Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz Nad czy Naim???

ponk

Rekomendowane odpowiedzi

Ponk - nie dziw sie, ze niekt nie odpowiada. jak kazde forum, taki i to ma woje obyczaje. po pierwsze zapoznanie sie z faq-iem. po drugie wyszukiwarka. po trzecie nie podales jaka muzyka, jakie pomieszenie, jaka reszta sprzetu, ba nawet ktore chorusy.

powodzenia nastepnym razem.

parmenides

na allegro jest teraz wystawiony naim nait5i uzywany za 2500pln. moze to jest propozycja jesli 2,5k jestes w stanie zaakceptowac. slyszalem nait5i z 716 i gralo ok. slyszalem tez 716 z nadem s300 i bylo duzo lepiej, ale nie sadze, bys wyrwal go za 2000zl..

pozdr

nait bedzie lepiej kontrolowac dol niz nad372. szczegolnie, ze do naglosnienia tylko 20m2.

pozdr

Naim ma rockowa dusze gra z tzw pazurem i napewno jest bardziej ceniony od Nada ktory oczywiscie tez ulomnkiem nie jest.

Linn bedzie bardziej gladki i wyrafinowany ale zabraknie mu wigoru potrzebnego przy muzyce jakiej sluchasz.

Szczerze celowalbym w starsze Naimy z serii 3 -sa swietne mimo ze brzydkie jak ,,ciemna noc bezgwiezdna,,.

robix

Naim jest specyficznym wzmacniaczem, ale wybitnym pod kilkoma względami. Nie porównywał bym go z NADem w podobnych kwotach - Naim to inna klasa, maszyna na lata.

Jak podkreślił robix warto zwrócić uwagę na Naita3 - starsze "3" są znakomite, "5" są kiepskie...

Co do używanego Naita3 to ponk - proszę o kontakt na PW

Szczerze celowalbym w starsze Naimy z serii 3 -sa swietne mimo ze brzydkie jak ,,ciemna noc

>bezgwiezdna,,.

>

ja wiem, moze i na pierwszy moment brzydki ale wieczorem ten zielony "neonik" .. "naim audio" robi fajne wrażenie. uwazam ze jest bardzo przyjemny

> do rocka Naim- the best.

Tu bym polemizowal. Rytmika owszem godna uznania, ale np. Nait 5 I 5i, ktore mialem okazje sluchac, mialy tendencje do przyblizania sceny do sluchacza a to nie kazdy lubi.

z pewnością NAIM jest ciekawszy niż NAD,

kwestia którą serię wybrać ???(starą czy nową),

jak widać posiadacze starej ją właśnie wychwalają,

choć pewnie gdyby posiadali nową byłoby odwrotnie!

byłem posiadaczem NAITA 3 i 3R i moim zdaniem 3 był .... lepszy!!!

właśnie wersja bez pilota potrafiła zagrać bardziej urzekająco ...

co do obecnej serii - odsłuchiwałem najnowsze urządzenia 5i (mk II) i z wielką przyjemnością stwierdzam, że brzmią świetnie ....

z pewnością urządzenia serii 3 i 5 brzmią troszkę inaczej ale nie zaryzykowałbym stwierdzenia że któreś z nich są zdecydowanie lepsze od drugich,

pozdr.

Piotr111111,

jak to często bywa pod wpływem Twojego wpisu przeczytałem Twoje "o mnie", - kombinacja Niama i Linna, niestety bez szczegółów, ostatnio moje myśli krążą wokół tych firm (niestety na razie tylko myśli), czesto chrakteryzuje się te klocki jako różne szkoły brzmienia (tylko Robix podaje jakieś konkrety),

zatem jaka to u Ciebie wystepuje kombiancja i przedstaw może jakie są Twoim zdaniem różnice pomiędzy starymi 3 i obecenymi 5 naima, bo niestety dotychczasowe opinie na forum ograniczały się do stwiredzeń typu "stare 3 grają "świetnie" a obecne 5 "dużo gorzej", w związku z tym że za tymi stwierdzeniami często szły ogłoszenia sprzedaży tych świetnych 3, to trudno wyrobić sobie właściwą opinię.

Z Naimam jest jak z Creekiem te stare graly poprostu lepiej np 4330 jest lepszy od ,,srebrnej,, serii 50 i Evo a Naim 3 i 3R jest lepszy od 5i ale podobno nowsza inkarnacja 5 jest juz bardzo faja (nie slyszalem powtarzam opinie kolegi)

Jak mozna poczytac w moim ,,o mnie,, obecnie mam wlasnie Creeka z pierwszych serii bo raz ze to juz legenda (czasem opluwana ze do lazienki itp bzdety) a dwa ze mam ,,misje,, zrobic dzwiek na tyle strawny po Linnie zeby kolysal dusze za 2 razy mniejsze pieniadze no i prawie mi sie udalo i tu przytocze cyt. Moj stary powiadal ,,Synu miales obnizyc loty ale nie rozkopywac groby,, czyli ponizej tego zestawu co mam nie jestem juz w stanie komfortowo sluchac muzyki.

robix

co do budżetowych naimów (bo tylko takie ew. wchodzą w grę), to interesujące jest że integra 5i - II kosztuje ok. 3400 - 3800 zł w zal. od sklepu a końcówka 150x zawsze drożej tj. ok. 4Kzł, wydaje mi się, że w integrze jest ta sama końcówka (2x50W/8ohm), zatem jeżeli dodajemy preamp to powinno być odwrotnie, czy to tylko polityka cenowa czy 150x ma coś super,

patrzę np. w kotekście poł. linna z naimem, bo bardziej przekonują mnie źródła linna, a końcóki są drogie, zatem np. ds sneyky + 150x - oczywiście problem jest jeden - brak wejść cinch w 150x, a gdy posiada się już nie najgorszy IC Vdh Orchid, to jakieś przjściówki z DIN na Cinch nie mają sensu.

do rocka Naim- the best.

Tu bym polemizowal. Rytmika owszem godna uznania, ale np. Nait 5 I 5i, ktore mialem okazje sluchac, mialy tendencje do przyblizania sceny do sluchacza a to nie kazdy lubi.

nie słucham rocka, natomiast słucham inne nurty muzyczne typu muzyka elektroniczna (odlfield), pop, troche tzw współczesnego jazzu lub soul. naim 3 radzi sobie z tymi klimatami bdb jak na mój gust. owszem potrafi przypier.... talerz ale chyba tak ma być, nieprawdaż ?:)

>hazardzista5

Proszę, zrób sobie przysługę i nie wyważaj otwartych drzwi. 'Jeśli wzmacniacz Naim to i źródło Naim i kable też Naim' brzmi porzekadło i jest w nim dużo prawdy. Pozdrawiam

Ponk - nap250 to końcówka mocy. będziesz potrzebować jeszcze jakiś naimowski preamp. 250 to dość wysoki model, najdłużej produkowany produkt naima - od paru lat na rynku druga wersja pod tą samą nazwą. słyszałem zestaw nowej nap250 i pre 282 - wymiata, że aż miło. ale pieniądze już duże. pytasz czy lepsze niż nait3? chyba jaja sobie z nas robisz....

nota bene ciekawa jest rozbieżność opinii na poslkim forum i na brytyjskich (w tym naimowskim). według brytoli nait3 i 3r to były najgorsze integry. wysoko ceniony jest model nait2, ale najwyżej brytole cenią 5i oraz 5imk2. U nas dominuje pogląd, że modele 3 i 3r były lepsze niż obecna piątka.

raz słyszałem 3r i był jak harbeth 6 - taki old fashioned. nie moja bajka, ale na szczeście w naszej zabawie nie ma uniwersalnych recept.

pozdr

parmenides trafiles w sedno sprawy

chce zebrac jaknajwiecej opini o roznych modelach

tej firmy poniewaz angielscy znajomi maja rozny

poglad od tu przedstawionych.Mieszkam w UK,

ale to wlasnie nasze wasze Polskie opinie

sa dla mnie najwazniesze.

prosze o wiecej!!!

Mam i NADy jak NAIMa i są one tak różne, że musisz posłuchac by wyrobić sobie zdanie ...

Nalezy też pamiętać, że to różne półki ....

NAIMa do gatunku neutralnych bym nie zaliczył ale za to ma w sobie to coś!

Ja nie zamieniłbym mojego NAIMa na NADa ... chyba, że na innego NAIMa? ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.