Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Diy ,kilka projektów ale który..

toma085

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu obnoszę się z zrobieniem nowych kolumnienek lecz mam problem z wyborem odpowiedniego projektu, na same przetworniki mogę przeznaczyć w granicach 700zł z lekkimi odchyłami.wybrałem już kilka które mnie interesują oczywiście z gotowymi zwrotnicami ale nie wiem który:

HDS180+XT25

M18WH+MOREL MDT29

USHER 8945+9930

VISATON AL170+ niepamiętam dokładnie nazwy ale też kopułka Visatona

SEAS L18RNX/P +TBFC/G

DAYTON RS180+TBFCG

DAYTON DA175 x2+TBFC/G

O drazu mówię że nie słyszałem żadnego z tych projektów oprócz Visatona który na prawde mi się podobał.

Kolumienki mają grać w pokoju 22m2 pod wzmacniaczem Denon pma880 i CD Denon CDC860, muzyka jaka tylko wpadnie w ucho.

Oczywiście inne projekty też wchodą w grę byle by tylko w miarę mieściły się w budżecie i była do nich zwrotnica.

Jeszcze jest:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ER18RNX + 27TDFC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ER18RNX + 27TDFC i ER18RNX + 27TBFC/G

Głośniki do 800zł. 770zł czy coś dla ER18RNX + 27TBFC/G reszta w podobieństwie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

No generalnie to chyba najbardziej odpowiadał by mi projekt na seas bo słyszałem że kopułki mają lepsze od duńczyków a i z dostępnością nie miał bym problemu a ciekawe jak wygląda porównanie L18rnx i ER18

A no i jeszcze Visaton który słyszałem i który bardzo mi się podobał jest ktoś kto by słyszał i visatona i aluminiowe seasy i jak wygląda ich porównanie.

>No generalnie to chyba najbardziej odpowiadał by mi projekt na seas bo słyszałem że kopułki mają

>lepsze od duńczyków a i z dostępnością nie miał bym problemu a ciekawe jak wygląda porównanie L18rnx

>i ER18

To zle słyszałes. Posłuchaj np audio physica (dunska vifa) i czegos na seasie jedno po drugim a zmienisz zdanie.

Sonus faber, audio physic, gamut drozsze proac itd.. przewaznie stosują dunskie wysokotonowce.

Seas L18RCY/P + 22TAF/G tak jak w Qba Sobieski 3

link do recenzji:

Ukryta Zawartość

post-18737-100003083 1224658645_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->toma085

Przy tym stanie sprzętowym jaki posiadasz głośniki typu Usher, Seas, Dayton pokażą raczej jak zły masz sprzęt zostałbym przy Vifa lub Perless. 22mkw nie myślałeś o 3 drogach na Vifach?

Ja uważam że warto jednak by było posłuchać coś na usherach coś na seasach coś na duńczykach. Kolega proponuje ushery, kto co lubi ale np. byłem u pana z akkusa i ani V2 ani X3 nie zrobiły na mnie wrażenia, lepiej podobały mi się V2 ale to nie mój dźwięk, duży bass słaba stereofonia tak oceniam, ale to moje spostrzeżenia, podobnie oceniam scanspeaki węglowe też miałem takie odczucia. Są fani tego typu grania ja do nich nie należę. Musisz sobie kolego wypracować brzmienie poprzez odsłuchy po salonach i kolegach bo tak kupisz w ciemno i będziesz nie zadowolony. Ja tam już wiem że moje brzmienie to aluminum na kopułce, stereofonia 3D, duży bass.

bez dwóch zdac L18 seasa, czy Usher czy scan tym bardziej będzie lepszy od Vify M18 czy XT18.

Na forum jest projekt na L18 + 27TBFC - bardzo fajny jasny zestaw, jeśli szukasz więcej muzykalności to Ushery, a jesli małego hiendu to 18stka scana w Proac2,5 resp. i do tego np scan 9500 albo wyżej. Można tez użyc piankowego , brzydkiego ale slicznie grającego w malych obudowach scana i do tego Morel.

kondrax, 22 Paź 2008, 10:30

>No ale już Proac czy Sonus faber niskotonowe ma od Seasa.

Najtansze modele tak. Ale proac responance ma juz scanspeaki tak samo jest w wyszych modelach sonusa.

Nie polecam głosników ushera bo grają owszem przestrzennie ale mało naturalnie, nie są trudne do wysterowania - to tez ich plus mo i ładny bas.

Scanspeaki są rewelacyjne ale za drogie i zagraja ale z drogimi klockami dlatego nikt nie napędza tanim nadem drogich responance , wyzszych modeli sonusa czy gamuta i producenci tych kolumn zdają sobie z tego sprawe.

Była vifa (teraz wykupiona przez scanspeaka ) ma niezłe głosniki, podobnie perles i nie kosztują majątku. Dobre projekty ma akustyk (kupujesz głosniki a projekt dostajesz za darmo) ale wadą jest ze przed kupnem nie osłuchasz. Paczki ma za drogie da sie zrobic za pół ceny. Moje rr2 akustyka w salonie zagrały lepiej niz kef reference za 20 tys - kilka osób słuchało w dobrze zestrojonym akustycznie pomieszczeniu. Po odsłuchu kolega zastąpił nimi proac 140 i jest bardzo zadowolony (ja zastąpiłem nimi audio physica spark 5).

Starał bym sie na Twoim miejscu kupowac projekty z 'liniowymi głosnikami' i zwrotnicami pierwszego rzedu bo te wg mnie najlepiej grają ze wszystkim.

Pozdrawiam

>shark700,

>głośniki typu Usher, Seas, Dayton pokażą raczej jak zły masz sprzęt...

Shark dobrze to napisał. Sam zmieniłem głośniki na alu Seasa i odkryłem, że muszę poszukać lepiej brzmiącego CD-ka bo one są tak przeźroczyste, że podstawowe modele CD to dla nich żaden "kompan"

No więc tak ,chętnie bym zrobił coś na SS ale budżet zbyt skąpiutki co do słuchania po salonach to może znacie jakieś w Łodzi bo mieszkam blisko, albo ktoś z was mieszka w okolicy Łodzi to bym chętnie się wybrał na odsłuch. Skłaniam się ku L18 ponieważ logika mi podpowiada że ma najbardziej podobny dzwięk do AL170 którego słyszałem i mi się bardzo podobał jak dzwięk się ładnie odrywał od głośników a kolumny znikały..Generalnie zależy mi na jak najlepszej jakości dzwięku a rozumiem że projekty które przedstawiłem nie różnią się zbytnio jakością tylko barwą dzwięku i detalami jakie są w stanie przetworzyć.

Mozesz zrobic kopie kolumn wlm la scala

Ukryta Zawartość

Tez chyba sobie zrobie klona (koszty głosników znacznie mniejsze podajze 350 zł za komplet głosników) a w sklepie kosztuja 3000 euro.

Ukryta Zawartość

>Przy tym stanie sprzętowym jaki posiadasz głośniki typu Usher, Seas, Dayton pokażą raczej jak zły

>masz sprzęt zostałbym przy Vifa lub Perless. 22mkw nie myślałeś o 3 drogach na Vifach?

A jest jakiś fajny projekcik 3 way na Vifach z gotową zwrotnicą?

no panowie - rowniez zastanawiam sie nad tanim zestawem do komputera. Grac to bedzie w przyszlosci z dosc mocna jak na lampe integre - music angel xd800 mk3.

mysle nad L18 + 27TBFC ale nie mialem okazji tego sluchac osobiscie :/ a moze USHER 8945+9930?

mam wiec podobny problem jak autor tematu, a co najgorsze nie mam mozliwosci posluchania :/ sluchalem jedynie vify xt18wh z morelem mdt29 i bardzo mi sie to podobalo - jednak zbytniego porownania nie mam.

Czy w cenie do 800zl na same głośniki dostane cos lepszego? slucham glownie jazz'u i rocka...

Dziś byłem w salonie audio i miałem okazję posłuchać konstrukcji Esa Vivace xt2 i muszę powiedzieć że nie jest to czego szukam ,było to podłączone pod wzmacniacz i cd Nada i muszę przyznać że konstrukcia na Visatonie Al170 i G25ffl o wiele bardziej mi się podobała nawet jak grało to u mnie pod tymi kiepawymi klockami Denona napewno stereofonia i ilość szczegółów jakie przekazywał AL170 była wyraźnie lepsza od HDS 164 który był właśnie w tych esach.

Tam to raczej SDS siedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeśli się nie mylę. Mi się osobiście xt nie podobał w 2 konstrukcjach. Zresztą to chyba nie patrzyłeś w salonie na tą półkę co trzeba bo ten model esy to najniższa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>toma085,

>...stereofonia i ilość szczegółów jakie przekazywał AL170 była wyraźnie lepsza od HDS 164 który był właśnie w tych esach.

Dlatego koniecznie musisz posłuchać aluminiowego Seasa - ładnie czaruje :]

nautilus,

seas to nie tylko seria prestige, maja tez excele a te sa stosowane w absurdalnie drogich amerykanskich konstrukcjach. Nie ma co uogolniac, ze scan jest cacy a seas be.

toma085,

skoro podoba Ci sie visaton to moze komplet L18 + 27TBFC? Misiomor opracawal zwrotke, 2 x pierwszy rzad (pochylona scianka przednia), bedzie tanio i dobrze.

>nautilus,

>seas to nie tylko seria prestige, maja tez excele a te sa stosowane w absurdalnie drogich

>amerykanskich konstrukcjach. Nie ma co uogolniac, ze scan jest cacy a seas be.

Ja nie twierdze ze seasy sa złe bo tak nie jest ale scany sa lepsze wg mnie,.

Panowie myślę że temat co jest lepsze cz SS czy Seas to już kwestia gustów i upodobań lepiej doradzcie co najlepiej wybrać z przetworników do 700-800zł żeby zagrało jak najczyściej.

pokoj masz spory, moze dozbierasz do czegosc takiego:

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

Nie no 3,5wey to przesada to wole normalne 3wey lub porządne 2wey na SS. No ale wolał bym się zmieścić w zakładanym budżecie ponieważ reszta klocków nie jest najwyższych lotów więc niema co przesadzać a narazie brak funduszy na wymianę wzmacniacza czy CD

Witam a co byście powiedzieli na połączenie GDN 15/40/5 i Vify Xt25 schemat zwrotnicy jest a woferek to ten ze siest więc powinien grać nieźle , lecz jak to się ma do projektów omawianych wyżej??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.