Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw posłuchaj potem mów.

Nie mogłem się powstrzymać i powiem, że moi znajomi czytając tak infantylne, te same wpisy audioholika po prostu uśmechają się, albo wrecz mówią zę zachowuje sie jak dzieciak.

ostatnio nawet na head-fi polecałem to wydanie SACD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale tam nikt jak dziecko nie zaprzecza że kind of blue w wysokiej rozdzielczości brzmi lepiej niż w niskiej rozdzielczości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchałem 2 wydań na CD i 1 na SACD, powiem tak - remastery Collumbia/Legacy tak jak w przypadku Weathery Report (CD) są bardzo średnie. Jesli już równiez wole na CD - jest to dla mnie niestety kolejne rozczarowanie SACD. Wcale nie dlatego, ze jestem przeciwny SACD w ogóle ale jak sie cos partaczy to i SACD nie pomoże.

Przykre to bo mając potecjał (podobno farmat SACD miał/ma) dalej popełnia sie te same błędy z tym samym materiałem to żenada.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

wiesz jakie zło tkwi w SACAD? takie, że będziesz miał jakiś odtwarzacz sieciowy, będziesz chciał to podpiąć pod porządnego DACa... no i okaże się, że SACAD będą musiały iść po pioneerze - bo na DAC tego przecież nie wypóścisz... A wtedy może być gorzej. MOże się okazać, ze jak kupisz dobry DAC to będziesz musiał kupić drugi jeszcze droższy SACAD Player - bo to będzie chyba żenujące, ze z serwera trywialny plik 16 bitowy, tak zajebiaszczo wykastrowany zagra lepiej:) Ale to nic - z tymi płytami już nigdy nic nie zrobisz. nie zgrasz na serwer itd, nie włożysz do auta, nie zgrasz do MP3 na płytę na Bibę sylwestrową aby leciało sobie z laptopa. Ale będą za to fajnie na półce wyglądać:) W winylu to chciaż jest co celebrować:) Serwery tak, pliki HD tak... zamknięty format SACAD? do bani ze względów użytkowych.

Seba78, 15 Gru 2008, 21:14

>wiesz jakie zło tkwi w SACAD? takie, że będziesz miał jakiś odtwarzacz sieciowy, będziesz chciał to

>podpiąć pod porządnego DACa... no i okaże się, że SACAD będą musiały iść po pioneerze - bo na DAC

>tego przecież nie wypóścisz... A wtedy może być gorzej. MOże się okazać, ze jak kupisz dobry DAC to

>będziesz musiał kupić drugi jeszcze droższy SACAD Player - bo to będzie chyba żenujące, ze z serwera

>trywialny plik 16 bitowy, tak zajebiaszczo wykastrowany zagra lepiej:) Ale to nic - z tymi płytami

>już nigdy nic nie zrobisz. nie zgrasz na serwer itd, nie włożysz do auta, nie zgrasz do MP3 na płytę

>na Bibę sylwestrową aby leciało sobie z laptopa. Ale będą za to fajnie na półce wyglądać:) W winylu

>to chciaż jest co celebrować:) Serwery tak, pliki HD tak... zamknięty format SACAD? do bani ze

>względów użytkowych.

z tego co ostatnio rozmawialem z LINNem na horyzoncie jest plikowy DSD, dwa że obok SACD playera, będę miał odtwarzacz sieciowy do plików 24/96

swoją drogą wolę zbierać płyty SACD niż pliki, docelowo będę kupował również pliki ale na razie są dla mnie za drogie, uważam że ich cena powinna sie kształtować na poziomie 2 krotnie tańszym niż płyta SACD

Nie zawsze wiekszosc ma rację - poczekamy na 50 Universary (koszt to 50 funciaków 2 CD 1 DVD 1 LP)

Bez stresu - mam przecie 2 inne wersje i w pamieci stary trzeszczący LP, który jak dotąd grał najlepiej - niestety (ach ta trąbka z vinyla)

oczywiście że możesz mieć inne zdanie, ale muzyki w HD nie zatrzymasz upierając się przy 16 bitach... LINN, NAIM, Analogue Productions, MFSL, Channel Classics ...SACD czy 24/96

kolejne wydania kind of blue na rbcd nie mają sensu

No audioholik teraz to chyba tylko z XYZ Pawel mozesz uderzyc w polemike.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam Panów.

A ja kupiłem ostatnio odtwarzacz SACD. Niezły. Wyjścia na stereo z tyłu po kościach Burr-Brown-a. Podpięcie dobrego wzmacniacza, kolumn i jest interesująco.

Znajomi mieli znieść kupy płyt SACD. Nie znieśli ; (. Zdesperowany ruszyłem do sklepów. W MM fachowcy nawet nie wiedzieli o co pytam. Zapytałem o jakiekolwiek płyty SACD aby spośród nich coś wybrać:

- Macie coś SACD?

- Kogo?

Jak wytłumaczyłem o co chodzi sprzedawca stoiskowy:

- Bywają.

- Jacy wykonawcy, w którym miejscu szukać?

- A tak różnie, gdzieś mogą leżeć.

- A DVD Audio macie?

- Też mogą gdzieś leżeć.

Winyl upadł, CD upadnie, SACD z DVD Audio nawet nie zaistniało. Wiecie co będzie? Pamięci flash z mp3-kami :DDD

Radiowęzeł z wyjsciem USB w kiblu na dworcu PKP aby sie nie nudziło podczas srania za zeta po hamburgerach z irlandzkiej wieprzowiny zjedzonych w czasie oczekiwania na pendolino w relacji Warszawa-Szczecin..

Tej relacji wykoleił się!

To znak!

Czyli mp3 też polegnie.

Wrócimy do detektora kryształkowego i walca woskowego.

Winyl i lampa będą szczytem nowoczesności!

Tak oto historia zatoczy koło.

w tym momencie z reguły w bazach danych tego typu sklepów nie ma takiego okienka "nośnik", które z kolei w czasach kiedy było cd, lp i mc nie istniało, bo nie było komputerów :)

>słuchałem 3 wydań kind of blue na CD, ale to wydanie SACD jest bezkonkurencyjne...

Audioholic >

Z całą sympatią i szacunkiem, ale jeżeli nadal słuchasz na sprzęcie Pioneer Elite PD-D6-J + Pioneer Elite A-A6-J + B&W 685 to Twoja wiedza na temat jakości nagrań jest żadna.

Rozumiem, że odczuwasz obecnie "entuzjazm posiadacza" i dzielisz się swoją radością na forum.

Ale zamiast tracić czas na pisanie postaraj się posłuchać przez dłuższy czas sprzętu ze znacznie wyższej półki cenowej. I wtedy usłyszysz to co już powtarzało wiele osób , że tylko na słabym sprzęcie SACD brzmi lepiej niż CD. Dlatego wszyscy ludzie mający w życiu możliwość słuchania i posiadania dobrych odtwarzaczy CD ( np. redaktorzy gazet audiofilskich ) olewają format SACD równo.

Ja po awarii mojego odtwarzacza Audionet ARTv2 powaznie rozpatrywałem zakup odtwarzacza uniwerslanego czytającego CD, SACD i MP3. Słuchałem kilkanaście odtwarzaczy w cenie od 4000- do 40000-. I wniosek jest jeden : mając naprawdę dobry odtwarzacz CD nie potrzebujesz SACD.

TUX

TUX,

jeśli mogę słuchać płyt nagranych w wysokiej rozdzielczości (DSD lub 24/96) nie potrzebuję upsamplować 16 bitowych nagrań do 24 czy 32 bitów...

PS swoją drogą jak przyjdzie pora, zainwestuję w droższy odtwarzacz sacd i drogi odtwarzacz sieciowy, będzie tak drogi że aż zagra :))

powyżej wrzuciłem przykładowo link do stereophile'a mówiącego o nowych nagraniach w wysokiej rozdzielczości NAIMa, nie wydaje mi się że redaktorzy olewają muzykę w wysokiej rozdzielczości... olewanie audiofilskich nagrań przez redaktorów audiofilskich pism byłoby dziwne :/

A ja uważam Panowie, że uderzyliście w ton którego nie lubię: zabraniacie komuś słyszeć na jego sprzęcie.

Sam nie zauważyłem różnic pomiędzy SACD i CD ale pewnie dlatego, że mam dostęp do lichych płyt SACD. Prawdopodobnie realizowane są z tego samego materiału. Choć „So” Petera Gabriela (Virgin) brzmi jakby lepiej. Może to autosugestia. Nie wiem. Inne brzmią podobnie do CD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.