Skocz do zawartości
IGNORED

Kanon kinomana.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do kinomanów.Czy odczuwacie potrzebę gromadzenia na DVD tzw. klasyki filmowej i czy wracacie do obrazów sprzed lat?I ewentualnie jakie tytuły posiadacie?Chodzi o filmy w rodzaju "Obywatel Kane","Siedmiu samurajów","Osiem i pół",

"Zaćmienie" itd.

https://www.audiostereo.pl/topic/46016-kanon-kinomana/

Pytanie do kinomanów.Czy odczuwacie potrzebę gromadzenia na DVD tzw. klasyki filmowej i czy wracacie do obrazów sprzed lat?I ewentualnie jakie tytuły posiadacie?Chodzi o filmy w rodzaju "Obywatel Kane","Siedmiu samurajów","Osiem i pół"

Witaj

Nie jestem kinomanem, porostu lubie kino i filmy, ale z przyjemnością postaram się przedstawić mój punkt widzenia na zadane pytanie.

Czuję potrzebę gromadzenia filmów na DVD (od czasu jak odstawiłem VHS - jak by ktos chciał to do wzięcia jest pond 120 kaset). Nigdy nie kupowałem filmów pod tym kontem, bardziej staram się kupować te filmy, które lubię i na które mnie akutalnie stać finansowo. Oczywiście wśród tych płyt jest wiele z tak zwanej klasyki. Mój ulubiony reżyser to Woody Allen i przede wszystkim jego filmy staram się kupować jak tylko to możlwie, a poza tym to Almodovar, Herzog i inni, tochę tych płyt się już uzbierało. Głównie są to wydania z gazet, i chociaż pewnie wielu posiadaczy kina domowego, rzutników, blue-rayów nimi gardzi to ja jestem gazetom bardzo wdzięczny, że za niewielkie pieniądze mam w domu filmy, które lubię w przyzwitej jakości.

Co do drugiej części pytania to wracam do filmów sprzed lat z tych samych powodów jak wyżej, chociaż muszę się przyznać, że tych powtórek nie ma za dużo. Pewnie sama świadomość, że film stoi na półce wystarcza :), zauważyłem u siebie, że film jako obraz dłużej zostaje w pamięci, niż np muzyka, a może oglądanie jest bardziej męczące niż słuchanie ? Ostatnio bardzo absorbuje mnie kino z krajów azatyckich, szczególnie Korea Południowa, Indie (tak tak oglądam Bollywood :)), Japonia i Chiny.

Na trzecią część pytania padam te filmy, które mam i są jednymi z moich ulubionych

Woody Allen - Anne Hall, Mężowie i żony, mam też film nie pomnę reżysera ale w rolach głónych grają Anthony Hopkins i Anne Bancroft "84 Charning Crossroad" ten film jak "Ann Hall" to wzasadzie moje ukochane filmy, no może dorzucę jeszcze Spiocha Woody Allena, który niedawno ukazał się u nas na DVD. To może narazie tyle, wypisywanie reszty płyt, które mam było by nużące dla czytelników, jak i czytanie tego przydługiego maila pewnie też :)

Serdecznie pozdrawiam wszystkich kochających kino a nie nośniki i sprzęt na którym jest ono odtwarzane.

https://www.audiostereo.pl/topic/46016-kanon-kinomana/#findComment-1173098
  • 10 miesięcy później...
  • 1 miesiąc później...

"filmy w rodzaju "Obywatel Kane","Siedmiu samurajów","Osiem i pół", "Zaćmienie" itd."

Strasznie nudne filmy! Nie wyobrażam sobie żeby ktoś po zmarnowaniu półtorej godziny na każdym z nich chciałby oglodać to ponownie.

https://www.audiostereo.pl/topic/46016-kanon-kinomana/#findComment-1476657

Siedmiu samurajów jest super, Obywatel Kane - to tak już na zasadzie, że powiedziane zostało tu i tam, że to najwspalnialszy film na świecie, więc teraz każdemu tak się nagle bardzo podoba. Cóż - gdyby powstał dziś, przeszedłby bez echa.

Też od czasu do czasu coś kupię. Spagetti westerny z genialnym klimatem i myzyką Enio Moricone, Tarantino, klimaty typu "Dawno temu w Ameryce" (znowu Enio...), trochę już tego na półce stoi. Ostatnio kupuję na BR, wyszło już parę ciekawych rzeczy.

https://www.audiostereo.pl/topic/46016-kanon-kinomana/#findComment-1478461
  • 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.