Skocz do zawartości
IGNORED

WPŁYW AKUSTYKI NA WYCHWYTYWANIE RÓŻNIC--

adamszaj

Rekomendowane odpowiedzi

Micke 13, 17 Wrz 2008, 19:10

>Jak wyglądają te bardziej uniwersalne działające na

>szersze spektrum częstotliwości ? Przypuśćmy że w pokoju nie mam szczególnie szkodliwych rezonansów,

>ale ogólnie mam za dużo basu, bo np. nie mogę odsunąć kolumn dalej od tylnej ściany. Jeszcze ciekawi

>mnie czy są instalacje dzięki którym można poprawić ogólną czytelność i szybkość basu.

Dość uniwersalną pułapką basową są ćwierćwałki wykonane z pianki poliuretanowej. Składniki pianki można dostać w niektóych sklepach chemicznych, ceny nie są wysokie. Z pewnością wykonanie samemu takich elementów wymaga nieco zaangażowania, ale zaletą jest to, że można sobie zrobić to w formie wybranej przez małżonkę :)))

> Można zastosować jakieś ustroje w formie luster,

>czy szyb, innych płaskich powierzchni, żeby w ten sposób sterować odbiciami i stworzyć wrażenie

>bardziej naturalnego dźwięku ?

Może nie szyby, ale inne gładkie powierzchnie jak najbardziej. Wiele pomieszczeń studyjnych - nie reżyserek, tylko pomieszczeń w których dokonywane są nagrania, wyposażone jest w obracane panele, które z jednej strony są tłumiące, z drugiej gładkie - odbijające. W ten sposób można niejako ustawiać sobie akustykę pomieszczenia do konkretnych potrzeb.

MariuszH, 17 Wrz 2008, 15:41

>istotniejszy - odnalezienie częstotliwości, które powodują rezonanse. A to akurat naprawdę

>specjalnie trudne nie jest i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Czasem - jak wspomniałem,

>wystarczy miara... Jeśli pomieszczenie jest dość nieregularne, można odnaleść jakiś programowy

>korektor graficzny, ustawić sobie taką szpilkę jak na rysunku i "pozamiatać" tym pasmo. Ręczę Wam,

>że szybciutko odnajdziecie wkurzające rezonanse...

Ja np. włączyłem generator i słuchałem zwiększając częstotliwość - podbicia przy rezonansach bywają tak wielkie że nie ma problemu w lokalizacji problemowych częstotliwości. Tak też badałem skuteczność YPAO ... przed korekcją i po korekcji ... po korekcji oczywiście zdecydowane podbicie przy ~120-125 Hz zostało wyraźnie wyrównane z resztą pasma ... efekt praktyczny przy słuchaniu muzyki to selektywniejszy przekaz dołu pasma/mniejsze zlewanie.

>A to ciekawe ;-P Moje zabawki stoją w pokoju 40 m2, o prawie pustych ścianach, z dużymi oknami

Witam a możesz podać jaką masz szer dłu i wys tego pomieszczenia .

Akurat też mam dwa duże okna tarasowe.I jakie masz kolumny?

Pz

digi58:

>Witam a możesz podać jaką masz szer dłu i wys tego pomieszczenia .

Pokój circa 6 x 6,3 metra, wysokość 3 - 3,4 metra (w części pokoju sufit płaski, w części skosy w różnych kierunkach). Kolumny i reszta zabawek w "o mnie".

->MariuszH

Dzięki za wyjaśnienia. Widzę że jesteś niemałym specjalistą w dziedzinie akustyki :)

Ja obecnie jestem na etapie zakładania styropianowych ustrojów na sufit. Zastanawiam się jak te ustroje mają wyglądać i w jakich miejscach je montować. U niektórych forumowiczów widziałem coś takiego w kształcie półwalców, kiedyś w wątku o Naszych Ustrojach kolega Nijaki wrzucił zdjęcia swojego pokoju, gdzie praktycznie cały sufit miał wyłożony takimi ustrojami.

I love the sound of crashing guitars

Polecam wszystkim lekturę jakiejkolwiek książki traktującej o akustyce. Można pożyczyć sobie od kogoś, kto np. studiuje budownictwo. Mam taką jedną, dość starą (lata '70 bodajże) "Akustyka architektoniczna". Pomijając masę akademickich wzorów itp. pelno w niej przepisów na gotowe ustroje! Wszystko wytłumaczone, narysowane, policzone.

Micke 13, 18 Wrz 2008, 23:33

>->MariuszH

>Dzięki za wyjaśnienia. Widzę że jesteś niemałym specjalistą w dziedzinie akustyki :)

Nie prawda... Ja mówię jedynie o podstawach... :)

>Ja obecnie jestem na etapie zakładania styropianowych ustrojów na sufit. Zastanawiam się jak te

>ustroje mają wyglądać i w jakich miejscach je montować. U niektórych forumowiczów widziałem coś

>takiego w kształcie półwalców...

I BARDZO SŁUSZNIE. Walkę z akustyką powinno się rozpoczynać od ustrojów rozpraszających, a takimi mogą być takie właśnie elementy na suficie. Mogą to być półwałki, ale wystarczą nawet płaskie ekrany, ustawione każde pod nieco innymi kątem.

Proponuję też zainteresować się tzw dyfuzorem Schroedera. Można go bez trudu wykonać chociażby właśnie ze styropianowych kostek. Może wyglądać to bardzo "profi" :) a ciekawie np pomalowany może stanowić fajny element wystroju pomieszczenia.

Oczywiście te "kostki" nie są w żadnym momencie przypadkowe. Tu można łatwo obliczyć wszystkie parametry takiego dyfuzora:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiesza się go zazwyczaj na tylnej ścianie, za słuchaczem, niekiedy też na ścianach bocznych. Oczywiście może ich być kilka - jeden obliczany jest dla konkretnej częstotliwości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie wieszanie czegoś na tylnej ścianie odpada, całą mam w wytłoczkach po jajkach ;) Boki pokoju też zagospodarowane, meble, szafy, półki itp. Cztery rogi pokoju podręcznikowo zaadoptowane, np. biurko komputerowe z którego teraz piszę mam w kształcie trójkąta, umieszczone jest ono właśnie w lewym rogu pomieszczenia. Zostaje sufit i ściana za kolumnami, obie powierzchnie w kasetonach. Na ścianie za kolumnami powiesiłem na razie miękkie ustroje, coś ala kocyki :) Dawałem tam też wytłoczki ale bas stracił na dynamice, zaś bez żadnych ustroi za mocno dudnił. Na suficie kombinuję ze styropianem, łatwo go tam przyczepić i w razie jakby spadł nie zrobi nikomu krzywdy ;P

Aha, kwestiami estetycznymi się na razie nie przejmuję, jestem jeszcze kawalerem ;)

I love the sound of crashing guitars

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.