Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawiene ramienia w Thorens td 145 mkII

ociss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem niedawno gramofon Thorens td 145 mk II. Wczesniej nie miałem kontaktu z tak "wyrafinowanymi" ramionami jak tp 16 Thorensa i dlatego siegnęłem po oryginalna instrukcję, która mówi o odpowiednim ustawieniu ramienia dzięki specjalnemu szablonowi ("gauge"), którego jednak nie posiadam. Wkładka w moim gramofonie jest zainstalowana na 3mm dystansie, co uniemożliwia ustawienie kąta vta - ramię przez to, mówiąc potocznie, "idzie w górę" w stronę wkładki. Czy te płytki dystansowe (oryginalne Thorens) są wogóle potrzebne? Żadna uniwersalna instrukcja ustawiana ramienia nic o takich cudach nie mówi.

Druga sprawa, która mnie nurtuje to brak przewodu uziemienia (który wg. sprzedawcy jest wbudowany w kabel Chinch zamontowany na stałę do gramofonu). Jako, że chcę zainstalować nowe gniazda RCA, chciałbym również wyprowadzić przewód ground, bez którego po przy wyższych głośnosciach da się słyszeć nieznośne buczenie, które psuje mi cały odbiór. Proszę o pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zerknij na tę stronkę.

145 to 160 z automatyką więc i ramię i wyprowadzenia są te same. Ustawienia wkładki można dokonać wg ogólnych metod choć gdzieś czytałem że Thorens stosował własną "geometrię" ramienia (ale głowy nie dam sobie uciąć)

Regulacja VTA realizowana jest przez podnoszenie/opuszczanie całego ramienia. Uziemienie istotnie wyprowadzone jest w masie. U mnie nic nie buczy. Polecam też tweaki (głównie wytłumienie gramofonu) Przyniosło to słyszalne efekty.

O wszystkim przeczytasz na tej stronie.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Mam ta stronę juz obadaną. To właśnie z tamtąd sciągnęłem instrukcję do "160-tki". Ale w związku z tymi dystansami ustawienie wysokosci ramienia jest nieefektywne (nie da sie podnieść tak wysoko ramienia, żeby zrównać 3mm dystans nad wkładką). Czy mam usunąć te dystane i zainstalować "gołą" wkładkę?

No cóż, nie mam jak dodać zdjęć, ale sprawa jest już niebyła, więc nie ma problemu. Natomiast cały czas mam problem z uziemieniem. Gdy ustawię głośność na 1/4 regulatora daje się słyszeć nieznośne buczenie, które narasta wraz z podkręcaniem głośności (głównie w prawym kanale, jednak gdy włączę "reverse stereo" buczenie ucieka na lewy - co pozwala mi podejrzewać, że oryginalne cieniutkie kable sygnałowe są do wymniany). Jako że chcę zainstalować gniazdo RCA, pomyślałem żeby także wyprowadzić uziemienie, które podpiąłbym do wtyku "ground" we wzmacnaczu. Czy ktoś z Was robił kiedyś taką modyfikację? Czy może jest to strata czasu bo noew kable "uziemią" dobrze gramofon.

Poniżej link do strony ukazującej bebechy thorensa td 160:

Ukryta Zawartość

I do artykułu, który mówi o tym właśnie zagadnieniu (dla mnie jednak zbyt mgliście):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do Sme. To raczej na Ebayu. Kupowałem w okresie mocnej złotówki i dałem około 750 pln. Warto. Gra dużo lepiej. Dużo dużo lepiej. Uziemienie w Sme wyprowadzone jest właśnie osobnym kabelkiem. Wcześniej było w masie. Jak sobie otworzysz skrzynkę to tam jest takie szare pudełko do którego wchodzą kable z ramienia a wychodzi kabel z chinchami. Tam też podłączone jest uziemienie. Z chassis wystaje taki metalowy dzyndzel na którym wisi to pudełko. Natomiast subchassis (to na spręzynach) jest połączona z nim kabelkiem. Wymieniając ramię wywaliłem pudełeczko a przewody uziemienia chassis i subchassis połączyłem z osobnym kabelkiem uziemienia (W kablu sme taki jest) Przy zmianie gniazd najlepiej będzie i tak wywalić to pudełko i połączyć je bezpośrednio z kablami ramienia. Spróbuj tweaków z tej strony. Pierwsza słyszalna zmiana u mnie to było nalanie oleju do łożyska talerza. Było kompletnie suche. Potem wytłumiłem subplater i znów było lepiej. Przy wymianie ramienia wytłumiłem chassis i tu zmiana była b duża.

Powodzenia

na podanych wcześniej stronach są obrazkowe instrukcje. Chodzi o podklejenie subplatera Dynamatem. Błagam nie pytaj o mechanizm działania. Uwierzyłem na słowo że to działa. Koszty nie były duże więc zrobiłem jak polecali i usłyszałem różnicę. Czy to obiektywne ? Na pewno nie. Może usłyszałem bo "chciałem" usłyszeć. Grunt że mam poczucie dobrze spełnionego "audiofilskiego" obowiązku. W każdym bądź razie uważam że pomogło.

kupiłem na allegro. Jest dość wygodna w użytku bo samoprzylepna i zaskakująco ciężka. Kosztowało to koło 80 pln o ile dobrze pamiętam ale delikatne brumienie silnika przenoszone na płytę znikło więc uważam że warto było

Jak znam życie dynamat ma odpowiednik trzy razy tańszy tyle że bez napisu. Jak rozumiem chodzi o tłumienie drgań. Liczy się więc masa. Dynamat to taka lepka gumowata masa pokryta płatem folii aluminiowej. Zaskakująco ciężka. W tweakach polecają wytłumienie subchassis korkiem żeby nie dokładać więcej masy ale chassis i wogóle całą obudowę polecają dociążyć na maksa. Generalnie większość tych rzeczy można zrobić niewielkim kosztem a wpływ na brzmienie jest słyszalny

To ciekawe, co piszesz. Czy mógłbyś podesłać kilka zdjęć wnętrza Twojego "ztweakowanego" gramofonu? Podoba mi się pomysł dociążenia gramofonu, jednak nie chcę się zapuszczać w tę materię całkowicie sam. Przy okazji zainstaluję gniazdo RCA. Chcę także wymienić "podłogę" gramofonu na płytę MDF i dodać audiofilskie (hahahahhhahahhha!) kolce zamiast totalnie sfatygowanych gumowych nóżek, przez które nie umiem ustawić odpowiedniego poziomowania (a poza tym te kolce wyglądają całkiem estetycznie!) Oto one:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyłączam się do prośby , skierowanej do , o wklejenie zdjęć stjuningowanego gramofonu. Szczególnie interesuje mnie temat: subplatter i jego wytłumienie.

>>>ociss,

Pomysł z nóżkami jest dobry, ale musisz uwzględnić, że może się nieco zmienić brzmienie gramofonu po przestawieniu go na stalowe kolce. W moim gramofonie przynajmniej tak było. Nóżki pod gramofonem mam takie same, jak te do kupienia pod linkiem który wkleiłeś. Ciekawe, czy nowe brzmienie Ci się spodoba?

Pozdro,

Yul

Trochę rozczaruję ale demontaż mojego gramofonu nie jest prosty ze względu na kable spięte za meblami. Wytłumiony subplater wygląda identycznie jak na tym zdjęciu :

Ukryta Zawartość

Wogóle starałem się wzorować na tym artykule :

Ukryta Zawartość

Nie wytłumiłem subchassis choć kupiłem korek. Nie miałem już na to czasu. Nie używałem też blue tacku.

To co zrobiłem :

Wymieniłem ramię na SME

Wyczyściłem i nalałem oleju do łożyska

Wytłumiłem Dynamatem

Wymieniłem matę na korkową z allegro

Trudno powiedzieć jak poszczególne "tweaki" wpłynęły na brzmienie bo robiłem po kilka na raz ale generalnie jest lepiej i to nie tylko dzięki poważnej zmianie ramienia.

Planuję jeszcze wymianę dna na MDF i zmianę nóżek oraz dokładniejszą regulację sprężyn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>ociss

Nie ma strachu. to bardzo prosty gramofon. Może 145 ma więcej bebechów ze względu na automatykę. Ale ja swoją 160 rozebrałem na części pierwsze i złożyłem w ciągu popołudnia i działa ! W dodatku mam wrażenie że lepiej.

>>>Yul

W jaki sposób zmieniło się brzmienie po zmianie nóżek ? Czego się spodziewać ?

>W jaki sposób zmieniło się brzmienie po zmianie nóżek ? Czego się spodziewać ?

po co się sugerować. w tej dziedzinie to aż za łatwe. postaw, przekonaj się, napisz ;) ale moim zdaniem 3 nie 4. i chyba nie używałbym tej taśmy samoprzylepnej. u mnie stoi bez klejenia :))) jak już usztywniać to na maxa. miękkie zawieszenie subplatera wystarczy.

pzdr

do Yul

Jak więc zainstalowałeś kolce? Na wkrętach?

do wszystkich

Czy nową dolną płytę z MDF-u także wytłumiać matą bitumiczną? Czy wiercić w nej jakieś dziury (na kolce, otwory do zabezpieczenia śrub do transportu itp)?

>>>ociss,

Zainstalowałem 4 kolce. Od spodu plinty miałem wyfrezowane 4 zagłębienia po starych gumowych nóżkach, w które weszły kolce. Brzmienie gramofonu z "gołymi" kolcami nie do konca mi się podobało - zawieszenie było za twarde, dźwięk bardzo szczegółowy i szybki, ale jednocześnie taki trochę zbyt "bezlitosny". W tym celu nieco "zmiękczyłem" te kolce, dając pomiędzy obie części kolca małe gumowe podkładki (o-ringi), a na górną powierzchnię kolca dodałem krążek filcu. Jak z tego widać, jest tu pole do licznych eksperymentów, dźwięk się zawsze nieco zmienia. Kolce można przykręcić lub przykleić. Ja mam przyklejone.

>>>bat 73,

Dzięki za link do stjuningowanego subplattera. Jakie jest Twoje zdanie na temat wyważenia tak przerobionego subplattera (bo wyważenie fabryczne napewno stracił)? Czy nie "rozrajbuje" łożyska? Wiem, że masa subplattera jest mała (nawet podklejonego), ale za swego życia talerz długo eksploatowanego gramofonu wykona zapewne miliony obrotów.

Pozdro,

Yul

Czy taka mata bitumiczna nada się? czy może kupić coś droższego? Dla mnie one wszystkie wyglądają tak samo (chyba żeby kupić dynamat):

Ukryta Zawartość

Jak juz pisałem wczesniej chciałbym także zainstalować gniazdo RCA. Nie znalazłem jednak nic innego niz to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>yul

Prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak bardzo zmieniło się wyważenie subplatera i jak wielki będzie to miało wplyw na łożysko. Masz pomysł jak to sprawdzić ? Starałem się oczywiście żeby podkleić równo ale wiesz... "na oko". Czyli istotnie fabryczne wyważenie należy do przeszłości. Może ktoś się czuje na siłach żeby sięna ten temat konkretnie wypowiedzieć. Ja po prostu uwierzyłem gościowi z tej stronki...

• 2 lata później...

>>>yul

Prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak bardzo zmieniło się wyważenie subplatera i jak wielki będzie to miało wplyw na łożysko. Masz pomysł jak to sprawdzić ? Starałem się oczywiście żeby podkleić równo ale wiesz... "na oko". Czyli istotnie fabryczne wyważenie należy do przeszłości. Może ktoś się czuje na siłach żeby sięna ten temat konkretnie wypowiedzieć. Ja po prostu uwierzyłem gościowi z tej stronki...

Wiele osob zadawalo to samo pytanie, nie zastanawiaj sie, tylko sie ciesz zmianami. Ja to zrobilem z rok temu i jestem zadowolony, moj 146 na samym poczatku jak go kupilem wygladal koszmarnie

• 1 rok później...

Witam,

Panowie, mam mały problem ze swoim 145 mkII. Słyszę regularny stukot po włączeniu obrotów. Na starym rozciągniętym pasku słyszalny był przy starcie i potem na ogół zanikał. Myślałem, że to pasek „boksuje” na wałku więc od bardzo sympatycznego niemca kupiłem nowy thorensowski pasek i stukot jest teraz wyraźniejszy i nie zanika. Domniemam, że jest to efekt jakiegoś luzu (albo na silniku [prawdopodobne] albo na subplaterze [mniej prawdopodobne]) i przy ciaśniejszym naciągu nowego paska jest nasilony. Co móglbym zrobić i gdzie zerknąć w celu dalszej diagnostyki problemu. Nie rozbierałem go jeszcze ale nieco się podbudowałem słowami bat73 o prostym gramofonie:) Mam nadzieję, że to kwestia przesmarowania ale wolę podpytać przed „operacją”

Dzięki i pozdrawiam

Bartek

Cięzko powiedzieć, skoro to tylko Ty słyszysz stukot. Jest głośny? Bo w strych thorensach jest jeszcze odgłos silnika, takie lekkie pykanie, którego można się pozbyć wytłumiając gramofon. Czy wałek od silnika (pulley) jest symetryczny?

Hej, wałek jest symetryczny, na taki wygląda. Zrobiłem taki mały test. Zdjąłem pasek i zapuściłem silnik - cisza, przyciskam wałek lekko palcem tak żeby umiarkowanie szorował opuszekł (mając gramofon frontem): od przodu i od prawej dalej cisza, od lewej i od tyłu mniej więcej tam, gdzie następuje tarcie i przeniesienie napędu i stukot się pojawia jest do tego wyraźnie wyczuwalny w postaci delikatnego pukania. Czyli subplatter mogę zostawić. Tak jak mówiłem nie rozbierałem go jeszcze i nie wiem czy teraz plotę farmazony ale czy to może być łożysko silnika? luz na pulley'u? chyba go dziś zdemontuje tylko poczytam najpierw! Jeżeli macie jakieś sugestie piszcie proszę! Nie wiem jak moja 1,5 roczna córa zaśnie bez Joshua Tree z winyla?! Niby mam zastępcze CD ale raczej wyłapie różnice :D Dzięki!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.