Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze Alchemist Kraken`em

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

jar1, 7 Paź 2008, 22:02

>To, ze dotyczy jednocześnie obu kanałów raczej jest dziwne. A już zupełnie mało prawdopodobne, że

>akurat takie same elementy w obu kanałach zwaliły sie jednocześnie. Jesli prąd spoczynkowy jest

>stabilny, daje sie regulowac, to tranzystory są OK.

Jeżeli coś pracuje w tych samych warunkach termicznych i jest podatne na działanie temperatury to moim daniem nie ma w tym nic dziwnego. Co do tranzystorów to nie byłbym tego taki pewien.

wovo, 7 Paź 2008, 22:45

>tak, już chyba koło roku będzie ... może trochę mniej. Puszcze jakąś "miodną" muzykę w której jest

>dużo wszystkiego i zobaczę co jest ... zaraz napisze

Kiedy dokładnie wystąpiły te objawy? Jak dawno temu?

wovo, 7 Paź 2008, 22:52

>dziwne bo teraz kiedy podkręce to się nie dławi ... hmmm

Czyli teraz już losowo? Skoro poprawiłeś lutowania to znaczy, że coś pada. Podstawiałeś te kondensatory? Prawdopodobnie robią one jakąś korekcję.

wovo, 7 Paź 2008, 22:58

>nie, nie miałem 560pF. Tak, wychodzi na to że losowo... gra aż miodek w uszach ... bomba

W sumie to można użyć oscyloskopu dwukanałowego oraz zestawu tonów testowych do zbadania układu, stopień po stopniu. O ile posiadasz takowy sprzęt. Jak nie to zostaje metoda eliminacji.

gdybym miał oscyloskop to bym sam do tego doszedł, a metoda eliminacji w praktyce nie przejdzie bo ten wzmacniacz jest nielutowalny. jak jeszcze raz podgrzeje te pola lutownicze to odejdą. Więc trzeba znaleźć najbardziej prawdopodobny powód ... mogę wymienić tranzystory końcowe ale wolałbym tego uniknąć. wole zostawić orginały.

Jest możliwe żeby były to zaśniedziałe gniazda głośnikowe w kolumnach ?? doprowadziłem do charczenia i zacząłem się bawić pokolei i jak ruszałem głośnikowcem to w tym kanale przestawało charczeć... ruszyłem obydwoma i jest ok ... hmmm

wovo, 7 Paź 2008, 23:08

>gdybym miał oscyloskop to bym sam do tego doszedł, a metoda eliminacji w praktyce nie przejdzie bo

>ten wzmacniacz jest nielutowalny. jak jeszcze raz podgrzeje te pola lutownicze to odejdą. Więc

>trzeba znaleźć najbardziej prawdopodobny powód ... mogę wymienić tranzystory końcowe ale wolałbym

>tego uniknąć. wole zostawić orginały.

Takie objawy nie są spowodowane przez tranzystory mocy. Szukałbym w stopniach poprzedzających.

wovo, 7 Paź 2008, 23:11

>Jest możliwe żeby były to zaśniedziałe gniazda głośnikowe w kolumnach ?? doprowadziłem do

>charczenia i zacząłem się bawić pokolei i jak ruszałem głośnikowcem to w tym kanale przestawało

>charczeć... ruszyłem obydwoma i jest ok ... hmmm

Hahahaaha

No to sam rozwiązałeś problem:)

Sprawdź kontakty na gnieździe chinch - szczególnie połączenia do masy.

Ja bym tranzystorów nie ruszał, trzeba szukac 'globalnego' problemu. Puść sygnał bezpośrednio przez jakiś potek do punktów bezposrednio na pcb do wejśc końcówek.

Maltretuję dzisiaj Krakena od 4 godzin samplerami ... Telarc, Fulda itp. i nic ... gra aż miło ... nawet organy w Toccacie i Fudze d-mol Bacha nie dały mu rady ... dzielnie je zagrał i wzmocnił :) Aż miło :) Wychodzi na to że problem rozwiazany :) W każdym razie WSZYSTKIM BARDZO DZIĘKUJĘ !!! Jeszcze na to forum można liczyć ... jakby cośto do zobaczenia na AS :) Pozdrawiam :)

Wasze zdrowie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.