Skocz do zawartości
IGNORED

klasa A 18W MOSFET

bollinger

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś z Was robił już taki wzmacniacz? Wygląda ciekawie... jest dosyć prosty w budowie.

projekt opisany tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21345-100002431 1225481190_thumb.gif

post-21345-100002432 1225481190_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/

a mógłbyś mi coś więcej powiedzieć o tej konstrukcji? na elektronice się słabo znam, raczej traktuje ją jak hobby - fakt faktem... zależy mi na dobrym dźwięku. Co by było najtrudniejsze w budowie tego wzmaka?

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1191425

w TME ten tranzystor jest dość drogi.... :(

Ukryta Zawartość

zamiennik to

Ukryta Zawartość

po 6 zł

pytanie mam odnośnie kondensatora... 1500 pF... a ile V? 50? 100?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1191463

Niezły bajer z tym wzmacniaczem.

Końcówka to kiepski wtórnik źródłowy, dodatkowo poza pętlą sprzężenia zwrotnego do R5 w przedwzmacniaczu.

Cechy tego wzmacniacza to połączenie najgorszych cech brzmienia tranzystorowego (zniekształcenia skrośne) i lampowego (łagodna-nieliniowa charakterystyka FETów). Słaba symetria.

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1191583

Eeeee.... Walory w/w układu są takie lub inne, ale gdzie tu źródło zniekształceń skrośnych?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1192283

>Cechy tego wzmacniacza to połączenie najgorszych cech brzmienia tranzystorowego (zniekształcenia skrośne) i lampowego (łagodna-nieliniowa charakterystyka FETów). Słaba symetria.

To co napisałeś to jedna wielka bzdura. Przecież tutaj masz najprostszy układ wtórnika ze źródłem prądowym:( Jaka symetria? I co ma do tego wszystkiego nieliniowość mosfet-a??

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1192299

Rób ! Nie zastanawiaj się !

Jest tu kilka rzeczy do których osobiście miałbym małe zastrzeżenia ale pewne poprawki mozna wprowadzić po uruchomieniu zależnie od tego jak to zagada i jakie bedzie miało ew. ułomności dżwiękowe .

Układ nie wygląda żle i może grać dość przyjemnie.

Oczywiście należy zwrócić szczególną uwagę na chłodzenie i parametry zasilania.

Czasem coś pozornie głupiego moze grać dobrze - patrz "Vampiria"

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1192301
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Górny schemat jest niekompletny, brak polaryzacji mosfeta, Darlington z zenerką 3V jest tym źródłem prądowym.

Na wejściu układu musi być kondensator oddzielający DC polaryzacji mosa, sam układ potrzebuje dużej wartości sygnału do pełnego wysterowania, więc z regulowanego wyjścia CD na pewno sygnał będzie za mały.

18Watt jak w tytule będzie, ale prawdopodobnie przy 10% zniekształceniach.

Układ robiłem, ale ze względu na duże ilości wydzielanego się ciepła, zrezygnowałem z ostatecznej budowy, jednak co do wartości sonicznych, były naprawdę dobre.

W necie są inne ciekawe odmiany tego układu różniące się niuansami.

Pozdrawiam.

post-17517-100002380 1225625980_thumb.gif

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1192370

Hej stary bej ! :)

Z polaryzacja mosfeta w ukł orginalnym jest ok. Bierze ją z wyjscia stopnia wzmocnienia napięciowego. Z resztą jest tam na wejściu regulacja DC offsetu tak że nie ma problemu.

Wzmocnienie stopnia napięciowego można regulowac za pomocą zmiany wartości rezystora R4 w sprzężeniu zwrotnym jak w typowym WO. Problemem mogą tu być głownie właściwości soniczne wzmacniacza napięciowego. Można go przerobić na bazie płytki wersji orginalnej na inną koncepcję realizacji wzmocnienia lub wstawić jakiegoś mosa itp. Można również zamiast IRF-a wstawić układ darlingtona na dobrych i liniowych bipolarkach co moim zdaniem byłoby ciekawą alternatywą . No i oczywiście można spróbować objąc całość pętlą sprzężenia zwrotnego dla doświadczenia czy aby tak nie zagada lepiej [ wiemy że nie koniecznie :) ]

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1192380

Wiatrak: Spójrz na ten przedwzmacniacz. To kiepski układowo wzmacniacz dwustopniowy o głębokim sprzężeniu zwrotnym (ok. K=3). Przecież we wzmacniaczach audiofilskich stosuje się lokalne sprzężenia w poszczególnych stopniach i płytkie całości toru. Głębokie sprzężenia generują właśnie tzw. dźwięk tranzystorowy (zn. skrośne).

Gagacek: No właśnie. Wtórnik ma K poniżej 1. Ponieważ nie ma sprzężenia, jego wzmocnienie nie jest stabilne (zniekształcenia liniowe). A teraz drugi eksperyment; Jaki wydatek prądowy ma MOSFET? Tyle ile da Bozia (katalogowo 15A). Źródło na tranzystorze bipolarnym daje 2,2 A. Wnioski są oczywiste: szybkie zbocza narastające napięcia na głośnikach i wolniejsze opadające.

Jozefkania: Masz dużo racji. Całość to ok. K=3.

Do wszystkich: Oczywiście, że budować! Zabrałem tylko głos w dyskusji.

Układ rzeczywiście może brzmieć ciekawie, bo ma mało elementów. Taką zasadę też wyznaję. Aby nie wyjść na teoretyka-krytyka proponuję aby na wyjściu zastosować przeciwsobne MOSFETy w układzie OS z oczywiście lokalnymi rezystorami w źródłach. Z wyjścia (drenów) zrobić sprzężenie do takiego stopnia jak w przedwzmacniaczu (Q1). Sygnał z Q1 podać na oba źródła przez wysokoprądowy wtórnik (separować albo przesuwać odpowiednio składową stałą). Na wejściu całości dolnoprzepustowy filtr RC (100 kHz). Aby zastosować sprzężenia stałoprądowe kompensujące dryfty na wyjściu trzeba się napracować. Zrobiłem coś takiego kiedyś do sterowania słuchawek. Mocy dawało to z 6 W (dwie pary monitorowych AKG). Gościu, który to zamówił był zachwycony, mi płynęły potencjały ;) Do dziś odpowiada z uśmiechem „dzień dobry”. Chyba nie jest źle. Będę odświeżał ten układ dla siebie, bo dorobiłem się niezłych słuchawek. Wyjdzie to za kilka miesięcy (wcześniej ugrzęzłem w piramidalne kolumny). Jak będzie zainteresowanie, dam znać.

Układ rzeczywiście może brzmieć ciekawie, bo ma mało elementów. Taką zasadę też wyznaję.

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1192399

>Gagacek: No właśnie. Wtórnik ma K poniżej 1. Ponieważ nie ma sprzężenia, jego wzmocnienie nie jest stabilne (zniekształcenia liniowe).

Juz pisałem że nie wiesz po czym piszesz:( Jeszcze raz: jaki wzmacniacz i do czego niby potrzebne sprzężenie? Jakie zniekształcenia skrośne???

A w ogóle co do układu: Jak ktoś lubi hardcore to bez kłopotu można zaaplikować mosfet >60A, cena kilka zł. Jego nieliniowość tutaj nie ma znaczenia, tak samo jak i podobno niska wydajność źródła prądowego - kolejna bzdura. Wzmacniacz jest bardzo wdzięczny w odsłuchach, należy pamiętać o dobrym prądowym wysterowaniu mosfeta.

Trochę sensu poproszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1192713

Ciekawe jak by to grało, gdyby do końcówki dodać polaryzację a wysterować ją jakimś dobrym wzmacniaczem operacyjnym...

Dawno nie bawiłem się w te klocki, ale jak pamiętam sprzed dekad, zniekształcenia skrośne powstają przy przełączaniu tranzystorów pracujących w klasie B lub AB w okolicach zera sygnału.

A w w/w układzie takowe chyba nie występuje, stąd moje wcześniejsze pytanie... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1192721

Dobrze pamiętasz i masz zupełną rację. W dodatku nie ferujesz wyroków, nie wszyscy to potrafią.

Trochę sensu poproszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1192723

Zniekształcenia skrośne występują np. przy przełączaniu bariery baza emiter w tranzystorach bipolarnych. Z reguły mówi się o nich w końcówkach wzmacniaczy klasy B. Tam widać to jak na dłoni.

Jak przyjrzeć się przedwzmacniaczowi i Q1 zadajcie sobie pytanie co się stanie kiedy na wejście bazy przyjdzie szybki sygnał o dodatniej amplitudzie. Na emiterze jest podzielony sygnał z wyjścia kolektorów Q2 i Q3. Układy nie są idealnie szybkie. Tak więc Q1 zostanie odcięty (nie będzie przewodził), dopiero za moment wobec przymknięcia Q3, Q2 dostarczy prądu tak aby potencjał na emiterze Q1 wzrósł i aby Q1 włączył się (zaczął pracować w liniowym zakresie). Widać, że Q1 a za nim Q3 mogą przy sygnałach szybkozmiennych pracować podobnie jak te w klasie B i generować zniekształcenia skrośne!

Wcześniej pisałem o tym, że z tego powodu w markowych zestawach zawsze na wejściu jest filtr dolnoprzepustowy na dwójniku RC. Po to aby wygładzać wszelkie szybkie przebiegi. Wzmacniacze najlepiej testuje się sygnałem prostokątnym ze względu, że widać tam najlepiej charakterystyki czasowe.

A o Delcie Diraca słyszeliście? Jeszcze ciekawsze wymuszenie wprowadzane na wejście wzmacniacza.

Nie kłóćmy się o nazwy zniekształceń, chodzi o ich charakter. Na takich nieliniowościach lubią również powstawać zniekształcenia intermodulacyjne (wzajemne oddziaływania częstotliwości sygnału i powstające różne produkty przemiany).

Gagacku. Wiatrak w sposób grzeczny nie zgadza się ze mną. Ty natomiast sam ferujesz wyroki (choć twierdzisz inaczej) o ludziach, ja o sprzęcie. Dla ciekawości powiem Ci, że zjadłem zęby na pomiarach wzmacniaczy wobuloskopami i złożonymi analizatorami widma.

Oczywiste jest również że wiem po czym piszę: po klawiaturze mojego komputera.

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1192872

O rany;))) Grzegorz7

Napisałeś:

"Końcówka to kiepski wtórnik źródłowy, dodatkowo poza pętlą sprzężenia zwrotnego do R5 w przedwzmacniaczu.

Cechy tego wzmacniacza to połączenie najgorszych cech brzmienia tranzystorowego (zniekształcenia skrośne)"

I dotego odniosłem się w sposób bardzo wyraźny, a twoja odpowiedź to niestety klasyczne sciemnianie.

Jeszcze raz napiszę: Napisałeś stek bzdur. Przecież tutaj masz najprostszy układ wtórnika ze źródłem prądowym! :( Jaka symetria? I co ma do tego wszystkiego nieliniowość mosfet-a??

Twoja odpowiedź jest wyprana z sensu!

>Zniekształcenia skrośne występują np. przy przełączaniu bariery baza emiter w tranzystorach

>bipolarnych. Z reguły mówi się o nich w końcówkach wzmacniaczy klasy B.

Zgadza się. Tylko co to ma do podjetego tematu? Przedwzmacniacz jest po prostu podły i o nim nie ma co pisać.

>Dla ciekawości powiem Ci, że zjadłem zęby na pomiarach wzmacniaczy

Nie neguję choć Twoja wypowiedź WYBITNIE temu przeczy... Co innego np. wpis Starego Beja, szacunek.

Trochę sensu poproszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1192915
  • 1 miesiąc później...

Grzegorz7,

w temacie Kolejny koniec CD

Ukryta Zawartość

napisałeś:

Grzegorz7

20 Gru 2008, 00:20

>A propos człowieka kryjącego się za kryptonimem gagacek.

?Zarzucił mi kiedyś, że wypisuję głupoty. Nie podał przykładu, jedynie, że jakiś kolega do niego napisał na mail-a. Na tej podstawie ocenia człowieka. Smutne!

Pragnę przypomnieć że napisałem odpowiedź

gagacek

3 Lis 2008, 09:49

Nie umiałeś sensownie odnieść się do odpowiedzi (co nie dziwi bo napisałeś bzdury), natomiast kłamstwa gdzie indziej pisać potrafisz. Jesteś wielki.

Ukryta Zawartość

Trochę sensu poproszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1231384

Wystarczająco wyjaśniłem problem zniekształceń skrośnych stopnia wejściowego. Odniosłem się do całości a nie tylko do wzmacniacza prądowego na MOSFET. Z czegoś go trzeba zasilić. Przy jego wysokiej pojemności wejściowej (1-3 nF) jest to problem.

Symetria:

MOSFET poda na obciążenie tyle prądu ile potrzeba. Napięcie na obciążeniu wtóruje zmianom na bramce (wtórnik). Coś w stylu pompy prądowej. Tyle poda prądu aby przeładować wszystkie pojemności w obciążeniu (np. w zwrotnicy kolumn). Ograniczenie prądu wynika tylko z wydolności zasilania i parametrów samego MOSFET-a.

Można przyjąć, że dodatnie zbocze jest bardzo szybkie na głośniku.

Za zbocza ujemne odpowiada natomiast źródło prądowe. Rozładowuje wszystkie pojemności (o których była mowa wyżej) stałym prądem. Stałym,, czyli przebiegi (zbocza opadające) nie mogą być dowolnie szybkie.

Dodam jeszcze, że dobre wzmacniacze musza dostarczać prądów na poziomie kilkudziesięciu A aby skutecznie zasilać kolumny głośnikowe. Było o tym wiele na tym forum.

Podsumowując:

Stopień wejściowy: bardzo lichy (temu nie zaprzeczasz).

Końcówka niesymetryczna. Temu zaprzeczasz.

Końcówka trudna do wysterowania (duża pojemność wejściowa). O tym nie napisałeś.

Mógłbym jeszcze powiedzieć o innych wadach.

Ani razu nie powiedziałem, że kłamiesz, jesteś niedouczony, czy coś w tym stylu.

Ty natomiast nazwałeś mnie kłamcą, nieukiem i ogólnie z Twoich wypowiedzi, w sporach z innymi Forumowiczami sieje jadem. I to jest smutne.

A propos idoli, którymi się podpierasz. Ja sam wierzę swojej wiedzy, a od innych Forumowiczy dowiadują się wiele nowego.

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1231396

Grzegorz7,

widzę, że jeszcze się przejmujesz wypowiedziami innych. Niestety, większość z obecnych tutaj dyskutantów, to audiofile przez duże "A", którzy opierają się na teorii lat 60, max. 70 i mają to tak wdrukowane, że nie da rady ich "nawrócić".

Ja sam nie podejmuję tematów teoretycznych, ponieważ się na tym nie znam. Jako biedny meloman muszę samemu coś poskładać, bo na markowy sprzęt mnie, po prostu, nie stać. Dlatego czytam to forum.

Chylę czoła wszystkim, którzy oprócz "magii audio" znajdują jeszcze miejsce na teorię, pomiary z zdrowy rozsądek.

Pozdrawiam panie Grzegorzu i proszę o jeszcze więcej merytorycznych wypowiedzi - może taki ignorant jak ja też się czegoś nauczy.

A może osobny topic: "audio oparte na faktach - z mitami precz"?

----------------

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1231421

O nie kolego, nie zamydlaj tematu.

Odniosłem sie do Twojej wypowiedzi gdzie Ty wkurzony chciałeś doczepić się do mnie i ulżyć sobie w innym wątku. Nie tędy droga.

Ponownie: to co napisałeś nie trzyma się kupy. To co napisałeś to klasyczne problemy single ended, nic więcej. Cały czas rozpatrujemy stopień wyjściowy (zostaw na Boga ten przedwzmacniacz!...) i dobrze wiesz że to co napisałem o Twojej wypowiedzi (stek bzdur) to prawda.

Nic do tego nie ma nieliniowość mosfeta (to wtórnik!!!) tylko wydajność źródła prądowego. No ale ono jest po to aby miało odpowiednią wydajność, klasa A zobowiązuje. Wiec gdzie tu sensw tym co napisałeś??

>Dodam jeszcze, że dobre wzmacniacze musza dostarczać prądów na poziomie kilkudziesięciu A

Przecież wyraźnie JAK BYK podałem przykład:

>A w ogóle co do układu: Jak ktoś lubi hardcore to bez kłopotu można zaaplikować mosfet >60A, cena kilka zł. Jego nieliniowość tutaj nie ma znaczenia,

Wystarczy przeczytać, a potem temat MĄDRZE zamydlać.

>Końcówka trudna do wysterowania (duża pojemność wejściowa). O tym nie napisałeś.

Kolejna anieprawda. Pojemnośc 1nF nie jest jakas znaczącą przeszkodą, w dodatku... to wtórnik:))) reszty pisać chyba nie trzeba, prawda? No chyba że trzeba?:) Znowu sam sobie zaprzeczasz.

>Ty natomiast nazwałeś mnie kłamcą, nieukiem

Napisałemm że jesteś kłamcą bo przecież taki krok uczyniłeś, chyba że zaprzeczysz??

Nie przypominam sobie abym nazwał Ciebie nieukiem, natomiast podtrzymuję że na początku dyskusji napisałes stek bzdur i ja odniosłem się do tego.

>w sporach z innymi Forumowiczami sieje jadem. I to jest smutne.

To zalezy od punktu widzenia. Może raczysz zauważyć że ja mam zaledwie kilku "ulubieńców", tych którzy tym co piszą szkodzą innym i ich zawsze będę te sierotki tępił. Forum jest po to by pomagać a nie po to by szkodzić innym, przynajmniej mnie tak się wydaje... Dlatego np. takie cuś jak xyz wysłałem w niebyt przypłacając to opinią i głupimi komentarzami, no ale zaczynając to byłem swiadomy że IQ tłumu zawsze zmierza do zera.

>I to jest smutne.

O tak, niewiedza (nie wiesz co tutaj działo się na forum) i głupio ferowane wyroki z definicji są smutne.

>A propos idoli, którymi się podpierasz.

Kompletnie nie rozumiem co chcesz tymi wyrazami przekazać. Jacy idole i gdzie się nimi niby podpieram?

Pozdrowienia

Trochę sensu poproszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1231426

Grzegorz7,

Nie przejmuj się kolegą ''gagackiem'' bo te ''typy'' tak mają i nic na to nie poradzisz...

Mnie obrzucił swoim ''jadem'' parę dni temu w innym temacie bo raczyłem opisać (bardzo rzadko to robię) w paru cieplejszych słowach mały wzmaczek słuchawkowy na TPA6120 kolegi ChUmI-ego jako moim skromnym zdaniem konstrukcję wybitną w RELACJI CENA/JAKOŚĆ tak kolego ''gagacek'' CENA/JAKOŚĆ więc może byś zadał sobie trochę trudu i ''doczytał'' co taka relacja oznacza.

Nie ma też mowy aby powstrzymać ''produkcję wypocin'' kol. ''gagacka'' ponieważ z publikowania swojego ''jadu'' na forum czerpie on swoistą przyjemność i popada w coraz to większe samo-uwielbienie...

Spróbuj zaproponować żeby w sprawach ''prywatnych wycieczek'' napisał do ciebie na PW... ;)

zapomnij o tym ponieważ na PW ''gagacek'' nie może już ''brylować'' swoim jakże to INTELYGENTNYM i błyskotliwym JADEM... więc będzie to robił konsekwentnie no otwartym forum zaśmiecając wątki...

Byłoby też dobrze kol.''gagacek'' zaprzestać wszystkich POZDRAWIAĆ na końcu swoich ''jadów'' bo to i niesmaczne jest i niektórzy mdłości od tego dostają..

Kończąc

PAX kol.''gagacek'' PAX.

Święta Bożego Narodzenia za progiem...

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1231474

hehe:)

vuy, jest takie stare przysłowie: g. zawsze wy[pływa na wierzch.

A może by tak dla odmiany merytorycznie? I nie wyrywaj uwagi z kontekstu!

Byłaby to miła odmiana, bo dla mnie pisać do kogoś kto jako argumentu używa inwektyw to mała przyjemność i mizerny intelektualny wyczyn.

Vuy, bardzo ważne aby do Ciebie (w końcu) dotarło: bardzo cenię Chumiego, znamy się osobiście.

Polecam:

Ukryta Zawartość

"gagacek

4 Gru 2008, 11:28

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 843 / 2708 / 0

vuy, a ja pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie.

Szkoda że nie umiesz odnieść się do tematu merytorycznie, a niestety jak zwykle gdy brakuje merytoryki to zostają inwektywy, przykre."

Polecam i inne wpisy skierowane do vuy, warto przeczytać.

Ukryta Zawartość

Trochę sensu poproszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1231516

a, prawda, zapomniałem

vuy, nie wiem czy zauważyłeś ale to ty plujesz jadem, i to tylko dlatego że ktoś, obojętne czy ja czy michelangelo śmiał zakwestionować Twoją jedyną niepodważalną PRAWDĘ.

Zamiast (głupio) pokazywać jak gotuje się Tobie chłodnica najpierw pomyśl co piszesz. Czasem naprawdę warto. Trzymaj się klamek i poręczy.

No i pozdrawiam bardzo serdecznie! Bo święta za pasem

;)

Trochę sensu poproszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1231524

gagacek,

Bueheheheheh;)))))))))))))))

ty jak widać ZAWSZE wypływasz...

może byś tak raz wypłynął według tego starego przysłowia w KIBLU bo to jest odpowiednie miejsce dla kogoś kto innych ciągle gównem obrzuca...

Ja też polecam wszystkim poczytać ''PEANY'' MEGA ENGINEER-a gagacka w wielu innych tematach to też BARDZO pouczające...

(choć to ewidentna strata czasu...)

nigdy nie pomyślałeś że może inni dysponują tutaj większą wiedzą, ale nie robią z siebie idiotów???

To że znasz sie z kol ChUmI-m oraz to że dysponujesz jakąś wiedzą nie upoważnia cię do obrzucania innych błotem na forum...

jeżeli chcesz komuś pomóc to rób to, a jeśli twoje wpisy mają dotyczyć tylko JADU to daruj sobie

to tyle

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1231532

vuy,

>to tyle

no to fajnie. tylko po co te inwektywy? To takie nieładne.

Uwierz że więcej pisać nie musiałeś, i to w tym stylu, bo to co napisałeś wcześniej w pełni wystarcza do wiedzy o tym co Cię boli. Proponuję na przyszłość więcej rozsądku.

i oczywiście pozdrawiam bardzo serdecznie!!!

Szczęśliwych Wesołych Świąt dla Ciebie i Twojej rodziny!!!

Trochę sensu poproszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/46609-klasa-a-18w-mosfet/#findComment-1231536
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.