Skocz do zawartości
IGNORED

jaki pierwszy sprzęt stereo

baszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój znajomy chce sobie kupić jakiś sprzęt stereo do 2000zł, co w takiej kwocie moglibyście polecić ?

Generalnie lubi słuchać muzyki klubowej, rock. Z tego co zauważyłem to zależy mu generalnie na głębokim mocnym basie.

Ja mu poleciłem używany wzmacniacz YAMAHA A-700 lub nowy Reloop-HA-210 (ciekawi mnie czy ten reloop ma deklarowane 120W w RMS przy 8 ohm --chciałbym zobaczyć pobór prądu ). Na głośniki zostaje koło 1300 zł, więc w tej kwocie to zastanawiałem się nad altusami 300, ale sam mam w jednym pokoju mam podłączone stare altusy 75 i tych wysokich tonów się nie da słuchać- jeśli w altusach 300 też tak miało by być to tragedia. W jednym temacie znalazłem, że ktoś poleca głośniki cerwin-wega VE-12F, co sądzicie o tych głośnikach w połączeniu z yamahą a-700 bądź reloopem ?

https://www.audiostereo.pl/topic/45863-jaki-pierwszy-sprz%C4%99t-stereo/

zbieg okoliczności?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

yamaha ax-900+ sony cdp-970/denon dcd-960 zostaje klocek na kolumny mysle ze jakies ASW / quadral/ heco (znam tylko stare modele tych irm, takze bardziej nie nakierowuje).

....Z tego co zauważyłem to zależy mu generalnie na głębokim mocnym basie.....

co ludzie mają z tym basem? myślą, że jak mają potężny bas to sprzęt jest OK? - niestety zauważyłem takie w sumie irracjonalne podejście. Oczywiście rozumiem preferencje dźwiękowe, ale ten mocny bas na początek jest wyjątkowo oklepany i świadczy jedynie o byciu neofitą dźwiękowym:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość

(Konto usunięte)

Ja też lubię bas ale taki jak w radmorze , po prostu lubię to poodba mi się to... ja nie wiem co to za fetysz "szybkość" "twardość basu" mnie taki "twardy" bas męczy. A miłośnicy rocka nie lubiący estradowego brzmieni też mnie dziwią, przeciez nie ma koncertów rockowych unplugged... tylko słuchają na koncercie na estradówkach nie?

60m2 .. serio..?

ogarniecie tego "konkretnego" basu to moze byc katorga...

do takiego salonu reloopa bym nie stawial ..

kup cos wiekszego(ładniejszego)za te 2kzl zeby chciaz wizualnie sie to prezentowało...

• Redaktorzy

Pieniądze - w tej cenie trudno znaleźć coś "lepszego i ładniejszego". Reloop jest mocny. Cervin Vega to szybkie kolumny, które napędzi nawet słabszy wzmacniacz, razem powinno to dać kupę dźwięku, ciekawe tylko, czy nie będzie za ostro?

Wyglądać ładnie to nie musi -- ma grać z wykopem i konkretnie, a kolega audiofilem nie jest, więc wymagań za dużych nie ma-zresztą ja też nie jestem :-)

Obecnie gram na yamaha A-520 + scherzo 200 + karta muzyczna PCM2702 -- kolega właśnie jak usłyszał jak gra mój sprzęt postanowił kupić jakieś stereo -- chciał nawet odkupić moje kolumny, ale że najwyższego lotu one nie są więc szukam mu czegoś lepszego.

Ukryta Zawartość

Te Cerwin Vega VE 12F mimo że wyglądają jak wyjete prosto z wiejskiej dyskoteki w remizie grają zwyczajnie lepiej niż niejedne "normalne" kolumny poniżej 2 tys., wg mnie w bezpośrednim porównaniu zagrał o wiele przyjemniej niż np JBL Studio L890

wbrew pozorom one grają zupełnie normalnie, basu jest sporo ale bardziej niż nadmiarem imponuje swobodą i niezłą kontrolą jak na tak duży głośnik - schodzi spokojnie poniżej 30hz, jest głęboki i lekko zaokrąglony

średnica i wysokie są przyzwoitej jakości, przestrzeń/scena również w porządku - kolumny grają z podkreślonym, swobodnym basem ale bardzo spójnie w całym paśmie a przy tym jak ktoś lubi ekstremalne doznania "ciśnieniowe" to one to również mogą zapewnić...

biorąc pod uwagę że w tej cenie nie kupi się nic łączącego tak potężną moc i przyzwoitą jakość to są kolumny warte uwagi

ja bym to połączył z ciepłym ale dynamicznym HK 3380/3480 i dla kolegi do takiej muzyki to zestaw marzenie

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Seria REFERENCE IV, jest dla firmy Klipsch Audio Technologies, produktem bardzo ważnym jeśli nie najważniejszym w całej ofercie. To w tej linii pojawiają się rozwiązania technologiczne, które z czasem upowszechniają się i trafiają do prostszych rozwiązań. Równocześnie, z zachowaniem wysokiej innowacyjności, udało się producentowi utrzymać ceny produktów z tej serii, na bardzo interesującym poziomie. Aktualnie w ofercie Klipsch’a znajduje się już czwarta wersja linii REFERENCE.

Wszystkie kolumny głośnikowe i aktywne subwoofery, wchodzące w skład serii, a jest ich w sumie aż 23, wykorzystują w głośnikach niskotonowych, niskośredniotonowych i średniotonowych, membrany wykonane z kompozytu „Cerametalic”, który dzięki charakterystycznemu kolorowi przypominającemu nieco barwę brudnego złota, jest łatwo rozpoznawalny. Materiał ten charakteryzuje się bardzo wysoką sztywnością przy małej masie, dzięki czemu dźwięk uzyskany za pomocą membran z niego wykonanych, jest bardzo szczegółowy, szybki, dynamiczny i pozbawiony podbarwień. Głośniki stosowane w serii REFERENCE IV, wyposażone są w solidne, często podwójne, układy magnetyczne, które umożliwiają uzyskanie gotowym konstrukcjom, wysokiej sprawności przetwarzania energii elektrycznej na akustyczną, sięgającej nawet 100dB/2.3V/1m (RF-83). Tak wysoka skuteczność oznacza, że do uzyskania w średniej wielkości pomieszczeniu (30-35 m2) ciśnienia akustycznego na poziomie 110dB – wielkość charakterystyczna dla systemów kina domowego z certyfikatem THX Ultra 2 – wystarczy do każdego głośnika wchodzącego w skład wielokanałowego systemu, składającego się z najbardziej skutecznych głośników z serii Klipsch REFERENCE IV, doprowadzić moc rzędu zaledwie 10-15W.

Głośniki wysokotonowe stosowane w kolumnach serii REFERENCE IV, to lekkie tytanowe kopułki o średnicach 3.2cm i 2.54cm. Współpracują z nimi tuby wykładnicze Tractrix Horn, które charakteryzują się kwadratowymi wylotami i kontrolowanym kątem promieniowania wynoszącym 90° x 60° w poziomie i w pionie. Dzięki bardzo wysokiej wytrzymałości termicznej głośników wysokotonowych, które dodatkowo wspomagane są tubami Tractrix Horn, konstruktorzy Klipsch’a zdecydowali się na bardzo niskie częstotliwości podziału filtrów górnoprzepustowych, które w przypadku stosowania kopułek o średnicy 3.2cm, ustalono na poziomie zaledwie 1650 Hz. Jest to tym bardziej godne odnotowania, że moce nominalne kolumn, w których ustalono podział na tak niskich częstotliwościach, wynoszą nawet 250 watów, zaś moce szczytowe dochodzą do 1000W. Niska częstotliwość graniczna filtru głośnika wysokotonowego to przede wszystkim ułatwiona kontrola charakterystyk kierunkowych.

jeszcze raz: YAMAHA AX-900. dla jasnosci: 2x130/8 ohm 2x180/4ohm przy minimalnych zniekształceniach !!! 4 ohm niby nie obsługuje, ale kilka tematów na tym forum tej sprawie poswięcono-warto poczytac.

Drogi autorze watku, zamiast wywalac kase w bloto daj im dzieciakom ktore sa glodne, a nie wywalaj na zestaw ktorego nie da sie sluchac. Masz wielka chate, i 2000zl na Audio? Ciekawe czy tyle samo masz na telewizor.

Poczekaj, chyba ze masz duzo kasy, ale w to nie... 8)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.