Skocz do zawartości
IGNORED

słuchawki do sprzetu przenośnego

onkiel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Mam małe pytanko, ponieważ w tym temacie jestem laikiem prosze o pomoc. Szukam słuchawek do ogólnie pojetego sprzetu przenośnego czyli discman mp3 ipod. Chciałbym się zmieścić w kwocie nie przekraczającej 100 zł, bo uważam ze za wiecej do takich rzeczy nie warto kupowac droższych, a poza tym nie chce wygladac jak wibracyjny z nausznikami :) Słuchawki nauszne w żadnym wypadku nie douszne. myślałem o AKG 414P ale ceny na allegro sa rozmaite i nie wiem co podroba a co nie, niestety PX100 sa drogie a koss porta ma podobno duuuuużo basu. Słucham jazzu, pop/rock lata 70/80, muze elektroniczna (vangelis jarre).

Żadnych słuchawek nie słuchałem i chce zawezic pole poszukiwań do waszych typow bo nie mam za bardzo czasu na chodzenie po salonach i sklepach.

Koss Porta Pro lub Sporta. Basu to one mają za dużo jak słuchasz w domu sprzętu stacjonarnego. Jak się idzie ulicą, to ma się inne oczekiwania i wtedy jest OK.

a co powiesz o tych i o tej cenie??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czytalem ze sa ok a cena jest jak najbardziej zachecajaca

Ukryta Zawartość

mam kilka par do przenośnego mojego ipoda. i tak używam w zasadzie tylko koss porta pro - lekkie, dobry dźwięk, niedrogie, bardzo wygodne w podróży. nadają się do playera mp3, discmana, komputera, etc. są bardzo uniwersalne. nie jestem pewny jest obecnie 5-letnia gwarancja czy też nadal dożywotnia.

ich minus (albo plus) to słaba izolacja od dźwięków otoczenia.

pozdr

parmezan

PS - cena przekracza 100zł, ale nieznacznie. według mnie warto dołożyć.

ja od lat uzywam sennheiserow px100 - do walkmanow panasonica oraz obecnie do ipoda. uprzedzam - nowe px100 graja inaczej niz ich pierwsza wersja rynkowa. pierwsza wersja swietnie pasowala do walkmana oraz mp3 innego producenta mp3 niz apple. do appla wydaje sie bdziej odpowiednia nowa wersja px100.

bdzo duzo zalezy od tego do jakiego ipoda [model i generacja] poszukuje sie sluchaweczek. naturalnosc wokali, wygoda i dlugioe godziny sluchania oraz fakt ze to sluchawki otwarte czyli daleko bdziej naturalistyczne brzmienie srednich i niskich tonow anizeli nowe px200 [zgroza] - modelu zamknietego... zaznaczam jednak - jestem zwolennikiem sluchawek typu otwartego.

cena nowych sennheiserow px100 w electro world w Lodzi - 120 zl. uwazam ze to cena bdzo dobra. zona przywiozla mi te nowa wersje px-ow 100 z londynu za cene nieco wieksza choc i tak byly niby w spec ofercie...

pozdrawiam i zachecam do przetestowania ze swym ipodem wspomnianych przeze mnie sluchaweczek. to fajnie pomyslane i niemeczace granie. wcale nie jestto brzmienie prostackie...

PX100 są bardziej neutralne niż Porta Pro, co dla wielu jest wadą, gdyż te drugie słodzą dźwięk i poprawia to komfort słuchania kiepskiej jakości mp3. Do PX100 trzeba 320kb/s mp3 i dobrego playera, albo discmana, i wtedy pokazują pazury zwłaszcza na średnicy. Pod względem ergonomii to znaczny postęp względem Kossów. Jak komuś nie przeszkadza konstrukcja typu neckband, to iGrado są lepsze od jednych i drugich.

Córka ma iPod shuffle do tego mam mp3 grundig Mpaxx700series discmany samsung i philips z serii expandium wiec to raczej musza byc sluchawki uniwersalne zeby pasowaly do kazdego grajka, a otoczenie gdzie slucham to raczej nie glosna ulica bo moze cos potracic, wiec co do porty koss to mam mieszane uczucia.

Czemu ceny na allegro AKG K-414P sa tak bardzo rozne od 50 do 150zł??

fakt, sennheiser px 100 nie upieksza dzwieku. nijak. trzeba lubiec dzwiek naturalny i neutralny. inna sprawa, ze taki dzwiek ze srednim dzwiekowo grajkiem jest dosc nudny. ipody wcale nie naleza do audiofilskich grajkow. :) niestety. mialem swego czasu mp3 no-name... i przyznam ze px100 w swej pierwszej wersji graly na nim bosko, nie mialem wrecz potrzeby sluchac w domu ze sprzetu stacjonarnego... px100 w obecnej postaci graja inaczej i tak jak kolumny, trzeba je dobrac do playerka. ipody nie sa glupie brzmieniowo ale w pewnych ustawieniach EQ potrafia tylko zniechecic oraz zepsuc przyjemnosc odsluchu.

niemniej polecam poprobowanie tych px100. to bdzo dobra konstrukcja. nawet w obecnej wersji skladanej juz nie w EU ale w CHINA.

otwarte sluchawki moze i zniechecaja faktem przenikania muzyki na zewnatrzz czy tez dzwiekom otoczenia do uszu sluchajacego muzyki ale... bas i srednica w otwartych sluchawkach jest nieporownywalnie bdziej wciagajaca anizeli w sluchawkach zamknietych...

jak do tej pory nie uzyskałem odpowiedzi co sadzicie o AKG K 414P jak sie one maja do PX100 i PortaPro. sluchal ich ktos i ma porownanie ?? Jest to nastepca podobno slawnych AKG K 26P.

Według mnie PX100 i KPP prezentują nieco wyższy poziom niż te AKG. Dla niektórych K26P, a jest to nadal to samo tylko design inny, były niewygodne. Z drugiej strony wolałbym AKG niż zamknięte PX200. Faktem też jest, że stare PXy mam do dziś, a nowsze kupione jako drugą parę sprzedałem, jakoś nie miały już tego klimatu i nieco męczyły dźwiękiem, choć różnica była niewielka.

>jak do tej pory nie uzyskałem odpowiedzi co sadzicie o AKG K 414P jak sie one maja do PX100 i

PortaPro. sluchal ich ktos i ma porownanie ?? Jest to nastepca podobno slawnych AKG K 26P.<

Witam.

Kossów Sporta Pro [dla mojego starego ucha różnica między sp a pp była pomijalna, a możliwość obracania pałąka w sp, szczególnie zimą, w czapeczce - bezcenna :-)] używam z ipodem nano 1 gen. od bodaj 3 lat. Ponieważ po słuchawkach już naprawdę zaczyna być widać codzienne noszenie, postanowiłem zafundować sobie inną szkołę grania i kupiłem (zresztą od forumowego kolegi) rzeczone AKG K414P. Posłuchałem dwa dni... i wróciłem do wysłużonych Kossów.

Początkowo baardzo mi sie podobało granie nowych słuchawek. Bas był bardziej "mięsisty" wydawało się, że wszystko gra jakby bliżej ale po dłuższym słuchaniu (np. 2h przez całe miasto komunikacją miejską) zaczęło męczyć)

Może to dlatego, że słucham różności od sasa do lasa.

Dziecko moje, które zawłaszczyło AKG, zaprzysięgły fan Metalliki, SOAD i Sepultury bardzo je sobie chwali :-)

Ja od siebie mogę napisać tyle: Sporta pro miałem i w połączeniu z MD wysiadały przetworniki po jakiejś godzinie słuchania na pozycji 20/30- czyli dwie trzecie głośności; bez podbijania basów oczywiście. Konsekwencją było jeżdżenie do marek i wymienianie przetworników. Dodam, że kupiłem drugi egzemplarz i to samo- oba oddałem znajomemu i kupiłęm PX-200. MOIM zdaniem klasa dźwięku dwie półki wyżej nie mówiąc, że po półtora roku nie mam żadnych problemów. Słucham muzyki w "o mnie" i serio: jeśli wtedy słyszałem to teraz mogę słuchać muzyki.

Mam Koss Porta Pro i Sporta Pro, mam sennheiserow PXC 250, mam Shure 2 i Shure 4.

Używam z iRiver H320 do flac i czasami MP3, używam do biegania i na siłowni -

dla mnie najlepsze są Koss Porta Pro, ale już do słuchania muzy np. w pracy to Shure 4.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy px100 to nie jest to samo co pxc250 tylko bez systemu wyciszania szumów ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Posiadałem zarówno KOSS Porta PRO jak i AKG K26P. Za lepsze w moim mniemaniu uznaję te drugie. Wybór uzasadniam lepszą moim zdaniem konstrukcją. PP miały więcej elementów mechanicznych, większość z tworzywa sztucznego, zdecydowanie gorszy system regulacji pałąka. Po roku użytkowania w słuchawkach zaczęło coś rezonować. W K26P wolę skórzane poduszki, dociski z gąbki polepszające komfort trzymania słuchawek na głowie i solidną, zwartą konstrukcję, w której nic nie ma prawa rezonować. W obu słuchawkach bas mi się nie podoba, ale wydaje mi się bardziej, nie wiem jak to ująć, zdefiniowany lub poukładany w AKG. Mimo tego jest go także za dużo. Kolejne zarzuty po charakterze pasma odtwarzania to rozdzielczość i stereofonia, ale nie można za dużo wymagać od słuchawek za ok 140 zł. W tej cenie mimo tego uznaję je zdecydowanie za najlepsze. K26P zamieniłem na bardzo podobne K518. Nie należy się zrażać literkami DJ w nazwie, bo słuchawki bazują na tych samych technologiach, a K518 są znacznie wygodniejsze.

Jeśli nauszne to Sennheiser PX100 a jeśli douszne to Sennheiser MX760. Szczególnie douszne są poza wszelką konkurencją.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dodam że słuchałem na moim Iriverze, nie wiem jak zagrają z Ipodem, jednak myślę że nie powinno być dużych różnic. Ze względy na wygodę, wybrał bym douszne. Naprawdę, nie znam drugich dousznych słuchawek które zagrałyby tak jak te małe Sennheisery.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

witam,

na poczatku powiem ze dzis bylem w elektro i sluchalem Porta pro i Px100. niestety AKG nie maja. co z tego wyniklo... bardziej mi podchodza Px100, sa bardziej neutralne w Porta dzwiek jest bardziej podrasowany. niestety Px kosztuja teraz 179 zl ale cena Porta mnie zabila 249 zl. znajde chwilke i wejde jeszcze raz sobie ale tym razem do sklepu MP3store i tam poslucham w ciszy bo w elektro byl straszny szum, poza tym w Mp3store maja tez chyba AKG. jak na razie wygrywaja PX100.

Przestrzegam przed zakupem na Allegro- znajomy kupił "okazyjnie" za niecałe 100 PLN PX 200 (ponoć "oryginały") i wykonanie jest skandaliczne no i dźwięk nie do przyjęcia.

czy to oznacza ze na allegro te okazyjnie tanie sluchawki to podrobki oryginalow? to jak rozumiec cene w elektro world za PortaPro ponad 200zl a w sklepach internetowych i allegro cena oscyluje ok 100-150 zl?? czyzby zalewala nas chinska podroba?

Porta Pro to słuchawki sprzedawane po 40$ w Stanach, podobnież PX100, choć te chyba bardziej po 50$. Nie wydaje mi się, aby ktoś Porta Pro podrabiał. PXy się zdarzały.

onkiel=> pierwsze swoje Kossy Porta Pro kupiłem w sklepie za ok.320 zł!!!

Teraz kupuje na Allegro i jakoś wszystko ok. ,a kupiłem już 4 parę - dość szybko się zużywają.

Zgadzam się ,ze troszkę podbarwiają ,ale podoba mi się to ;-)

Dla mnie Sennheisery to troszkę takie beznamiętne granie ,bez emocji i jak się biega,czy ćwiczy............. ;-)

Nie znam AKG ?

Shure 2 czy inne 2/4,5 są poza konkurencją ,ale cenowo też ;-(

Shure 2 bardzo neutralne,wyższe modele już nie - ale co za dźwięk !! ;-)

2 można czasami dość tanio kupić z Allegro i żadne z wymiennych tutaj słuchawek im nie podskoczą ,nawet się nie zbliżą !!!

Mam Sennheiser HD 215, wygodne, bardzo dobra izolacja(w samolocie prawie nie slychac szumu)

po podpieciu do wzmaka uszy lataja w srodku doslownie,sa szczegulowe nie mam porownania do innych konstrukcji ale sluchajac jakiejs mp3 ma sie wrazenie ze siedzi sie przed orkietra, np w ktorej piosence Faithless glos jest raz z lewej raz z prawej ma sie wrazenie ze wokalista rozmawia z soba jakby z druga osoba,

jedyny minus ze ludzie patrza sie jak na debila bo sluchawki do malutkich nie naleza ale cos za cos;)

gutekbull

> kupiłem już 4 parę - dość szybko się zużywają

Zamiast kupować nowe, możesz wymieniać stare na nowe, za dużo niższą cenę - zajrzyj do warunków "wieczystej gwarancji" ;)

nie wiem jakiej produkcji są PX 200 z allegro czy to podróbki, czy np. słuchawki "pogwarancyjne" czyli naprawiane czy jakieś inne. Zauważyłęm natomiast różnicę w ich głośności- są cichsze, w brzmieniu- mniej sopranów, w wykończeniu- nie wszędzie jest napis- czasem jakby coś nie pokryło na pałąku, tu i ówdzie wystają niteczki z nauszników, no i tajemnicze pierścienie przy gąbkach których w px'ach sklepowych nie ma

za najlepsze przenosne mozna uznac CAL! jesli uzna sie wpierw za przenosne ( a mozna jeszcze)

Najlepsze przenosne jakich sluchalem to iGrado, potem na rowni cenie Koss Porta Pro (podbarwiaja ale graja weselej) i PX100 ( mniej podbarwiaja).

Co do Shure , mam E4c, graja jak typowe armatury, glownie srednica choc i bas jest i wysokie, klasa to wieksza niz Kossy czy PX100 bo przynajmniej srednice maja swietna ale czy brzmieniowo calosciowo sa lepsze od PX100 czy KPP, kwestia dyskusyjna, kto czego w sluchawkach szuka.Jak izolacji to na pewno.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.