Skocz do zawartości
IGNORED

małe, ale doskonałe

MWilon

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ponownie :-)

Ponieważ w robocie dzisiaj nic się nie dzieje, mam dużo czasu na rozmyślania. A z rozmyślań rodzą się pytania. Jak widać, mam Tannoye Mx1 i jestem bardzo zadowolony z ich brzmienia, co oczywiście wielu uzna za absurd. Ponieważ jednak zacząłem dopiero "przygodę z hi-fi", dlatego moja skłonność do wydawania pieniędzy regularnie wzrasta. Przy okazji zaczynam rozumieć, czego oczekuję od zestawu [chociaż cały czas biję się z myślami, czy iść w kierunku rozwou słuchawkowego, czy głośnikowego]. I teraz przyszła mi następująca myśl: zmienić głośniki!!! Ze względu na warunki, muszą być bezwzględnie podstawkowe i nieduże. Nie mają być głośne, lecz posiadać możliwie dokładne [jak na klasę małych głośników] brzmienie, osiągalne przy OSZCZĘDNYM ROZKRĘCENIU POTENCJOMETRU. Nie zależy mi na pokaźnym basie, tylko na detaliczności i naturalności brzmienia, potrzebnego do odsłuchu polifonicznych, dużych, barokowych form wokalnych. Czy w okolicach 2000-2500 zł znajdę monitorki, które będą w sposób wyraźny lepsze od Tannoyów [tak, żebym po podłączeniu powiedział: "Jak ja mogłem wytrzymać z tymi Tannoyami" :-)]???

Oto moje pytanie, a jeśli ktoś cierpliwy i życzliwy, niech podpowie, byle fabrycznie nowy sprzęt, gdyż używanych nie toleruję - nie mam zacięcia do majsterkowania ;-)

Pozdrawiam i zapraszam na moją stronę,

Michał

www.dn.own.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/4578-ma%C5%82e-ale-doskona%C5%82e/

Oczywiscie, ze sa!!!!!!!

Qba Mieszko II, Vienna Acousti Haydn, Esa Trillo....

Kazdy z nich prezentuje brzmienie nieporownywalnie lepsze od tannoyi.......

Dochodzi tylko sprawa towarzyszacej elektroniki....

Ale sam Pan napisal, ze jest gotow coraz wiecej wydawac na dzwiek....

Ponieważ jestem fanem firmy Tannoy, zawsze ranią mnie opinie typu:

..."Kazdy z nich prezentuje brzmienie nieporownywalnie lepsze od tannoyi......."

I niestety zgadzam sie z nimi. Zupełnie nie rozumiem ostatniej polityki firmy Tannoy , która zaczęła produkować głośniczki porównywalne z rodzimymi STX-ami. Czasy wybitnych linii driverów typu black, silver czy gold minął bezpowrotnie. Kiedyś ta firma szanowała się i nigdy by sobie nie pozwoliła na wypuszczenie takich "podbudżetówek" jakie sprzedaje teraz.

Panowie, brak mi słów, szybkość Waszych odpowiedzi wręcz mnie poraziła :-) Do tego częściowo się pokrywają. Serdeczne dzięki :-) Poprzeglądam jeszcze czasopisma hi-fi.

Pozdrawiam,

Michał

Awansy , AE , Monitor Bronze zaproponowane przez kolege bulantusa to w mojej opinii z brzmienia typowe budzetowe "tyly" do kina domowego.....

My rozmawiamy o kolumnach STEREO do sluchania muzyki Bacha....

takze jakas rownowaga musi byc zachowana...

Jak sie kupi kolumny od prawdziwego audiofila to umiejetnosci majsterkowania nie bada potrzebne....

Poza tym kto powiedzial, ze sprzet ze sklepu jest nowy????

Juz nie raz sie spotkalem, ze mozna kupic kolumny nowsze i mniej zuzyte uzywane niz w sklepie!!!!!!!!!!!

punktem odniesienia, jeśli chodzi o jakość, mają być Tannoy'e Mx1. Chodzi mi o to, abym po wydaniu wspomnianych 2000-2500 faktycznie usłyszał znaczącą różnicę [a jak zauważyłem, słuch akurat posiadam. Brak mi OSŁUCHANIA z różnymi konfiguracjami, natomiast różnice wychwytuję]. Natomiast widziałem już monitorki za 6000 zł, ale... są po prostu na razie za drogie i zapewne niedopasowane do skromnego sprzętu [CD i wzmacniacza], którym dysponuję. Chodzi zatem o WYRAŹNĄ POPRAWĘ JAKOŚCI NA BAZIE ISTNIEJĄCEGO ZESTAWU.

Jeśli chodzi o zużycie, to pilnowałem, by sprzęt był firmowo zapakowany i otwierany przy mnie. Egzemplarze z wystawy, obciążane nad miarę [głośniki], porysowane i upaskudzone rękami oglądających [wzmaki i CD], są dla mnie nie do zaakceptowania.

Pozdrawiam,

Michał

Słuchałem kiedyś kolumn podstawkowych Tannoy z pojedynczym głośnikiem koncentrycznym i zrobiły na mnie duże wrażenie. Szczególnie dobrze wypadła muzyka dawna (najlepiej smyki i wokale). Nazwy tych kolumn niestety nie pamiętam, być może była to seria D – ta znajduje się niestety po za budżetem dlatego spróbuj odsłuchać coś z serii Saturn spodziewam się, że są to kolumny łatwe do napędzenia a twoje Mx powinny zostać „zmiażdżone”.

Bardzo Wam dziękuję, zostałem już nieco ukierunkowany, dalej zacznę poszukiwać i rozważać, w tym słuchając samemu. Powiem tylko szczerze, że akurat z odsłuchami jest najtrudniej. Po pierwsze, trudno zestawić taką samą konfigurację, po drugie, warunki odsłuchu bywają rozmaite, po trzecie - nie umiem ferować wyroku po 15 minutach słuchania. Dlatego rozumiejąc wagę samodzielnego odsłuchu, nie uznaję go za najważniejsze kryterium, a jedynie pomocnicze [chyba, że ktoś pożyczyłby mi kolumny do domu].

Pozdrawiam,

Michał

No i mam już pewne rozeznanie cenowe. W podawanych przez Was modelach jest pewna luka cenowa: albo do 1500 zł, albo od razu 2500 i wyżej. To zmusza mnie do zejścia na ziemię i rozważenia następujących modeli:

Acoustic Energy Evolution One - 1470 zł

Avance Omega mk2 506 - 1290 zł

Monitor Audio Bronze 2 - 1150 zł

Tutaj cena nie gra już roli, tylko brzmienie. Ale który z nich... Będę musiał pochodzić po sklepach. Chyba, że ktoś ma wśród nich faworyta i mocne argumenty ;-)

Pozdrawiam,

Michał

No to spróbuj jeszcze Audiowave Solidus (ok 2000zl z drugiej ręki) lub tej samej firmy 141. Zaskoczą Cię przestrzenią.Nawet jest oddzielny wątek w historii forum na temat Audiowave.Wykonanie tych monitorów-fantastyczne,a co najważniejsze grają tak jak wyglądają.

pozdrawiam.

zyzio

"Prawdziwy" audiofil , w odróżnieniu od " nieprawdziwego" audiofila , to człowiek, który z wielkim poświęceniem, ( Potrafiący nawet rozwieść się z żoną), szuka nowego brzmienia , i to zarówno w kwesti materialnej ( nowe klocki ) , jak i duchowej ( nowe płyty).

Definicje Traktuj jako lekki żart , nie pozbawiony niestety ziarnka prawdy.

:-)

MWilon

Moim zdaniem bardzo, bardzo bledna, poniewaz swiadomie pozbywasz sie mozliwosci obcowania z dzwiekiem o dwie klasy lepszym. Ostatnio za 2,5kzl sprzedalem ProAci Tablettki 2000.

Nie chce na sile tlumaczyc Ci rzeczy dla mnie oczywistych, ale audiofile posiadajacy kolumny za kilka tysiecy zl to w znakomitej wiekszosci nie sa przypadkowi ludzie i sprzet traktuja z nalezytym im szacunkiem. Moim zdaniem jest jeszcze lepszy od nowego, bo nie trzeba wygrzewac:)

Moze jeszcze na przykladzie. Ostatnio kupilem kolumny. Pierwszy wlasciciel kupil je w lutym tego roku. Wiesz, ile na nich stracil? 2,5 tys zl. A ja mam wciaz ponad 4 lata gwarancji...

Trudno. Spróbuj u producenta.To rozsądny,miły facet.Kontakt -w starszych czasopismach np Audio-tam są nr telefoniczne.Znam go osobiście ,wiem co mówię.A to co robił do dziś cieszy się powodzeniem.

==>Hieno

Mam chroniczny wstręt do kupowania rzeczy używanych. Jeśli miałbym wydać np. 2500 zł., nie wiedząc, czy urządzenie jest w 100% sprawne, czy sprytny właściciel nie powymieniał elementów składowych, czy nie jest już na skraju zużycia, to wolę słuchać gorszego sprzętu.

Moja filozofia sprawdziła się przy zakupie nowego CD Harmana HD 750. Zachwalany w czasopismach ["najlepszy do 1000 zł] szumiał tak koszmarnie, że dopiero głośna muzyka go zagłuszała. Podobnie 2 następne egzemplarze. I wymieniłem go w sklepie na połowę tańszy, ale nie szumiący. Ciekaw jestem, ilu właścicieli wspomnianego modelu Harmana czeka na naiwnych nabywców, którzy nie wiedzą o tym felerze...

Ja lubię szybki zakup i święty spokój. Bez szukania, sprawdzania, drżenia, czy sprzęt za chwilę się nie rozsypie. Będę słuchał po prostu takiego sprzętu [nowego] na jaki mnie stać :-)

Ale może Ty, Hieno, zasugerujesz mi którąś z tych "podbudżetówek", wumienionych wcześniej?

Michał

zapamiętaj sobie jedną ważną regułę...

dobra rzecz musi kosztować, a jeśli nie to zapewne musi być używana... lepiej kupić za podobne pieniądze 2 letniego mercedesa niż nowego fiata - ta sama zasada obowiązuje w "naszym świecie"....

==>sovajazz

Nie wiem, czy wyczułeś ideę mojego początkowego listu. Nie określam się mianem "audiofila" i marzenie o "dźwięku idealnym" nie jest moją obsesją. Interesuje mnie, czy przez wydanie 2000-2500 zł na głośniki w sposób wyraźnie zauważalny poprawię brzmienie zestawu, który posiadam. Nie interesują mnie topowe modele hi-end, szczególnie do pokou 12m2 w bloku. Jestem minimalistą. Niedługo wymieniam 3-letnie Seicento na nowe :-) Pewnie wielu popuka sie w głowę, a mi jest tak wygodnie. Znowu gwarancja, nowy samochód i... święty spokój :-)

A że dobre rzeczy kosztują, wiedzą już dzieci w przedszkolu ;-)

Michał

nie bez złośliwości powiem, że nie jestem minimalistą i chyba nie umiem tego do końca zrozumieć... ja się więc tutaj nie przydam :))

powodzenia w poszukiwaniach - jeśli Ty będziesz zadowolony z efektu to wszystko będzie w jak nalepszym porządku :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.