Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Co masz na myśli pisząc "namiastka"? Z wyglądu kolumny są bardzo podobne do NS-1000M tylko mniejsze - ale to raczej inna liga. Grają ponoć dobrze, ale weź pod uwagę że mają już przynajmniej 25 lat, więc trzeba dobrze sprawdzić, też czy przetworniki są oryginalne.

Tak jak napisałeś kolumny wizualnie przypominają NS-1000M, chciałbym aby charakter brzmienia był również podobny, zdaję sobie sprawę, że w odniesieniu do ceny NS-1000M, to nie ta liga(dlatego napisałem, że interesuje mnie przynajmniej namiastka brzmienia tysiączek). Czy różnica może być tak druzgocąca, że nie warto podejmować tematu?, za NS-30X sprzedający życzy sobie 1200 zeta, to o dużo za dużo, tyle, że stan bardzo dobry, oryginał, nierozkręcane(podobno).

Tak jak napisałeś kolumny wizualnie przypominają NS-1000M, chciałbym aby charakter brzmienia był również podobny, zdaję sobie sprawę, że w odniesieniu do ceny NS-1000M, to nie ta liga(dlatego napisałem, że interesuje mnie przynajmniej namiastka brzmienia tysiączek). Czy różnica może być tak druzgocąca, że nie warto podejmować tematu?, za NS-30X sprzedający życzy sobie 1200 zeta, to o dużo za dużo, tyle, że stan bardzo dobry, oryginał, nierozkręcane(podobno).

1200zł to zdecydowanie za dużo - wydaje mi się, że to nawet więcej niż kosztowały jako nowe. Myślę, że w tej cenie można kupić dużo lepsze używane kolumny - niekoniecznie Yamahy.

Pouszukaj lepiej NS590/690, szczególnie te drugie i chyba wersja 690II ma ten sam berylowy tweeter co NS1000M.]

+

Hmm, na to wygląda że 590 też mają na górze beryl:

http://img5.blogs.yahoo.co.jp/ybi/1/82/7b/gt2500jzz/folder/979113/img_979113_30891543_0

(łatwo poznać po tęczowym odcieniu)

• 2 tygodnie później...

Witam. Czy istnieje jakiś wykaz rocznikowy amplitunerów kina domowego yamaha ? Np. że w danym roku są podane modele w kolejności od najsłabszego do najdroższego. W internecie nic takiego nie znalazłem, a bardzo by się przydało, bo na stronie yamahy jest mydło i powidło.

Poszukuję płytki tunera do yamaha rx-v596rds, oraz taśmy od przedniego panelu od selektora wejść. Bodajże pasują także od 595, 495, 395, 496, 396 ale nie jestem pewien.

Edytowane przez Cawe

Witam wszystkich... Chcialbym podpiac sie do maniakow yamacha chociaz nie wiem za wiele.

Jedzie do mnie zestaw wzmak A-s500 kolumny Taga harmony platinium v2 F-100.

Tagi wziolem na zecz Dali zenzor5 ciekawe czy slusznie.. sprzet bralem bez odsluchow tak wyszlo.

Szukam jeszcze zrudla zastanawiam sie nad DAC Asus xonar one albo SD-s700

na pewno zdecydowany jestem na Subwoofer yamaha ns-sw500 250W

ma to sluzyc glownie do muzyki rokowej,klubowej cos z basikiem oraz filmow.

Ciekawy jestem wszych opini na temat takiego ukladu badz podomnego moze jakies sugestie....

POZDRAWIAM.

Janosik straszne błędy :-/ nad tym asusem zastanawiam się i ja, ciekawe czy nie będzie za dużo góry bo bas podobno ten dac ma całkiem niezły i dynamikę, tylko czy nie rozjaśni zbyt brzmienia mojej AS 1000

Edytowane przez przemek_s

Za bledy sorki... taki sie urodzilem:) AS 1000 powiadasz... to chyba wypasny wzmak tez bym taki chcial ale

musze od czegos zaczac;) i 500-setka musi mi starczyc...

A co do sprzetu Asusa xonara one teraz sa jeszcze -one plus edition- i -one muses- sa sporo drozsze

i chyba musza sie roznic brzmieniem.

Na innym forum ktos mi podpowiedzial jeszcze Daca -Micromega myDAC- podobna pulka cenowa nawet taniej,ciekawe jak on wypada na tle Asusa.

Mam jeszcze pytanie jakich milion mianowicie Yamaha CD-N500 czy Yamaha CD-S700.

Czy jest jakas przepasc miedzy tymi CD-kami?? czy nie ma wiekszej roznicy ktory brac...

ktoś faktycznie mógłby się pokusić o konfrontacje CD-N 500 versus CD-700 , oczywiście tylko jako playery

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

500 ma wbudowany odtwarzacz strumieniowy.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

500 ma wbudowany odtwarzacz strumieniowy.

poważnie ??? dobrze że kolega mi to uświadomił bo nie zauważyłem całej kampani tego urządzenia

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Moj wpis byl skierowany do janosika :)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Moj wpis byl skierowany do janosika :)

a to co innego

Janosik W letnim wydaniu Hifi i Muzyka jest recenzja kilku budzetowych wzmacniaczy, międzi nimi jest nasza AS-500 (jestem również posiadaczem) Po przeczytaniu tego opisu nie mamy się czego wstydzić.Ciekawi mnie, w jakim pomieszczeniu będziesz się delektować muzyką.Ja użytkuje 13m2, to mało, ale nie ma wyjścia.Moje żródło to CD-N500, bardzo fajny odtwarzacz.a kolumny od polskiego Pylona-Topaz 20 Ja też kupowałem w ciemno wszystko, i powiem że bardzo jestem zadowolony.Granie bardzo bardzo fajne. Pozdrawiam

Czytalem o tych Cd-kach i chyba faktycznie gdybym mial sie zdecydowac wziolbym Cd-n500 poniekad ze wzgledu na odtwarzacz strumieniowy o ktorym Kichanadeta pisal.

Ale zamiast tego kupie jako zrudlo Daca przynajmniej na poczatek. Pomieszczenie wjakim bedzie gralo to 23m2...

Wiec gdyby ktos mial Asusa xonara one na zbyciu pisac:) pozdrawiam

Janosik a co pod DACa podłączysz?? co będzie pełniło rolę napędu?? CD N500 miałem okazję posłuchać ale nie porównywać bezpośrednio z innym CD. Zagrał bardzo równo w całym paśmie, co mi się podobało to, że nie walił wysokimi po uszach, bas w miarę ok:)

Do DACa mam plan podpiac komputer i tv. Moze juz w tym tygodniu bede mial wzmacniacz z kolumnami i narazie bez DACa ale mam nadzieje ze po zainstalowaniu go potem zestaw dostanie jeszcze wiekszego kopa...

Mam okazje kupic CD-S700 w cenie 250E moze ciut taniej ale chyba wole dolozyc do DACa... chociaz kurde kuszaca oferta

Panowie mam ten sprzet od paru dni i nie jest zle a nawet dobrze:) Gra to z niezla barwa i szczegolami jak odwine kawalek pokretlo wali naprawde fajnym kontrolowanym miesistym basem az chce sie sluchac... Mam to podpiete narazie bardzo biednie Jack do kaputera albo telewizora-wyjscie sluchawkowe- i Cinch do wzmaka mysle ze jak dokupie tego Daca Xonar One to jak dla mnie bedzie cudo SOUND:) pozdro.

Koledzy, teraz trochę prywaty, kupiłem drugą końcówkę mocy M-50 i mam do odsprzedania wzmacniacz A-720. Gdyby ktoś był chętny, to zapraszam na priv. Pozdrawiam

Mysle ze lepsze byloy porowniane AX900 do A-S1000 a A-S2000 do AX2000, chociaz AX pewnie nie zostawia suchej nitki na A-S, szczegolnie w przypadku serii 2000.

Witaj! AS2000 nie słuchałem ale AX2000 zwala brznieniowo AX900, jeśli Ktoś porównywał AS2000 z AX900 to raczej to porównanie będzie odpowiedzią. Ale przy projekcie AX2000 inżynierom Yamachy przyświecał zupełnie inny cel i nie związany z marketingiem a z prestiżem z okazji jubileuszu firmy więc nie jestem pewien czy porównania są tu na miejscu-no może z ciekawości-to jak najbardziej. Zapewne jest też znaczna różnica ceny nowej AS a AX2000.

Koledzy, teraz trochę prywaty, kupiłem drugą końcówkę mocy M-50 i mam do odsprzedania wzmacniacz A-720. Gdyby ktoś był chętny, to zapraszam na priv. Pozdrawiam

Fajny wzmacniacz, polecam :)

post-11903-0-82896700-1382532750_thumb.png

Miesiąc czasu siedziałem (z przerwami oczywiście), ale naprawiłem - a taka głupota była - pod wtyczką wlutowaną w przedwzmacniacz był rozlany elektrolit z kondensatora (nie było tego widać) - wystarczyło wyczyścić płytkę i wymienić kabelek. No ale jak to w samochodach - dzwon podstawą tunningu - poprawiłem większość lutów na przedwzmacniaczu, wymieniłem kondziołki 10uf i 22uF na Elna Silmic (w sumie chciałem podpasować pod oryginalne Elny) + kilka rezystorków Dale na wyjściu.

No nic - AX-900 uratowana!

a taka głupota była - pod wtyczką wlutowaną w przedwzmacniacz

Pamiętam moja pierwszą naprawę w pierwszej klasie elektryka, spędziłem dzień na szukaniu przyczyny, dlaczego "amplituner" babci się nie włącza. Po 6 godzinie zajrzałem do wtyczki, w której był lekko upalony przewód, bo zaliczył upływ spod styków, miałem nauczkę na całe życie :)

Dlatego Twoja usterka, wcale nie była głupotą :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.