemente Master Ref HD 10 pod wzmacniacze .

Posiadem też Magnepan 3.6R, NuForce Ref 9 V2 SE i przedwzmacniacz P8.

Nie mam żadnych podstaw teoretycznych i praktycznych jeżeli chodzi o elektronikę.

Sprzedam

Stolik SROKA 3-półkowy ,granit

Stereovox RCA 1m-najwyższy model

CD Blues-SoundArt

Jacek Łukasiewicz zobacz profil

witam wszystkich audiofilów prowadzę małą firmę budowlaną i kocham dobrą muzykę płynącą z mojego Arcama 23T, któremu ciepła dodaje Jadis Orchestra, przyzwyczaiłem się też do brzmienia moich B&W CDM 1SE, cenię też kable Velum.

krzysiek1 zobacz profil

Jestem z Krakowa, muzyka ,która mnie interesuje od rocka ,przez jazz do klasyki,system po zmianie to Accuphase E-550 ,Cd Accuphase DP-500, kolumny Esy Furioso, kable Straight Wire Crescendo(glośnikowy)oraz interkonekt SW Crescendo XLR ,Albeddo Personal XLR , Velum, Argentum(sieciówki),oraz osobna linia zasilająca z odpowiednim gniazdkiem i bezpiecznikiem.

Interesuje mnie muzyka a nie jak to sobie wymyśliłem "badanie dzwięków "

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

g5000, 10 Wrz 2008, 10:47

Rusz głową z kolei ty. A kto ci karze kupować weluma. Zmusza ciebie ktoś do zakupu jakiegokolwiek druta? Czy ktoś rozsądny kupuje cokolwiek bez wcześniejszego wpięcia w system i sprawdzeniu jak to działa na resztę systemu? Część z was histeryzuje tu jakby was gwałcono tymi kablami i to za przyzwoleniem żon. Wzywacie do rzekomego rozsądku a sami posiadacie go jak najmniej.Nie rozumiem tej waszej perwersji, chociaż sam jestem zepsuty do szpiku kości.

Steq ma rację,po co te durne głupie pytania,jeżeli nie słyszysz różnicy między przewodami,czy innymi komponentami audio to opuść forum,dość już zaśmiecone jest to forum.

>XYZPawel

Powiedz mi człowieku o co Ci chodzi ? Co i komu chcesz udowodnić ? Zakładam że masz za sobą jakieś konrektne doświadczenia, nie słyszysz różnicy między różnymi IC. Ok. Ale co z tego ?!

Ty nie słyszysz a ja słyszę. Nie należę do ludzi którzy wymieniają sprzęt do znudzenia z powodu uzależnienia. Kiedyś miałem pod rząd dwa zestawy CA. Lubię słuchać muzyki dłużej np. czytając ksiązkę. Przy CA po 2 godzinach słuchania za każdym razem bolała mnie głowa. Po kilku latach wymianiłem sprzęt i problem znikł. To jest konkret z życia.

Nie jestem zwolennikiem audiofilskiej poezji, ale musiałbym być kompletnie zakłamanym człowiekiem żeby powiedzieć że to co mam w tej chwili gra tak samo. W tej chwili słuchanie muzyki sprawia mi nie kłamaną przyjemność. Różnice w odbiorze są zasadnicze. Nie ma nachalności, pojawiły się nowe, bardzo konkretne szczegóły, których wcześniej po porostu nie było. Co mam więc napisać ? Że tak, oczywiście masz rację, to siła autosugestii, wywaliłem kasę w błoto ? Nie mogę tego napisać bo tak nie jest.

Teraz kable. Twiedzisz że wszyscy którzy słyszą różnicę mylą się. Podałem Ci prosty przykład, konfigurację w której te różnice można usłyszeć. Prosisz o przykłady testów z Internetu. Co mnie obchodzi test przeprowadzony przez kogoś tam. To właśnie TAKIE podejście jest dla mnie czymś chorym, swoistym voodoo. Co z tego że ktoś, gdzieś podłączy przez specjalny przełącznik kilka interkonetów i stwierdzi potem że 2, 5 czy 10 osób zmian nie usłyszało ? Ja mam za sobą trzy konkretne doświdczenia z IC: dwa w/w kabelki Audionova i IC Cardas. Różnica między sreberem i miedzią była dla mnie na tyle duża że ze srebra zrezygnowałem.

Przyjmi do wiadomości że fakt że ty czegoś nie słyszysz, lub że nie słyszy czegoś kilka osób nie oznacza że NIKT poza Wami tego nie słyszy. Konkretny przykład z życia:

Ostatnio kiedy siedzieliśmy w trójkę z moimi kolegami z pracy przyszedł klient z laptopem. Miał urąbaną kartę dźwiękową, z czego nie zdawał sobie sprawy, Kiedy facet włączył laptopa ja i jeszcze jeden kolega zapytaliśmy "CO TAKI PISZYSCZY ?" NATOMIAST gość i nasz trzeci kolega poptrzyli na nas zdumieni i stwierdzili ŻE ONI NIC NIE SŁYSZĄ. Dla mnie i tego drugiego chłopaka pisk był przenikliwy i męczący, natomiast tamtych dwoje W OGÓLE go nie słyszało.

Z słuchem jest tak samo, jak ze wzrokiem. To że Ty w oddali czegoś nie widzisz NIE OZNACZA ŻE TEGO TAM NIE MA. Przestań więc zacowywać się jak dziecko i mierzyć każdego z nas tą samą miarką. Każdy ma inny poziom percepcji i nic na to nie poradzisz.

I jeszce coś. Kiedy ten gość laptopem stwierdził że on nie słyszy ŻADNEGO pisku, kolega podszedł do niego i ustawił na maksa wzmocnienie w laptopie. Wtedy gość stwierdził: Aaa... tak teraz słyszę.

Kolego xyzPaweł,są różni ludzie,jeden ma talent do przedmiotów ścisłych,inny umie malować i rysować,a jeszcze inny jest uzdolnionym sportowcem.Ale są też ludzie posiadający wyczulenie na wszelkie nawet drobne niuanse w dzwięku,może wydaje ci się to dziwne,może potrzebujesz czegoś bardziej wymownego aby uwierzyć w to?,nikt tego ci nie pokaże,bo sam tego nie nie dostrzegasz.

Gość

(Konto usunięte)

Mija drugi dzień (fajny - słoneczny :)), 4 strony postów... i żadnego ślepego testu.

Czy Was to nie zastanawia, że nie ma takiego testu ?

Wszystkie ślepe testy jakie są w internecie były zrobione przez audiofili, albo przez byłych audiofilów, po testach przestali nimi być... Rozważcie to sobie w domowych zaciszach, przed swoimi kapliczkami :))

Aha, i część z moich testów nie jest tylko w internecie, ale była drukowana w normalnych gazetach: min. w STEREO (słynny test wzmaków).

Gość

(Konto usunięte)

areczek, 10 Wrz 2008, 12:06

>Kolego xyzPaweł,są różni ludzie,jeden ma talent do przedmiotów ścisłych,inny umie malować i

>rysować,a jeszcze inny jest uzdolnionym sportowcem.Ale są też ludzie posiadający wyczulenie na

>wszelkie nawet drobne niuanse w dzwięku,może wydaje ci się to dziwne,może potrzebujesz czegoś

>bardziej wymownego aby uwierzyć w to?,nikt tego ci nie pokaże,bo sam tego nie nie dostrzegasz.

Czy ja piszę po chinsku ?!? Ja to akceptuję, że jesteście tacy genialni, ja tylko chcę DOWODU.

Aha, ja też "słyszałem", też byłem po Ciemnej Stronie Mocy, razem z Gagackiem ;)

Wasze opowieści biorę obecnie za bajki.

>XYZPawel,

Ok gościu. Podaj mi konkretne przykłady lub linki do opisów TWOICH testów. KONKRETNIE BEZ WODOLEJSTWA czego TY SAM i NA CZYM słuchałeś i w jakich zestawieniach różnic nie stwierdziłeś.

Albo przedstwaisz takie konkretne zestawy, albo uznam Cię za człowieka chorego który czuję nie odpartą potrzebę przekonywania wszystkich dookoła że WYŁACZNIE on ma rację. A jak tego CODZIENNIE nie zrobi to przeżywa traumę.

Czekam na przykłady Twoich testów.

Gość

(Konto usunięte)

Mrok, 10 Wrz 2008, 12:16

>>XYZPawel,

>

>Ok gościu. Podaj mi konkretne przykłady lub linki do opisów TWOICH testów. KONKRETNIE BEZ

>WODOLEJSTWA czego TY SAM i NA CZYM słuchałeś i w jakich zestawieniach różnic nie stwierdziłeś.

Poszukaj w moich postach, tam jest wszystko.

Mrok

to już było. Pawel nigdy czegoś takiego nie robił.

kiedyś napisał, że zrobił quasi ślepy test :) cokolwiek to znaczy, brzmi przezabawnie.

dużo jeszcze różnych "kwiatków" napisanych przez Pawła by się uzbierało.

np. stwierdzenie, że lampa gra ciepło i bez mocy, później poprawienie się, że chodzi o lampy SE i na końcu stwierdzenie, że nigdy takiej nie słuchał.

taki przykład.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.