Skocz do zawartości
IGNORED

Używany CD kwota ok 1000 zł

bartsS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Otoż moje obecne Dvd Philipsa jakos ciagle mnie zawodzi i mimo w miare dobrego dzwieku mam juz dosc meczarni z tym zrodlem. Planowalem pod koniec tego roku dac go do stuningowania (znajomy ma ten sam model Philipsa DVP 9000S i musze powiedziec ze po odsluchach jego zrodla bylem pod duzym wrazeniem ile wnosi taka modyfikacja) jednak ciagle problemy np. z odczytem plyt, z niewysuwajaca sie szuflada skutecznie mnie zniechecily do inwestowania w ten sprzet. Decyzja o zakupie jakiegos innego zrodla zapadla:) Myslalem nad opcja zakupu napedu oraz daca np audionemesisa w terminie pozniejszym. Poniewaz w tej chwili dysponuje kwota ok 1000 zlotych wybor bedzie raczej mocno okrojony i tutaj prosba do Was o pomoc w wyborze zrodla do mojego systemu. Zalezy mi na dobrej dynamice i szczegolowosci przekazu. Czy np Denon z serii 700 bedzie dobrym wyborem? Pozdrawiam i czekam na propozycje

https://www.audiostereo.pl/topic/46350-u%C5%BCywany-cd-kwota-ok-1000-z%C5%82/

IMHO najlepsze co możesz zalupić w ramach kwoty 1000zł, to jakikolwiek solidny player z koaksjalnym wyjściem cyfrowym, plus chiński DAC Zhaolu lub Zerodac. Możesz też pomyśleć (bo budżet na to pozwala) o wymianie stopnia analogowego DACa na lampowy, poprawa będzie natychmiastowa i bardzo wyraźna. Alternatywą może być wbudowanie do CD DACa "lampucera" z analogiem na lampach. Sam mam takie źródło, zastąpiło w moim systemie Meridiana 506 którego miło wspominam, ale nie wrócę do niego. Zmodyfikowana lampucera jest dużo lepsza.

witam!

w tej cenie stosunkowo łatwo kupic używanego Rotela RA-02 z papierami, pilotem i niestarego. co więcej gra on lepiej niż przyzwoicie! miałem kiedyś i z perspektywy czasu widzę, że aby uzyskac znaczący postęp w dźwieku cd-playera to trzeba za używanego dac ok. 3kzł.

Rotel gra dynamicznie, rozdzielczo, bez utraty spójności dźwięku.

generalnie w tych pieniądzach - polecam.

pozdr.

Łukasz

Wielkie dzieki za pierwsze propozycje.

McGyver czy mozesz podac jakis konkretny model ktorym powinienem sie zainteresowac? Jesli chodzi o tuning to oczywiscie jestem za tyle ze moje zdolnosci w tej kwestii sa delikatnie mowiac na poziomie odkrecania obudowy...Chetnie kupie cos z mozliwoscia upgrejdu lub juz modyfikowane.Co myslisz o tak popularnym audionemesisie?

lucmaster sluchalem kiedys Rotela i mam o nim jak najlepsze zdanie z tym ze szukam zrodla ktore mozna jakos w przyszlosci rozwinac poprzez wewnetrzne modyfikacje lub dodanie daca. Uwazasz iz Rotel sie Nad(a):)?

H.Himler Creeka rowniez sluchalem i jakos mnie nie ujal ale to bylo dosc dawno i w innym systemie takze poszukam chociaz sklanialbym sie w strone Rotela

bartsS, 20 Paź 2008, 19:26

>Wielkie dzieki za pierwsze propozycje.

>McGyver czy mozesz podac jakis konkretny model ktorym powinienem sie zainteresowac? Jesli chodzi o

>tuning to oczywiscie jestem za tyle ze moje zdolnosci w tej kwestii sa delikatnie mowiac na poziomie

>odkrecania obudowy...Chetnie kupie cos z mozliwoscia upgrejdu lub juz modyfikowane.

Proponuję poczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Co myslisz o tak

>popularnym audionemesisie?

O to spytaj Michelangelo. Sądzę że Ci odpowie że dobrze opracowana lampucera jest lepsza.

>lucmaster sluchalem kiedys Rotela i mam o nim jak najlepsze zdanie z tym ze szukam zrodla ktore

>mozna jakos w przyszlosci rozwinac poprzez wewnetrzne modyfikacje lub dodanie daca. Uwazasz iz Rotel

>sie Nad(a):)?

>H.Himler Creeka rowniez sluchalem i jakos mnie nie ujal ale to bylo dosc dawno i w innym systemie

>takze poszukam chociaz sklanialbym sie w strone Rotela.

Większość Roteli to straszne "naleśniki", miejsca toto ma w środku tyle co nic. A to zawsze utrudnia wszelkie działania. Na pewno nie będzie się tam dało wcisnąć stopni analogowych na lampach. Ta sama uwaga w równym stopniu dotyczy też Creeka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego "bartsS"!

Audionemesisa za 1 kzł. niestety raczej nie kupisz! Żałuję!

Alternatywą - w tymże kierunku jak Audionemesis jest znalezienie jakiegoś NOS-DACa i dokupienie transportu lub Squeezeboxa!

Ta druga opcja również przekroczy budżet!

Pozdrawiam

McGyver dzieki za pomoc, po czesci obeznalem sie z podanymi przez Ciebie tematami i wychodzi na to ze jednak tak popularna i niechciana przeze mnie "kambodza" to nie najgorszy wybor. Chetnie kupie cos takiego jak np CA540 lub inna wersje tylko powiedz prosze czy np Arcam ktory mnie osobiscie duzo bardziej pasuje bedzie odpowiedni do "lampizacji"?No i pytanie ostatnie ktoz by sie tego podjal bo moja wiedza konczy sie na obsludze pilota:) CA 540v2 mozna spokojnie kupic nawet nowke za 1050 zl takze cena kuszaca...

berberys mysle ze nie do konca zrozumiales moj wpis. Pisalem wyraznie ze w tej chwili szukam zrodla do ok 1000 lecz planuje w przyszlosci dokupic dac. Jednak po lekturze podlinkowanej przez McGyvera sklaniam sie do zakupu i modyfikacji jakiegos zrodla moze to bedzie CA moze Arcam a w sumie szkoda ze nie Rotel (ze wzgledu na wspomniany brak miejsca w srodku).Pozdrawiam

bartsS, 20 Paź 2008, 20:08

>McGyver dzieki za pomoc, po czesci obeznalem sie z podanymi przez Ciebie tematami i wychodzi na to

>ze jednak tak popularna i niechciana przeze mnie "kambodza" to nie najgorszy wybor. Chetnie kupie

>cos takiego jak np CA540

Jak już, to CA Azur 540C v.2 bo 540C v.1 ma gorszy DAC. Może być też starszy Azur 640C v.1.

>lub inna wersje tylko powiedz prosze czy np Arcam ktory mnie osobiscie duzo

>bardziej pasuje bedzie odpowiedni do "lampizacji"?

Arcam Diva CD73T i owszem, nadaje się, ale budżet przekroczysz dwukrotnie. A nawet jak będziesz polował na używkę, to budżet i tak przekroczysz o połowę. Poza tym CD73T nie podoba mi się funkcjonalnie, Azury pod tym względem są sporo wygodniejsze. No i mają więcej miejsca na wstawienie potrzebnych gratów.

>No i pytanie ostatnie ktoz by sie tego podjal bo

>moja wiedza konczy sie na obsludze pilota:) CA 540v2 mozna spokojnie kupic nawet nowke za 1050 zl

>takze cena kuszaca...

Na stronie Łukasza Fikusa jest instrukcja krok po kroku. Po polsku.

Ja to robię nieco inaczej, co zresztą widać na rozbieranych fotkach które wklejałem.

A jeżeli zdecydujesz się komuś zlecić, to... na pewno znajdziesz właściwą osobę ;-)

potwierdzam, że zlampizowany ca 540 v.2 lub 640 v.1 powala brzmieniem. posiadam 540-stkę, zrobioną przez fikusa. naprawdę szkoda czasu na poszukiwania czegoś lepszego w cenie do 5 tys. przyznam, że droższych zbyt wielu nie słuchałem, ale tych kilka modeli, z którymi miałem do czynienia też nie było od mojej kambodży lepsze. szczerze polecam to rozwiązanie. fikusa zesztą też...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.