Skocz do zawartości
IGNORED

Początek końca odtwarzaczy CD?!

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

a co ma SACD do winyli i dsów, poza tym czy trzeba znać np. sposób działania i obsługi odtwarzaczy cyfrowych, żeby stwierdzić że dźwięk nam odpowiada czy nie? czy nie można wierzyć tym którzy słyszeli np. linna klimaxa cd i klimaxa ds i twierdzą że ds gra lepiej,

mam prawo twierdzić, że jest gramofon jest dla mnie nr 1 w rozsądnym przedziale np. do 10kzł, bo to subiektywne poglądy na dźwięk tak jak Wasze.

tak samo można zastanawiać się nad przyszłością.

intersująca będzie struktura sprzedaży "źródeł" wg rodzju za rok, dwa itd. i np. analiza wpisów o mnie na tym forum wg tego samego kryterium - to prawdę o zjawisku nam powie.

marek-1969, 3 Paź 2008, 11:34

>a propos konca cd , nowości z Japonii :

>Luxman ( cd/Sacd ) modele D-06 , D-08

>Accuphase (cd/sacd) DP-600 oraz ( cd) DP-400

>CEC CD-3800

>Denon (cd/sacd" DCD-SX

ciekawe te nowe odtwarzacze SACD, zwłaszcza nowy Luxman D-08 :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

chociaż nowy SACD player Denona DCD-SX też pewnie zły nie jest ;-)

Ukryta Zawartość

post-17470-100004276 1223052496_thumb.jpg

post-17470-100004277 1223052496_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafal735r, 3 Paź 2008, 02:56

>Wow. Juz ci zazdroszcze. Co z tego jak jestes pustym sluchaczem i nic wiecej. Po twoich

>wypowiedziach wnioskuje ze nawet zadnej wagi nie przykladasz do muzyki, tylko do tego jak ona brzmi.

sam sobie zaprzeczasz - jakbym zwracał uwagę tylko na brzmienie (czy jak to potem określiłeś kabelki) to miałbym może z 10 płyt bo tyle jest świetnie nagranych - a ja wolę mieć duży wybór MUZYKI, z kabelkami też zupełnie nie trafiłeś - to raz

dwa - jak uzbierasz dużą kolekcję to zmienisz zdanie - zarządzanie kolekcją na kompie jest znacznie wygodniejsze - klik i leci to co chcesz a nie szukasz płyty, co kilkadziesiąt minut zaś to samo

sorry ale ja czas wolę wykorzystać efektywnie - jak ktoś jest na bezrobociu to sobie może "czytać książeczki"

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kupiłem dzisiaj Squeezbox Duet.

Jestem rozczarowany jakością wykonania, durną obsługą i wreszcie tym że pod względem sonicznym w porównaniu do peceta z kartą dźwiękową to żaden postęp lecz chyba regres. Mój pietnastoletni transport PS Audio podaje lepszy sygnał do DAC-a.

Jedyna zaleta, którą dostrzegam to taka, że można to-to schowac pod szafę i nie widzieć na oczy a i tak będzie grało.

jak ktoś jest zainteresowany nowymi SACD playerami Luxman, Accuphase czy Denon tutaj wrzuciłem linki

Ukryta Zawartość

dla tłumaczenia japońskich opisów zalecam skorzystanie z

Ukryta Zawartość

PS przydałoby się jeszcze żeby Pioneer wypuścił kolejny SACD player, ale to może w 2009...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardzo interesujące cdki (sacdki) i napewno nie można kwestionować dalszego postępu w tym segmencie,

niemniej zauważmy że np. najlepsze konstrukcje gaźników powstały w momencie przechodznia na wtryski paliwa, a w tym okresie zdania uczonych były naprawdę bardzo podzielone, jednak kolejne lata rozwoju wtrysków doprowadziły do stanu jak dzisiaj,

oczywiście w audio nigdy nie będzie tak zerojedynkowo chociażby ze względu na milirdy płyt cd (i miliony sacd) w domach na całym świecie.... i bardzo dobrze.

raczej wygląda to na ostatni wysyp cedeków, zanim ludzie nie przesiądą się na serwery... gutekbull miał chyba rację, hignendowe cedeki mają teraz bardzo trudne życie...

audioholik, 3 Paź 2008, 22:37

>w Polsce owszem hi-endowe SACD playery mogą mieć trudne życie;-)

A czemu tak uważasz? Przede wszystkim, mają pewnie taka zalete, że odtwarzają też format CD. Gdyby było inaczej, nikt by ich zresztą, nie kupił:) Chłopie ja też mam odtwarzacz SACD, kupiłem go jednak ze względu na inne jego zalety. Pójdź do salonu z Accuphase, posłuchaj sobie swojej płyty SACD i normalnego wydania tejże płyty, a później japońskiego wydania tej samej płyty CD. Bardzo mnie ciekawi Twoja reakcja. Nie liczy się format, liczy się jakość.

Wij, 3 Paź 2008, 23:16

>audioholik, 3 Paź 2008, 22:37

>

>>w Polsce owszem hi-endowe SACD playery mogą mieć trudne życie;-)

>

>A czemu tak uważasz? Przede wszystkim, mają pewnie taka zalete, że odtwarzają też format CD. Gdyby

>było inaczej, nikt by ich zresztą, nie kupił:) Chłopie ja też mam odtwarzacz SACD, kupiłem go jednak

>ze względu na inne jego zalety. Pójdź do salonu z Accuphase, posłuchaj sobie swojej płyty SACD i

>normalnego wydania tejże płyty, a później japońskiego wydania tej samej płyty CD. Bardzo mnie

>ciekawi Twoja reakcja. Nie liczy się format, liczy się jakość.

Wij,

dlaczego? otóż uważam że to klocki nie na polską kieszeń a zwłaszcza że mają SA-CD mogą odstraszać;-)... co do odczytu SACD/CD zgadzam się, wskazany jest odczyt SACD a do tego swoją drogą CD (tak jak kiedyś roibli wieże które miały CD ale również kasety), osobiście uważam że przydałby się jeszcze port ethernetowy żeby jednocześnie móc podłączyć do odtwarzacza dysk sieciowy z FLACami, nie trzeba by wtedy mnozyć źródeł tylko można by dodać do systemu jeden klocek.

co do formatu.. to uważam że format to też jakość także zasadą jednak jest iż mp3 gorsze jest niż FLAC, CD gorsze niż SACD... wiadomo mogą być jakieś wyjątki od zasady ,ale jak zwykło się mówić, wyjątek potwierdza zasadę:-)

pozdrawiam

cóż, na forum jest też dużo ludzi którzy wciąż słuchają kaset i uważają że mają lepszą jakość niż CD...

każdy może mieć swoją opinię...

Audioholik

Ciebie pewnie rajcuje wysoka rozdzielczość SACD. Jest mniej szumu, bardziej sterylnie, jakieś nowe dźwięki dochodzą. Nie o to chodzi. Nie ma grać sterylnie - ma grać MUZYKĘ. Chodzi przecież o to, żeby z odtwarzanego systemu wydusić jak najwięcej muzyki. Słuchasz, może, rocka z lat 70-tych? Koszmarnie nagrane płyty, prawda? Tylko dla niektórych systemów. Elektronika klasy Accuphase, Luxman, wydobywa z płyt muzykę z całym jej pieknem i robi to wystarczajaco dobrze już na formacie CD. SACD to maleńki bonusik, z którego można, ale nie trzeba korzystać. Niektóre wydania SACD są dla mnie przesadzone, sztuczne. Są za bardzo obrobione - wolisz naturalnie piękną kobietę, czy "zrobioną"?

>> audioholik

>> przydałby się jeszcze port ethernetowy żeby jednocześnie móc podłączyć do odtwarzacza dysk sieciowy z FLACami, nie trzeba by wtedy mnozyć źródeł tylko można by dodać do systemu jeden klocek.

I komórkę i mikrofalę i wannę z hydromasażem. Będzie wszystko w jednym klocku ;)

Toż przecież nie po to są osobne segmenty, żeby teraz nagle łączyć wszystko w jedno.

Co do kaset, to nikt chyba nie uważa, że mają lepszą jakość od CD. Przyjemniejszy dla ucha dźwięk a lepsza jakość to jednak jest różnica. Natomiast co do dobrego magnetofonu szpulowego vs. CD to już inna historia.

trochę off-topic ale sytuacja jest analogiczna w formatach video - są osoby które nie widzą różnicy między DVD a Blu-Ray, jak mówię każdy może mieć swoją opinię...

discomaniac71, 3 Paź 2008, 23:28

>Wij ja sluchalem dzielonego Accu za 80kzl i plyta CD grala lepiej:)

O widzę, że się rozumiemy! Naturalniej, prawda? Swobodniej, z naturalna, a nie "zrobina" górą pasma. Więcej muzyki, mniej obróbki.

Wij,

nie wiem jakich płyt SACD słuchałeś że mówisz że są przesadzone czy sztuczne, wiem że takie mogą się trafić, kupiłem ostatnio np. płytę SACD wytwórni LINN records której bym nie polecił, nagrana ze zbyt małą dynamiką, czuć jakby takie skompresowanie dźwięku i podkręcenie głośności...ale to 1 płyta SACD w mojej kolekcji której mógłbym coś takiego zarzucić, w innych przypadkach to czysta muzyka, piękna i naturalna... polecam np SACD Julii Fischer (Pentatone Records), naprawdę polecam posłuchać, jeśli po przesłuchaniu tego podwójnego SACD powiesz że lepiej zagrana została ta płyta na warstwie CD danego playera, wycofuje się z forum - serio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik

3 Paź 2008, 23:42

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 319 / 1072 / 0

cóż, na forum jest też dużo ludzi którzy wciąż słuchają kaset i uważają że mają lepszą jakość niż CD...

każdy może mieć swoją opinię...

Zapraszam do siebie: Alpine AL 85 (klasa dobrego Nakamichi), mozesz byc bardzo zdziwiony... audioholik czy Ty nie widzisz ze dluga droga przed Toba? zbyt malo jeszcze sluchales w zyciu, na razie tylko entuzjazmujesz sie nowinkami - nic wiecej

Postaw tego Twojego budzetowego Pioneerka (moze byc takze PD-D9J) kolo szpulowego Revoxa (bodaj A 77) z pasmem przenoszenia do 36khz z niewielkim spadkiem, magnetofony szpulowe graja muzyke i sa pozbawione wielu wad budzetowych odtwarzaczy CD

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.