Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

Wij, 21 Gru 2008, 02:01

>audioholik, 21 Gru 2008, 01:39

>

>>nowe yamaszki starodawne są tylko z wyglądu;)

>

>Ło matko! Jest CD(SACD):) playerem. Nie jest serwerem muzycznym. Poniał czy narysować?

a więc nie mogę przesłać DSD do radyjka w kuchni? ło matko tragedia.

co do plików to itunes już obecnie wspiera 24/96

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17470-100008676 1229874065_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audioholik, Ty jesteś oblatany w tych sprawach. Powiedz mi, czy i ewentualnie gdzie mogę znaleźć jakieś pliki 24/96 na próbę? Nie chodzi mi o sample ze strony producenta sprzętu, tylko prawdziwy materiał muzyczny i żeby to nie były audiofilskie popierdółki z samplerów, ani klasyka czy jazz, ale normalna muzyka popularna. Bardzo bym chciał porównać 1:1 ten sam materiał w "niskiej" i "wysokiej" rozdzielczości, a ponieważ od niedawna mam taką możliwość, to postanowiłem zapytać.

nie wiem, nie slucham "normalnej" muzyki popularnej

a czego szukasz Rihanny, Britney?

PS moim zdaniem normalna muzyka to przede wszystkim muzyka z lat 50, 60 i trochę późniejszych jazz, klasyczna, rock, blues. "normalna" muzyka popularna jak dla mnie może na zawsze pozostać w jakości CD a nawet mp3

Ukryta Zawartość

post-17470-100008673 1229875395_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

josef, 21 Gru 2008, 16:50

>szukaj po necie ;)

>gdzieś miałem rip z DVDA - The Eagles - Hotel California w 24/96 albo 24/192

który sklep to sprzedaje? bo niestety zdaje się że go przeoczyłem ...

w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wciąż bardzo mały wybór...

Ukryta Zawartość

Nie, nie chodzi mi o Rihannę (kto to jest?) i Britney. Chodzi mi o klasykę rocka, prog rocka, hard rocka, heavy metalu. O największe, najważniejsze dzieła muzyki popularnej ostatnich trzydziestu lat. Czy coś takiego w ogóle jest dostępne w 24/96?

Z podanego sklepu nie interesuje mnie ANI JEDNA płyta. Są to właśnie w większości audiofilskie popierdółki. Poza tym jeszcze nie zwariowałem, żeby płacić słono za coś, co tylko chcę przetestować. Naprawdę nie da się pobrać gdzieś przynajmniej jednego normalnego utworu w gęstym formacie?

rafal996,

nie wiem czy jakiś sklep udostępnia taką możliwość, odsłuchać możesz chyba tylko mp3...ewentualnie możesz spróbować ściągnąć jakiś jeden utwór z ruskich stron jak Josef sugeruje

Widzisz drogi audioholiku, taka to jest właśnie rewolucja gęstych formatów :) Jak tu zrezygnować ze "starodawnego" CD, skoro w gęstych formatach wciąż wyszło tylko śmieszne kilkadziesiąt popierdółkowatych wydawnictw? Jakże przejść na SACD, skoro w całym żałośnie małym katalogu, znajduję może najwyżej z 10 płyt, które mnie interesują? A format istnieje 10 lat!! Obudź się, to jest żenada!

A cała moja chęć sprawdzania 24/96 wzięła się stąd, że od niedawna mam możliwość odtwarzania i nagrywania z takimi parametrami. Odtwarzać nie mam co, ale robiłem testy nagrywania i jakaś subiektywna różnica na korzyść 24/96 jest. Nie ma szoku, nie ma skoku jakościowego, ale dźwięk jest może trochę pełniejszy, może trochę wierniejszy. Może, bo są to niezwykle subtelne różnice, równie dobrze mogło mi się wydawać. Ale zakładałem, że jednak nie i chciałem przetestować też jakieś płyty zrealizowane w tym formacie. I widzę, że to niemożliwe :)

rbej, 21 Gru 2008, 17:28

>A gdzie albumy Queen, RolingStones, Jean Michel Jarre, Vangelis, Kraftwerk, Metallica, Madonna,

>Michael Jackson i inna klasyka lat 80-90??.

Black Album Metallici był wydany swego czasu na dvd-audio ale wydanie było podobno fatalne, co innego Let It Bleed Stonesów na SA-CD tu ludzie pieli z zachwytu ale niestety płyta jest już OOP, także bardzo trudno dostępna i droga.

obecnie dostępna jest już tylko wykastrowana wersja CD z remasteringiem DSD, tzw "DSD CD"

audioholik, 21 Gru 2008, 17:06

>który sklep to sprzedaje? bo niestety zdaje się że go przeoczyłem ...

co to - google się zepsuły czy co?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

josef,

nie widzę opcji 24/96 rip, tylko "Buy the MP3 album for $8.91 at the Amazon MP3 Downloads store." :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kliknij mój link u góry

Product Details

DVD Audio (December 11, 2001)

Please Note: This is a DVD-Audio disc which is playable on most DVD players as well as all DVD-Audio players. Click here for additional information regarding compatibility.

Original Release Date: December 8, 1976

Number of Discs: 1

Label: Elektra / Wea

ASIN: B00005T5YK

to jest płyta DVD-Audio, a nie możliwość zakupu pliku PCM 24/96 o którą pytał rafal996

możesz kupić płytę DVD-Audio za 70$ albo kupić ten sam album w mp3 za 8$ (patrz link pod okładką)

>Naprawdę nie da się pobrać gdzieś przynajmniej jednego normalnego utworu w gęstym formacie?

Da się, wystarczy pogooglać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Muzyka klasyczna jest lepsza do testów ze względu na większą rozpiętość dynamiki i różnorodność instrumentów, łatiej ocenić barwę instrumentów.

Pink Floyd faktycznie mają sporo utworów o dużej różnorodności dźwiękowej, ale Jackson czy Queen to już niekoniecznie...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Dlaczego Queen nie - przecież na Night at the Opera jest cała masa bogactwa.

Mea culpa, dawno nie słuchałem Królowej ;)

mlb, 22 Gru 2008, 15:39

Ale ja nie chcę testować na czymś, czego nie słucham. To raz. A dwa, dla mnie ważne jest żeby to się sprawdziło w warunkach codziennych, zwyczajnej popularnej muzyki, a nie tam, gdzie z założenia wiadomo, że najbardziej słychać różnice. Miejskiego samochodu nie będę testował na torze F1, a bolidu F1 w ulicznym ruchu.

Do Mlb

Miedzy innymi to ze plyt SACD nie da sie przesylac przez internet,ani zapisywac na twardym dysku.Jak napisano- struktura DSD uniemozliwia bowiem jego podzielenie-nie da sie go wgrac na serwer, nie da sie go stamtad sciagnac.

>Miejskiego samochodu nie będę testował na torze F1, a bolidu F1 w ulicznym ruchu.

Bardzo dobre porównanie. Moim zdaniem użytkowanie 96/24 w domu to jak jazda bolidem F1 po zatłoczonym osiedlu. Masz świadomość jazdy wyjątkowym autem ale i tak nie pojedziesz dużo szybciej niż zwykły miejski wózek :))

A ja powiem tak - w dniu dzisiejszym miły pan przyniósł mi przesyłkę - "The Dark Side Of The Moon" Pink Floyd (SACD) i cholera z przyjemnością sobie tego posłuchałem. To jeden z prezentów od żony.

Nagranie z 73'a słucha się z niekłamaną przyjemnością. Mnie jeszcze na świecie wówczas nie było. Czy byłem w planach? Nie wiem i nie obchodzi mnie to. Płyty słucha się z przyjemnością i chyba zrozumiałem po jaki ch..j mój odtwarzacz te płyty SACD.:) No co? Jak szukam czegoś, co, mnie interesuje , to nigdy nie ma. Jak szukam "CD" - jest zawsze. A tu proszę!

Ja mam jedynie maleńką prośbę do właścicieli , pracowników , pracowników niższego szczebla, pracowników tzw. socjalnych i sponsorów wielkich Wytwórnii Fonograficznych - PRZESTAŃCIE k**wa ROBIĆ SOBIE JAJA Z NAGRYWANIA PŁYT. Dosyć już tego!

Pozdrawiam i życzę sobie lepszej jakości.

Jak nie - zawsze można znależć u Japońców. Wolę zostawiać kasę u profesjonalistów niż u idiotów - proste:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.