Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do 500zł pokój 15m2

PanRyba

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie monitory polecacie do 500zł. Oczywiście urzywki.

Mają grać z Onkyo Integra A8450. Czy coś w tej cenie zagra lepiej od Tannoy-i m1/m2 albo B&W 302? bo wlasnie te modele brałem pod uwagę.

Czytałem jeszcze jak ludzie podniecali się komputerowymi "pierdziawkami" MicroLab Solo 7c, ale sam nie wiem co o tym myśleć.

Muzyka to głównie rock i trochę cięższe brzmienia, ale również inne, odmienne gatunki

https://www.audiostereo.pl/topic/46083-monitory-do-500z%C5%82-pok%C3%B3j-15m2/

Hmmm... Nie jestem wielkim autorytetem, ale posiadam pokój 15 m2, mam Tannoye M2 i mogę powiedzieć tylko tyle, że są to nieźle brzmiące kolumienki, których dodatkową zaletą dla Ciebie jest to, że mają stonowaną górę, a japońskie wzmacniacze lubią mieć z kolei za dużo góry, więc może i efekt łączny będzie akuratny. Jednak - mimo, że M2 mają stosunkowo mocny bas jak na podstawkowce o tych gabarytach, do muzyki o której piszesz brzmienie może być trochę za chude. Przy czym słowo "trochę" traktuj dosłownie. Myślę, że lepsze byłyby do tego pokoju i tej muzyki podłogówki, ale nie za duże i najlepiej dwudrożne. Wstawienie czegoś w typie Mission M34 lub Koda AV702 będzie już przesadą - dźwięk się nie rozwinie, bas będzie dziwnie się zachowywał, brzmienie będzie przytłaczające i męczące. To też z autopsji.

Trochę się boję że podłogowce mogą trochę dziwnie brzmieć szczególnie że docelowo mają stać przy dłuższej ścianie. Boje się że dzwięk usłyszę nie w tym miejscu w którym powinienem, czyli odbity od ściany (wiem, wiem dziwnie to ująłem :) ). No i wydaje mi się że w tym przedziale cenowym ciężko o podłogówki na poziomie monitorów które wymieniłem. Chociaż jeśli miałoby to być lepsze rozwiązanie jestem w stanie trochę dołożyć.

nie uRZywane tylko używane :) za babola przepraszam :)

Tannoy da rade w rock/metal (zależy od wzmaka też) ale dźwięk może być, że tak powiem pudełkowaty.

Generalnie spróbuj tannoy M2 na początek-będziesz miał punkt odniesienia w przyszłości. A może uda Ci się wyrwać np. Acoustic Energy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

AE byłby chyba najlepszym wyborem-uniwersalne z dawką audiofilizmu :)

Tylko żeby wzmacniacz nie był za ostry...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Twój pierwszy wybór, a szczególnie B&W 302 jest naprawdę dobry - kolumny do cięższej muzyki jak najbardziej. Tannoye z Onkyo - nie słyszałem, wiec nie oceniam. Jako kilkuletni użytkownik polecam też Eltaxy 3+ (z pierwszych serii, z czarnymi głośnikami i koszami, te produkowane później, na przetwornikach ze "sreberkiem" różnie są oceniane, nie zawsze najlepiej) w granicach do 500 zł często się pojawiają na rynku wtórnym, głośniki dobre do rocka, a i w innej muzyce nie zawodzą (może poza techno i innymi "megabassolubnymi" wynalazkami). Wspomniane już wyżej AE Evo sa specyficzne i nie wiem czy do rocka będą najlepszym wyborem, ale warto ich posłuchać - jeśli Ci podejdzie ich dźwięk, to zdecydowanie warto te 150 zet dorzucić. Co do komputerowych "pierdziawek" to jak sama nazwa wskazuje, pozostaw je przy kompie do odtwarzania mocno skompresowanych mp3-jek i radyjek sieciowych. Do tego je stworzono i niech tak zostanie. Jesli natomiast masz troche czasu i samozaparcia, proponuję Ci postarać się o odsłuch Rubiconów R63S, trudno je znaleźć i kosztują trochę ponad 650 zł (NOWE), ale dźwięk z zupełnie innej bajki - góra na wstędze daje taaaaaką przestrzeń, średnica i bas tez co najmniej poprawne. Pozdrawiam.

Acousti Energy Aegis One na 100% się sprawdzą. Dosłownie 2 dni temu słuchałem ich w pokoju ok. 18 m2

Napędzał je niepozorny Rotel 921, CD Denon, ale nie pamiętam jaki, i o dziwo dźwięk był bardzo dobrze nasycony i dynamiczny. Dobre i wyrównane granie, bez gwizdania lub podbić. Takie kolumienki nie tak dawno poszły na allegro za 500 zł z hakiem i gdybym wiedział, że tak grają sam bym sobie kupił. Wg mnie mają dużo lepszy dźwięk niż dwa razy większe Paradigm Monitor 3.

w takim pokoju M2 zagrają świetnie, sam miałem podobny pokój i onkyo 8850+ M2 ale jeszcze lepiej tannoye zagrały z yamahą AX-590. Potwierdzam, że M2 potrafią złagodzić ostre brzmienie tańszych CD.

Generalnie M2 to jedne z najlepszych tanich kolumiemienek i basem potrafią zaskoczyć, czasem nawet warto zatykać BR.

To prawda :)

A tak na poważnie to od jutra w miarę możliwości postaram się odsłuchać część zaproponowanego przez Was sprzętu. Zobaczę jeszcze w jakim stanie będzie wzmak po powrocie z naprawy.

mam Tannoy M1, ale zakupilem okazyjnie Monitor Audio "Monitor 7" za niecale 300 zl...

i moja rada jest taka - poszukaj czegos na ebaju - alegor - za rozsadna cene - kup i sluchaj...

hiEndu nie bedzie - ale bedziesz mial fajna muze za niewielkie pieniadze...

nie musi byc Musical Audio - ani tannoy - kazde solidniejsze paczki znanych firm beda dobre...

a modele bardzo wtopione szybko odkryjesz na goglach...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Na pewno warto zwrócić uwagę na wymieniane tutaj tonsil siesta- jak wyrwiesz tanio to nie mają konkurencji w tej cenie. Woofer który tam siedzi ma największe możliwości- zagra każdy gatunek muzyki. Kwestia tylko wzmaka-w tym przypadku wymagania mogą być większe bo i kolumny są dość neutralne, więc pokażą co ma jaką klasę z twojej "elektroniki".

ja osobiscie uzywam w pokoju 3,5m X 5,5m kolumny QBA elements2 i powiem ze daja rade , faktem jest ze mam do nich ciutke slaby wzmacniacz ale nawet pomimo tego wystarczaja , wysokie sa w sam raz,nie kluja w uszy srednica jest tez OK i bas do kompletu , u mnie graja ze sprzetem harmana

kombinacji z ustawieniem troche mialem ale to ze wzgledu na praktycznie pusty pokoj i plytki na ziemi , na dluzszej scianie brakowalo basu ale po ustawieniu na krotszej przybylo i to zdrowo,przypuszczam ze to wina akustyki pokoju a nie samych kolumn

wygladaja tak jak w aukcji

Ukryta Zawartość

jednak te maja inne wysoko tonowki

wiadoma sprawa jest ze kazdy odbiera dzwiek inaczej , kazdy ma inna akustyke pokoju i kazdy ma inny wzmacniacz wiec przed kupnem czego kolwiek polecam posluchac co i jak gra

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Totem Mite grają fajnie ale dołem nie grzeszą jak dla mnie w kiedyś słuchanych klonach mite brakowało mi właśnie niskiego basu a przy 15m2 bas raczej już jest pożądany...

wilu, nie miałem. natomiast to jest zdecydowana półka wyzej niz seria Aegis.

ogolnie Acoustiki są łatwe do napędzenia ale potrzebuja dobrej elektroniki w sensie nie tyle mocy co poziomu grania

Miałem Tannoye i mam klony Totem Mite. Totemy w mojej ocenie są znacznie lepsze-za 500 zł są w ogłoszeniach forum. W tej cenie brać bez zastanowienia :)

Pozdrawiam Wszystkich

A co myślicie o DALI Concept 2? Słuchałem dziś AE Aegis ONE. Całkiem przyjemne, bardzo szczegółowe czasami nawet zbyt sterylne ale ogólne wrażenie pozytywne, tylko sprzątnęli mi je z allegro za 450zł

PanRyba, 8 Paź 2008, 00:02

>A co myślicie o DALI Concept 2? Słuchałem dziś AE Aegis ONE. Całkiem przyjemne, bardzo szczegółowe

>czasami nawet zbyt sterylne ale ogólne wrażenie pozytywne, tylko sprzątnęli mi je z allegro za 450zł

Masz nauczkę, trzeba było dać te 500 zł i były by twoje...

P.S. A z jakim wzmakiem i CD słuchałeś?

cd i wzmak to był jakiś stary niskobudżetowy denon, modelu nie pamietam ale nic specjalnego, poziom porownywalny z moim onkyo

Ponawiam pytanie: Jak widzicie tutaj Dali Concept 2? bo mam okazje tanio dostać

O tutaj wczoraj ktoś dodał opinię:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu akurat coś mogę powiedzieć, ponieważ mam concepty 2 w drugim systemie i porównywałem je z M2. Concepty brzmią równie dobrze, ale trochę inaczej niż M2. Mają więcej góry niż M2, a mniej basu. W Twoim przypadku nie wróży to niestety niczego dobrego - góra będzie brzydka z tanim wzmacniaczem, a basu w ciężkim graniu będzie za mało. Oczywiście, najlepiej zawsze posłuchać samemu i porównać na swoim sprzęcie, bo inny, bo inna akustyka pomieszczenia, bo słyszymy każdy trochę inaczej, bo mamy różne gusty i przyzwyczajenia - ale to jest niestety problem, bo nie zawsze da radę ściągnąć sprzęt na raz na takie przesłuchanie, więc trzeba chcąc nie chcąc sugerować się tym co mówią inni...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.