Skocz do zawartości
IGNORED

ORACLE DELPHI

Gość vasa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vasa

(Konto usunięte)

Do SME Series III nie ma wkładki MC w cenie do 1000zł :(

Z ciekawych wkładek do podanej ceny pasujących do tego ramienia to:

Clearaudio Aurum Classic i Alpha

Goldring 1012GX i 1006

Grado Reference Platinium

Ortofon 2M

Yamahy nigdy nie słyszałem ale jeśli masz na myśli Yamaha MC-9 to jest za twarda.

Pozdrawiam

vasa

Gość vasa

(Konto usunięte)

wojtek41, 17 Lis 2008, 22:05

Masz namiar gdzie je kupić?

Clearaudio --> Audio Klan

Goldring --> Horn Distribution

Grado --> Audio System

Ortofon --> Pan Waldemar Łuczkoś 668 143 068

Niezależnie od wyboru wkładki polecam rozmowę z P. Waldemarem, jest kopalnią wiedzy :)

pozdrawiam

vasa

• 3 tygodnie później...
Gość vasa

(Konto usunięte)

Podtrzymam swój wątek bo chyba dopracowałem się toru analogowego z prawdziwego zdarzenia.

Kilka dni temu dostałem przesyłkę z nowym pre gramofonowym produkcji Zagra Kulesza vel Q-Audio. Jest to już drugie pre z tego źródła. W ramach nabywania doświadczenia sprawdzałem różne możliwości, począwszy od różnych produkcji jednostkowych, poprzez popularne pre typu NAD, ProJect a skończywszy na Naimie, którego używałem ostatnio. Ostatecznie poprosiłem Darkula o zrobienie dla mnie nowego pre.

Dostałem nową zabawkę i zaczęło się ustawianie. Początkowo był spory problem z przydźwiękiem ale po odkopaniu w ścianie kabla uziemiającego przydźwięk zniknął. Potem okazało się że mój napęd nie jest absolutnie bezgłośny jak dotąd sądziłem, słychać zarówno pracę silnika jak i łożysko. Nasmarowanie osi zlikwidowało efekt łożyska ale z silnikiem muszę jeszcze powalczyć, zafunduję mu jakieś żelowe amortyzatory.

Potem zabawa z ustawieniami. Pre ma budowę kaskadową, są trzy stopnie wzmocnienia, wszystkie regulowane zarówno wielkością wzmocnienia jak i pojemnościowo. Na razie wypróbowałem jedynie kilka z miliona kombinacji ale mogę się pokusić o wstępną ocenę.

Po pierwsze pre jest absolutnie ciche i niesamowicie rozdzielcze, obecność Amplifona nie pozwala na uzyskanie mikroskopowego obrazu ale w szarpnięciu struny słychać harmoniczne, pędzelek na blasze to też seria osobnych dźwięków a nie uśredniona suma a kontrabas to zarówno struna jak i pudło. Pre może mieć wzmocnienie większe niż sygnał z mojego CD i stopień wzmocnienia reguluje balans pomiędzy detalicznością a barwą. Jak to zwykle bywa optimum leży gdzieś pomiędzy. Dźwięk nie jest jeszcze ostry ale przy zachowaniu detali nie męczący i przyjemny. Miałem okazję słuchać dwóch pre uznawanych za topowe; Manleya i BAT-a obydwa zrobiły na mnie doskonałe wrażenie. Ostatnio sporo się mówi i pisze, że RCM Sensor Prelude to wybitna konstrukcja (rzeczywiście w RCM-ie zawsze grało wybornie) ale odnoszę wrażenie, że już dłuższy czas nie będę musiał zajmować się tym elementem toru, zarówno ze względu na jakość jak i elastyczność w dostosowaniu do najdzikszych wkładek.

Na koniec rozbierane zdjęcie elementu oraz uwaga która mi się nasunęła: o ile w przypadku ramienia i napędu relatywnie łatwo znaleźć urządzenie świetne (kwestia kasy i odrobiny rozsądku technicznego) w przypadku wkładek istnieje korelacja pomiędzy rozwiązaniami technicznymi, ceną a jakością to w przypadku przedwzmacniaczy nie jest to dla mnie już takie jednoznaczne. Moim zdaniem dwaj giganci wysokiej klasy audio jak Accuphase i Macintosh nie dopracowali się urządzeń na miarę swojej marki (mam na myśli kartę Accu i wbudowane pre Mcint) Popularne klocki typu Nad Cambridge czy ProJect to rozwiązanie na chwilę (taka przystawka) a zdobycie świetnego pre za rozsądne pieniądze było dla mnie najtrudniejsze.

post-981-100009726 1228605305_thumb.jpg

• 10 miesięcy później...

Jeżeli to nie tajemnica to ile kosztuje ten preamp Zagra Kulesza?

Natomiast jeden z najlepszych preampów phono jakie słyszał mój znajomy był to jakiś model Mcintoscha produkcji z lat 70-tych. Łatwoe więc popełnić bląd w ocenie danej marki słuchając wspólczesnych urządzeń produkowanych pod kątem źródeł cyfrowych.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Kmicic, 1 Lis 2009, 19:11

>Jeżeli to nie tajemnica to ile kosztuje ten preamp Zagra Kulesza?

Ceny oficjalnej nie znam, ile kosztował mój to oczywiście tajemnica :)

Dodam, że można się targować !

A tak poważnie to oczywiście darmo nie jest ale poziom cenowy rozsądny.

Wracając do tematu wątku - miałem ORACLE Alexandria - poprzednik Delphi tylko z drewnianą plintą, ramie było Sumico i grało to ze wszystkim średnio dopóki nie wymieniłem patenciarskiej maty Oracla z jakiegoś "dźwięczącego" silikonu na porządną gumę z węglem

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość vasa

(Konto usunięte)

mamel, 2 Lis 2009, 00:17

- miałem ORACLE Alexandria - grało to ze wszystkim średnio dopóki nie wymieniłem patenciarskiej maty Oracla na gumę z węglem

Czy w Twojej Alexandrii stosowałeś docisk płyty?

vasa, 2 Lis 2009, 09:35

- nie, nie stosowałem, natomiast sporo mat porównałem i wynik dla oryginalnej był całkowicie negatywny - w stos. do innych wyostrzała, dla kogoś być może udźwięczniała, jak się zwał nieważne, zero porównywalności

Gość vasa

(Konto usunięte)

eskwadrat, 2 Lis 2009, 22:47

>Nie znam tej marki, ale z nazwy wnioskuje ze zalozyciel firmy musialbyc informatykiem... ;-)

A nazwa otworów doświetlających wnętrze budynków pochodzi od popularnego programu :)

Zarówno Oracle jak i Delphi w branży informatycznej są tak znane i rozpoznawane jak np. "kaszanka" i "schab" w branży mięsnej. Tym bardziej groteskowe jest dla mnie zapożyczenie dwóch tak charakterystycznych wyrazów do okreslenia gramofonu. IMHO, jeśli było to kwestią przypadku autora to zupełnie nietrafionego, a jesli zamierzeniem to bez poczucia smaku - przynajmniej dla ludzi z branży o która sam ocieram się na co dzień. Z kolegą w robocie się po prostu brechaliśmy jak przeczytałem tego posta. To jakby zrobić fajne auto i próbować go promować pod nazwą "Turbo Basic" :-p

vasa - faktycznie, grało z dociskiem, kurczę - już zapomnialem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

eskwadrat, 2 Lis 2009, 23:44

Od informatyki świat się nie zaczął i na niej się nie kończy...

Słowo "oracle" ma grubo ponad 2000 lat, jest pochodzenia łacinskiego i oznacza wyrocznię.

Założyciel firmy Oracle nie jest wcale pionierem wykorzystania tej nazwy. Podobnie z "Delphi"

Kolejność jest raczej odwrotna. To tak jakbyś zakładał firmę software'ową i nazwał ją (lub jej produkty)'kaszanka' lub 'schab'.

Pozdr,

yen

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.