Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw inspirowany Sonus Faber Elipsa .

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Obudowy w stanie surowym sa juz gotowe . Jednak zajmują więcej przestrzeni niz klasyczne ,, kolumny " . Na zdjęciu stoją na ścianie o szerokości 3,4m i jak widac nie zostawiaja wiele miejsca na stolik audio . No , ale będzie stał nieco za nimi więc powinno być OK .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100000587 1227642286_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Jak zwykle przy tego rodzaju robótkach zawsze się cos popsuje na koniec . Okazało sie ,że piła nie może ciąc pod katem 14 stopni tylko maksymalnie 45 . Musiałem więc podcinać , dłubac i nie wyszło równo . Powstały miejscami szparki 1-1,5 mm . Na domiar złego , gdy wkręciłem wręty w płytę to zaczęła pekać w miejscach gdzie MDF tworzy łuki . Klej puścił miejscami .

Nie obejdzie się bez szpachlowania .

Ukryta Zawartość

post-3970-100000585 1227642679_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Mówił Marek żeby nie dziurawić mdfu wkrętami, mówił.... Co tam, będziesz miał co robić wieczorami.

Tak poważnie , to jakiego Ty kleju używasz że puścił?

marko3T, 25 Lis 2008, 23:45

Mam do Ciebie kilka pytań . Jaką polecasz szpachlę do MDF-u ? Jaki podkład pod farbę ( chce zrobic czarny lakier z połyskiem na kształt fortepianowego ) .

...there is no spoon...

Rzadko używam szpachli do mdf , ale korzystałem swego czasu ze szpachli akrylowej jakiejś włoskiej firmy. Znakomita chociaz droższa niż krajowe odpowiedniki, jeżeli mam jeszcze gdzies puszkę to napiszę jak sie nazywa.

Można sie obyć bez szpachli robiąc mieszanke kleju i pyłu z mdf , z tym że cieżko sie to szlifuje.

Z lakierem , to Ci artur nie powiem , bo ja sam nie lakieruje tylko zlecam usługe(i nie zawsze jestem zadowolony)ale to sie zmieni , bo w grudniu będe malował sam, kompletuje sprzęt do lakierowania i zbieram wiedze:-)

a ja ci powiem że jak chcesz polakierowac to to użyj normalnej szpachli samochodowej ale problem bedzie z lakierem jak kleiłes na klej wodny to dupa,bo Klej pełza*

pod lakier klej sie klejem 2 składnikowym

* Mówi się że klej pełza ponieważ nigdy nie daje 100% sztywności spoiny klejowej co oznacza że na połączeniu dwóch elementów po jakimś czasie może pojawić się mały próg inaczej mówiąc będzie widać linię połączenia.

Tą cechę mają w mniejszym lub większym stopniu wszystkie kleje oparte na polioctanie winylu

Łączenia wychodzą w duzej mierze dlatego że materiał(mdf) pracuje.

Swego czasu miałem zlecenie na skrzynki w czarnym półmacie, pamietam że lakiernik kładł natryskowo biały podkład dwuskładnikowy , szlif i na to lakier.

Jak dasz całe kolumny czarne to ci wyjdą trumny... IMHO lepiej/ładniej będzie jak zrobisz tak jak Gravesen - dasz panel z głośnikami czarny a te załamania jasne (może nie białe, ale jakieś kremowe lub nawet brązowe).

utopia,

chyba faktycznie szpachla samochodowa będzie najtrwalcha i najłatwiejsza w szlifowaniu , tylko czy ona jest na rozpuszczalniku wodnym ? Bo jesli tak to tam gdzie położę grubo szpachlę to może mi MDF ,, spuchnąć " .

...there is no spoon...

szpachla do drewno oki ale pamientamy że mdf to nie drewno w końcu

do drewna używa sie tylko dlatego żeby była podobna kolorystycznie zazwyczj jest to lakier z wiórami

mi kiedyś panowie lakierowali obudowe wzmacniacza na czarno i uzywali szpachli do samochodu powiedzili że tak nawet robią przy meblach mam tą rame już z 4 lata nic kompletnie sie nie dzieje

Witam!

Panowie, ciut inwencji twórczej i da się takie informacje w internecie znaleźć :-)!

Ja mam już przesyłke z frykasami do malowania MDF-u w domu, ale cholerka choróbsko mnie meczy i nie mogę sie do tego zabrać!

Ale oferta jest!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) index.php?page=5&id=4

Zaznaczam, że nie mam nic wspólnego z firmą, dzielę sie jedynie tajemna wiedzą:-).

Mnie też troszkę czasu zajęło wyszukanie tej firmy!

Pozdrawiam

Kris

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marko3T, 26 Lis 2008, 12:32

>Ok. , ale mdf to wyrób drewnopochodny. Ja używałem szpachli dedykowanej własnie do drewna która

>miała biały kolor, nijak nie podobny do drewna.

ja się aż tak nie znam powtarzam słow "fachowców" którzy robią to zawodowo lakierują meble inne rzeczy z mdf

p.s to nie fachowcy co lakierują w garażu tylko mają 3 komory bezpyłowe

szpachla do samochodów jest zwyczajnie mniej problemowa w stosowaniu/prostsza w pracy i obróbce dlatego jesli robimy na ilosc a powierzchnia idzie pod lakier kryjacy to sie jej uzywa/

ja do mdf uzywałbym jednak szpachli do drewna ktora jest bardziej elastyczna po utwardzeniu i moze pracowac co przy drewnie jest nieodzowne

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

jesli stosujecie tasmy dekarskie to jest wersja ze zbrojeniem siatka metalowa a nie blacha ,uklada sie bardzo ładnie na krawedziach zagieciach i nigdy nie peka, duzo łatwiejsze układanie jest tez z lekkim podgrzaniem opalarka

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

utopia.

Nic nie mówie , nie jestem specem od lakierowania(jeszcze :-)).

Z doświadczenia z lakiernikami wiem , że komora to nie wszystko niestety.... W stolarce bez komory da sie ładnie pomalować , ale lakiernik samochodowy to juz komore powinien mieć....sie zgodze.

Pzdr.

szpachla samochodowa jest na bazie żywicy epoksydowej i ma dużo lepsze właściwości niż dedykowana do drewna, która łatwo pęka i nie może być nakładana wielowarstwowo. Jej jedyna zaleta jest taka, że łatwiej dobrać kolor pod drewno..chociaż i to nie jest łatwe.

I wszystko się zgadza , bo szpachla akrylowa do drewna jest na bazie... żywicy. I jak pisałem wcale nie pasuje kolorem do drewna. Dobra ja już wiecej o szpachlach nie pisze:-)

Coś mi przyszło do głowy. Jest taka farba Adlera z efektem specjalnym. Malujesz np. na czarno , a na lakierze pokazują sie niby pękniecie w kolorze czerwonym. Mogło by wyglądać intrygujaco na takiej bryle.

Kupiłem coś w sklepie po sąsiedzku . Szpachla dwuskładnikowa samochodowa 8 PLN za 200g oraz akrylowy podkład w pod farbę - 10 PLN za butlę .

To cholerstwo twardnieje w ciągu 15 minut a czas nanoszenia od momentu połączenia masy z utwardzaczem to tylko 5 minut ! No , to będzie niezłe tempo ... Nie lubię pośpiechu . Chyba podzielę masę na dwie części ale niestety utwardzacza nie da się podzielić precyzyjnie .

Ukryta Zawartość

post-3970-100000485 1227780119_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

podkład sie nie ndaje jest zabardzo rozcieńczony i musiał bys kupic z 10 butelek a odnośnie szpachli rozrabiaj małymi porcjami nakładaj małymi warstwami tak bedziesz miał bewnośc że nic nie odpadnie jako podkład kup taki do malowania wałkiem najlepiej żelkot było otym na audiochobby

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łza się w oku kręci :-) Kilka lat temu miałem poodobną koncepcję ale niewiele z tego wyszło .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Wow ! Ta szpachla samochodowa to odkrycie . Rozprowadza się tak łatwo jak szpachla gipsowa a twardośc ma jak taka z drobinami do drewna . Dobrze przywiera do MDF-u i idealnie wypełnia szczeliny nawet te najdrobniejsze . Udało mi sie zniwelowac wszystkie nierówności - nawet takie około 0,2mm :-) Teraz zostawie na kilka godzin aby wyschła i szlifowanko .

Ma jeden mankament - faktycznie po 15 minutach zamienia się w kamień . Nawet to co w pudełku ;-/ I staje sie to naprawdę z minuty na minutę .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.