Skocz do zawartości
IGNORED

Plugin DSP Advanced Room Correction

Basman

Rekomendowane odpowiedzi

Wyszperałem coś takiego w necie i chciałem zapytać, czy ktoś wie cokolwiek na temat tego programu i czy jest to cudo dostępne w Polsce.Jeśli tak, to czy można posłuchać jak działa taki wynalazek.

https://www.audiostereo.pl/topic/46390-plugin-dsp-advanced-room-correction/

Kyle, 22 Paź 2008, 11:34

>W Windows Vista jest też coś takiego - oczywiście trzeba samemu się zatroszczyć o odpowiedni

>mikrofon i mieć kartę dźwiękową z dobrym wejściem analogowym.

Co prawda nie mam visty, ale mógłbyś przybliżyć gdzie i jak aktywować takie coś? Dobrze to działa?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

W ustawieniach dźwięku jest coś takiego. Ja nie używam bo mam włączone sprzętowe YPAO. A nie testowałem bo nie mam odpowiedniego mikrofonu (mikrofon z YPAO ma swoją szczególną charakterystykę która jest odpowiednio interpretowane przez DSP ampli)

Kyle, 22 Paź 2008, 15:39

YPAO czyli to z jakiegoś ampli yasmaszki tak? Jak oceniasz pracę takiego korektora?

Jak oceniam ... jest lepiej "z" niż "bez" ;)

Szczególnie bas stał się o wiele bardziej czytelny (moje kolumny mają podbicie w okolicach 120 Hz ... dodatkowo przy tej częstot. mam rezonans pomieszczenia - YPAO tę górę ładnie zrównuje z resztą pasma). Dźwięk całościowo jest bardziej selektywny poprzez zlikwidowanie "rezonansowego koca".

właśnie też cierpiałem na rezonans wyższego basu, maskował ten niższy i średnicę. Ale zamiast korekcji DSP wpasowałem się idealnie z kolumnami :-) mimo że abstrakcyjnie brzmi linia transmisyjna w 12m to gra idealnie, studyjnie wręcz.

Wydaje mi się że ten program to trochę bardziej dopracowana rzecz,wzkazuje na to między innymi fakt że wykorzystuje sterowniki ASIO,( moja karta z nimi współpracuje) opracowane na potrzeby realizacji i miksu muzyki w zastosowaniach profesjonalnych.Mikrofon też jest dedykowany do tego programu,bo raczej wątpię, żeby udało się dokonać naprawdę precyzyjnych pomiarów(Vista) przypadkowym(nawet dobrym mikrofonem).Z informacji które w między czasie zdobyłem wynika,że ten program ma zaimplementowaną korekcję specjalnie dla tego mikrofonu,a i wypowiedzi realizatorów dźwięku którzy go testowali też są interesujące.

Cena trochę boli,ale może to rzeczywiście działa na tyle dobrze,że wato się skusić zamiat przemeblowywać pokój i obkladać ściany i sufit róznymi ustojami na słuch.Na razie odkryłem gdzie można by posłuchać jak to działa.

Przepszam,poporawka:

-na razie nie odkryłem,gdzie można by posłuchać jak to działa.

Nawet firmy wymienione na stonie producenta jako dystrybutorzy na Polskę nie miały jeszcze tego programu.

>Wydaje mi się że ten program to trochę bardziej dopracowana rzecz,wzkazuje na to między innymi fakt

>że wykorzystuje sterowniki ASIO,( moja karta z nimi współpracuje) opracowane na potrzeby realizacji

>i miksu muzyki w zastosowaniach profesjonalnych.

używa ASIO bo jakiegoś standardu musi używać. Świadczy to dokładnie o niczym.

Gdzie można posłuchać? w Media Markt!

ten programik to nic innego tylko Audyssey MultEQ w wersji soft. Co drugie kino Denona lub Onkyo ma to na pokładzie :) i też mają dedykowany mikrofon, pewnie nawet taki sam :)

Jeśli tak jest, a nie mam powodu watpić że systemy kina domowego mają coś podobnego na pokladzie, to pytanie czemu oni sobie winszują za to ponad 500 euro. To jest przy cenie takiego(co drugiego) wzmaka do kina jawne zdzierstwo!!!

A i jak to się ma do notki,że na razie jest tylko wersja dla systemów stereo i w przyszlosci pojawi się wersja dla systemów wielokanałowych.

Nie wiem,tylko sobie gdybam,ale może to nie jest do końca tak,że program dedykowany dla zastosowań w studiach nagrań jest doładnie tym samym co te MultEQ w kinie domowym.(Coś jak Żyiec i prawie jak Żywiec)?

>Jeśli tak jest, a nie mam powodu watpić że systemy kina domowego mają coś podobnego na pokladzie,

>to pytanie czemu oni sobie winszują za to ponad 500 euro.

Sam sobie odpowiedziałeś. Program dedykowany do studia nagrań nie będzie kosztował groszy, choćby z racji niszowego rynku i ograniczonego popytu.

>A i jak to się ma do notki,że na razie jest tylko wersja dla systemów stereo i w przyszlosci pojawi

>się wersja dla systemów wielokanałowych.

Wtyczkę wielokanałową programuje się widać nieco inaczej, a i trzeba zrobić nowy interfejs, no i można policzyć ekstra :)

>Nie wiem,tylko sobie gdybam,ale może to nie jest do końca tak,że program dedykowany dla zastosowań w

>studiach nagrań jest doładnie tym samym co te MultEQ w kinie domowym.(Coś jak Żyiec i prawie jak

>Żywiec)?

Gdyby wiedzieli, że chcesz to kupić, to by pewnie zrobili specjalną wersję dla audiofilików jako wtykę do foobara i policzyli x5. No i oczywiście zupełnie nie byłoby to to samo Audyssey co w kinach domowych ;)

Pewnie tak jest.Prawo rynku i ogólna ściema,że coś jest specjalne itd.

Pytanie czy działanie tego programu przy załozeniu,że sprzęt jest wystarczająco dobry jest warte wydania choćby połowy jego ceny,czy bedą to pieniądze wywalone w błoto?

Panowie ... Audyssey Audyssey'owi nie równy. Różne wersje mają różną "rozdzielczość" filtra (inna ilość punktów korekcyjnych ... najbardziej rozwinięta wersja ma stokilkadziesiąt a uboższe mają np. kilkadziesiąt a najuboższe może nawet kilkanaście.

Czyli jest jak pisałem (Żywiec i prawie jak Żywiec).Pewnie w przypadku kompa możliwosci korekcji może ograniczyć w pewnym stopniu sprzęt,a sadząc po tym dla kogo jest stworzony ten program można liczyć na to,że jednak daje pozytywne efekty.W takiej sytuacji można się doszukiwac uzasadnienia dla ceny.Pytanie czy ktoś gdzieś podaje jakie i ile pomiarów dokonuje ten program?

>Panowie ... Audyssey Audyssey'owi nie równy. Różne wersje mają różną "rozdzielczość" filtra (inna

>ilość punktów korekcyjnych ... najbardziej rozwinięta wersja ma stokilkadziesiąt a uboższe mają np.

>kilkadziesiąt a najuboższe może nawet kilkanaście.

Na stronie produktu wyraźnie jest napisane, że ich wersja to Audyssey MultiEq.

W bardziej zawoalowany sposób dają też do zrozumienia, że produkt skierowany jest raczej do "domowych" studiów i dla amatorów.

>Basman

w zależności od twojej konfiguracji, ale może się okazać, że bardziej sensownie będzie nabyć jakieś droższe kino domowe z MultiEq i użyć jako pre + hardware'owy procesor efektów (i ewentualnie DAC).

>ARC jest wykorzystywny w conajmniej dwoch studiach nagraniowych, ktore widzialem. kosztuje to ok 500$.

Czy również słyszałeś efekty jego działania w porównaniu do brzmienia bez korekcji?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.