Skocz do zawartości
IGNORED

małe, ale doskonałe

MWilon

Rekomendowane odpowiedzi

Tak myslalem ze pisze na darmo.

Problemy z Harmanami sa powszechnie znane, nic w tym dziwnego.

Po sprzet z drugiej reki mozna pojechac, dotknac, posluchac.

Chociaz mi np wystarczy pare minut rozmowy przez telefon...

Kupowalem tak juz dziesiatki rzeczy i jeszcze nigdy sie nie zawiodlem.

Odnosnie kolumienek z przedzialu cenowego, o ktorym wspominasz, to niestety mam go kilka lata za soba, przykro mi. Bardzo dobre sluchy chodza jednak o Acoustic Energy...

Dziwna sprawa. Na początku podajecie mi kilka modeli, które mają mieć wyraźnie lepszą jakość od Tannoyów Mx1. Teraz twierdzicie, że to wszystko chłam. A ja wciąż jestem ciekawy, czy kupując 2x droższe monitory uzyskam wyraźną poprawę brzmienia i które wybrać. Bo kupując zestaw 2x droższy od "miniwieży", którą pierwotnie zamierzałem kupić, osiągnąłem efekt niewyobrażalnie lepszy.

Nikt nie pisze, ze to, co chcesz kupic to chlam, czytaj uwaznie.

A poprawe odczujesz. Mialem kiedys kiedys mx2 i po przejsciu na kolumny za okolo 2kzl roznica byla odczuwalna bardzo wyraznie.

=>MWilon

Co Ci moge powiedziec ... to ci powiem :)))

Mialem kiedys M2. Nawet ostatnio sluchalem ich u kolegi. Kupil odemnie.

M1 tez sluchalem - kolega pietro wyzej je ma. Bardzo fajne kolumienki do momentu kiedy nie poslucha sie czegos lepszego, ale to chyba z kazdym sprzetem tak jest.

Skok jakosciowy jest ogromny - i polecam kolumny uzywane. Czesto lepsze firmy daja 4-5lat gwarancji wiec mozesz sie zalapac na jeszcze rok, dwa spokojnego grania. A odsprzedaz takich kolumienek nie jest az tak zalamujaca.

=>Najemnik

oooo.. bardzo się mylisz...

Haydny jak każda kolumna ma swoje wady i zalety... wadą jest przeciętna przestrzeń (porównaj sobie z Mission 780 to zrozumiesz)... do zalet zaliczyłbym ogólną barwe (mimo występujących podbarwień basu, które mi osobiście nie przeszkadzają)... nie jest to kolumna dla każdego.. i mnie gra w połączaniu z lampą i mi taka konfiguracja pasi, oj pasi....

MWilon celuje w "podbudżetówki", a więc w inny przedział cenowy... dlatego właśnie Haydny nie są mu pisane, choć gdyby ich posłuchał niewykluczone, że zakochałby się w ich brzmieniu, bo ono potrafi urzekać...

Weźcie jeszcze jedną rzecz pod uwagę - resztę sprzętu mam kiepską, więc po co szaleć z używanymi kolumnami??? I co mi po b. dobrych kolumnach, jeśli nie mam dobrego pomieszczenia do odsłuchu? Trzeba dostosowywać się do realiów.

MWilon -> Bez pośpiechu. Wytrzymaj jeszcze z miesiąc, czy dwa. Masz na czym słuchać, więc nie ma problema. W tym czasie odwiedź jakiś audio-sklepik, posłuchaj kilku par kolumn i sam zdecyduj, czy warto będzie wyłożyć te 2,5tys. Różnice w brzmieniu kolumn są raczej łatwe do uchwycenia, więc powinieneś szybko ocenić, które kolumny podobają Ci się najbardziej. Niewykluczone, że już za pierwszym podejściem znajdziesz swój typ. Koledzy zdążyli już podać Ci całkiem sporo możliwości, więc masz punkt zaczepienia. Ja stawiałbym na Aegis Evo 1, Mission 780, VA Haydn i oczywiście Dynaudio Audience 42. Uwierz w swój słuch. Udanych łowów!

=>> sovajazz

Ja ich wielokrotnie slucham z lampa u znajomego i moge spokojnie stwierdzic ,ze dopiero od VA Hydn zaczynaja sie konkretne kolumny...

Ja mam teorie, ze zakupy budzetowe sa dla ludzi bez aspiracji i nie rozwojajacych sie.....

Ktos kto kupi jakies Wharfedale czy JBLe predzej czy pozniej powie sobie- ale popelnilem blad, moglem przeciez poczekac lub dolozyc pieniedzy i kupic lepsze uzywane. To jest naturalne. Zakupy lepszego sprzetu nie wkurzaja tak szybko wlasciciela swoja beznadziejnoscia. Poza tym dobry sprzet nie traci tak na wartosci... nie podoba sie ,coz zawsze mozna odsprzedac, a takie Avance.... hmmm tylko prosic o wiecej recenzji w HFiM :)))))))))))))))))))))

Dla mnie osobiście forum powinno różnić się tym od typowego sklepu, że uczestnicy zamiast mówić: kup to, co najdroższe, bo to najlepsze, wykażą się znajomością rzeczy i będą potrafili doradzić w ramach kryteriów określonych przez pytającego. Nawet osobnik mocno niedorozwinięty wie, że z reguły im coś droższe, tym lepsze. Inteligencja natomiast polega na tym, by dostosować się do określonych warunków, ustalić priorytety zakupu, własne wymagania, możliwości finansowe itd., itp. Dlatego dziwią mnie pewne złośliwości niektórych uczestników, tym bardziej, że dla innych, bardziej zamożnych audiofili, zdolnych do zakupu zestawów za 100000 i więcej, ich zestawy to także "budżetówki". Ale mniejsza z tym - i tak sporo się dowiedziałem :-)

Avance to kolumny, a Lukar póki co nie ma w planach własnej produkcji sprzętu audio...

(może kiedyś: Lukar Audio Acoustic Evo 1v.3 KI Signature MkIII Special Edition upgrade 7.3 beta version)

OK, zatem nie wiem, skąd ta tajemnicza otoczka wokół Avanców.

Co do zakupu - jeszcze rozważę, bo może jednak w słuchawkach, ze względu na ich niższe ceny, będę mógł od razy wskoczyć na wyższy poziom. Ale wciąż nie mogę się zdecydować, czego fajniej mi się słucha - kolumn, czy słuchawek.

==>KoRnik

Dzięki za radę. Widzę, że masz słuchawki i wzmacniacz słuchawkowy, o jakich myślałem. Czy jesteś zadowolony z tego zestawu? Czy słuchasz częściej słuchawek, czy głośników?

Michal,

widze, ze juz wkroczyles na sciezke i bedziesz sie po niej posuwal do przodu, tak wiec, albo wsiadziesz w pospieszny, albo bedziesz trykal osobowym... a do celu daleko, oj daleko :))

A ja też nie kupowałem jeszcze nigdy używanych głośników i jakoś mnie do tego nie ciągnie. Jak czytam o tych powciskanych kopułkach i wyciąganiu odkurzaczem to mam mieszane uczucia.

Nie mówiąc już o posłuchaniu wcześniej u siebie - inaczej to prawie zakup w ciemno. Jak kogoś na to stać.. Niby można iść do sklepu, posłuchać, a nawet wypożyczyć uśmiechając się do sprzedawcy z głupią miną a potem kupić z drugiej ręki, ale do tego też trzeba mieć serce i zdolności - ja jakoś tak nie mogę

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.