Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak - slyszalem obie warstwy miedzy innymi na plytach Pink Floyd Petera Gabriela i Genesis. Do tego bylo troche realizacji z muzyki powaznej.

Teraz ja mam do Ciebie pytanie: jakie slyszales odtwarzacze CD i SACD poza oboma Pioneerami? I poprosze o ich prywatna klasyfikacje tak jak ja to zrobilem wczesniej.

bartasxx, 10 Lis 2008, 18:49

>audioholik wiesz jaka jest miedzy nami różnica? ponieważ gdy nie mam za wiele do powiedzenia to nie

>zabieram głosu w twoim przypadku jest przeciwnie gdy nie masz nic do powiedzenia pierdzielisz jak

>nakręcony w dodatku sam nie wiesz o czym

na razie to Ty i discomaniac nie słyszeliście ani jednej płyty SACD na Pioneerze, i mówicie tylko o jakiś domniemanych różnicach klas, nie słuchacie płyt SACD na codzień, nie macie z tym żadnego kontaktu, więc niewiele merytorycznego macie do powiedzenia i boicie się SACD jak diabeł święconej wody LOL

discomaniac71, 10 Lis 2008, 18:59

>audioholik poczytaj mowj wpis powyzej i bardzo prosze o merytoryczna odpowiedz na pytanie.

disco, słyszałeś jakieś klocki w sklepie i robisz z siebie guru SACD? czy miałeś je przynajmniej na wypożyczeniu i słuchałeś ich w swoim miejscu odsłuchowym przez przynajmniej tydzien/miesiąc, i możesz merytorycznie się o nich wypowiedzieć? i jak pytałem wcześniej, jaki posiadasz obecnie odtwarzacz SACD że jesteś takim znawcą tematu? ile płyt SACD masz w kolekcji?

co do moich odsłuchów to przyjdzie jeszcze kiedyś na nie pora, na razie sprzęt mnie w pełni satysfakcjonuje i skupiam się na muzyce i rozbudowywaniu swojej kolekcji.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik

10 Lis 2008, 19:09

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 356 / 1384 / 0

co do moich odsłuchów to przyjdzie jeszcze kiedyś na nie pora, na razie sprzęt mnie w pełni satysfakcjonuje i skupiam się na muzyce i rozbudowywaniu swojej kolekcji.

12 lat pracowalem w studiu. Zajmowalem sie produkcja spotow reklamowych singli promocyjnych a takze audycji radiowych. Przez moje rece przeszlo wiecej cyfrowego sprzetu niz jestes w stanie sobie wyobrazic. Wszystko to jeszcze zanim trafilem na audiostereo wiec prosze nie ucz mnie jak wyglada dobry dzwiek bo jak sam sie przyznales nie masz o nim zielonego pojecia. Masz w domu Pioneerka wiec ciesz sie z niego ale nie wypowiadaj sie autorytatywnie o czyms o czym nie masz pojecia.

rochu, 10 Lis 2008, 19:31

>Swoją droga trzeba podziwiać refleks Naszego Szanownego Interlokutora.

>SACD było rewelacją (rzekomą) jakieś 5 lat temu.

obecnie są coraz lepsze odtwarzacze SACD i są już dostępne w niższej cenie, jest coraz więcej tytułów, wcześniej nie było sensu zawracać sobie głowy SACD

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

k... audioholik zaczynasz leciec w gumy. Gdzie przyznalem ze nie mam o tym pojecia? Wymienilem i porownalem miedzy soba kilka sposrod tych SACDekow ktore slyszalem. Przedstawilem Ci moje preferencje brzmienia tzn ktory z nich najbardziej mi sie podobal - Ty za to NIE NAPISALES O ZADNYM INNYM SACDEKU POZA SWOIM BADZIEWNYM PIONEEREM. Co wiecej jak sam przyznales nie sluchales tez dobrego CD. Caly czas odwracasz kota ogonem. Majac zerowe doswiadczenie odsluchowe nie jestes w stanie ocenic co jest dobre a co zle. Nie dociera to do Ciebie?

"obecnie są coraz lepsze odtwarzacze SACD i są już dostępne w niższej cenie, jest coraz więcej tytułów, wcześniej nie było sensu zawracać sobie głowy SACD"

Zawsze znajdziesz wytlumaczenie z tym ze TANIE ZRODLO BEDZIE ZAWSZE TANIM ZRODLEM obojetne czy to jest CD czy SACD. W cenie Twojego Pioneerka mozna kupic Denona DCD 700 AE. Byl na naszym forum niejaki Rolandsinger ktory jaral sie jego brzmieniem twierdzac ze w audio jest taki postep ze jego dupiany klocek bije na glowe starsza konkurencje i nie ma sensu doplacac do wyzszych modeli bo roznica w dzwieku jest zadna. W koncu przekonal sie ze to co pisze jest gowno prawda. Byl tak samo osluchany jak Ty.

discomaniac71, 10 Lis 2008, 19:55

>k... audioholik zaczynasz leciec w gumy. Gdzie przyznalem ze nie mam o tym pojecia?

w momencie kiedy na moje pytania odnośnie SACD odpowiedziałeś że 12 lat robiłeś w studio i tworzyłeś dźwiękowe reklamówki, i przez Twoje ręce przeszło wiele cyfrowego sprzętu, z tym że ja nie pytałem o jakiś cyfrowy sprzęt tylko ile odtwarzaczy SACD posiadałeś/posiadasz i jakie płyty SACD masz w kolekcji że tak autorytatywnie wypowiadasz się na temat dźwięku DSD

"a Ty czujesz się merytorycznie? ile masz płyt SACD i FLAC 24/96??"

audioholik, o czym Ty piszesz? jakie płyty flac? możesz mi wyjaśnić co to są płyty flac? Odróżniasz standard nośnika optycznego od formatu pliku czy nie? mieszasz tu różne pojęcia. Poza tym podałeś tu różne marketingowe marki pewnych studiów nagraniowych - typu XRCD twierdząc, że to jedynie dobrze nagrane płyty - czy wiesz dlaczego tak jest? Co powiesz o xrcd24? powiedz mi czy to nowy standard nośnika optycznego? A co powiesz o HDCD? facet, to dla Ciebie czarna magia! Naprawdę niepotrzebnie się wygłupiasz. Acha - z nikim Cię nie mylę - twój avantar to typowa dla Ciebie manifestacja. Skup się na muzyce a nie powtarzaniu dyrdymał z gazetki z mediamarktu.

konradskala, 10 Lis 2008, 19:45

>Więc ile trzeba wydać kasy na odtwarzacz SACD żeby usłyszeć tę różnicę? Czy np. mając 3-4 tyś. na

>źródło kupić CD czy SACD?

usłyszysz w przedziale 1500 (tak jak ja na swoim skromnym Pioneerze PD-D6), w przedziale 2500 (np. Pioneer PD-D9), do tego tak jak doradza Tadeo, w przedziale do 3500 (np. Yamaha CD-S1000), w przedziale do 4500 (np. Yamaha CD-S2000) itd...

widzę, że do pana audioholika trzeba podejść innaczej ;)

widziałeś reklamę winiar "ziarenka smaku"?

CD jest jak ziarenka smaku - duża granulacja (16 bit, 44100Hz) ale nasączone aromatem

SACD jest jak zwykła przyprawa - dużo drobincy (1 bit, 2.8MHz) i płaski smak

kapisz ;) ???

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dla slepego:

discomaniac71

9 Lis 2008, 13:24

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1734 / 8137 / 28

Ok czyli musze wymienic jakie klocki SACD slyszalem...

Pioneer PD-D6J i PD-D9J

Denon DCD 1500 AE

Marantz SA 11 S1

Krell SACD Standard

Sony SCD 555 ES

Accuphase DP 800/DC 801

Accuphase DP 78

Marantz SA 7001 KI

Esoteric SA 10

Yamaha CD-S 2000

Wszystko w systemach doskonale mi znanych i w odpowiednich warunkach. Na tych samych plytach CD i ich odpowiednikach SACD i SACD hybrid.

I jeszcze jeden cytat:

discomaniac71

9 Lis 2008, 16:48

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1734 / 8137 / 28

"dokonywaniem" - ad postu powyzej...

Oczywiscie ponizej 1000zl nie znajdzie sie nowe CD grajace lepiej od PD-D6J w SACD bo ponizej tej kwoty mozna ewentualnie szukac dzwieku na dzialke. Majac do dyspozycji Marantza SA 7001 KI Denona DCD 1500 AE i Pioneera PD-D9J wybieram bez wahania Pioneera. Jesli do stawki dolaczy Yamaha CD-S 2000 wybor staje sie bardziej problematyczny ze wskazaniem na Yamahe. W wyzszej klasie cenowej moimi faworytami sa Accuphase DP 78 i Krell SACD Standard ze wskazaniem na Accuphase. Nie sluchalem niestety MBLa. W najwyzszej klasie cenowej z SACD obowiazkowo dzielone Accuphase (DP 800/DC 801).

Też mi porównania warstwy CD i SACD na tym samym odtwarzaczu w takim budżecie. Z takiego porównania wynika tylko tyle, że odtwarzacz odtwarza oba formaty nic ponadto. O skoku jakosciowym nie ma mowy.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak sie zastanawiam audioholik bo podejrzewam ze Twoja odpowiedz na pytanie czym jest DAT bylaby podobna jak asfantera:)

Z tym DAT-em to spoko. Kiedyś w markecie spytałem dlaczego puszczają muzykę z DAT-a właśnie. Okazało sie że to dość rozpowszechnione urządzenia.

pokaż cały temat Początek końca odtwarzaczy CD?!

asfanter 20 Wrz 2008, 14:40

To jest wpis sezonu:) A poziom wiedzy macie taki sam:)

6 tys. płyt ??? To jest nic, do niedawana moja kolekcja liczyła ok 3 tys. tytułów na różnych nośnikach i uważam, że to jest mało, znajomy ma ok 15 tys. płyt cd, głównie metal,hard rock i cały czas czuje niedosyt muzyki ;)Jestem tu nowy, ale bez obrazy, uważam że robisz sobie jaja.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

xniwax budzet byl rozny bo cenowo takiego Pioneera PD-D6J i dzielonego Accuphase porownac sie nie da a brzmieniowo tym bardziej. Urzadzenia byly zestawione ze soba: Marantz SA 7001 KI Pioneer PD-D9J i Pioneer PD-D6J plus Denon DCD 1500 AE w jednej klasie do tego Yamaha CD-S 2000 (moj faworyt) z kolei Accu DP 78 i zestaw dzielony z Krellem SACD Standard. Marantz SA 11 S1 z Esoteric SA 10. Odsluch Sony SCD 555 ES odbyl sie oddzielnie.

Seba78, 10 Lis 2008, 20:06

>"a Ty czujesz się merytorycznie? ile masz płyt SACD i FLAC 24/96??"

>

>audioholik, o czym Ty piszesz? jakie płyty flac? możesz mi wyjaśnić co to są płyty flac?

>Odróżniasz

>standard nośnika optycznego od formatu pliku czy nie? mieszasz tu różne pojęcia.

to ty wymyśliłeś termin "płyty flac", jeśli miałeś trudności z odczytaniem skrótu myślowego, ze chodzi mi o płyty dsd i albumy zapisane w formacie flac 24/96, to twoja sprawa

>Poza tym podałeś tu

>różne marketingowe marki pewnych studiów nagraniowych - typu XRCD twierdząc, że to jedynie dobrze

>nagrane płyty - czy wiesz dlaczego tak jest?

>A co powiesz o HDCD? facet, to dla Ciebie czarna magia!

tak wiem, JVC XRCD to w skrócie proces remasteru płyt tworzonych z analogowych taśm matek z wykorzystaniem procesorów JVC K2 (20 bit dla XRCD z tego co pamiętam) i K2 24 bit dla XRCD24/K2HD, oczywiscie ostatecznie nagranie jest kastrowane do 16 bitów zwykłego zapisu PCM więc format sie tu nie zmienia. Generalnie chodzi tu o mastering i bardzo dobre dopracowanie całego procesu tworzenia płyty przez JVC. Oczywiście nie są to jedyne dobrze nagrane płyty CD, równie dobrze nagrane są np MFSL o tym też wspominałem czy to co robi Steve Hoffman bez względu dla jakiej wytwórni DCC/APO, w sumie nie jest tego dużo i mistrzowsko zrealizowane płyty na SACD są tu ciekawym rozszerzeniem i są często są dużo tańsze

> Naprawdę niepotrzebnie

>się wygłupiasz. Acha - z nikim Cię nie mylę - twój avantar to typowa dla Ciebie manifestacja. Skup

>się na muzyce a nie powtarzaniu dyrdymał z gazetki z mediamarktu.

o jakie wypowiedzi na temat tych "głupot o FLAC" w takim razie Ci chodzi?? nie siej zamętu

josef, 10 Lis 2008, 20:10

>widzę, że do pana audioholika trzeba podejść innaczej ;)

>

>widziałeś reklamę winiar "ziarenka smaku"?

>CD jest jak ziarenka smaku - duża granulacja (16 bit, 44100Hz) ale nasączone aromatem

>SACD jest jak zwykła przyprawa - dużo drobincy (1 bit, 2.8MHz) i płaski smak

>

>kapisz ;) ???

tak to możesz zachwalać cd playery vintag na allegro, do mnie nie trafia taki marketing

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.