Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

To te Yamahy muszą być wypasione, skoro tyle jedzą na śniadanie??

Dzięki, żartuję, i przy sobocie kolejka na dobry sen.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

seria 2000 ceny w okolicy 6 kzł a seria 3000 20 kzł ? ktoś oszalał ! za takie kwoty to się kupuje prawdziwe audiofilskie marki i produkty . No chyba że jamaszka jast mocno złocona...

teraz nikt, nie powie, że Yamaszka nie ma HiEnd. A jak za taką kasę dostaną pismaki do testów, to wypłodzą takie recenzje, że nawet głusi zaczną kupować ;-) Propos serii 2000, to ja bym chętnie sobie samo CD dokupił ale nie jest kompatybilne włącznikiem z RS700 ;-)) CDS1000 też nie jest... trzeba będzie chyba całość kiedyś wymienić ;-) Edytowane przez hadwaoo

Pozdr, Krzysiek

Piękne te nowe Yamahy AS3000.

Byłem wręcz przekonany że każdy segment będą w cenie po około 8000 tys.złoty a tu zonk bo za takie pieniądze....

Będzie bardzo ciężko sprzedać ale i tak kibicuje :)

pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Ale przecież te ceny są wzięte z kosmosu. Nie ma jeszcze oficjalnych cen więc ktoś sobie wpisał te 4 tys euro - takie jak były w jakichś info z niewiadomo skąd.

i tu tkwi błąd . W opisie na targach pisało 4000 E za...komplet

jeden dystrybutor pomnożył 4000 za .... sztukę zakłądając że zrobi się póżniej dobry i będzie sprzedawał w promocji za np.15-16 kzł nadal licząc za sztukę integry i źródła.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

A powiedzcie mi czy jakość sygnału po czinczu jest gorsza od światłowodu . Bo tak przyglądam się RS-owi i nie ma cyfrowych wejść. I do sedna czy połączenie satki do Yamahy wymaga jakiegoś top kabla skoro wiadomo jaka może być jakość sygnału :) Czy przy zakupie CD otrzymam jakiś kabel?

Edytowane przez tacim

A powiedzcie mi czy jakość sygnału po czinczu jest gorsza od światłowodu . Bo tak przyglądam się RS-owi i nie ma cyfrowych wejść. I do sedna czy połączenie satki do Yamahy wymaga jakiegoś top kabla skoro wiadomo jaka może być jakość sygnału :) Czy przy zakupie CD otrzymam jakiś kabel?

Podłączenie CD do wzmacniacza kablem RCA/Cinch nie jest równoważne podłączeniu kablem optycznym/koaksjalnym - w pierwszym przypadku do wzmacniacza idzie dźwięk analogowy, który już nie ulega przetworzeniu, a w drugim dźwięk cyfrowy, który jest przetwarzany na analogowy we wzmacniaczu (bądź w oddzielnym DACu, który z kolei podłączany jest cinchami do wzmacniacza - co nierzadko jest lepsze jakościowo). Różnica jakości to różnica jakości przetworników D/A w CD i w DACu.

Ja mając prostego daca tupu Lampucera-mini za 200zł dopiero przy Yamaszce CDX-1050 stwierdziłem różnicę na korzyść DACa w odtwarzaczu - wszystkie nie-topowe modele były znacznie gorsze - z wyjątkiem CDX-630E po małej modyfikacji.

Wszystko zależy od przetwornika C/A jaki jest w CD, i DACu.

Jeżeli kupisz dobrej klasy CD, może się okazać że ma lepszy przetwornik C/A, od (firmy X) DACa.

Ale to nie reguła.Trzeba posłuchać.Jest trochę na ten temat na forum, poszperaj.Pozdr.

Słuchałem CD-S 300, z A-S 2000, i wypadł moim zdaniem całkiem, całkiem.

Moim skromnym zdaniem to uniwersalne CD, może warto posłuchać tego zestawienia?

Pozdr.

Edytowane przez kiza

Myślałem o starszych klockach :)

Nie mam doświadczenia, ze starszymi seriami, także nie będę lał wody.

Nie pomogę.Pozdr.

• Redaktorzy

Podpowiedzcie czy do rs-700 szukać cd 700 czy jakiś straszy może być ?

Ja mam ten komplet. Gra to z Sonus Faber Toy Tower. Żadnego wyczytanego na forach suchego, mało gęstego brzmienia. Żadnego jazgotu, i kłującego w uszy dźwięku. Gra to ciekawie, z ładną średnicą, chyba nawet "gęsto". Sam posłuchaj. Każdy z nas ma inny gust i pojęcie dobrego "brzmienia". A najlepiej podepnij CD-S300 i CD-S700 i porównaj sobie.

Być może te starsze Yamaszki to opisywany jazgot i suchota. Tego nie wiem.

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• 2 tygodnie później...

Witam . Posiadam

rs 700 yamaha

cdn 500 yamaha

RF62 MK II klipsch

klopp kable / 2,5 mm2 /

interkonekty hitachi

i chce nalezec do tego zacnego grona milosnikow najlepszego sprzetu na swiecie .

Podpowiedzcie czy do rs-700 szukać cd 700 czy jakiś straszy może być ?

Słuchałem obu i usłyszałem różnicę pomiędzy nimi. Jak dla mnie sporą. Najlepiej będzie jak posłuchasz sam i ocenisz, czy warto wydawać więcej na CDS700.

rs 700 yamaha

widzę, że popularność amplitumerów yamaha rośnie ;-) i bardzo dobrze ;-)

Być może te starsze Yamaszki to opisywany jazgot i suchota. Tego nie wiem.

raczej nie ;-)

o! ani słowa o suchości ;-) http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/hi-fi-and-audio/cd-players-and-recorders/yamaha-cd-s700-cd-player-and-a-s700-amplifier-488867/review#null

Pozdr, Krzysiek

post-11903-0-42499200-1368284692_thumb.jpg

Dzisiaj robiłem odsłuchy Yamahy AX-730 (wreszcie - chyba pół roku po zakupie) - jestem całkiem pozytywnie zaskoczony. Ciekawe jest to, że wzmacniacz jest stosunkowo mało znany - nie jest to po prostu słabsza wersja chwalonego AX-930 - w internecie można znaleźć co najwyżej sporo tematów z pytaniami jak gra, jednak bez odpowiedzi. A gra dobrze - naprawdę dobrze - trochę ostrzej niż następca AX-750 czy podobne z kolejnych serii (AX-550, AX-1070) - w sumie trudno się dziwić gdyż w środku budową bardziej przypomina AX-700. Według mnie do rocka i metalu nadaje się lepiej niż AX-750 czy AX-550 - właśnie ze względu na to, że jest mniej delikatny - bardzo podoba mi się jego brzmienie. Mam jednak wrażenie, że w porównaniu do AX-1070 jest mniej detaliczny - chciałbym posłuchać z tej samej serii AX-930, bo w końcu był wtedy topowy (pomijam serie jubileuszowe, bo tych pewnie mi nawet pomacać nie będzie dane).

Z wad użytkowych - brak pilota, brak wejść na banany i guziczkowy selektor wejść.

Cenowo na Allegro występuje w zakresie 400-600zł - zależnie oczywiście od stanu.

To tyle - wzmak jeszcze chwilę u mnie pogra, a potem sprzedam i poszukam AX-900 lub AX-930 bo ciekawi mnie jak one grają. Najchętniej zachował bym wszystkie klocki, ale cóż - trzeba mieć miejsce i fundusze :)

Witam wszystkich uczestników klubu :)

Postanowiłem napisać swoje przemyślenia dotyczące kolumn Yamaha z serii NS, z obudową zamkniętą i sądzę, że moje spostrzeżenia wniosą ciekawą dyskusję na forum. Bardzo proszę o wypowiedzi oparte na swoich doświadczeniach (odsłuchach). Jakakolwiek bezpodstawna krytyka niczego pożytecznego nie wniesie dla innych uczestników forum.

Moja przygoda z kolumnami tej serii rozpoczęła się na początku lat 90-tych, gdy sprzedawałem kasety magnetofonowe. Interes się dobrze kręcił i miałem do dyspozycji najlepsze, jakie wtedy zdobyłem mini wieże: JVC, HItachi, Sony itd. - zależało mi na jak najlepszym dźwięku. I wtedy właśnie wpadły mi w ręce kolumny Yamaha NS-20T. Podłączyłem je do wzmacniacza od mini wieży Hitachi Ha-m2 i szczęka z wrażenia mi opadła (serio). Ja z tego zestawu odtwarzałem kasety, na rynku i widziałem, jak ludzie starsi i młodzi często przystawali, tylko po to, aby z przyjemnością posłuchać dźwięku płynącego z kolumn.

Seria kolumn z literką T była wykonana wyłącznie na rynek amerykański (Modele: NS-10T, NS-20T, NS-30T, NS-50T, NS-70T i NS-55T, NS-75T).

Na rynek europejski przeznaczono serię "uboższą": (Modele: NS-066, NS-166, NS-266 i NS-366).

Z ciekawości obejrzałem wnętrze moich NS-20T i po raz pierwszy zobaczyłem całe wnętrze kolumny wypełnione b. jasno-kremową wełną mineralną. Wtedy po raz pierwszy pomyślałem, że ta wełna (jej struktura, gęstość i grubość pojedynczych włókien musi mieć znaczny wpływ na końcowe brzmienie kolumn).

Potem posiadałem (czy też miałem możliwość odsłuchu) inne modele z obudową zamkniętą: NS-160 (to jest model NS-144 przeznaczony na rynek USA), NS-166, NS-100M i NS-670 (dwa ostatnie modele z wymienionych posiadam w domu).

Ta wełna mineralna, użyta jako wypełnienie zawsze mnie intrygowała; jest taka sama we wszystkich modelach kolumn jakie posiadałem - użyto jej także do kolumn NS-10M i NS-1000M. Skąd wiem że do NS-1000M też ? Otóż były na Allegro odrapane obudowy do kolumn NS-1000M z tą wełną w środku.

Licytację wygrałem (zapłaciłem uczciwie 19,99 PLN), potem napisałem, ze skrzynek nie chcę, tylko mają przysłać płaty wełny mineralnej ze środka kolumn.

No i zaczęło się...

Wkładałem tę wełnę do kolumn różnych marek, w których znajdowałem takie rzeczy jak np.:

1. naturalna wełna owcza - kolumny Akai,

2. wełna mineralna, ale z grubymi włóknami (kolor ciemno-żółty) - kolumny Canton,

3. biała wata higieniczna (znana nam z apteki) - kolumny Blaupunkt.

Z moich wielokrotnych testów - odsłuchów porównawczych wykonanych na wielu modelach kolumn (o konstrukcji zamkniętej), jakie przeprowadziłem, doszedłem do jednego wniosku: To właśnie ta wełna mineralna, jaką opracowała firma Yamaha ma kapitalny wpływ na dźwięk jej kolumn (o konstrukcji zamkniętej), to ona w znacznym stopniu decyduje o basie (dynamice) odtwarzanego dźwięku. Ba, ta wełna Yamahy potrafi diametralnie zmienić na lepsze brzmienie kolumn innej firmy (jeżeli ją tam włożymy).

Moim skromnym zdaniem jest po prostu świetna :) Nie spotkałem lepszego materiału.

Mam też dwa małe pytania i proszę o wypowiedź (z uzasadnieniem). Aktualnie wystawiłem na Allegro moje NS-670; bowiem udało mi się wylicytować kolumny Yamaha NS-500Ma, na eBay.de

Więc pytania są dwa:

1. Model NS-500M ma podział częstotliwości pracy: 700Hz i 5000Hz, zaś model NS-500Ma odpowiednio 700Hz i 4000Hz. Co ta różnica oznacza w praktyce ?

2. Wiadomo że dwa kolejne numery kolumn stanowią parę. (którą, nawet potem jakiś pracownik odsłuchuje i porównuje czy te kolumny grają prawidłowo).

Niestety jak kupiłem dwie kolumny (o rożnych numerach i na dodatek obydwie kolumny są "prawe kolumny" - Na oznaczeniach z tyłu jest literka "B".

Czy taka nieprawidłowość może mieć duży wpływ na dźwięk stereo ?

post-23730-0-76558400-1368359906_thumb.jpg

Varrol . Tam nie ma galki loudnes . Spoko sprzet . Ciekaw jestem jak u niego z nagrzewaniem sie .

A ja zaczalem rozpracowywac moj nowy nabytek sprzed trzech tygodni = cdn500 . Jak na razie bawie sie radiem internetowym i musze powiedziec , ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony . Stacje z calego swiata i co najwazniejsze , bez zaklocen antenowych odbioru , wybor nieskonczony , podzielone na gatunki w wyszukiwarce itp . Trzeba miec tylko czas aby tego posluchac ...przynajmniej pobieznie .

Mam nadzieję że cena wkrótce sie potwierdzi i będzie to okolo£ 2000 wtedy wymienię moja a s2000 na a s3000 juz czekam niecierpliwie pozdro dla wszystkich yamaho maniaków!!!!!!

Mam nadzieję że cena wkrótce sie potwierdzi i będzie to okolo£ 2000 wtedy wymienię moja a s2000 na a s3000 juz czekam niecierpliwie pozdro dla wszystkich yamaho maniaków!!!!!!

to ja stoję pierwszy w kolejce po twoją s2000
  • Redaktorzy

to ja stoję pierwszy w kolejce po twoją s2000

No właśnie miałem wczoraj o tym pisać. Jeśli to czarny klocek, to stoję drugi w kolejce ;)

• Redaktorzy

Powinni dowalić cenę, to może w końcu znawcy nie traktowaliby Yamahy jako budżetówkę, tylko krok w stonę HiEndu ;)

Varrol . Tam nie ma galki loudnes . Spoko sprzet . Ciekaw jestem jak u niego z nagrzewaniem sie.

No i konia z rzędem temu kto znajdzie taką gałkę :/ - pewnie będę musiał dać 4 nowe, żeby dobrze wyglądało...

Co do grzania się trudno powiedzieć - ma taką moc, że niewiele go odkręcałem przy moich kolumnach.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.