Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalny a budżetowy zestaw

brightnoise

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drogich użytkowników forum!

Niedawno w moim życiu zaszło trochę zmian, skończyłem szkołę średnią, zostałem studentem, pojawiła się towarzyszka, no mówiąc krótko, zacząłem dorastać :)

Ten powolny proces wiąże się wieloma sprawami, smutniejszymi (np spodnie moro przez cały rok raczej nie wchodzą już w grę:))ale i weselszymi jak choćby to, że moje możliwości finansowe znacznie wzrosły. Postanowiłem zainwestować swoje pierwsze zarobione pieniądze w sprzęt audio. Przewidywany czas zakupów - przełom grudnia i stycznia.

To teraz coś o moim obecnym systemie, a raczej o tym co z niego zostało, budżecie i oczekiwaniach.

Aktualnie, w moim pokoju stoją bezużyteczne JBL e30 (raczej do wymiany) i gramofon Pro-Ject Debut III (bynajmniej nie do wymiany :))

Budżet skromny, ale mierzmy siły na zamiary - 4000zł

Największym problemem jest to że system będzie musiał "obsłużyć" ogromnie różnorodny repertuar. Moja towarzyszka, słucha głównie jazzu i jego pochodnych, oboje zachwycamy się trip-hopowym beatem, natomiast ja jestem maniakalnym fanem kapel z kręgu stoner/sludge/doom. Słucham też Black Metalu, ale kto miał okazje obcować z tą muzyka, ten wie, że do tak zrealizowanych płyt, żaden sprzęt nie będzie zły :). Rozstrzał stylistyczny jest olbrzymi, jedyne co łączy wszystkie te gatunki, to romans który mają z głębokim, nisko schodzącym basem.

Myślę o monitorach, ale raczej tych z kategorii mocniejszych, większych.

Raczej nie chcę inwestować w sprzęt używany.

Pozdrawiam i czekam na propozycję,

Radek

https://www.audiostereo.pl/topic/45934-uniwersalny-a-bud%C5%BCetowy-zestaw/

Myślę powinieneś zainwestować w sprzęt używany właśnie. Mniej stracisz na ewentualnej odsprzedaży a i sprzęt z rąk audiofilskich zniszczony rzadko się zdarza. O zdecydowanie lepszym stosunku jakość/cena już nawet nie wspominam.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Redaktorzy

"Niedawno w moim życiu zaszło trochę zmian, skończyłem szkołę średnią, zostałem studentem, pojawiła się towarzyszka, no mówiąc krótko, zacząłem dorastać :)"

Gratulacje!

Napisz słówno, w jakiej wielkości pomieszczeniu ma to grać?

Dzięki za zainteresowanie!

Jeżeli chodzi o metraż, aktualnie sprzęt będzie stał, w dużym 30m pokoju, ale już nie długo, jeżeli bogowie pozwolą, razem z początkiem roku, metraż zmniejszy się o około 10-12m

Sprzęt musi być nowy, ponieważ z pewnych względów powinienem mieć na niego fakturę :)

Fundusze już mam, ale wyznaczyłem sobie tak odległy termin, ponieważ muszę mieć jeszcze czas na odsłuchy:)

• Redaktorzy

Czyli bogowie rąbną cię na ponad 10 metrów? Nieładnie. Co do sprzętu, to dlka mnie problemem jest repertuar. Woła on o głośnik Totema, który sam kosztuje jakieś 5000, albo o jakiegoś Paradigma. A żeby z tego był bas, to jeszcze coś musi to napędzić solidnie. Kto się orientuje w sprzęcie budżetowym, kochani? Może jakiś mocny NAD z drugiej ręki, a może po prostu Denon? I jeszcze jakieś kolumny typu nie za wielkie podłogówki albo duże podstawkowce, żeby nie więcej niż 2000 kosztowały?

brightnoise

Proponuję poprosić bogów o kredyt studencki. Twoje wymagania sprzętowe, uwzględniajac kwotę jaką podałeś, są raczej niemożliwe do zrealizowania. Owszem, kupisz jakieś nowe gnioty typu Denon PMA/DCD 500AE, czy Cambridge Audio 340 i jakieś "parakolumny", ale Towarzyszka raczej poziomem jakości usatysfakcjonowana nie będzie. Ty sam, też nie. Wypadałoby coś pozmieniać w założeniach - albo większy budżet, albo większy budżet i jednak używki:)

Z nowych rzeczy, na dobry poczatek, proponuję sprawdzić np. Audiolaba 8000 S/CD z kolumnami Chario z serii Constellation: Lynx/Delphinus. Powinno sie zgrać. To będzie jakieś 8 klz, bez okablowania:)Posłuchać jednak zawsze można:))

W takim metrażu nie ma potrzeby myśleć o większych czy mocniejszych monitorach a raczej o "dobrych" monitorach. Pomijając bełkot prasowy na prawdę świetne w niskim przedziale cenowym były Phonar Compact 2. Nie wiem czy można gdzieś dostać jeszcze nówki. Do tego jakiś przestrzenny piec typu baltlab bynajmniej nie nowy i źródło, takie zestawienie będzie wymagało DOBREGO źródła. Pokaże co w trawie piszczy, kolumny powinny "znikać" bez żadnych problemów z pokoju, jednak jest jedno ALE, nie widzę na tym sprzęcie słuchania black metalu, możesz się rozczarować jak nagrane są niektóry płyty, często właśnie z taką muzyką. Można tez próbować upchać Volume 2 do takiego pokoju jednak jedynym wyjściem jest dłuższa krawędź pokoju, w innym wypadku nadmiar basu będzie nie do przyjęcia. Osobiście uważam że compact2 i volume2 są idealnym zestawieniem z baltlabem do niewielkich pomieszczeń. Źródło będzie jednak najdroższym elementem całego systemu, nawet z drugiej ręki. Wtedy by to zagrało "jakotako" ale jak musi być nowy to moim zdaniem na razie odpuść temat, bo na samego wzmaka Ci braknie.

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.