Skocz do zawartości
IGNORED

Jakich używacie interkonektów do gramofo

Bartolus

Rekomendowane odpowiedzi

Nie spotkałem jeszcze 'gotowca' majacego 50pF pojemności. Raczej celują w okolicach 100-150pF.

Hm, wobec powyższego zwątpiłem przez moment w to, co sam napisałem o tych 50 pF na metr długości, zmusiłeś mnie więc do wstania z łóżka i wyciągnięcia mostka (technicznego, nie mam laboratoryjnego) no i kabla gotowca kupionego jakieś 2 miesiące temu w MediaMarkt chyba za kilkadziesiąt zł, zresztą nie pamiętam za ile, i ponownego zmierzenia jego pojemności. To gotowiec wykonany z kabla koncentrycznego, długość dokladnie 160 cm, pojemność żyła - ekran wskazywana przez mostek 94 pF, pojemność własna przewodów mostka 14 pF. A więc pojemność całej długości samego kabla to ok. 80 pF. Daje to 50 pF na metr, wartość typowa dla tego rodzaju koncentryków. Niestety nie mam czasu, żeby załączyć zdjęcia. Pstryknę na ewentualne bardzo stanowcze żądanie.

Pozdrowienia.

Hm, wobec powyższego zwątpiłem przez moment w to, co sam napisałem o tych 50 pF na metr długości, zmusiłeś mnie więc do wstania z łóżka i wyciągnięcia mostka (technicznego, nie mam laboratoryjnego) no i kabla gotowca kupionego jakieś 2 miesiące temu w MediaMarkt chyba za kilkadziesiąt zł, zresztą nie pamiętam za ile, i ponownego zmierzenia jego pojemności. To gotowiec wykonany z kabla koncentrycznego, długość dokladnie 160 cm, pojemność żyła - ekran wskazywana przez mostek 94 pF, pojemność własna przewodów mostka 14 pF. A więc pojemność całej długości samego kabla to ok. 80 pF. Daje to 50 pF na metr, wartość typowa dla tego rodzaju koncentryków. Niestety nie mam czasu, żeby załączyć zdjęcia. Pstryknę na ewentualne bardzo stanowcze żądanie.

Pozdrowienia.

Zapomniałem dodać, że to kabel audio, para kabli audio, wyraźnie opisana jako audio na opakowaniu, wykonane na bazie kabla koncentrycznego RG-59 U, taki ma nadruk na izolacji, a więc kabla koncentrycznego antenowego w.cz. o impedancji 75ohm. Stąd ta standardowa pojemność 50 pF na metr długości.

Pozdrowienia.

Zapomniałem dodać, że to kabel audio, para kabli audio, wyraźnie opisana jako audio na opakowaniu, wykonane na bazie kabla koncentrycznego RG-59 U, taki ma nadruk na izolacji, a więc kabla koncentrycznego antenowego w.cz. o impedancji 75ohm. Stąd ta standardowa pojemność 50 pF na metr długości.

Jeszcze jedno, to kabel przenoszący już nie setki kHz a dziesiątki a nawet setki Mhz.

I tu pytanie zagadka - po co - dlaczego ? Kabel audio o aż takich parametrach?

Odpowiedź brzmi - bo to kabel audio do zastosowań XXXXXXXXX.

Może ktoś podstawi własciwe słowo pod XXXXXXX ?

Nieortodoksyjne podejście pokazuje, że akurat taki kabel, może przypadkiem a może i niezupełnie, jest idealny na interkonekt analogowy, o bardzo wysokich parametrach za niewielkie pieniądze. Jak widać czasem warto skierować spojrzenie dalej, poza płot naszego własnego analogowego ogródka i odnieść z tego bardzo konkretny analogowy pożytek.

Pozdrawiam

SME interkonekty są robione z takiego kabelka jak na zdjęciu.

Kabelki jak i inne części są dostępne w sklepach internetowych.

VIS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17946-089162100 1302008169_thumb.jpg

post-17946-004670400 1302008178_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VIS

A orientujecie się jak dokładnie nazywa się taka wtyczka 5-pinowa do ramienia? I gdzie ew. można takie coś kupić? Chciałem sobie zrobić karelek ramię-pre, ale nie za bardzo mogę znaleźć takie wtyczki normalnego producenta... Albo nie ma, albo źle szukam. Czy np. neutrik coś takiego robi? Bo podejrzewam, że VdH to jakieś kosmiczną kasę za to może chcieć...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A orientujecie się jak dokładnie nazywa się taka wtyczka 5-pinowa do ramienia? I gdzie ew. można takie coś kupić? Chciałem sobie zrobić karelek ramię-pre, ale nie za bardzo mogę znaleźć takie wtyczki normalnego producenta... Albo nie ma, albo źle szukam. Czy np. neutrik coś takiego robi? Bo podejrzewam, że VdH to jakieś kosmiczną kasę za to może chcieć...

Wpisujesz w google albo ebayu "tonearm connector" i trochę tego jest.

Ukryta Zawartość

Niestety tanio nie jest, bo przeważnie będzie to albo Cardas, albo VdH lub też inna audiofilska marka, która poniżej 100zł nie ma produktów w ofercie.

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

Wpisujesz w google albo ebayu "tonearm connector" i trochę tego jest.

Ukryta Zawartość

Niestety tanio nie jest, bo przeważnie będzie to albo Cardas, albo VdH lub też inna audiofilska marka, która poniżej 100zł nie ma produktów w ofercie.

No właśnie te na e-bayu to już wcześniej widziałem, ale 'plug' do ramienia 50dych a końcówka na kabel 130... jakoś mi się to irracjonalne wydało, dlatego zastanawiałem się czy to jedyne produkty?

Ukryta Zawartość

Kątowy wtyk DIN 5 pin. Szukaj w polskich sklepach.

Jak przylutujesz kable do tych wychodzących z ramienia to będzie milowy krok naprzód ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jak przylutujesz kable do tych wychodzących z ramienia to będzie milowy krok naprzód ...

Niestety, nie każdy DIN 5 będzie pasował. Te typowe stosowane kiedyś w audio miały inny układ pinów.

hififreak.wordpress.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) typ nr 3 powinien pasować. Kątowy nie jest i może być za długi, ale takie też są.

Ukryta Zawartość

W sensie, ze to trudne czy w sensie, ze tak poprawi dźwięk?

Milowy krok naprzód jeśli chodzi o jakość dźwięku.

Zawsze tak jest w takich wypadkach.

a winne sa same luty bo wszystkie lacznie z pseudosrebrnymi maja gowniane przewodnictwo, same wtyczki zrobione z badziewnych materialow zastepczych (chyba ze sa absurdalnie drogie) oraz rodzaj styku w wypadku wtyczek czyli poprostu prymitywny styk mechaniczny (najlepiej zamiast tego owinac koncowki laczonych kabli szczelnie wokol siebie, dodatkowo zacisnac, przylutowac je do siebie - mamy wszystkie rodzaje polaczen w jednym tworzac jedno najlepsze polaczenie) interkonekt traktowac mozna tylko jako kabel, a w wypadku nie grzebania czestego przy sprzecie lutujemy i mozna olac audiofilskie wtyczki - ewnetualnie olewamy caly temat i dajemy cokolwiek - tzw albo, albo bo i tak najwieksze znaczenie dla reprodukcji dzwieku maja kolumny i sama realizacja. Moze sie to oczywiscie nie podobac producentom bo ida przez to z torbami ale lepiej oni niz ja ;) Zreszta nagol w swoich zaciszach domowych jesli maja jakiegolwiek pojacie o swoim temacie sluchaja przedewszystkim tak jak im wygodniej i tak jak praktycznie (a nie pseudoideologicznie) jest lepiej

pozdrawiam

P

Milowy krok naprzód jeśli chodzi o jakość dźwięku.

Zawsze tak jest w takich wypadkach.

No dobra, to w jaki inny, dobry sposób można podłączyć kable IC do kabelków z ramienia? Tak, żeby nie ryzykować, że jak kabel pociągnę to zerwę kabelki.

Zastosuj dławik na kabel.

W zależności od tego jak jest obudowa, możesz też zacisnąć od wewnętrznej strony opaskę na kablu. Kabel przeciągniesz przez otwór i gra.

Zastosuj dławik na kabel.

W zależności od tego jak jest obudowa, możesz też zacisnąć od wewnętrznej strony opaskę na kablu. Kabel przeciągniesz przez otwór i gra.

Pytanie lamera - a z czego i jak najlepiej wykonać taki dławik? Teraz w ramieniu jest coś w rodzaju dławika z gumy lub silikonu, dokręcany na śrubkę :)

czy nie plącze się komuś w szufladzie kabel IC obcięty ze starego Thorensa serii 160 czy podobnych?

chętnie przygarnę, ponoć dobrze się zgrywa w systemach GAT Grega

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Napisz albo zrób zdjęcie jak to u ciebie wygląda - będzie łatwiej coś doradzić.

Wrzucam foty znalezione w sieci - nie chce mi się trochę teraz rozbierać gramiaka, żeby wyjąć ramię. Na pierwszym zdjęciu to takie coś jest teraz. Na drugim zdjęciu jest chyba coś takiego co powinienem zrobić - tylko z czego i jak? :)

Ukryta Zawartość

post-10771-0-64232400-1302642218_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ten kabel wyjściowy sobie ... po prostu 'dynda'?

Po pierwsze - drobrna korekta, na zdjęciu 2 jest "obecny wygląd" (jakoś w innej kolejności się wgrały). Ten korek/zatyczka jest z jakiegoś materiału gumo-podobnego wetknięty w trzpień ramienia i dokręcony taką małą śrubką z boku. Pewnie można coś podobnego próbować wystrugać, ale trochę mi się nie chce robić jakiś prowizorycznych rozwiązań... Dlatego chyba wolałbym takie gniazdko, tylko nie za 200stówy :(

Myślałem o czymś takim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szybkość, transparentność, rozdzielczość i mikrodynamika.

Gramofon nie potrzebuje już barwy, płynności i spójności którą daje miedż i jest w 90% potrzebna dla tranzystora, ON to już ma ;-)

A co powiecie o tym kabelku:

Ukryta Zawartość

VIS

Mógłbyś podać w jakich sklepach internetowych można go kupić ?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Pytanie lamera - a z czego i jak najlepiej wykonać taki dławik? Teraz w ramieniu jest coś w rodzaju dławika z gumy lub silikonu, dokręcany na śrubkę :)

Uff... Wczoraj zakończyłem kompletną wymianę okablowania w ramieniu. W środku siedzi cardas, od ramienia do pre niskopojemnościowy (66pF/m), mikrofonowy cordial cmk 422. IC zrobione wg. przepisu Ahaji - czyli ekran w kablu jest równocześnie uziemieniem. Zamiast instalowania wtyczki rozwierciłem 'firmowy' dławik i przeciągnąłem kabel do którego dolutowałem kabelki z ramienia. Podobny przepis znalazłem przy opisie wymiany kabli na vinylengine.com.

Dźwięk zyskał sporo barwy i przestrzeni, wyraźniejszy jest też bas... zobaczymy jak będzie to wszystko grało jak się kable 'wygrzeją'.

W każdym razie wielkie dzięki Ahaji za porady (i te tu i te zamieszczone w wątku o IC gramofonowym).

• 5 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.