Skocz do zawartości
IGNORED

Jakich używacie interkonektów do gramofo

Bartolus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Drodzy forumowicze

Pytanie do analogowców. Jakich interkonektów używacie do podłączenia

gramofonu. Jesli możecie się podzielić napiszcie w jakiej konfiguracji,

jaki gramofon jaki preamp, czy amp.

Ja właśnie się zastanawiam bo chciałbym zamienić Tarę Prism 300 na coś dedykowanego.

Pozdrawiam

.......witam, systemik analogowy jak w "o mnie" (Luxman pd 282, wkładka MC bluenote "babele", pre MM/MC wbudowane w symphonic line rg 10 mk III) uzywałem : linn "black analog" - było dobrze, potem linn "silver" - bylo lepiej.....obecnie słucham na "urzyczonym w celu wgrzania" przez Przyjaciela srebrnym, dedykowanym do gramofonu, albedo i jest tak jak lubię......pozdrawiam - Andrzej.

>>>Bejnik,

Czy to prawda, że ten Linn Silver wcale nie jest srebrny tylko miedziany? Jakiego interkonektu Albedo używałeś? Mógłbyś podrzucić jakiś link czy co?

Pozdro,

Yul

>Yul, 26 Paź 2008, 13:34

...cześć, w odróżnieniu od Kolegi Zydelka, nie robilem "sekcji" silvera i na temat jego konstrukcji tródno jest mi sie wypowiadać.....ale kabelek z cd sprawował się rewelacyjnie.....albedo, którego używam, to nie jest wyrób seryjny.....niestety.... zrobiony przez "przyjaciela dla przyjaciela", dzieki uprzejmości tego ostatniego mam dużą przyjemność z niego korzystać...:-))

Dzięki za odpowiedzi, czekam jeszcze na propozycje.

Chciałbym też odsłuchać Project Conect It RCA-CC miedź-karbon jak będę miał okazję to się podzielę wrażeniami.

Ciekawe czy opinie o przewodach były by takie same gdyby założyć że mają 0 pojemności i 0 rezystancji.

A nie ma kabla bez tych współczynników. Zależy jaką pojemnosć dopasowania lubi wkładka , taki kabel lepiej może być odebrany w odsłuchu

adamsobo, 26 Paź 2008, 19:28

>Proszę oobejrzeć sobie kabelki w gramofonach, nawet tych z najwyższej półki, z początku lat lat

>osiemdzesiątych ubiegłego stulecia.

znaczy, takie kiepskie dawali?

Polecam coś z oferty VDH lub wykonać sobie samemu.

Kable Linn'a SME itd to nic innego jak VDHule z napisami marki której vdh je wykonał:)

Przewody mają mieć jak najmniejszą pojemność.

u siebie używałem/używam:

1) firmowy Bluenote'a

2) zrobiony na zamówienie Sonus Oliva (na zamówienie gdyż ramię Bluenote'a ma wtyk din 4pinowy, w dodatku wtyk żeński w ramieniu, trzeba było wtyczkę odpowiednią kupować w Elcie)

3) przerobiony (jak w p.2) Cardas Golden Ref

4) Transparent Reference Phono MM (ten w stanie oryginalnym, rca - używam wraz z przejściówką din-rca)

wszystko gra fajnie

Transparent nota bene na sprzedaż ;)

U siebie używałem najczęściej:

1/IC phono ARelektronics

2/Sterovox hdse

3/SME-vdh

4/IC phono Zelum

I również na każdym z nich jest świetnie:)

Obecnie wsłuchuję się jak Stereovox SEI600mkII sprawdzi się w tej roli:)

Nawiązałem kontakt z firmą Argentum i po ustaleniach doszliśmy do celu:

kabel Phono z dodatkową żyłą uziemienia. Jak będzie zbudowany i jak będzie brzmieć napiszę.

Do kolegi Yul`a Firma Albedo ma w ofercie interkonekt phono tylko jeden typ - na stronie nie ma,

ale otrzymałem ofertę od nich.

Pozdrawiam

Jaki model ustaliłeś że to będzie? Miałem Aegentuma (najwyższe modele) i nie sprawdzają się przy gramofonie. Nazwa typ IC gramofonowy to zwykła ściema. Do tego celu nadaje się każdy. Im cieńsze przewodniki tym lepiej. Grubasne "wypasy" do cd degradują brzmienie. Natomiast każdym IC możesz podłączyć gramofon a masy połączyć byle drucikiem. Nie muszą one być zespolone z IC :)

Będzie to model opracowany specjalnie. Pan Szafraniec od dłuższego czasu myślal już o wprowadzeniu

ic do gramofonu. Sprawa jest w toku ustalania takich szczegółów napewno będzie układ "star quad"

dwie żyły x2 + ekran na jeden kanał. Kabel uziemienia jest zespolony tylko ze względu na wygodę prowadzenia i kwestie estetyczne.

Jak będzie gotowy to podzielę się spotrzeżeniami

>>>Mr.Zydelek,

"...Im cieńsze przewodniki tym lepiej. Grubasne "wypasy" do cd degradują brzmienie..."

I tu Zydel ma rację! Im grubsze węże znosiłem do chałupy, tym gorzej mi grało. Tak samo było z głośnikowymi. Nie wiem po co w sumie się takie "grubasy" robi - może żeby lepiej oddziaływały na wyobraźnię klienta.

I Zydel w jeszcze jednym ma rację - parę dni temu było w tym wątku o kabelku Linn'a, model Silver. Z wyjaśnienia jakie otrzymałem na PW od przedstawiciela Linn'a w Polsce wynika, że rzeczywiście Silver jest srebrny tylko z nazwy. Jest miedziany, a Silver wzięło się z tego, że przygotowano go na 25-lecie firmy, czyli na "srebrny jubileusz".

Z całym szacunkiem dla pracy p. Ryszarda, ale jeszcze duzo musi czasu upłynąć zanim IC nabiorą brzmienia. Cechą jest szorstkość, krzykliwość. Tak więc słabo widzę by był to IC jaki trzeba tym bardziej do gramofonu:)))

ja na razie postawiłem na taniochę i zrobiłem IC z Klotz Professional Microphone Cable (5,50zł mb). moim zdaniem gra znakomicie, ale nie bardzo mam z czym porównać. jest następcą 1. oryginalnych kabli z epoki w moim vintagowym sprzęcie, 2. równie taniego Cordiala mikrofonowego. Poprzedników bije na głowę każdym parametrem dźwięku, no ale tak naprawdę to i bić nie ma kogo. chętnie bym porównał z czymś markowym.

pzdr

DOBRZE ŻE DODAJESZ że z niczym i nigdy nie prównywałeś tego kloca nie mając punktu odniesienia.

To co napisałem o szorstkości i krzykliwości to moje odczucie w kategoriach absolutnych. Być może w wielu systemach uzytkownicy bedą zadowoleni. Ja kiedyś też byłem:) Jednak w miarę jedzenia apetyt się zwieksza i zaczyna się "rozróżniać poszczeglne smaki".

W sumie to chętnie wymienię interkonektory w moim thorensie. Co byście polecili (budżet do 50zł :) ). Oryginalne interkonektory strasznie buczą jak je tylko dotknąć. Coś wiecznie przebija i mnie doprowadza do szału. Model gramofonu, który posiadam ma uziemienie wbudowane w IC, czy to jest jakaś przeszkoda w razie wymiany? Chętnie wyprowadziłbym to uziemienie w osobnym kablu, ale nie wiem jak się za to zabrać.

PS. Czy dobrym pomysłem jest kupienie interkonektora, odcięcie wtyków RCA i przylutowanie kabli do płytki w gramofonie?

W sumie to chętnie wymienię interkonektory w moim thorensie. Co byście polecili (budżet do 50zł :) ). Oryginalne interkonektory strasznie buczą jak je tylko dotknąć. Coś wiecznie przebija i mnie doprowadza do szału. Model gramofonu, który posiadam ma uziemienie wbudowane w IC, czy to jest jakaś przeszkoda w razie wymiany? Chętnie wyprowadziłbym to uziemienie w osobnym kablu, ale nie wiem jak się za to zabrać.

PS. Czy dobrym pomysłem jest kupienie interkonektora, odcięcie wtyków RCA i przylutowanie kabli do płytki w gramofonie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.