Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Monitor 3 różne wersje

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam krótkie pytania czym różnią się wersje Paradigm monitor 3 v1, v2, v3, v4?? Pamiętam że czytałem że dwie pary z nich mają więcejbasu od dwóch drugich par, ale nie pamiętam które to były??

Słuchałem V3 i V4. V3 jest bardziej rockowa, z mocnym, nawet nieco przerysowanym basem. V4 jest bliższa liniowemu odtwarzaniu, chociaż też ma "paradigmowy" charakter.

v1/v2 to identyczne konstrukcje z przednim bas reflexem, v2 ma ulepszoną zwrotnicę i gra ciut lepiej

v3/v4 to z kolei wersje z tylnym bas reflexem i może być ciut więcej basu, są też nieco niższe i "głębsze", analogicznie jak wyżej v4 gra ciut lepiej od v3, na pewno lepiej też od dwóch pierwszych wersji

Mam jeszcze ostatnie pytanie(i można zamykać wątek:D). Czy w jakiejkolwiek wersji Paradigm Monitor 3 występuje dudnienie, wpadanie w rezonans itp.? Jeżeli tak to w jakiej?

wpadanie w rezonans to chyba jeśli obudowa byłaby nieszczelna :P to nie Altusy...

co do dudnienia to po części zależy od wytłumienia pokoju ale te modele grają głównie niskim basem a ten wyższy (postrzegany jako przydudnianie) podzakres nie jest zbytnio uwypuklany (odwrotnie niż np w JBL E), dlatego nie powinno być żadnego problemu (ja np u siebie nie miałem problemu z basem z podłogówkami 7v4, w 15m pokoju)

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mam nadzieję że się nie rozczaruję słuchając Paradigm Monitor 3 i że zagrają lepiej od mojej Unitry ZG40 jak to było już pisane w innych moich tematach. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

mylisz się, jeśli chodzi o serię Monitor to zmiany brzmieniowe od wersji od v1 do v4 są niewielkie ale jednak ZAWSZE nowsza seria grała odrobinę lepiej, v5 już gra nieco inaczej (inne przetworniki), ze starych modeli pozostały jedynie dobra dynamika i "duży" dźwięk

byca, 23 Paź 2008, 20:19

>a jak analogicznie mają się modele v4 do v5 bo powierzchownie to te nowsze piatki zajeżdzają

>tandeta.

miałem 7v4, mam 9v5... różnice opisywałem już dawno temu w jednym z tematów...ale w skrócie"

w v5 jest:

- znacznie lepsza, wyraźna średnica (wokale, instrumenty)

- trochę lepsze: scena, wysokie tony (bardziej dźwięczne i szczegółowe), przestrzeń

- bardziej wyrównane pasmo (mniej konturowe brzmienie)

- bas nieco szczuplejszy (bardziej utwardzony i konturowy, v4 za to ciut niżej schodziły jednak grały praktycznie samym niskim basem)

- nie tak "miękkie" brzmienie jak w v4, mniej zaokrąglone

- cholerny problem ze spasowaniem odpowiedniego wzmacniacza, v4 grały z każdym nieźle

v4 i niższe nadal lepiej od v5 sprawdzą się w typowo "młodzieżowych" brzmieniach, v5 są ogólnie nieco bardziej uniwersalne (nie ma już problemu z wokalami czy nienaturalnym brzmieniem instrumentów)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.