Skocz do zawartości
IGNORED

A-A6-J +PD-D6-J i AVANCE EPSILON 960

adamex78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poczytałem co nieco o zestawie Pioneer-a A-A6-J +PD-D6-J i opinie o nim sprawiły, iż jestem nim bardzo zainteresowany. Mam jednak obawy, czy ten wzmacniacz poradzi sobie z "napędzeniem" moich kolumn. A są to - jak w temacie - AVANCE EPSILON 960 na Scan Speaku i Vifie. Kiedyś na tym forum spotkałem się z opinią iż są one bardzo "prądolubne". Wspomniany Pioneer ma moc 4 om 60 W + 60 Watt i 8 om 45 W + 45 Watt. Ponieważ jestem teraz poza domem (a nie pamiętam niestety), nie wiem jaka jest impedancja w moich kolumnach.. Tak, czy owak pytanie brzmi: co sądzicie o tym połączeniu? Wzmacniacz da sobie radę?

I jeszcze jedno: znacie może miejsce w Warszawie, w którym mógłbym wypożyczyć ww. zestaw do odsłuchu?

Z góry dziękuję za wszelkie opinie i porady!

Pozdrawiam audiofilską brać!

Adam

https://www.audiostereo.pl/topic/45733-a-a6-j-pd-d6-j-i-avance-epsilon-960/

Witaj! Nie wróżę niczego dobrego... Pionki mają słaby prąd, a avance lubią go! :) Odpuść temat, tym bardziej, że to niski model. Poszukaj czegoś mocniejszego, nawet używki. Kiedyś grałem na avance omega 580 + yamaha ax 592, znacznie silniejszy wzmacniacz od A6-ki, a nie było dobrze:( Pozdrawiam!

Tylko cena (choć jak na ten wzmak atrakcyjna - 2700 używka), trochę mnie w tej chwili przeraża. Zważywszy, że potrzebuję też CD. Zaczęły mi już chodzić po głowie pomysły, żeby sprzedać te Epsilony i zakupić zestaw Pioneer-a plus jakieś np. Tannoye M2...

Czy to będzie duży krok w tył?

Co Ty kombinujesz?! Trza iść do przodu, a nie się cofać! Krell-a nie ma co konfrontować z pionkiem bo byłoby to profanacją! Chcesz się przesiąść z audi na poloneza i udawać, że nie ma różnicy?! Ehh!

Kolega galiatpl dobrze radzi, miałem kiedyś Avance Dana 670AV ,które napędzał Rotel RA03 przecież nie ułomek ale dopiero po dołożeniu końcówki RB-03 byłem zadowolony z basu.

Nie zmieniaj tych Epsilonów na M2, bo to będzie krok w tył!!! Z całym szacunkiem dla Tannoyek (sam miałem M3). Poza tym nie sugeruj się za bardzo mocą. Ważniejsza jest wydajność prądowa, choć ten parametr jest podawany rzadko. Ale od czego sa forumowicze;) Mój były Creek (końcówka A43) ma 50W przy 8 omach, a miał power jak 100W z Onkyo.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Ja posiadam w/w zestaw Pioneera. Moge Cie zapewnic ze pociagnie te Twoje Avance bez problemu. W pioneerze sa 2 trafa zasilajace, bateria kondensatorow i dual mono w sekcji wyjsciowej. Bardzo dobre i wydajne tranzystory sankena. Moge tylko powiedziec ze odsluchiwalem ten zestaw przed zakupen w Audiocolorze na Ciolka w Warszawie. Podczas odsluchu podlaczane byly kolumny Dynaudio chyba 72 (mnie sie osobiscie nie podobalo ale nie ze wzgledu na problemy z wysterowaniem tych kolumn) Elac najwyzszy model (stoi na allegro) i Sonus Faber (modelu nie pamietam ale to byl strzal w 10 jak dla mnie).

Goraco Cie zachecam do posluchania tego zestawu i uwiez mi ze bez problemu napedzi ta vife (bo scan to wysokotonowka jesli dobrze pamietam i tam idze pewnie max z 5 watow :))

Podjedz i posłuchaj i podejmij decyzje.

PS. Drugi zestaw z ktorym porownywalem byl denon PMA 1500 i do tego sacd

O ile mnie pamięć nie myli to w Epsilonach Scany są nisko-średniotonowe. No ale jeśli Pionek wysterował Dynki 72 (chociaż prawdę mówiąc ciężko w to uwierzyć) to z Avancami będzie ok. Kurna, najlepiej wypożycz Pionka na weekend i problem z głowy:)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Tak jak mówi tomek11, w Epsilonach średnio-niskotonowce to kevlarowe Scany, a wysokotonowiec to tekstylna Vifa. A w głowie mej zamęt :) Jeśli na Ciołka poszliby na to bym wypożyczył i odsłuchał u siebie, to byłoby idealne wyjście.

mam zestaw Pioneera ale gra z monitorami B&W685, nie wykluczone jednak że może napędzić również coś większego (na zdjęciu poniżej z kolumnami Pioneer S-3EX)...oczywiście najlepiej posłuchać i samemu ocenić jak wypada docelowe połączenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość kaszio

(Konto usunięte)

Za bardzo nie pamietam ale chyba masz racje ze na dole byl zołty kewlarowy scan 18 a gora to tez scan (wersja mk1). Jeszcze jest kwestia czy to to model Mk1 czy Mk2 bo chyba w mk2 byly jakies zmiany wprowadzone. Ja sluchalem wlasnie tych na scanach wersji mk1 w salonie audiosystemu na walicow (oj dawno to bylo) i model mk1 robil na mnie duze wrazenie natomiast potem na audioshow sluchalem mk2 i to nie byl dzwiek ktory lubie :(

I nie przesadzaj ze nie wiezysz ze dynek nie pociagnie. Sam gram na kolumnach z glosnikami morela (technologia dynaudio , zwrotnica 2 rzedu i jest dobrze )

Ja akurat posiadam wersję MkII, jednakże "poprawioną" o wymianę wewnętrznego okablowania oraz wymianę elementów zwrotnicy. Zabieg ten znacznie poprawił dźwięk wydobywający się z tych skrzynek - myślę że spodobałby Ci się (skoro MkI Ci się podobał).

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Czy wypozyczaja to tego nie wiem. Trzeba zadzwonic i zapytac. Ja pojechalem , posluchalem chyba 3 godzinki i kupilem. Denon z ktorym porownywalem gral lepiej ale nie stac mnie na taki sprzet oraz nie zabardzo mi sie podoba ten złotawy kolor sprzetu.

Pamietam jak w tym sklepie kupowalem swoje pierwsze audiofilskie kolumienki tannoy M1. Wtedy ten sklep byl mniejszy a do odsluchu trzeba bylo sie umawiac w kolejce. Bylo to chyba 8 lat temu. Wtedy do wyboru mialem tannoy M2, mirage One, Alr Entry2 i cos jeszcze.

• 3 miesiące później...

adamex78, 20 Wrz 2008, 11:00

>Szkoda, bardzo mi się ten Pioneer spodobał (i wizualnie i bebechy całkiem, całkiem), tylko ten prąd

>słaby :( a czy można rozwinąć myśl odnośnie słabego prądu? czym to sie objawia w trakcie odsłuchu? Jak można porównać te nowe wzmacniacze do modeli rotela sprzed serii 02, np RA930AX?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

... miałem Epsilony, w wersji mkII kopułka to vifa, a nie scan... tak naprawdę, druga wersja, to był pewien "downgrade" tych kolumn ;-)

ale ogólnie to fajne głośniki, ale trochę niedoceniane. grają dość naturalnie na średnicy, z niezłym basem i świetną stereofonią, góra jest przy tym nieco "surowa", jak na ich cenę oczywiście ;-) no i lubią prąd, wydajny wzmacniacz wskazany, jeśli ten Pioneer wysterował Dynaudio Audience 72, to myślę, że "popchnie" Epsilony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.