Skocz do zawartości
IGNORED

Przetworniki współosiowe Tannoy

fatboy888

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

prosze bardzo...cena bardzo ludzka

Ukryta Zawartość

Lutek, 6 Lis 2008, 11:49

"Nie bez przyczyny ceny tych glosnikow na rynku wtornym oscyluja w granicach 5 - 8.000 USD - para 15 calowych Redow czy Silverow. W tym roku widzialem juz parki Silverow, ktore poszly nawet po 10.000 USD."

Nie obierzcie tego jako złośliwość. Słuchałem tylko raz koaksjali - znakomity dźwięk! I kto wie, czy nie pójdę tą drogą?

Ale wklepałem Tannoye na audio-markt.de i niektóre modele współosiowych Tannoy (Kingdomy trzymają sie dobrze!) po dwóch, trzech latach sprzedają... za połowę ceny! O co chodzi? Są lepsze, gorsze?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>Ale wklepałem Tannoye na audio-markt.de i niektóre modele współosiowych Tannoy (Kingdomy trzymają sie dobrze!) po dwóch, trzech latach sprzedają... za połowę ceny! O co chodzi? Są lepsze, gorsze?<

Po prostu w momencie pierwszego zetknięcia się z tym dźwiękiem jesteśmy oszołomieni, a po dłuższym obcowaniu ludzie przekonują się że to jednak nie to. Było i jest wokół nich więcej szumu medialnego i sztucznego podbijania ceny niż rzeczywistej wartości. Tak jest i teraz.Jeżeli to jest takie cudo, to dlaczego tych śmieci jest coraz więcej w wyprzedażach. Dobrych rzeczy się nie sprzedaje i nie zastępuje wątpliwym dźwiękiem WLM. Np kupienie Redheko praktycznie graniczy z cudem już od 10 lat, a tylko dlatego że to rzeczywiście wyjątkowy produkt.Czy Tannoye to wyjątkowy produkt? Ostatni ich wysyp jest zastanawiający.Czy elementy z których one zostały wykonane są wieczne i nigdy nie ulegają wpływowi czasu i wiecznie będą trzymały parametry po tak intensywnej eksploatacji?

>steq

Wszystko co napisales - nic bardziej blednego.

Nie wiem, jakie moga byc roznice np. w brzmieniu wspolczesnych kolumn Tannoy-a z serii prestige z glosnikiem D.C.

W kazdm razie, te najwyzsze modele - Westminster, Yorkministers, Autograph uznawane sa za jedne z najlepszych na swiecie. W niektorych paczkach Tannoy-a siedza glosniki D.C.z serii HPD, ktore sa nizej oceniane jak ich kuzyni z innych serii i - jak pisalem - widac to wyraznie po roznicy w cenach glosnikow na rynku wtornym. Jednak i tak D.C. z tej seri - w opini niektorych - graja lepiej od dzisiejszych wspolczesnych przetwornikow.

" Jeżeli to jest takie cudo, to dlaczego tych śmieci jest coraz więcej w wyprzedażach. Dobrych rzeczy się nie sprzedaje i nie zastępuje wątpliwym dźwiękiem WLM. "

Nie istnieja zadne produkty tak dobre, z powodu czego nikt by nie sprzedawal. To nie jest tak. Przyczyny sprzedazy sa przerozne, niezaleznie jak produkt jest dobry. Ilosc pojawiajaca sie na rynku wtornym zalezy rowniez od tego, ile tego w ogole wyprodukowano. Czy nic Ci to nie mowi, ze parka takich 15-calowych "smieci" z lat 50-tych, 60-tych schodzi po 5.000 - 10.000 USD a nawet duzo wiecej - np. w przypadku najstarszej serii "Black" - to chyba jeszcze lata 40-te, podobnie jak np. koaksjalny Altec 604, choc ten akurat nieporownywalnie tanszy. I tych glosnikow jest sporo..., w zasadzie niemal zawsze, kiedy wejdziemy na Ebay, to cos mozna kupic i jakos przy takiej podazy ceny nie spadaja - czyli wciaz sa nabywcy.

" Czy elementy z których one zostały wykonane są wieczne i nigdy nie ulegają wpływowi czasu i wiecznie będą trzymały parametry po tak intensywnej eksploatacji? "

Odpowiadam: nie wiem..., ale zawieszenie w tych glosnikach nie jest wykonane z jakiejs pianki czy kauczuku. Widac, ze jest to tkanina nasaczona jakims preparatem. Co do moich glosnikow, to gdybys nie wiedzial z ktorego roku pochodza, to zapewne dalbys sie nabrac, gdybym powiedzial, ze kupilem nowe np. rok temu lub nawet niedawno.

" Czy Tannoye to wyjątkowy produkt?"

Zdecydowanie tak. Jesli aspekty dzwieku z tego glosnika porownujemy do aspektow muzyki na zywo - a ta chyba najbardziej kazdemu odpowiada - to tu mamy naprawde spore zludzenie takiej muzyki.

Dzwiek otwarty, naturalny, muzycy - dzwieki obecne w pokoju, realizm przekazu, kontury i seperacja zrodel taka, jak gdyby kazdy instrument brzmial oddzielnie z innego systemu, bas dynamiczny, krotki, szybki, niedudniacy, niemonotonny, zachowana rownowaga tonalna Do tego piekna stereofonia, przestrzen. Glosnik nie gra zza koca, lub kilku kocy, nosowo, z wyraznym nalotem, jak ma to miejsce we wspolczesnych kolumnach. Do tego nie sadze, aby jakis wspolczesny tweeter potrafil odtworzyc taka gore, dac takie wyrafinowanie, spowodowac, ze wokale beda takie jakie sa z D.C. Goscilo juz u mnie kilka par wspolczesnych kolumn i to nie tanich. Np. takie AudioPhysic sa znane z tego, ze podobno ze wzgledu na swoja wysmuklosc (sa waskie) maja swietna stereofonie i przestrzen. Okazalo sie, ze ta ich waskosc i te opinie o wyjatkowosci tych przestrzennych aspektow niewiele maja wspolnego z rzeczywistoscia. Akurat w bezposrednim porownaniu, przy moich bardzo szerokich monitorach - jak powiadasz: "tych smieciach" - te i wszystkie aspekty okazaly sie do tego stopnia slabiutkie, ze jeden z uczestnikow odsluchu po kilku pierwszych dzwiekach smiejac sie, trzymal sie za brzuch - pewnie aby nie dostac przepulkiny :-). Pozniej po dluzszym odsluchu jeszcze raz prosil o podpiecie A.P. bo zapragnal znow sie posmiac. Model AP nie nalezal do tanich. Zreszta tego modelu monitorow z D.C. sluchalo juz u mnie ptroche osob i jakos reakcje na jakosc dzwieku z zawsze takie same. Moze beda to czytac i cos napisza. A moze Ty bylbys chetny na odsluch u mnie - zapraszam. Jak bys tak jeszcze przywiozl ze soba jakies niezle kolumny....

Moja rada i nie tylko moja: najpierw posluchac w odpowiednich warunkach, a potem pisac...

Niestety.., zdecydowana wiekszosc najpierw jednak pisze, jak co moze zagrac..., nie sluchajac oczywiscie wczesniej.

Gość vasa

(Konto usunięte)

-> zukzukzuk

Ceny na rynku wtórnym to gra podaży i popytu. Jeśli zasypiemy rynek jakimś (nawt najbardziej prestiżowym) towarem to ceny spadną.

Ja postanowiłem wymienić swoje tuby na coś postawionego na mocniejszym fundamencie basowym a jednocześnie dającego dobre połączenie z lampą. Przesłuchałem wiele kolumn. Wybrałem Tannoye ze względu na ich walory mimo że w moim budżecie mieściły się zarówno Audio Note jak i WLM (zresztą uważam że modele z PAC-em są naprawdę wybitne) Proponuję po prostu posłuchać, warto :)

pozdrawiam

vasa

>steq

Ostatnio nabyta przeze mnie parka 15-to calowych Tannoy D.C. Powiedz..., uwierzylbys, gdybym Ci powiedzial, ze ostatnio kupilem taka oto parke nowych przetwornikow ze sklepu ?...one maja okolo 30lat !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Bacek

Az pobieglem do pokoju to sprawdzic i rzeczywiscie szara jak mysz. Na zdjeciu chociaz taka niebieskawa jest. To pewnie ze starosci, albo zrobili z gorszego gatunku jakiegos zanieczyszczonego papieru. Rozjasnij torche ekran w kompie..., nie bedzie tak widac, ze taka stara :-)

Ale z drugiej strony z kolorem kosza juz nie tak zle. Wiadomo..., byl zamkniety w pudle bez dostepu swiatla :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Goldy sa sporo tansze od Redow. Ale to w Stanach, wiec jesli by poszly np. po "kup teraz", to calkowity koszt sprowadzenia ich wynioslby ok. 4.400 USD X 2,90zl = 12760 zl. Koszt przesylki do Europy podal tylko 500USD - dziwne, ze tylko tyle za takie paczki. Jak kiedys kupilem W Stanach mniejsze monitory 585 x 400 x 265, to na koszt przesylki sprzedawca zyczyl sobie grubo ponad 700 USD

>pawcio

To cos ala gniazd i wtyczek w instalacjach samochodowych. Nie ma lutowania. Wtyczke od zwrotki wkladasz w gniazdo glosnika i gotowe. A to na fotkach mi dodali na deser. jeszcze nie wiem do czego te dodatkowe plytki z czterema cewkami - oprocz glownej zwrotki z trzema pokretlami do zmiany charakterystyk dla roznych zakresow czestotliwosci (swietna sprawa). A po co na tym terminalu az 12 zaciskow plus mostki ? Kurcze..., tylko jeden glosnik - no w sumie dwa w jednym - i po co tyle tego ! :-) Trzeba bedzie sie podszkolic, co jak polaczyc, dlaczego i jaki wplyw na dzwiek. Etam..., przyjedzie lancaster i dojdziemy powolutku :-)

Ukryta Zawartość

post-1101-100001965 1226093478_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lutek, właśnie widzę, że to samochodowe wtyki i aż mi się wierzyć nie chce, że tyle lat temu montowali je w głośnikach ;)

Tak czy owak gratuluję zakupu!

pozdrawiam

Lutek nie pozostaje nic innego jak pozazdrościć sprzętu. Mam pytanie:czy 20 lat grania na basie nie uszkodzilo Tobie słuchu bo wiadomo,że na kancercie jest głośno. Pozdrawiam serdecznie.

Czy nie uważacie, że drivery HPD są tańsze np. od Redów, bo są młodsze? Niekoniecznie gorsze. Jak coś ma wartość historyczną i jest w dobrym stanie, to czym starsze jest droższe.

HPD ma miękkie zawieszenie, więc ma pełniejszy bas, co akurat przydaje się w konstrukcjach monitorowych, które basu nie nadrobią dużą skrzynką i kilkoma otworami b-r (tak mają większe monitory - właściwie podłogówki). I ponadto HPD są łątwiej wysterowywalne. Jeśli ktoś nie ma wzorcowej elektroniki, to HPD są bezpieczniejszym wyborem. A ponadto są bardziej spójne w całym paśmie poprzez ich miękkość.

Drivery na twardym zawieszeniu są bardziej wyczynowe, ale jak wspomniałem, w najlepszych systemach (WLM też mają twarde zawieszenie i ich "wątpliwość" objawia się tak samo tylko w marnych systemach - zamiana z Tannoy podyktowana była większym zbliżeniem się do dźwięku live, za tym poszłą też zmiana toru, bo poprzedni z Tannoy był za słaby dla WLM).

Witaj mzawek.

Mi się udało kupić (dzieki szybkiej reakcji pewnego serdecznego znawcy tematu) w okolicach do 3500 pln. Ale dzwiek jaki prezentują wart jest naprawdę pieniedzy o wiele wiekszych. Dla przykładu współczesne produkcje Tannoy z serii Prestige zaopatrzone są właśnie w takie w 10 " głośniki. I tak np. nowe egzemplarze sa w cenie 15000-18000 pln za parę a na aukcjach czasami trafi się za 7000 pln.

W moim przypadku skrzynie w stanie bardzo dobrym ( na tylnej ściance tylko małe otwory po mocowaniach na ścianie - w jakimś ze studiów nagraniowych lub w podobnym miejscu )natomiast zasadniczy element - omawiany właśnie głośnik współosiowy HPD na magnesie AlNiCo w stanie rewelacyjnym (i nie jest po żadnej wymianie membrany czy podobnych historiach ).

Dla pocieszenia powiem, Ci, że trafiają sie nie lada okazję i są osoby które nie mają pojecia co sprzedają bo w maju br. na allegro sprzedano parę Tannoy Eaton za 260 pln - tak za 260 pln. Tak że czasmi trafiają się super okazję.

Bądz cierpliwy i zycze powodzenia w szukaniu dobrego dzwieku.

Pozdrawiam.

>fatboy888, 8 Lis 2008, 02:30

" Lutek nie pozostaje nic innego jak pozazdrościć sprzętu. Mam pytanie:czy 20 lat grania na basie nie uszkodzilo Tobie słuchu bo wiadomo,że na kancercie jest głośno. Pozdrawiam serdecznie. "

Nie robilem zadnych badan, ale na pewno obcowanie w dluzszym okresie czasu z wiekszymi natezeniami dzwieku nie sprzyja sluchowi - zreszta z wiekiem rowniez sie pogarsza. Ale nie jest chyba jeszcze tak zle ze mna, gdyz jak czasem w trakcie odsluchow pojawiaja sie jakies wyraznie pssss..yczace sybilanty i proponuje zlagodzenie ich jednym z regulatorow zmiany charakterystyki, to sluchacze uczestniczacy w odsluchach niejednoktotnie stwierdzaja, ze jest dobrze i moze tak pozostac :-)

Wuelem, 11 Lis 2008, 12:48

>Drivery na twardym zawieszeniu są bardziej wyczynowe, ale jak wspomniałem, w najlepszych systemach

>(WLM też mają twarde zawieszenie i ich "wątpliwość" objawia się tak samo tylko w marnych systemach -<

O to ten marny system w którym G. Viole dały wątpliwy dźwięk:

źródło Sondek LP12

mono bloki CAT JL-3

pre CAT SL-1

elktrostaty Sound Lab U-1PX

salon odsłuchowy 70 m, profesjonalnie akustycznie zaadaptowany,do tego z mnóstwem wszelkiej maści dzieł sztuki, robiących za dodatkowe rozpraszacze, zarówno dźwięku jak i wzroku.

Tak sztucznego i napompowanego do niebotycznych rozmiarów dźwięku, choć efektownego, jeszcze nie słyszałem. To niewiele miało wspólnego nawet z rzeczywistością estradową, chyba że z tą, w spaczonym wydaniu. Słuchając WLMów piłem jak na mnie w umiarkowanej ilości w tym dniu. W porównaniu U-1PX, to umiar i kultura w każdym dźwięku, bardziej neutralnie i o niebo naturalniej.

Widać pojęcie o dźwięku live mamy kompletnie różne.

A czy WLM tworzą dźwięk live?, to mogli ocenić audiofile na AS 2007,2008.

A może WLMy grają naturalnie tylko w systemach z jakiegoś objawienia a nie z "marnego" systemu zakupionego na tym padole ziemskim, i to za grubą kasę.

Zbliza sie koniec roku, wiec powyciagalem z roznych kątow Tannoy-e i zebralem w jedno miejsce, co ulatwi przeprowadzenie inwentaryzacji. Przy okazji nadarzyla sie okazja do rodzinnej fotki.

No..., na co dzien, to gram delikatniej, skromniej..., tylko z dwoch paczek. Boje sie odpalac wszystkiego jednoczesnie, bo od spodziewanych, niesamowitych, wybitnych efektow stereofoniczno - przestrzennych dostalbym jeszcze z wrazenia jakiego zawalu :-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>mzawek, 14 Lis 2008, 21:30

Te najmniejsze to Super Red Monitor 12B - na 12 calowym Dual Concentric-u. W skrocie SRM 12B.

Niczym sie nie roznia (glosnik, zwrotka z regulatorami charakterystyki)od tych wiekszych oprocz wielkosci obudowy. Mniej basu - raczej do mniejszych pomieszczen. Te dwie pary wiekszych monitorow, to identyczne - Super Red Monitor 12X. A tymczasowo przykrecone do prowizorycznych odgrod, to niedawno kupione D.C. 15 calowe.

>jay, 14 Lis 2008, 21:32

" nie masz czego do zbycia w ramach remanentu? "

Pewnie trzeba bedzie w koncu zostawic jedna pare tych wiekszych i na razie te 15 calowe przetworniki, bo ciekawi mnie jak by zagraly w jeszcze wiekszych obudowach..., tak powiedzmy 460-480 x 350-400 x 110-120 - czyli mniej wiecej w 120-150 litrach ! W oryginale siedza w 250 litrach, ale juz takiej obudowy sie boje, bo jeszcze bas by mnie zdmuchnal z kanapy. A na powaznie: w takiej obudowie obawiam sie o jakosc basu w pokoju 21m. Ale zeby sie dowiedziec, to trzeba bedzie wykonac takie - kto i kiedy..., jeszcze nie wiem, bo kompletnie brak czasu sie tym zajac.

Zreszta i te male i wieksze tak graja, ze nie powinienem sobie zawracac glowy z testami w wiekszych obudowach, ale wiecie jak to jest..., wciaz nas kusi: a moze da sie jeszcze lepiej ? Najpierw - po paru miesiacach szukania - kupilem za wielka woda te male. Zagraly tak, ze pojawilo sie natychmiast pytanie: jak zagralyby w wiekszych obudowach ? No ale u kogo w naszym kraju tego poslucham ? Po jakims czasie trafila sie para wiekszych i wzialem - rowniez strzal w dziesiatke ! No a jak sie nadarzyla okazja na jeszcze jedna pare identycznych, to grzech bylby nie wziasc w tak idealnym stanie :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.