Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli to ma być tylko jako stereo to tak jak kolega wyżej podaje, denon choć z tymi modelami nie miałem do czynienia to napewno jeśli chodzi o wzmacniacz to napewno zagra lepiej niż amplituner.

Zdecydowanie popieram kolegów, kup wzmacniacz, a nie amplituner, w stereo spisze się o wiele lepiej.

Ten Denon miał dobre recenzje, nie słuchałem, może w klubie Denona Ci coś doradzą, warto przed kupnem trochę podrążyć temat, dla pewności, i spokoju.

Najlepiej posłuchać przed kupnem, wiem że to czasami niemożliwe, ale spróbować warto???Pozd. udanych zakupów.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Jeszcze garść pytań dla najwytrwalszych:

1. Który wzmacniacz AV jest lepszy w stereo: DSP-A1092 czy DSP-A2?

2. Jaki wzmacniacz (z pilotem) pasowałby (wizualnie i brzmieniowo) oraz dawał możliwość obsługi z pilota zestawu: CDX-1060/CDX-930 + TX-950 + KX-930/KX-670? Jest jakaś alternatywa dla AX-1090?

3. Czy CDX-1060 jest zdecydowanie lepszy od CDX-930? Czy między tymi odtwarzaczami jest przepaść jakościowa?

4. Ile kosztuje i gdzie można zdobyć (najchętniej w Polsce) laser do wyżej wymienionych odtwarzaczy?

Z góry dziękuję za wyjaśnienie!

Edytowane przez Chattab

Jeszcze garść pytań dla najwytrwalszych:

1. Który wzmacniacz AV jest lepszy w stereo: DSP-A1092 czy DSP-A2?

2. Jaki wzmacniacz (z pilotem) pasowałby (wizualnie i brzmieniowo) oraz dawał możliwość obsługi z pilota zestawu: CDX-1060/CDX-930 + TX-950 + KX-930/KX-670? Jest jakaś alternatywa dla AX-1090?

3. Czy CDX-1060 jest zdecydowanie lepszy od CDX-930? Czy między tymi odtwarzaczami jest przepaść jakościowa?

4. Ile kosztuje i gdzie można zdobyć (najchętniej w Polsce) laser do wyżej wymienionych odtwarzaczy?

Z góry dziękuję za wyjaśnienie!

Witaj!

Zacznę nie po koleji na Twoje pytania ale w/g mojej wiedzy:

4: lesera do w/w odtwarzaczy u nas raczej nie dostaniesz, możesz próbować na niemieckim ebayu, tam co jakiś czas pojawiają się lasery do tych cedeków w cenie około 40E + przesyłka, do CDX 1060 jest to Toschiba TAOHS KP-2, lub na: lasertrader.de.

3: CDX-1060 jest zdecydowanie lepszy od CDX-930, jest bardzo precyzyjny i dynamiczny - sprawdza się w każdym gatunku muzyki, mam CDX-1060 tytan schowany w kartonie, obecnie gram na CDX-2000

2: obsługa z DSP-A2 może sterować w/w klockami, natomiast jeśli chodzi o alternatywę dla AX-1090 to nie wiem nie miałem do czynienia.

1:DSP-A2 może być słabszy w stereo od tego drugiego ale ma za to lepsze dekodery - jak już to pomyśl o DSP-A1/AX-1.

Witam. Czy będzie zdecydowana poprawa dźwięku jakbym zamienił swoją Yamahę RX-V2090 na DSP-AZ1 ??? Ta ostatnia była kiedyś modelem flagowym ( chyba ). Uzywany wyłącznie w kinie przy kolumnach Swans RM600. No i waży 10 kilo więcej !!!

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

• 2 tygodnie później...

Panowie, nie ma ktoś na sprzedaż tunera TX-950 lub TX-930 w kolorze czarnym? Lub innego w miarę porządnego, w ładnym stanie, pasującego wizualnie do tej serii (bez wcięcia w talii)?

Czy TX-550 i TX-670RDS to jest słabizna i tandeta?

Edytowane przez Chattab

Panowie, nie ma ktoś na sprzedaż tunera TX-950 lub TX-930 w kolorze czarnym? Lub innego w miarę porządnego, w ładnym stanie, pasującego wizualnie do tej serii (bez wcięcia w talii)?

Czy TX-550 i TX-670RDS to jest słabizna i tandeta?

Witaj TX-550 nie miałem, natomiast TX-670 jest to tuner może bez szału ale bardzo poprawny i pod kątem obsługi i samego odbioru. Mam TX-1000 czarny którego jakiś czas temu chciałem sprzedać i TX-2000 na którym gram obecnie i tu jest już różnica na korzyść tych dwóch ostatnich.

Niestety, TX-1000 to za wysokie progi i nie na moją kieszeń.

W Twoim przypadku dałbym sobie czasu i zapolował na TX-930 lub 950, nie mają RDS-u ale nadrabiają odbiorem lub T-85 to też bardzo dobry tuner. Pozdrawiam.

Na domiar złego ktoś mi sprzątnął sprzed nosa CDX-1060 (zbyt długo łamałem się, czy go wziąć i oto kara straszliwa!) :-( Jakie jeszcze CD Yamahy z tej serii (lekko zaokrąglonej) są warte uwagi: CDX-930, CDX-870, CDX-570?

A może ktoś z Was ma "na zbyciu" CDX-1060 w kolorze czarnym? :-)

Na domiar złego ktoś mi sprzątnął sprzed nosa CDX-1060 (zbyt długo łamałem się, czy go wziąć i oto kara straszliwa!) :-( Jakie jeszcze CD Yamahy z tej serii (lekko zaokrąglonej) są warte uwagi: CDX-930, CDX-870, CDX-570?

Ja też poszukiwał będę tunera do Yamahy DSP-AZ1. Musi być najlepszy i w kolorze czarnym.

No to masz pecha bo to bardzo dobry cedek, mam też CDX-1060 tytan schowany w kartonie, chciałem go też jakiś czas temu sprzedzć ale zmieniłem zdanie. Z tego co wiem i czytałem to z proponowanych przez Ciebie opcji to: CDX-930 lub jak Ci się uda to: 1030, 1050, 1060, 1120 lub 993 to bardzo udane konstrukcje.

Ja też poszukiwał będę tunera do Yamahy DSP-AZ1. Musi być najlepszy i w kolorze czarnym.

Witaj! Jest na niemieckim ebayu TX-930 w licytacji i TX-950 ale jakiś taki tani może być styrany, obydwa są czarne, TX-930 wygląda bardzo dobrze. Pozdrowionka!

Witaj! Jest na niemieckim ebayu TX-930 w licytacji i TX-950 ale jakiś taki tani może być styrany, obydwa są czarne, TX-930 wygląda bardzo dobrze. Pozdrowionka!

Piotrze. Przewaliłem historie tx-950 na alle...... Bywają , ale po 200 pln. Coś za tanio jak na taki sprzęt ????

Piotrze. Przewaliłem historie tx-950 na alle...... Bywają , ale po 200 pln. Coś za tanio jak na taki sprzęt ????

Na allegro tylko niewielki procent sprzętu jest warty zachodu, ja z allegro kupiłem TX-670RDS od pewnego sprzedawcy za 400,- i byłem pomijając klasę tunera zadowolony bo był naprawdę w bdb stanie i nie grzebany, na ebayu będzie z reguły drożej ale i pewniej.

Na allegro tylko niewielki procent sprzętu jest warty zachodu, ja z allegro kupiłem TX-670RDS od pewnego sprzedawcy za 400,- i byłem pomijając klasę tunera zadowolony bo był naprawdę w bdb stanie i nie grzebany, na ebayu będzie z reguły drożej ale i pewniej.

Masz rację, ale tunery raczej się nie psują, tam w środku nie ma w czym grzebać. Pozdr!!

Został mi do kupienia już tylko jeden element zestawu: GRAMOFON. Czy ktoś z Was miał do czynienia z gramofonami Yamahy? Można im zaufać? Nie oczekuję hi-endu, ale chciałbym poczuć ten "duch analogu".

Na oku mam takie modele:

* P-200 (wkładka Audio Technica AT3600),

* P-350 (wkładka Audio Technica AT95),

* P-550 (wkładka Empire 2000 E/III Gold),

* P-850 (wkładka AKG Supernova P8ES),

* TT-400 (wkładka Yamaha CG7700).

Chociaż nie ukrywam, że bardziej podobają mi się np. gramofony Onkyo (CP-1055F/CP-1500F). I tu rodzi się odwieczny dylemat: czy wziąć to, co ładniejsze/lepsze (?) czy to, co lepiej będzie się komponować wizualnie z resztą zestawu? :-)

Chciałbym się przywitać w Klubie jako od niedawna właściciel zestawu Yamaha CD + wzmacniacz z serii 2000. Jestem zadowolony ze sprzętu ale chciałbym spróbować wykorzystać istniejące gniazda XLR. Mam pytanie do posiadaczy tego zestawu jakie kabelki macie/polecacie ?

Chciałbym się przywitać w Klubie jako od niedawna właściciel zestawu Yamaha CD + wzmacniacz z serii 2000. Jestem zadowolony ze sprzętu ale chciałbym spróbować wykorzystać istniejące gniazda XLR. Mam pytanie do posiadaczy tego zestawu jakie kabelki macie/polecacie ?

Wszystko zależy jakie masz kolumny,i jaki dziwięk lubisz (ciepły, ostry itp).Ja grałem na AudioQuest King Cobra, było O.K.,ale po zmianie ustawienia był za krutki 0.5m i wylądował w dziale ogłoszeń praktycznie nowy.

Teraz gram na Tara labs Air 2 (1m), mi się podoba, ale nie wszystkim odpowiada takie granie.Pozdr.

Został mi do kupienia już tylko jeden element zestawu: GRAMOFON. Czy ktoś z Was miał do czynienia z gramofonami Yamahy? Można im zaufać? Nie oczekuję hi-endu, ale chciałbym poczuć ten "duch analogu".

Na oku mam takie modele:

* P-200 (wkładka Audio Technica AT3600),

* P-350 (wkładka Audio Technica AT95),

* P-550 (wkładka Empire 2000 E/III Gold),

* P-850 (wkładka AKG Supernova P8ES),

* TT-400 (wkładka Yamaha CG7700).

Chociaż nie ukrywam, że bardziej podobają mi się np. gramofony Onkyo (CP-1055F/CP-1500F). I tu rodzi się odwieczny dylemat: czy wziąć to, co ładniejsze/lepsze (?) czy to, co lepiej będzie się komponować wizualnie z resztą zestawu? :-)

Jakiego cedeka kupiłeś i powiedz jak to gra ????

przepraszam, że piszę tutaj i trochę nię na temat, ale wiem, że tu uzyskam najszybciej poradę. Moja Yamaha A-720 kiedy zaczynam kręcić w lewą stronę pokretłem loudness wycisza się cała. Czy to normalne?

Moim zdaniem powinna grac bardziej płasko ale nie wyciszać się.

U mnie znowu stoi para NS1000M!! Stwierdziłem że nie mają sobie równych nawet za 5 krotność ich ceny. Obudowy były już w kiepskim stanie więc postanowiłem je trochę odpicować, fornir był jeszcze w dobrym stanie więc w ruch poszedł olej i wosk do mebli, oto efekt:

2ex64jt.jpg

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Czołgista778, piekne paczki, czy one by zagrały z zestawem Yamaha S-2000, i czy są wymgające co do pomieszczenia? Pozdr.

Edytowane przez kiza

Czołgista778, piekne paczki, czy one by zagrały z zestawem Yamaha S-2000, i czy są wymgające co do pomieszczenia? Pozdr.

Zagrają ale tylko w b.mocno wytłumionym pomieszczeniu, inaczej mogą być żyletki. U mnie kombinacja która teoretycznie powinna ciąć po uszach jak nie wiem gra b.dobrze. To są bardzo wybredne kolumny co do sprzętu towarzyszącego.

Starłem już sobie już całkiem linie papilarne ale przód jest gotowy:

34xeryf.jpg

Tak wygląda oryginalny fornir po zeszlifowaniu farby, nasmarowany olejem do mebli w kolorze cedar i ciemnym woskiem pszczelim.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Nie do określenia :-) Teoretycznie około €800-1000 ale równie dobrze można je zestawiać z kolumnami nawet za €5000, tak dobre są. Ciężko je tylko znaleźć, moje NS1000M to ta sama para którą sprzedałem w zesłym roku w listopadzie, od tego czasu nie było ani jednej na sprzedaż.

ostatnio na allegro były za 4000 pln. Nie zdecydowałem się, a teraz żałuję. Gram na JBL L36 i szukam czegoś z lepszym (precyzyjnym) basem ale w podobnym stylu grania. Nie znam tych kolumn ale tak sobie myślę, że to może być to.

Czołgista778, dzięki za informacje.Niech Ci grają jak najlepiej.Pięknie odnowiłeś te paczki.Pozdr.

To była najprostsza metoda, za lakierowanie zapłaciłbym małą fortunę u lakiernika. Jakby nie było mają już ponad 30 lat i ząb czasu je trochę nadgryzł.

Zastanawiam się cały czas nad zwrotkami od Gravesena, czy warto zaryzykować.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.