Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Ikon6, KEF Q7, Denon 3806 Onkyo 805

Akim03

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po raz kolejny przymierzam się do wymiany systemu audio. Tym razem chcę kupić na początek dobry amplituner + fronty, a resztę zestawu dokupić później. Docelowo kolumny frontowe będę chciał połączyć ze wzmacniaczem NAD.

Zastanawiam się co bardziej będzie nadawało się do polskiej muzyki rockowej z lat 90, ale zagra też bardzo dobrze przy spokojnych kawałkach (Michał Bajor, Katarzyna Groniec, Magda Umer itp.).

Aby nie robić sobie mętliku w głowie oto moje dwa typy zestawień:

Dali Ikon 6 + Denon 3806 (lub Onkyo 805)

KEF Q7 + Onkyo 805

Który zestaw powinien lepiej zagrać? I według forumowiczów który amplituner lepiej wybrać?

PRZED ZAKUPEM I TAK NA PEWNO POSŁUCHAM ALE NA DZIEŃ DZISIEJSZY NIE MAM MOŻLIWOŚCI ODSŁUCHANIA TAKICH ZESTAWIEŃ!

https://www.audiostereo.pl/topic/45767-dali-ikon6-kef-q7-denon-3806-onkyo-805/

weż lepiej Onkyo, ma już dekodery HD, będzie na przyszłość... w kinie jakością się nie przejmuj, obydwa zagrają wystarczająco dobrze (większych różnic i tak byś nie usłyszał między nimi)

chyba że w muzyce ale skoro będziesz używał wzmacniacza to problem kiepskiego stereo masz z głowy

Tylko po co mu dekodery HD w ampli??? ... skoro już teraz są odtwarzacze które to dekodują do PCM i wysyłają przez HDMI a w przyszłości każdy tani odtwarzacz będzie te "podstawy" miał.

Można jaśniej z tym PCM? Jakie modele amplitunerów do 2,5 na allegro umożliwiają odtwarzanie tych kodeków HD? Jestem prawie zdecydowany na Onkyo, ale jeśli kupię słabszy amplituner to więcej będę mógł przeznaczyć na kolumny, a na tym mi zależy :-))

to nie kodek hd tylko nieskompresowany bezstratny dzwiek audio PCM stary format audio

z tym ze w wiekszosci wystepowal jako 2 chanell a w tym przypadku masz do 8 kanałow wielokanalowy czyli MPCM multichanell_PCM

dzwiek hd czyli np dolby true HD i dts HD master audio to wlasnie jest dzwiek skompresowany bezstratnie z formatu PCM

koduje sie je w dolby i dts dlatego ze sam system pcm jest cholernie pamieciozerny chociaz dzisiejsze nosniki bluray juz bezproblemu by to zmiescily tutaj raczej chodzi jak wiadomo o pieniadze dolby laboratories i dts :)

teraz ampli jakie to przyjmuja

czyli ampli z hdmi 1.1 wzwyz np 1.2

-yamaha rxv2700

-yamaha rxv1700

taki rxv1700 masz juz po 2500 nawet mozesz nizej wysmyczyc uzywke

dzwiek ten przyjmuja ampli ktore posiadaja wyzej wymienione zlacze hdmi ale z pelna obslugą

musisz na to zwracac uwage ampli musi miec pelna obsluge hdmi czyli przyjmuje obraz i dzwiek

a duzo tez jest ja tak mowie oszukanych ampli ktore posiadaja hdmi ale nie pelne i te dzialaja jaki przelacznik gniazd :) w tym ampli nic nie zdzialasz

teraz tak maja taka rxv1700 kupujesz panas db50 puszczasz sobie all formats do PCM w ustawieniach trzeba ustawic playerka i juz delektujesz sie dzwiekiem HD

tez mozna ps3 i puszczac po hdmi PCM

jak narazie niema porzadnego bluraya na rynku niestety niema sam chłam

ale czekamy na bdp s5000es i pionka lx91 mysle ze na ktoregos z nich sie skusze

po pionku widac ze dzwiek po analogu bedzie przynajmniej brzmial audiofilsko

Akim03, 22 Wrz 2008, 15:28

>Można jaśniej z tym PCM? Jakie modele amplitunerów do 2,5 na allegro umożliwiają odtwarzanie tych

>kodeków HD? Jestem prawie zdecydowany na Onkyo, ale jeśli kupię słabszy amplituner to więcej będę

>mógł przeznaczyć na kolumny, a na tym mi zależy :-))

Yamaha od 661 w górę(PCM), Denon od 1908 w górę(PCM), Onkyo od 606 w górę(PCM i goły strumień) ... 605 nie wiem.

Dziękuję za wszystkie sugestie!!! Jest to moja kolejna przymiarka do wymiany audio i tym razem oczekuję sporej zmiany. A co do kolumn to czy ktoś porównywał Dali Ikon 6 z Focalami seria 7?

Dali Ikon 6 mają lepszą górę pasma, dźwięk jest bardziej subtelnym taki...kryształowy...ale tylko to, całościowo focale wygrywają (chociaż dużo zależy od ampli, ja słuchałem na HK)

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Miało być tak pięknie... łatwo i przyjemnie. Powoli przymierzam się do wędrowania od miasta do miasta, gdzie uda mi się umówić na odsłuch. Tylko na razie zmieniły mi się priorytety. Chcę kupić wzmacniacz za ok 2,5K + do tego kolumny stereo do 3 K.

Co do głośników to zamierzam przesłuchać Dali Ikon 6, KEF IQ 7 SE i Focale 806. Gorzej jest z wyborem wzmacniacza bo na tym się kompletnie nie znam. Ale to już puszczę na stereo. W przyszłości zestaw chcę uzupełnić tanim amplitunerem KD.

Kolejna wymiana sprzętu zakończona :-)

Po odsłuchaniu Monitor Audio Silver RS 6, Focali 716, JBL studio 880 L, JBL serii E, ES (seria ES to porażka w odniesieniu do serii E), różnych wzmacniaczy i amplitunerów, wybór padł na zestaw o którym naczytałem się, że w ogóle nie nadaje się do rocka... KEF IQ 70 + Cambridge Audio 740. Kefy bardzo mi się spodobały, a były wyciągnięte prosto z pudełka. Jestem bardzo zadowolony i wierzę że będzie tylko lepiej. Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy odpowiedniego dźwięku i dziękuję za wszystkie propozycję i opinie.

no widzisz, tylko iQ 70 to nie to samo co iQ 7 ;)

ciekawe jakie różnice w brzmieniu...

Kefy iq 7 bardzo mocno by mi pasowały gdyby tylko były bardziej dynamiczne... porównywałeś może ?

Niestety nie miałem takiej możliwości Q7 to starszy model, a dystrybutor "wypycha" już tylko nowe modele. Ale sprzedawca LOCO z Olsztyna będzie porównywał Q9 do IQ 90. Podobno jest tak: gorsze wykonanie kolumn (tym IQ 70 też nie można nic zarzucić poprawnie wykonanie nie wyróżniające się na tle kolumn w tym przedziale cenowym) ale lepszy dźwięk. Chociaż sam przekonałem się na JBL że nowsza seria wcale nie musi grać lepiej.

Po kilku latach słuchania stereo na amplitunerach (podobało mi się, ale czegoś zawsze brakowało jeszcze w tym dźwięku), mam w końcu zestaw który gra naprawdę dużo lepiej. W przyszłości dokupię pozostałe kolumny z tej serii i tani amplituner KD na Allegro i to jest to :-)

don111 nie wiem na czym słuchałeś tych KEFów. Spróbuj z CA 740 lub 840. Kolumny grają bardzo swobodnie i dynamiki też im raczej nie brakuje. Inna sprawa to nie wiem jeszcze do jakiego repertuaru będą to kolumny. Na wolnych i spokojnych kawałkach bardzo fajnie grały Monitor Audio. Niestety płyty typu Ira, Hey, Sweet Noise dużo lepiej grały na KEFach. Dlatego wybrałem te kolumny jako bardziej uniwersalne do mojej muzyki.

słuchałem iq7 na HK 680 (to neutralny, lekko rozjaśniony i bardzo dynamiczny wzmacniacz) także nie on był tu "winowajcą" na pewno :)

może po prostu mam skrzywiony słuch przez Paradigmy, te grają zdecydowanie bardziej "żwawo" od Kefów, podobnie jak np Focale... niemniej jednak różnice pod tym względem była naprawde duże, o ile w spokojniejszych brzmieniach takie coś by mi nawet pasowało to w innym repertuarze (ostrzejszym) czasem brakowało im wyraźnie takiej energii i szybkości...

dlatego byłem ciekawy czy może porównywałeś ze starszą wersją, bo z tego co piszesz właśnie ten element brzmienia mógł ulec poprawie.. Monitor Audio akurat nie znam, dlatego akurat to porównanie z KEFami nic mi nie daje :)

Nie wiem jakich Focali słuchałeś, po przeczytaniu różnych opinii były moim cichym faworytem. Niestety najbardziej mnie rozczarowały. Grały, nie nie grały tylko hałasowały z nadem i denonem (jeszcze gorzej). Spróbuj posłuchać Klipsch^a. Miałem je z amplitunerem Onkyo. Grały bardzo fajnie do tego bas w tych kolumnach jest ponad przeciętny. Mogą się spodobać, ale brakowało mi czegoś w wokalach :-))

• 2 tygodnie później...

Padło na... Kef IQ 70 + CA 740 + Denon 1930. Uniwersalny odtwarzacz do wszystkiego. Na dobre CD na razie brak kasy. Wybrałem ten zestaw ponieważ przy tych cenach nigdy nie kupiłbym sprzętu w ciemno. A jak gra? Nie umiem za dobrze opisać dźwięku, ale takie stereo słyszę po raz pierwszy. Kefy graja średnicą, wokale wyraźne i do tego trochę detaliczne, na brak basu też nie mogę narzekać, chociaż w klipschach był on dużo lepiej wyeksponowany. Wszystko zależy do jakiej muzyki ma to być. Mi pasuje i do Metallici i do Michała Bajora np. :-)) Myślę że ten zestaw ma szanse pograć u mnie kilka ładnych lat. W przyszłości dokupię resztę kolumienek i tani amp do kina.

To nie salon, tylko pokój 12m :-)) Docelowo będzie to grało w salonie ok 16-18 m.

Dziś zabrałem CA do kumpla i słuchaliśmy z B&W 603. Zdecydowanie lepiej z Kefami w każdym paśmie.

• 4 miesiące później...

Sluchalam z Dali Concept 6 i Ikonami, Kefami IQ 7 oraz jakimis Focalami i zdecydowanie Monitor Audio GS 60 . Slucham głownie muzyki lat 80-90 i idealnie sie do tego nadaje. Poza tym radzi sobie z kinem domowym. Pelna parą ida dopiero po ok 100h.Kefy porównując z tymi innymi tez mi sie podobaly-bo grały tak jakby szybciej, bardziej dynamicznie.Zwycieżyly Monitory ze wzgledu na peikna scene i barwe brzmienia. Te kolumny nie "męczą ucha" jak powedziala moja mama.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.