Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy w technice M3

Robertinus

Rekomendowane odpowiedzi

Co koledzy sądzą o tym projekcie ?, może ktoś go poskładał i się wypowie?, a może wart jest zorganizowania zamówienia na PCB ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli by byli zainteresowani to można zrobić zamówienie zbiorcze i za 21 dolców kupić PCB tu:

Ukryta Zawartość

Lub taniej zamówić w rodzimym zakładzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że SOHA II będzie czymś o wiele ciekawszym. Poza tym - czy ktoś w tym kraju jeszcze nie zna angielskiego? Ja z tego prawie nic nie zrozumiałem:

Aktualności

M ³ płytkami są dostępne.

Skuteczne 1 października 2007 r. wszystkie nowe M ³ zarządach dostarczany jest w wersji 1.01. Proszę przeczytać M ³ v1.01 zauważa, przed ich użyciem.

Zbudowany na zamówienie, gotowe do użycia M ³ wzmacniacze są dostępne od niektórych zawodowych budowniczych.

Opinie o M ³:

"Są rzeczy, że budowanie dobrych dźwięków tak, że czyni mnie trzeba zachować pochodzących z lepszych produktów lub emitować I'll be lewo w prochu!" - Tyll Hertsens, trochę.

"Mam ci powiedzieć, że to brzmi wystarczająco dobre, aby koszt mi spać". - Wes Phillips, Stereophile.

itd.

Ale Soha II to hybryda, to zupełnie co innego, ja zaproponowałem konstrukcję na krzemie.

Jak bym zaproponował np. Musical Fidelity x-can v3 to rozumiem, że Soha może być jakąś alternatywą, ale chyba nie dla krzemu.

Dla czego twierdisz, że ten zaproponowany M3 jest mało ciekawy?, słyszałeś go?, pytam, bo chcę coś poskładać a ten wpadł mi w oko właśnie ze względu na nietypowość.

Czy trzeci kanał zamiast masy to zły pomysł ?

Proszę o więcej.

Co do tłumaczonych tekstów to tak, kupa ludzi nie zna wystarczająco dobrze angielskiego nie wiem dla czego Cię to dziwi bo nawet na tym forum wiele razy spotkałem się z przyznawaniem się do tego.

Google translator daje Im jednak jakąś możliwość zrozumienia tekstu - ale nie to jest przedmiotem wątku.

Widziałem schemat M3 i nie uważam go za wybitny. To co myślę o AMBie napisałem już w wątku o Beta22. Jak chcesz coś ciekawego na krzemie, to może AVT 2850? Masa wirtualna - fajna rzecz. Sam od ponad roku robię wzmacniacze słuchawkowe o takim sposobie działania. Odnośnie SOHA II - myślę, że to ciekawsza konstrukcja niż X-Cans v.3, ale mogę się mylić. Nie wiedziałem, że musi być konstrukcja czysto krzemowa, ale skoro takie jest ograniczenie, to patrz wyżej.

Gmeając po necie przypadkowo trafiłem na te schematy M3, nie zwróciłbym na niego uwagi gdyby nie jego nietypowość (chodzi o aktywną masę - nie wiem czy właściwie to określam, ale wiem, że wiesz o co biega), założyłem wątek by się czegoś o tym wzmaku dowiedzieć, może wspólne go przeanalizować, no i dowiedziałem się od Ciebie, że nie jest za wybitny.

Czytałem o AVT2850 i ludzie, którzy go poskładali nie byli zachwyceni jego brzmieniem.

W sumie to nie upieram się za krzemem, może być hybryda, na czystego lampiaka raczej się nie zdecyduję.

Chciałem robić właśnie M-F x-can v3, ale poczytałem o nim i trochę się zawiodłem na opiniach, podobno ma kiepski dół a ja mam do napędzenia wymagające AKG K 701.

Michelangelo, dzięki za podpowiedź, poczytam o tym SOHA II.

Przepraszam za chaotyczność, ale cały czas szukam, nie chce iść na łatwiznę i składać prostej konstrukcji, ale nie chcę też poskładać czegoś co potem rzucę w przysłowiowy kąt.

SOHA II jest chwalona za dźwięk, chyba najlepsza hybryda DIY spopularyzowana do tej pory na head-fi. M3 z tymi swoimi op-ampami po drodze nie będzie nigdy grał hi-endowo, właśnie z powodu op-ampów. AD8610 moża da dźwięk nawet bardzo dobry, ale nic ponadto. Owszem, można dać inne, ale to i tak zawsze będzie op-amp. LT1028 byłby tu pewnie OK, bo lubi polaryzację w klasę A, ale stopień wyjściowy nie pracuje w klasie A, a w SOHA II to i owszem.

Dzięki za fachowe podpowiedzi. (:

Czy mógł byś jeszcze napisać co sądzisz o Corda HA1 z BUF634 na wyjściu ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Michelangelo, dzięki za podpowiedź, faktycznie recenzja robi wrażenie, to jest dokładnie to. (:

Dla zainteresowanych tu link do opisu:

Ukryta Zawartość

a tu do recenzji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Corda HA1 może być sympatyczna i tyle. Ja nie lubię sposobu grania BUF634, choć znam osoby, którym on nie przeszkadza. HA1 powinien grać ciepło i spokojnie, pod warunkiem użycia dobrych rezystorów i kondensatorów, bo takie efekty daje LM6172 spolaryzowany w klasę A, co ma miejsce w HA1, a BUF634 zadba o przytępienie pazurów muzyce.

No i decyzja zapadła.

Po poczytaniu w necie nt. SOHA II wydaje mi się, że grzech go nie wykonać, zbiera na prawdę znakomite recenzje na różnych forach a jak zapewniają autorzy jest to rozwiniecie poprzedniej wersji, w obecnej SOHA II wg. konstruktora nie ma niedoskonałości zauważonych i zgłoszonych mu w poprzedniej wersji.

Ponieważ PCB jest dwustronna nie da się tego zaprojektować tak jak zwykłem to robić do tej pory, czyli AutoCad i do termotransferu.

Pewnie ktoś się uśmieje, że PCB projektowałem w AC, tak się składa, że pracuję na AC zawodowo i znam go doskonale, więc wykorzystuję do różności.

Teraz próbowałem opanować jakiś program dedykowany do projektowania PCB i.... niestety, ręce mi opadły.

Kupę roboty zrobiłem w AC jako widok warstw ale na podstawie takich plików nikt mi nie wykona PCB.

Tu proponuję by może spróbować wraz z zainteresowanymi zaprojektować tę płytkę, pewnie warto ten wzmak wykonać.

Ja mógłbym dostarczyć pliki AutoCada z rysunkami w skali 1:1, tam są naniesione punkty nawierceń i ścieżki, to niewątpliwie jest doskonały materiał wyjściowy do profesjonalnego projektu PCB.

jak powstanie taki projekt to moge zająć się organizacją całego zamówienia.

No ludkowie, wypowiadajcie się co o tym myślicie.

Będą chętni na PCB ?

To ostateczność, wolę jednak coś profesjonalnego.

Może zbie4rze się trochę chętnych i ktoś pomoże mi w projekcie.

Mam nadzieję, że wobec tak fajnej konstrukcji sprawa ruszy do przodu.

Jak załatwić sprawę metalizacji otworów po termotransferze lub pisitivie ?

No to jedziemy ze wstępną listą.

1. Mirfak - 1 szt

2. Marcin Uć - 1 szt

3. Robertinus - 1 szt

Chętnych proszę o dopisywanie się wg. tradycyjnego już wzorca.

Zastanawiam się tylko czy nie założyć nowego wątku pt. "Zamawiamy PCB do SOHA II"

No i koniecznie muszę nawiązać kontakt z kimś, kto pomoże mi w wykonaniu projektu - bez tego cała ta lista nie będzie miała sensu.

• 2 tygodnie później...

Czy to już koniec listy zainteresowanych PCB do soha II ?, proszę o deklarację zamówienia też tych, którzy czekają na dalszy rozwój wypadków i przedstawienie propozycji cenowej.

Wpisywanie się teraz do niczego nie zobowiązuje a daje mi możliwość szacowania kosztów i zorientowania się jakie jest realne zainteresowanie płytkami.

Z mojej strony pomysł wcale nie umarł i nadal jest aktualny.

Zamawiamy PCB do SOHA II

1. Mirfak - 1 szt

2. Marcin Uć - 1 szt potwierdzam

3. Robertinus - 1 szt

4. Zephyr - 1 szt

5. skow29 - 1 szt

Potwierdzam chęc na płytke. Szkoda, że nieumiem projektować PCB na kompie :/ Może ktoś z forum nam pomoże z projektem.

Wszystkich zainteresowanych zapraszam do zamawianie PCB w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.