Skocz do zawartości
IGNORED

Klon SOHA II - zamawiamy płytki

Robertinus

Rekomendowane odpowiedzi

Po pracowitej niedzieli milo mi doniesc, ze moj klon tez gra:-)

Robertinus i Luiis: wielkie dzieki!

Brzmienie po pierwszych probach bardzo mi odpowiada, o szczegolach

moze za kilka dni - wiecej odsluchow, porownanie z innym wzmacniaczem.

Uwagi montazowe:

- zamontowalem elementy gora+dol (jak Luiis), wiec nie bylo problemow

z brakiem miejsca

- mialem trudnosci z lutowaniem niektorych padow masy: lutownica w domu

40W z grotem srednio-cienkim; weller 80W w pracy rozwiazal sprawe

- moj klon nie uzywa powielacza tylko dodatkowe wyjscie transformatora,

po wyprostowaniu 80V, po regulatorze TL783 60V (tak jak w projekcie)

- uzywam lamp E88CC, HV=60V, prad 2,2mA

- oprocz niemilej przygody z kondensatorem 220nF, ktory byl wadliwy,

a ktorego nie sprawdzilem przed montazem, uruchomienie bez problemow.

rzecz jasna napiecia w roznych punktach mierzylem wiele razy zanim

dolaczylem odtwarzacz i sluchawki

Moja soha rowniez zaswiecila . Poustawialem napiecia zgodnie z wszystkimi sugestiami . Ledy raza strasznie , zmienie im rezystory . Nap anodowe ustawilem 60V , regulacja przebiegla bez problemu , tuz po wlaczeniu mialo wartosc 57V . ECC88 ladnie swieca . Niestety nie mam jeszcze opa134p i nie moge go nigdzie znalesc .

No to się zaczyna dziać.

Gratuluję panowie!

Czekamy na opinie o brzmieniu.

Mam nadzieję, że jak tylko od Luiisa wypłyną przesyłki z częściami dla oczekujących szybko powstaną następne kloniki.

Ja czekam już tylko na trafo.

Neodom, kostki OPA134P dostaniesz bez problemu w TME.

Pytanie - jakiej firmy masz E88CC?

piotr_ski, 19 Sty 2009, 08:10

Piotrze miło mi słyszeć że wszystko "gra" i na dodatek podoba Ci się jak gra :)

Myślę że za parę dni zagra już naprawdę bardzo dobrze.

U mnie po zainstalowaniu trafa od Pana Lachowskiego poprawa w każdym aspekcie,

szczególnie dynamika, przestrzeń (stereofonia), mam wrażenie że pojawiła się tzw. przestrzeń holograficzna (cokolwiektooznacza) - odczuwam to jako umiejscowienie instrumentów w przestrzeni trójwymiarowej.

Dźwięk zupełnie nie męczy, nawet po kilku godzinach słuchania.

Lampy wymagają niewątpliwie wielogodzinnego grania (grzania) nim dojdą do siebie. Wczoraj założyłem "świeżą" parę, pierwsza godzina - odpuściłem, później było lepiej ale i tak nie tak dobrze jak na wygrzanych.

Stosuję ECC81 RFT, z lat 70-80, za parę dni (jak dojadą) próby z 12AT7WC i 6n23PEW, które już mam lecz dopiero wygrzewam w innym układzie zasilania (niestety biorą zdecydowania więcej prądu).

Pomierzylem ostatnio temparetury po kilku godzinach grania i 2h spoczynku:

lampy 42st, radiator LM337, 38st, Radiatory SD669 - 36st, radiatory 78/7815 - 39,5 st. wszystko ciepłe, ale nic nie parzy!

Oczywiście wszystko jeszcze bez obudowy.

neodom, 19 Sty 2009, 08:30

Neo, ja dałem rezystory 820R, wcześniej miałem 1k2 i też było dobrze.

Przy 475R juz rzeczywiście rażą:) oczywiście sporo zależy od typu diody.

Do przesyłek dołączone są 20mA diody dyfuzyjne.

ECC88 mam tesla seria QN005

nonpolara dalem 22u/50V a r4e 10k . Przekaznik rozlacza sie po wylaczeniu napiecia wraz z wygasnieciem diod . Zalacza sie po wlaczeniu napiecia za jakies 8 , 10 sec . Nie moge ustawic dokladnie nap zarzenia . wynosi ono w punkcie pomiarowym 12,74V . Czym je mam regulowac ? Jeszcze sluchawek nie wpinalem bo brak mi tych scalaczkow ale zaraz kupie tymczasowe ne5534

Neo,

>Nie moge ustawic dokladnie nap zarzenia . wynosi ono w punkcie pomiarowym 12,74V . Czym je mam >regulowac ?

- dobrze było by obniżyć nap. żarzenia do max 12,65V.

Po włożeniu lamp spadnie może o 0,05V - jakie masz rezystory wlutowane koło LM337?

>nonpolara dalem 22u/50V a r4e 10k . Zalacza sie po wlaczeniu napiecia za jakies 8 , 10 sec .

- 10 sek. już może być, ew. możesz jeszcze podmienić rezystor na 20k.

200R oraz 1,8k . Ledy wstawilem swoje a byly to sLed . zmienilem juz je na te z kompletu i ok . Tylko cos strzelilo przy ponownym wlaczeniu ukladu i mam za TLka 15V zaledwie a po wyjeciu J3 mam na powielaczu c12p 94V , na c8/c10 4,04V , na c9/c11 80,8V . cholera . po wcisnieciu wtyczki sieciowej uslyszalem cichutki strzal ( jak rozladowany nagle kondensator ) .

Dodalem te 100k i nap zarzenia wynosi 12,63V . Niestety cos sie pochrzanilo i przed wlozeniem J3 mam na c12P 94V a po wlozeniu J3 nap siada do wartosci 15V i takie samo jest za TLka . hmm

hmm , wyjalem J3 . na kazdej z diod D7P,D8P,D9P,D10P jest 40,4V mierzac w ta czy w tamta strone . Na D11P, D12P na kazdej z nich mam 13,9V . Jeszcze ich nie wylutowalem ale kontrola z wylaczonym napieciem nie wykazala by mialy zwarcie , z drugiej strony cos male to napiecie na nich . Na C12P = 94V

Wymienilem na nowe D11P i D12P oraz 100uF/160V . Nadal z wyjeta J3 na C12P mam 100V czyli troche malo . Powielacz niczym nie obciazony . Na C9P i C11P jest po 80,8V . Na C8P i C10P jest po 40,4V . Wsztystkie diody to 2A05G . Wszystkie luty poprawilem mimo iz byly ok .

A ile miałeś przed "awarią"?

w zasadzie te 100V zupełnie wystarcy, przecież i tak ograniczamy HV do 60V.

Jednak niepokoi mnie to, że napięcie jest jednak za małe, powielacz powinien je zwiększać 2,5x, chyba, ze masz trochę niższe napięcie z trafa.

Napiecie na obciazonym trafie wynosi 2x15,01V . Pomiedzy zewnetrznymi koncami trafa jest 30,02V . Dawalem uzywane 100u/100V jako c8,9,10,11 - moze siadla im pojemnosc ? Ale na kazdym z nich napiecie jest prawidlowe . Pozostale napiecia tez sa ok .

Z wyjeta J3 pojawia sie tez okolo 30V napiecia na Q6L oraz Q6R miedzy emiterami a kolektorami .

u mnie było podobnie przy uwalonym TLu, ale napięcie wejściowe było większe (130V) i spadało do ok 105/95V na (obu kanałach inaczej).

Po wymianie TLa, jest ok.

Do uzw. pierwotnego dolutowałem równolegle kondensator klasy X1 30nF z rezystorem 100R, który powinien w pewnym stopniu zabezpieczać układ przed szpilkami napięcia z sieci. Ma też taką zaletę że nie słyszę włączającej się lodówki;)

Napisałeś, że sumaryczne napięcie na trafie masz 60,2V, napisz jakie napięcie masz względem masy na anodach diod D7P i D10P, następnie podaj mi napięcie na ich katodach.

Pomiary rób z rozwartym J3

Koniecznie wymień TL-a, bo padł niewątpliwie i obciążając powielacz uszkodził go.

Czy C13P, C16P i C17P zastosowałeś na min. 150V ? - sprawdź czy któryś z nich nie dostał zwarcia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.