Skocz do zawartości
IGNORED

problem z wysokotonowcem

gawlo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Pozwoliłem sobie zamieścić tu ten temat bo niewątpliwie macie największe pojęcie o budowie głośników. Błagam pomóżcie. Kupiłem sobie nowe kabelki głośnikowe i po podłaczeniu stwierdziłem, że prawy z głośników nie gra wysokotonowcem, albo gra w sposób bardzo jakoś wytłumiony. Kiedy przysiadłem się przy nim to słychać czasami delikatne trzaski w większości gra przytlumiony, ale czasami też jakby się załącza. Myślałem że coś może we wzmaku bo grzebałem przy terminalach, ale jak zamieniłem kolumny stronami i tym samym terminalami to nadal żle było z tym samym głośnikiem. Co to może byc. Dodam że kolumny to Jamo Concert 11.

Proszę pomóżcie

Pozdrawiam

Gawlo

https://www.audiostereo.pl/topic/46452-problem-z-wysokotonowcem/

Ja bym stawiał na terminale...

Przy zmianie kabli coś się mogło obruszyć, poluzować. Dlatego nie łączy.

To nic poważnego. Napewno z głośnikiem wysokotonowym jest wszystko w porządku. Nie mógł się uszkodzić od wymiany okablowania :)

Dokładnie obejrzyj terminale. Porównaj jedne z drugimi.

Ze starymi kablami probowalem i to samo. Najgorzej ze w nowym kablu uwalilem widelki bo one nienazbyt pasowaly i mowie wkrece w koncu gole kable. Moeze to wlasnie stad cos z terminalami bo dosyc silowo probowalem wepchnac te widelki

Dzieki za dotychczasowe rady

Gawlo

Wiecie co tylko położyłem kolumienke i nie mam pojęcia jak się do tych terminali dobrać. Może ktośWie. Załączam fotki.

Ta klapka co jest od dołu to tak naprawde nie daje się podważyć. To chyba nie klatka. Wykręciłem dwa wkrety z podstawy i nadal trzyma jak cholera.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18645-100002874 1224916741_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie

Słuchajcie ale te terminale sa strasznie pancerne az mi sie nie chce wierzyć ze z zewnatrz moglo cos sie w srodku uwalic.

Właśnie wykręcam glosniki i zrobie jakies zdjęcia tego w środku jak to wyglada. A czy moze być w ogóle taka mozliwość żeby w taki sposób walił sie wysokotonowy.

Pozdrawiam

Gawlo

teoretycznie jest ... sygnał audio po zwarciu (przepalająca się cewka) nie wygasa do końca. W sumie to w audio jest wszystko możliwe, nawet to że przebił Ci się kondensator w filtrze.

a MOŻE W TAKIM RAZIE ZAMIENIĆ WYSOKOTONOWCE W GŁOŚNIKACH I ZOBACZYĆ CO WTEDY. cZY JEST W OGÓLE JAKAŚ FIRMA W wAWIE CO TO ROBI. cZY SERWIŚ JAMO BĘDZIE W STANIE TO ZROBIĆ.

GAWLO

Aby zamienić wysokotonowce nie potrzeba Ci chyba firmy? ;)

Zmierz rezystancję uzwojenia, nawet miernikiem za 10zł z hipermarketu jak nie masz innego. Wynik powinien pokazać czy z głośnikiem jest wszystko ok. Można porównać ze sprawnym.

Słuchajcie według najnowszych ustalen poczynionych przeze mnie tj. tak, że jak podłacze kable normalnie ale dam te złaczki pomiędzy terminalami tak, że kolumna ma podłaczone wszystkie 6 terminali , jak podłaczam górne to jest podbice o 1 decybel w zakresie 3 i 10 khz tak wynika z instrukcji - i zaczęło wszystko grać normalnie, wyjmuję te blaszki łączące z podbiciem jest spowrotem dupa.

W takim razie co to może być, warto jechać do serwisu i to robić, czy podłaczyć przez te wszystkie blaszki i dać se spokój??

Pozdrawiam

Gawlo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.