Skocz do zawartości
IGNORED

jak wytłumić altusy?

pawel3d

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek najprościej i chyba najtaniej będzie

okleić wewnątrz gąbką wszystkie powierzchnie.

Altusy to spore skrzynki. Myślę, że dałbym gąbkę grubości ~3cm.

Fabrycznie Altusy nie mają prawie żadnego wytłumienia,

więc takie oklejenie gąbką powinno znacząco poprawić sytuację.

Na poziom Altusów, to własciwie można by na tym poprzestać.

Janusz z Torunia

Gość

(Konto usunięte)

fabrycznie bywała w środku watolina

http://24668.ukrindustrial.com/pl/cat.php?oid=223471

co prawda włożona luzem ale była i coś tam tłumiła.

Nie każde kolumny muszą mieć dokładne wytłumienie. Możesz spróbować różnymi materiałami, np. kawałkiem koca, wełną mineralną, gąbką. Popróbuj, aż sam uznasz co jest najlepsze.

Jazzz, 27 Wrz 2008, 20:37

>Pytasz sie jak tuningować altusy?

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>tu jest odpowiedź

>

>i jeszce filmik instruktażowy:

>

Ukryta Zawartość

uwazam ze to nie tuning tylko naprawa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kazik-t, 27 Wrz 2008, 21:16

>fabrycznie bywała w środku watolina

>

Ukryta Zawartość

>co prawda włożona luzem ale była i coś tam tłumiła.

>Nie każde kolumny muszą mieć dokładne wytłumienie. Możesz spróbować różnymi materiałami, np.

>kawałkiem koca, wełną mineralną, gąbką. Popróbuj, aż sam uznasz co jest najlepsze.

W tej serii nie było w środku watoliny, ani waty w gąbkach znanej z późniejszej serii 75/110/140. Oryginalnie kolumny wypełniane gąbką, jako że jest to konstrukcja otwarta trzeba troche eksperymentować z wytłumieniem. Najlepiej chyba wyjdzie wyłożenie wnętrza dwucentrymetrową gąbką.

Ukryta Zawartość

pawel3d, 27 Wrz 2008, 21:27

>A gdzie taką pianke mozna dostac,nie chcę zboczyc z tematu ale jaka jest róznica miedzy gdn 25/40

>a 25/80

Można zaopatrzyć się u tapicera na przykład.

GDN 25/40/3, GDN 25/60/1, GDN 25/80 to takie same przetworniki, różnią się tylko mocą, pozostałe parametry są takie same, zatem nie ma sensu wymieniać, różnicy nie usłyszysz.

ja doradzam do tych altusików spore wytłumienie. Gąbka jest bardzo dobra. Ewentualnie wełnę owczą jeszcze do środka. ja tak uczyniłem w moich 140 dawno dawno temu i była ostra poprawa, nie buczały i nie huczały tak na wyższym basie, dzięki czemu bas i niższa średnica zrobiły sie kulturalniejsze. Mozna spróbować, sprawdzić przy jakim wytłumienniu bedzie dla Ciebie najlepiej, czy mocniej czy słabiej wytłomione.

jeśli chodzi o pianke poliuretanową ( nie mylić z gąbką ) to można kupić w hurtowniach z materaiałami tapicerskimi.do wytłumień polecam niebieską - jest największej gęstości poprzec co pochłanie dużo większą ilość "drgań".cena płyty pianki 3 centymetrowej to około 30-40 zł (ona ma wymiar długa 202cm x szeroka 120 cm ), pozdr

pawel3d, 27 Wrz 2008, 21:48

>OK będę kombinował jak zakupie te pianke albo gąbke

>Dlaczego jest tu tyle osób co altusy równają z błotem

Bo forumowicze od lat dzielą się na tych, którzy słuchają sprzętu, i na tych którzy słuchają muzyki. Najważniejsza jest przyjemność, o tym już dawno zapomnieli. Miłego słuchania życzę.

nie przejmuj sie nimi, oni zapomnieli juz co to słuchanie muzyki, cieszą sie swoimi urządzeniami które mają pełno gwiazdek w gazetach, o dynamice przypominającej klepanie dziewczęcia po dupie :)

Dlaczego jest tu tyle osób co altusy równają z błotem

Altusy - dobre kolumny ale były 20 lat temu.

W sumie w połaczeniu z ze starym wzmacniaczem ws nie grało to tragicznie lepiej niz tanie i marne techniksy ale w porównaniu do obecnie produkowanych kolumn klasy od sredniej w góre dzieli altusy przepasc a szkoda bo lubie polskie produkty.

>OK będę kombinował jak zakupie te pianke albo gąbke

>Dlaczego jest tu tyle osób co altusy równają z błotem

Bo to bardzo kiepskie kolumny do sluchania muzyki. Za taka kase mozna kupic cos lepszego, bo 1200zl za Altus 300 to nie malo. Tam placisz tylko za rozmiar i glosnosc.

?👈

Ukryta Zawartość

Patrzcie jak altusy fajnie grają

Ukryta Zawartość

niestety , kiedyś (połowa lat `80) miałem Altusy... co do ich wygłuszenia to nie ma co się bawić w wygłuszenie wewnętrzne - lepiej je wygłuszyć zewnętrznie odłączając przewody zasilające ;)

Zdzislav, 28 Wrz 2008, 00:36

>

Ukryta Zawartość

>

>Patrzcie jak altusy fajnie grają

spojrzcie na komentarz rafala735r

Ukryta Zawartość

Niektóży łupnięcie basem to to jest muzyka(zwłaszcza kilkunastolatkom)

Zdziwił by się nie jeden jaką palete barw posiadają stare kolumny altus 100 podkreślam 100 nie mylic z innymi

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Z tą paletą barw to trochę przesadzasz . Altusy grały grają i grać będą specyficzną studnią czegobyś tam do nich nie wsadził (choć te nowe w moim odczuciu przy niektórych wzmacniaczach nawet przyjemnie się słucha -relaksacyjnie powiedziałbym) Jednak z wiernością wybrzmień niewiele ma to wspólnego. To dlatego tak po nich jadą. Ja lubiałem Altusy ale nie dlatego, że były dobre - bo nie były ( w audiofilskim rozumieniu) ale dlatego, że dawały satysfakcję. Z polskich kolumn lepsze były np. Ton 200 a i bas w ich przypadku przypominał bas a nie woofer. Ktoś pisał, ze Technics grał z altusami beznadziejnie ... Koleś widze zna Technicsa z ilustracji albo faktycznie mało wie... Zarówno jedno i drugie całkiem dobrze się uzupełniało aż dziw brał że aż tak dobrze. Altusy miały w nadmiarze to czego Technicsom (szczególnie tym nowszym brakowało)i nie mówię tu o SU-V300 ale o SU-A900 i jemu podobnych. Tak czy siak ważne, że Tobie to gra (tak być powinno) Ja mimo, że mam zupełnie inne klocki niż te opisywane w wątku i,że znajduję się obecnie na zupełnie innym poziomie satysfakcji muzycznej niż Ty to jednak szanuję Twoje odczucia. Dla mnie na chwilę obecną liczą się takie rzeczy jak przestrzeń, powietrze, trójwymiar, lokalizacja pozornych źródeł dźwięku itp. Tobie to na razie nie grozi ale kiedyś przyjdzie taki dzień, że będziesz chciał też to mieć u siebie na wyciągnięcie ręki i wtedy pożegnasz z sentymentem zasłużone Altusy ... Pozdrawiam !

dzieki wielkie!

ja jak juz to kiedy zmienie aj przepraszam dokupie moze altus 200 bo te setki no coz mam do nich sentyment a po drugie imprez nie robie tylko odsluchy na normalnym poziomie domowym wieczorami pozdrawiam!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.