Skocz do zawartości
IGNORED

Klon SOHA II - zamawiamy płytki

Robertinus

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam, piszę bzdury, oczywiście chodziło mi o 30,2V a nie jak napisałem 60,2V.

Co do kondów elektrolitycznych to wątpię by tu był problem, raczej diody, i nie musiały pójść na zwarcie.

Elektrolity raczej Ci nie padły, chyba że wstawiłeś jakieś wyschnięte.

Zrezygnowalem ze spotkania prosta wymowka byleby posiedziec przy tym wzmaku . Slecze nad ukladem . Wymienilem wszystkie diody w powielaczu i wstawilem nowe kondensatory . wszystkie na 160V . I po pierwszym stopniu mam 41V , po drugim stopniu powielacze 82V , tyle wchodzi na ostatnie diody . Po nich na c12p mam rowno 101V . Wszystkie zworki wyjete . Trafo sprawne 2x15,1V a na zewnetrznych 30,2V . Gdy wloze J1 i J2 mam na tranzystorach mocy wzgledem masy wszedzie E,B,C minus 15V poza kolektorami Q6L i Q6R gdzie na kolektorach jest plus 15V .

Wymienilem D7,D8,D9,D10,D11,D12 . Moze wymienic tez te pozostale ? Moga miec wplyw ?

I czemu pierwsze dwa stopnie powielacza opieraja sie na dwoch kondensatorach kazdy a trzeci stopien ma tylko C12P ?

Tranzystory C4793 stopnia mocy mam wlutowane od spodu ale kurcze chyba nie tak jak Ty Robertinus ...

Patrzac na plytke od gory i widzac lampy widze tez koncowki moich tranzystorow . Sa od strony lamp ( te koncowki ). Nie z tej strony ktora wskazuje strzalka narysowana na plytce przy kazdym obrysie radiatora . Jesli dobrze zauwazylem to na fotkach Luiisa ktory zlozyl sohe tak jak ja ( gora i dol ) sa chyba inaczej .

No i co do tych diod , moze 2A05G sie nie nadaja ?

Neo,

Jeśli chodzi o napięcie anodowe to wszystko wskazuje na to, że powielacz pracuje Ci poprawnie, z moich obliczeń wynika jednak, że na trafie nie masz 2 x 15,1 VAC jak piszesz tylko ok. 2 x 14,45 VAC

Drobna różnica, niewiele ponad pół volta a może dać takie wyniki pomiarów dla HV o jakich piszesz, że masz u siebie.

Nie wiem czym mierzyłeś VAC, może sprzęt zawodzi, albo mierzyłeś bez obciążenia 7815 i 7915 a do pomiarów HV obciążyłeś trafo - nie wiem.

Jak się ostatecznie uporasz z HV i będziesz miał regulację po TL-u diagnozuj resztę układu.

Musisz sprawdzić jakie napięcia masz względem masy na wyjściu na słuchawki. Jeśli są dalekie od "0" podstaw na początek kostki OPA134P lub zamienniki - bo chyba takich użyłeś.

Czy oba kanały zachowują się identycznie?

Jeszcze taka uwaga - nie chcę Cię obrazić, ale kiedyś ktoś miał podobne problemy z pomiarem napięć a okazało się , że wszystkiemu winna jest bateria w mierniku, była w stanie agonalnym i miernik szalał.

Przy wlutowywaniu tranzystorow c4793 zasugerowalem sie tym pdfem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Baterii w mierniku nie zmienialem juz dwa lata . Trafo ktore uzywam tymczasowo to TS 20/23 gdzie przy 230V pierwotnego ma podane na naklejce 13V-0.7A plus 13V-0.7A . Ale mierzac miernikiem M3860D oba napiecia wtorne maja 15,3V na jalowo a pod obciazeniem ukladu sohy 15,01V

Ukryta Zawartość

Witam Panów i pozwolę sobie na chwilkę zmienic temat.

Kupiłem w wiadomym celu na naszym ogólnie wszystkim znanym portalu "handlowym" kondensatory:

Ukryta Zawartość

Co o nich myślicie? Wie ktoś co siedzi w środku?? Tanizna ale jak na 77 rok to pojemnośc trzymają pięknie... Ciekawostką jest fakt że pojemnośc jest do obudowy a między końcami mamy zwarcie.

Ukryta Zawartość

Hmm , doczekalem . W sieci 229V . na powielaczu 122,4V ( wedlug mojego miernika ) . Niestety TLka padnieta .

Czy przyczyna uszkodzen TLki u mnie i u Luiisa moze byc nieprawidlowe lub nieprawidlowo podlaczane trafo ?

To by wskazywalo ze TL jest niezwykle delikatny ...

>Czy przyczyna uszkodzen TLki u mnie i u Luiisa moze byc nieprawidlowe lub nieprawidlowo podlaczane

>trafo ?

>To by wskazywalo ze TL jest niezwykle delikatny ...

Poczytałem datasheet TL783 i wszystko mi się rozjaśniło, wygląda na to, że winna padanie TL-ki jest nasza sieć 230V a raczej wahania tego napięcia.

jeśli TL-ka dostanie na wejście więcej niż 125V może paść, tak się zapewne działo w obu przypadkach.

Cóż zrobić?, może podobnie jak Luiis zastosować filtr na zasilaniu 230V trafa, filtr powinien odfiltrować szpile.

Robertinus, 20 Sty 2009, 10:58

.. to bardzo możliwe, (miałem na pewno) po pierwszym włączeniu było ponad 130V. Rozważam wstawienie rezystora ograniczającego, przed TL, np. na zworce J3.

Rozważam wstawienie

>rezystora ograniczającego, przed TL, np. na zworce J3.

Można spróbować diodę Zenera np. 5V1/3W, też w miejscu zworki J3.

By na razie nie lutować do pinów można rozciąć połączenie jumpera i przylutować się do jego styków lub zastosować jakieś inne "żeńskie" złącze dające się wcisnąć na piny j3 - tak na próbę.

>Czy coś takiego jak FYK03T1 (kod z TME - Filtr przeciwzakłóceniowy ze stykami konektorowymi 3A) nie

>zaszkodzi?

Nie zaszkodzi, ale może lepiej/wygodniej zastosować zespół filtrujący zintegrowany z gniazdem zasilającym.

Ostatecznie zwykły kondensator kilkaset pF na przynajmniej 600V włączony równolegle do gniazda zasilającego powinien załatwić sprawę pików z sieci 230V

Robertinus, 20 Sty 2009, 10:58

> jeśli TL-ka dostanie na wejście więcej niż 125V może paść, tak się zapewne działo w obu

>przypadkach.

Może nie mam racji, ale ja zrozumiałem (wg danych z datasheet), że 125V to maksymalne napięcie między wejściem a wyjściem (Vo -V1), a nie maksymalne wejściowe. Więc to chyba nie to powoduje padanie TL. Choć może się mylę.

Marek

(wg danych z datasheet), że 125V to maksymalne napięcie

>między wejściem a wyjściem (Vo -V1), a nie maksymalne wejściowe. Więc to chyba nie to powoduje

>padanie TL. Choć może się mylę.

Minimalne napięcie wyjściowe to 1,25V więc mimo wszystko mamy zakres max 126,25V.

Te 1,25V niewiele zmienia.

Widzę, że dużym problemem może być napięcie sieci, jeśli komuś waha się do 240V to nie jest dobrze.

Ja właśnie dostałem trafko (dzięki Luiis) i pewnie wieczorem lub w nocy będę próbował odpalać wzmaka.

Pewnie jutro coś o tym skrobnę.

..dzisiaj wysłałem sporo przesyłek, powinny być jutro - pojutrze u Was.

Jerf i MoonAdam otrzymają zamianione między sobą przesyłki, sorry zamieszanie było jak pakowałem...

Szczegóły poszły do Was na PW.

Kolejny wzmak odpalony!, ledwie na oczy widzę bo pół nocy przesiedziałem w słuchawkach na uszach.

Z uruchomieniem nie miałem najmniejszych trudności, dobrałem tylko R2P o wartości 1,755k, uzyskałem napięcie żarzenia z lampami 12,56V.

Dobrałem też rezystor R5E, tu trafiła wartość 1M, uzyskałem czas załączenia przekaźnika po 19 sekundach.

Reszta to już książkowa regulacja bez niespodzianek.

Wzmak nie wykazuje żadnego brumu, szumu też nie udało mi się usłyszeć, nawet na dużej głośności pomiędzy kolejnymi utworami jest kompletna cisza.

Na wejściu 230V trafa sieciowego dałem kond 220nF wylutowany z jakiegoś filtra sieciowego - to pułapka na szpile.

Bym zapomniał - ten wzmak odpaliłem na BD139-16 Fairchilda, będę je teraz wymieniał, ale jeszcze nie wiem na co, chyba spróbuję MJE243.

Lampy to Philips Miniwatt E88cc u mnie pracujące z prądem 2,2mA

Z trafem z toroidy.pl - czyli z ogólnego zamówienia uzyskałem HV na poziomie 114,8V, więc nie ma zagrożenia dla TL783.

Co do brzmienia to za wcześnie by się wypowiadać, posłucham jeszcze trochę i dopiero coś skrobnę.

Napiszę tyko, że nie szkoda mi żadnej złotówki włożonej w ten wzmak i istnieje realne zagrożenie, że ... "króliczek" został złapany. (:

Składajcie Ludkowie swoje klony - nie zawiedziecie się.

Robertinus, 21 Sty 2009, 10:53

>Kolejny wzmak odpalony!

> Napiszę tyko, że nie szkoda mi żadnej złotówki włożonej w ten wzmak i istnieje realne zagrożenie,

>że ... "króliczek" został złapany. (:

Gratulacje!;)

ale z tym kroliczkiem...;)to sie nigdy nie konczy (z reguly);)))

pzdr

vuy

..jedno wyjaśnienie, OPA134 zamawialiśmy na sztuki, nie na komplety, jest o tym na 5 stronie wątku.

Początkowo miały być po 7 zł/szt, jednak docelowo wyszły po 6 i po tyle wpłacaliście.

Nie było zamówień na 1 szt, tylko zawsze na 2 lub wielokrotność.

Chciałbym, żeby w tym temacie była jasność, 2 szt w zamówieniu to fizycznie 2 szt kostki OPA134.

neodom, 21 Sty 2009, 00:50

>Tak sie zastanawiam z jakimi lampami soha zagralaby najlepiej ...

dotychczas próbowałem tylko różne roczniki ECC81 RFT, grają podobnie i moim zdaniem bardzo bobrze,

niestety prąd Ir jest na poziomie 150mA (to i tak mał;), natomiast

ostatnio męczę 12AT7WC JAN z G.E. - lampa ta gra jaśniej, subiektywnie jest mniej basu niż w ECC81 RFT, ale też czuje się większą swobodę i dynamikę. Prąd żarzenia 100mA !! - LM337 ledwo ciepły.

Co ciekawe, bańka tej lampki jest sporo mniejsza od jej odpowiedników z rodziny ECC...

Próby z innymi lampami - z braku czasu - jeszcze nie przeprowadzałem ;( jednak na razie dźwięk 12AT bardzo mi odpowiada, więc może za jakiś czas..

A propos rodzajow lamp...

Wydaje mi sie, ze Cavalli wprowadzajac poprawki do wersji II wzmacniacza umozliwil znaczna regulacje punktu pracy lamp (HV=50..110V, prad - nie wiem w jakim zakresie, ale tez sie reguluje).

Wniosek: uzytkownik moze eksperymentowac nie tylko z rodzajem lamp, ich producentem czy staroscia, ale tez wykonac proby pilotowania lampy w innych niz standardowe (w tym projekcie) warunkach.

Milej zabawy - i rzecz jasna sluchania.

Byc moze dzis juz dotrze do mnie trafo od Luiisa i stad pytanie jako ze wczesniej nie mialem do czynienia z lampami ; gdzie , czym i w jakich miejscach ustalacie prady dla stopnia mocy i prad lamp ( 100mA, 450mA , 2,2mA itp itd ) ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.