Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja raczej polecam trzeżwe myślenie i poczekać na opinie! ...czy AS-3000 będzie wart swojej kasy .

ja jestem w średnim wieku, więc nie mam za dużo kasy ani siły. Jak będę stary, to będę miał mało siły ale dużo kasy - wtedy sobie kupię ;-)

Pozdr, Krzysiek

• Redaktorzy

Ja też chciałem R-S500 ale wybrałem R-S700. Czy lepszy? Pan w sklepie zachwalał, że ma lepszy wzmacniacz względem pozostałych. Decyzja należy do Ciebie ;-)

R-S700 to najwyższy model amplitunera stereo Yamahy. Od R-S500 będzie lepszy. Jednak słyszałem opinię, że z kolei wzmacniacz A-S500 ma przewagę nad R-S700.

Kangie, poczekaj na A-S 3000, już nadchodzi.

Tak sobie myślę, że A-S1000 w zupełności by mi wystarczył. 2000 Euro za A-S3000? Nie dla psa kiełbasa :/

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

pewnie też będzie nastęoca A-S1000 czyli np. A-S 1500 ? za 1000-1500 E

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

w sumie, to fajne ale co? popatrzysz jak się wychylają, na wyro i oczy w sufit... tylko pożytku d dodatkowych 1000 ojro ;-)

R-S700 to najwyższy model amplitunera stereo Yamahy. Od R-S500 będzie lepszy. Jednak słyszałem opinię, że z kolei wzmacniacz A-S500 ma przewagę nad R-S700.

Ja słyszałem, że RS700 ma dula-mono wzmacniacz... ale może się komuś pomyliło ;-) Każdy wzmacniacz, będzie lepszy od amplitunera, bo jest mniej elementów do pogodzenia. Pytanie - czy to rzeczywiście usłyszysz i czy będzie przeszkadzało? Przecież gdyby grało tak źle, to nikt by tego nie kupował, a amplitunery występują od kiedy pamiętam i zawsze były pożądane. I są nadal ;-)

Pozdr, Krzysiek

• Redaktorzy

Rok temu testowałem R-S700 i A-S700 i różnic nie uświadczyłem. Choć z drugej strony byłem mocno napalony na amplituner, bo chciałem mieć radio we wspólnej skrzynce, to pewnie działała podświadomość by brać R-S700.

Ja słyszałem, że RS700 ma dula-mono wzmacniacz... ale może się komuś pomyliło ;-)

Co to jest dula-mono? Albo dual-mono?

Edytowane przez kangie

tzn. że ma rozdzieloną elektronikę dla torów audio - dwa wzmacniacze mono w jednej obudowie, na końcu czyste stereo. Stosuje się takie konstrukcje w celu wyeliminowania zakłóceń, interferencji czy czegoś tam jeszcze. Dla mnie jest ważne, aby grało czysto i nie dudniło ;-) A że więcej słucham radia niż płyt, to też czysta ekonomia przeważa na rzecz amplitunera. Mniej kasy za sprzęt, mniej prądu zużytego, mniej kabli, mniej potrzebnego miejsca na sprzęt.

Edytowane przez hadwaoo

Pozdr, Krzysiek

Dual Mono to znaczy, że końcówka mocy lewego i prawego kanału mają swoje osobne niezależne zasilanie tzn dwa osobne transformatory, wspólny jest tylko przedwzmacniacz. Nie wydaje mi się aby RS 700 był budowy dual mono.

z tego testu wynika, że jednak to tylko złudzenie:

"Wnętrze R-S700 jako żywo przypomina urządzenia z lat 70. Podstawę zasilania stanowi potężny transformator rdzeniowy, uzupełniony dwoma elektrolitami Yamahy po 12 tys. μF każdy. Na oddzielnej płytce znajduje się drugi zasilacz umożliwiający wybudzenie urządzenia z trybu czuwania. Poszczególne układy, np. regulację głośności i barwy dźwięku, umieszczono na osobnych modułach, przez co wnętrze obudowy przypomina małą hurtownię kabli. Na dużej płytce, odizolowanej od podłoża antywibracyjną kratownicą, zmontowano dwie końcówki mocy. Rozdzielono je pomiędzy dwa odlewane radiatory, dające złudzenie konstrukcji dual mono."

18-20_03_2011_05.jpg

całość: http://www.hifiimuzyka.pl/testy/wzmacniacze/696-yamaha-r-s700.html

A tu A-S700 http://audio.com.pl/testy/yamaha-sa-700:2

Edytowane przez hadwaoo

Pozdr, Krzysiek

• Redaktorzy

Ja przez otwory wentylacyjne w swoim R-S700 widzę tylko jeden wielki transformator. Jest po lewej stronie (patrząc na przednią ściankę). Zresztą czuć to gdy podniesie się ten amplituner. Lewa ręka czuje potężny ciężar. Prawa jest odciążona.

To odpowiedziałeś sobie już na pytanie. Liczba traf nie oznacza i tak konstrukcji dual mono, muszą one osobno zasilać kanał lewy i prawy. Kiedyś Denon i Pioneer dawały w swoich wzmacniaczach też po dwa trafa ale zasilały one oba kanały jednocześnie więc nie były to dual mono choć miały dwa transformatory, najlepiej wpisz w google a takich tematów na elektrodzie jest mnóstwo to poczytaj :)

Ja jestem ze sprzętu zadowolony. W zwykłych mieszkaniach, gdzie nie ma warunków na pokoje odsłuchowe czy tak zwane hobby, nie ma sensu inwestować w wypasiony sprzęt. Odbicia, hałas za oknami, przeszkadzajki sąsiadów etc. i tak zabiją wszelkie subtelności. Myślę, że lepiej zainwestować w wypasione słuchawki i porządny wzmacniacz słuchawkowy, jeżeli ktoś potrzebuje perfekcyjnego dźwięku.

To odpowiedziałeś sobie już na pytanie. Liczba traf nie oznacza i tak konstrukcji dual mono, muszą one osobno zasilać kanał lewy i prawy. Kiedyś Denon i Pioneer dawały w swoich wzmacniaczach też po dwa trafa ale zasilały one oba kanały jednocześnie więc nie były to dual mono choć miały dwa transformatory, najlepiej wpisz w google a takich tematów na elektrodzie jest mnóstwo to poczytaj :)

tak, ale teraz masz też podwójne czy nawet poczwórne traffa. W jednym są 2-4 niezależne uzwojenia i każde zasila co innego. O ile dobrze pamiętam to w CDS700 każdy układ ma niezależne zasilanie właśnie z jednego traffa. Jak to we wzmacniaczach jest to nie wiem ale ta wiedza do szczęścia nie jest mi potrzebna ;-)

A propos cytatu wyżej, to koleś ma poczucie humoru:

Konkluzja

Całe szczęście, że Yamaha dopiero teraz wypuściła amplituner R-S700. Gdybym trafił na niego w dewizowym sklepie w połowie lat 70., to pewnie następne 35 lat musiałbym przeżyć z jedną nerką.

Myślę, że to dobra recenzja ;-)

Edytowane przez hadwaoo

Pozdr, Krzysiek

• Redaktorzy

Czyli można stwierdzić, że konstrukcyjnie R-S700 i A-S700 są podobne? Czy to zupełnie inne konstrukcje? Wg zdjęć wyglądają podobnie...

Ja niby też jestem ze sprzętu zadowolony, ale po roku użytkowania zestawu czuję, że zaczynam gonić króliczka. Wczoraj test kabli głośnikowych. A już w głowie siedzi mi zamiana R-S700 na A-S1000 :/

Edytowane przez kangie

Kolego, ja oglądałem te kable i dla mnie to są YDYP lub OMY w ładnych szmatkach. Dobry kabel głośnikowy to 10 zł za mb max! Dalej już płacisz za iluzję. Ja też gonię króliczka, bo z Piano skoczyłem na RS700 i teraz czekam na RLSy jeszcze ;-) Ale myślę, że dobrze by było się na odsłuch umówić na docelowym sprzęcie.

PS. Zastanów się czy jesteś zadowolony czy tylko cierpi Twoje ego. Jak tak, to pogadaj z nim - zrozumie, że amplituner to też męska rzecz ;-)

Edytowane przez hadwaoo

Pozdr, Krzysiek

• Redaktorzy

Hmmm, coś w tym jest, bo ten nowy testowany kabel przypomina mi kabel elektryczny. Gołe miedziane druty po 3 sztuki w jednej wspólnej izolacji. Druga jest przyklejona. A dotychczasowa to miedziawka plecionka 2x3mmkw. Coś tam niby słyszę, ale nie wiem czy to nie jest aby autosugestia, że nowy kabel, to musi być lepiej.

PS. Zastanów się czy jesteś zadowolony czy tylko cierpi Twoje ego. Jak tak, to pogadaj z nim - zrozumie, że amplituner to też męska rzecz ;-)

Hmmm, rozum, testy, trochę ekonomia oraz żona - podpowiadała mi żeby brać radio w jednej obudowie. Radia słuchamy dość często. Rzeczywiście to chyba kwestia mojego ego. Chyba muszę gdzieś daleko wyjechać na jakiś miesiąc z dala od Stereo i wszystko sobie przemyśleć :)

Ja raczej polecam trzeżwe myślenie i poczekać na opinie! ...czy AS-3000 będzie wart swojej kasy .

Kiza po przerobieniu euro na złotówki to wychodzi ponad 8 tyś a wyspa już nie taka zielona, raczej wyblakła :)

Wiadomo trzeba poczekać , aż się pojawi, może warto czekać?

Zobaczymy jakie będę recenzje, opinie, sam z ciekawości pojadę posłuchać.

Myślę, zę po pojawieniu się , także będzie szansa upolowaś coś z drugiej ręki.

Jak to w życiu bywa, nie wszystko co kupujemy, po pewnym czasie nam pasuje.

Także może...? Moja wyspa już całkiem jest czarna, ale mażenia są nadal. Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

ja jestem w średnim wieku, więc nie mam za dużo kasy ani siły. Jak będę stary, to będę miał mało siły ale dużo kasy - wtedy sobie kupię ;-)

;-) Znam ten bul ,ale dzisiejsza nasza inwestycja w rodzinę, odwdzięczy się nam na starość :) ,...nic tak nie cieszy staruszków jak odwiedzające nas dzieciaki z wnukami ;-)

>>>>wtedy sobie kupię ;-)

na pewno!,ale co i komu?;-)

Moja wyspa już całkiem jest czarna, ale mażenia są nadal

Twoja wysepka jest szczęśliwa :)... dlatego ,że Ty jesteś szczęśliwy na niej ;-)

>>>ale marzenia są nadal

A kto ich nie ma? ,..."ale jak to się mówi "jak się nie ma co się lubi ,to się lubi co się Ma!"

Pozdr.

Tomasz

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Rok temu testowałem R-S700 i A-S700 i różnic nie uświadczyłem. Choć z drugej strony byłem mocno napalony na amplituner, bo chciałem mieć radio we wspólnej skrzynce, to pewnie działała podświadomość by brać R-S700.

Co to jest dula-mono? Albo dual-mono?

Dual-mono, to nawet A-S2000, nie jest, czy A-S 3000, nie mam pojęcia może?

TomaszE, aż tak szczęśliwy to nie jestem, mie ma co narzekać, ale wesoło nie jest, na hobby coraz mniej czasu, i ....

Utrzymanie rodziny pochłania praktycznie wszystkie środki.Ale rodzina, to nie hobby, jak się powiedziało "A", to trzeba z konsekwencją ciągnąć do "B".Dzięki za otuchę.Marzymy dalej.Pozdr.

• Redaktorzy

aż tak szczęśliwy to nie jestem, mie ma co narzekać, ale wesoło nie jest, na hobby coraz mniej czasu, i ....

Utrzymanie rodziny pochłania praktycznie wszystkie środki.Ale rodzina, to nie hobby, jak się powiedziało "A", to trzeba z konsekwencją ciągnąć do "B".Dzięki za otuchę.Marzymy dalej.Pozdr.

Nie martw się. Nie jesteś sam. Stawiam kolejkę - pierwszy raz na forum :)

z tego testu wynika, że jednak to tylko złudzenie:

"Wnętrze R-S700 jako żywo przypomina urządzenia z lat 70. Podstawę zasilania stanowi potężny transformator rdzeniowy, uzupełniony dwoma elektrolitami Yamahy po 12 tys. μF każdy. Na oddzielnej płytce znajduje się drugi zasilacz umożliwiający wybudzenie urządzenia z trybu czuwania. Poszczególne układy, np. regulację głośności i barwy dźwięku, umieszczono na osobnych modułach, przez co wnętrze obudowy przypomina małą hurtownię kabli. Na dużej płytce, odizolowanej od podłoża antywibracyjną kratownicą, zmontowano dwie końcówki mocy. Rozdzielono je pomiędzy dwa odlewane radiatory, dające złudzenie konstrukcji dual mono."

18-20_03_2011_05.jpg

całość: http://www.hifiimuzyka.pl/testy/wzmacniacze/696-yamaha-r-s700.html

A tu A-S700 http://audio.com.pl/testy/yamaha-sa-700:2

od dawna mówie że kupowanie sprzętu należy zacząc od wiwisekcji . Nawet nie znając się na elektryce czy elektronice widzisz za co bulisz kaskę.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Redaktorzy

od dawna mówie że kupowanie sprzętu należy zacząc od wiwisekcji . Nawet nie znając się na elektryce czy elektronice widzisz za co bulisz kaskę.

A jak to oceniasz w przypadku tej konkretnej Yamahy?

Witam, mam do was pytanie. Pod jaki email mogę napisać do Yamahy (jakiś polski oddział najlepiej) w sprawie z moim wzmakiem (A-960II) z godnie z tym problemem:

http://www.whathifi.com/News/Yamaha-issues-safety-recall-on-amps-30-years-on/

http://www.ultrahighendreview.com/yamaha-issues-safety-warning-for-1980s-gear/

Bo zaczynam mieć obawy, że on występuje - strasznie głośno chodzące trafo. Chodzi głośniej od mojego laptopa, który aż taki cichy też nie jest. Słychać też wyraźne szumy i brumienie w kolumnach, jak nie podaje żadnego sygnału (nie są to też śmieci ze źródła dźwięku bo dzieje się to też jak nie mam nic pod niego podpięte, wzmacniacz nie ma uziemienia więc z sieci śmieci też nie zbiera) - bardzo prawdopodobne, że to od trafa. I właśnie chciałem, że tak powiem "zgłosić się" z tym problemem i zobaczyć czy dalej oferują jakąś pomoc, a jak nie żeby udostępnili mi dokładną dokumentację na temat tego problemu i jak sobie z nim dokładnie poradzić - na nowe trafo mnie zbytnio nie stać, ewentualnie przewinięcie trafa - ale czy to coś da,to sam nie wiem. Słyszałem też różne rzeczy, nie tylko o trafie ale i o kondensatorach przy trafie, czego nikt nie potwierdził nigdzie.

Nie martw się. Nie jesteś sam. Stawiam kolejkę - pierwszy raz na forum :)

Skoro nie jestem sam, to mnie pocieszyłeś.Tak na poważnie to chyba większość tak ciągnie, czyli to standard.

Szkoda że do Europejskiego trochę nam brakuje.Plusik, za akceptację mojej osoby.Pozdr.

TomaszE, aż tak szczęśliwy to nie jestem, mie ma co narzekać, ale wesoło nie jest, na hobby coraz mniej czasu, i ....

Tak na poważnie to chyba większość tak ciągnie, czyli to standard.

>>>czyli to standard.

;-)Ja znam inny standard większości ludzi i na pewno nie wygląda tak...

....wiesz ile osób by chciało mieć takie klocki ja Ty,...nie ma co się krzywić ;-)

Utrzymanie rodziny pochłania praktycznie wszystkie środki.Ale rodzina, to nie hobby, jak się powiedziało "A", to trzeba z konsekwencją ciągnąć do "B"

Rodzinka zawsze powinna być na pierwszym miejscu , to nasza największa" Miłość ",skarb ,dobro ,które posiadamy:)

A hobby? dobrze że są ,...Facet bez zainteresowań gdzie kończy?

Pozdrawiam

Tomasz

Tomasz, właśnie jestem w trakcie umawiania się na odsłuch ATC scm-40, w Elektropunkcie.

Jestem ciekawy jak to zagra, z as2000.Opinie znam na temat tych kolumn.

"z Yamahą zapomnij" itp, ale, dzwoniłem do pewnego specjalisty od ATC, i powiedział, że słuchał tego zestawienia i wcale nie było źle,

wręcz przeciwnie.Czytałem też opinie na forach zagranicznych, i tam też się wypowiadali pozytywnie o tym zestawieniu.

Zależy mi na obudowie zamkniętej.Także zobaczymy co z tego wynikne po odsłuchach.Pozdr.

• Redaktorzy

kiza, A-S2000 sam chcialbym miec. To swietny wzmacniacz. Koniecznie opisz swoje wrazenia po odsluchu.

Mam go już 3 lata, gram na kolumnach, SonusOliva, i jest moim zdaniem b. dobrze, tylko zmieniłem mieszkanie na mniejsze, i kolumny te w Bass-reflex, nie bardzo pasują do tego pomieszczenia.Są, na sprzedaż, i dlatego rozglądam się za czymś sensownym w obud. zamkniętej.

Jak wrócę z odsłuchów to napiszę, właśnie czekam na informację o terminie rezerwacji.Pozdr.

Tomasz, właśnie jestem w trakcie umawiania się na odsłuch ATC scm-40, w Elektropunkcie.

Jak wrócę z odsłuchów to napiszę

Ja myślę! ;-) ,że coś skrobniesz,...jestem ciekaw opinii jak się zgrały ATC scm-40 z A-S2000

Pozdr.

Tomasz

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.