Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

Mój Denonik został zdegradowany tylko do roli transportu, nie używam go jako integry bo przetwornik zewnętrzny jest lepszy od niego o kilka klas porównując z CD i SACD (Denon) ale i lepszy od wspomnianego Pioneera PD9. Tyle na ten temat.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Pisząc, że sie cieszę nie miałem na myśli Denona lecz twoja uciechę z tego co masz. Podsumowując twój wpis był nadinterpretacją.

xniwax, 9 Lis 2008, 18:14

>Mój Denonik został zdegradowany tylko do roli transportu, nie używam go jako integry bo przetwornik

>zewnętrzny jest lepszy od niego o kilka klas porównując z CD i SACD (Denon) ale i lepszy od

>wspomnianego Pioneera PD9. Tyle na ten temat.

w takim razie szacun, naprawdę wypasiony, audiofilski sprzęt masz, spokojnie możesz śmiać się z mojego

Nigdy takich rzeczy nie robię...po prostu nie zgadzam się z twoimi opiniami na temat końca :) CD i wyższosci SACD w pewnych warunkach sprzętowych.

Każdy ma sprzęt na jaki go stać i nic nikomu do tego. Mój nie jest wypasiony i jest po częsci bardzo stary :).

Widzę że dyskusja znowu przeniosła się na temat CD kontra SACD. Discomaniak co się z Tobą dzieje ? Ludziska w ciemno wybierają Mercedesy zamiast Polonezów, BluRay zamiast badziewnego DVD, a Ty nie rozumiesz że firma Sony wymyśla cokolwiek aby tylko jeszcze kilka miesięcy utrzymać sprzedaż CD. Po prostu magazyny płyt CD są pełne, trzeba to badziewie 16 bitowe wysprzedać i tyle. A co mnie obchodzi że ktos ma odtwarzacz DVD który kupił za 100kzł i wyświetla naprawdę niezły obraz ? Kiedyś szacowna firma Tec pokazała odtwarzacz CD dorównujący jakością dźwięku SACD, tyle że kosztował milion zielonych ! Co za debilizm, naczytałeś się takich newsów i teraz masz problem. Pamiętaj o jednym- nawet jeśli kupisz za 100kzł dobrze brzmiący odtwarzxacz CD to i tak nie będziesz miał czego słuchać, bo na rynku jest strasznie mało płyt CD których da się słuchać. Pisałem już kiedyś że jest tylko kilkadziesiąt płyt HDCD, kilkadziesiąt płyt XRCD i trochę gold itp. w sumie dobrze nagranych płyt CD jest 500 może 1000 w historii swiata, natomiast winyli i SACD jest już po wielokroć więcej i są tańsze - patrz ceny XRCD. Dodatkowo Linn i inne firmy zrezygnoqwały juz z produkcji płyt CD więc czym tu sie zachwycać ?

asfanter, 9 Lis 2008, 20:01

>Widzę że dyskusja znowu przeniosła się na temat CD kontra SACD. Discomaniak co się z Tobą dzieje ?

>Ludziska w ciemno wybierają Mercedesy zamiast Polonezów, BluRay zamiast badziewnego DVD, a Ty nie

>rozumiesz że firma Sony wymyśla cokolwiek aby tylko jeszcze kilka miesięcy utrzymać sprzedaż CD. Po

>prostu magazyny płyt CD są pełne, trzeba to badziewie 16 bitowe wysprzedać i tyle. A co mnie

>obchodzi że ktos ma odtwarzacz DVD który kupił za 100kzł i wyświetla naprawdę niezły obraz ? Kiedyś

>szacowna firma Tec pokazała odtwarzacz CD dorównujący jakością dźwięku SACD, tyle że kosztował

>milion zielonych ! Co za debilizm, naczytałeś się takich newsów i teraz masz problem. Pamiętaj o

>jednym- nawet jeśli kupisz za 100kzł dobrze brzmiący odtwarzxacz CD to i tak nie będziesz miał czego

>słuchać, bo na rynku jest strasznie mało płyt CD których da się słuchać. Pisałem już kiedyś że jest

>tylko kilkadziesiąt płyt HDCD, kilkadziesiąt płyt XRCD i trochę gold itp. w sumie dobrze nagranych

>płyt CD jest 500 może 1000 w historii swiata, natomiast winyli i SACD jest już po wielokroć więcej i

>są tańsze - patrz ceny XRCD. Dodatkowo Linn i inne firmy zrezygnoqwały juz z produkcji płyt CD więc

>czym tu sie zachwycać ?

bardzo rozsądny wpis

pozdrawiam

audioholik, 9 Lis 2008, 20:12

>asfanter, 9 Lis 2008, 20:01

>

>blaaa blaaa blaaaa blaaa blaaa blaaaa blaaa blaaa blaaaa

>

>bardzo rozsądny wpis

>

;)

>firma Sony wymyśla cokolwiek aby tylko jeszcze kilka miesięcy utrzymać sprzedaż CD.

kilka miesięcy - buahahah - CD będzie żyło jeszcze lata

>Po prostu magazyny płyt CD są pełne, trzeba to badziewie 16 bitowe wysprzedać i tyle.

skąd te niesamowite informacje :) ?

>tylko kilkadziesiąt płyt HDCD, kilkadziesiąt płyt XRCD i trochę gold itp. w sumie dobrze nagranych

>płyt CD jest 500 może 1000 w historii swiata, natomiast winyli i SACD jest już po wielokroć więcej i

hahah :)

a co z faktem, że na SACD nie ma 1% świetnej muzyki która jest na CD?

>Dodatkowo Linn i inne firmy zrezygnoqwały juz z produkcji płyt CD

Linn to nisza - nie ma się czym podniecać

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Tak pisza posiadacze sprzetu z cyklu...

" ....bezlitosnie obnaza nagrania i czyni spustoszenia w plytotece..."

Tylko ze jest dokladnie na odwrot to ten sprzet sluzy do o d t w a r z a n i a samplerow nie muzyki :(

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik gdybys mogl nie pic do mojego nicka bo poziom dyskusji sprowadzasz do rynsztoku. Przez 12 lat pracowalem w radiu zajmujac sie stara muzyka taneczna i stad ten nick. Bylem dziennikarzem prezenterem i realizatorem dzwieku. Kilku forumowiczow zna mnie z anteny. Slucham rocka klasycznego progresywnego instrumentalnych pejzazy i wspolczesnej elektroniki. Generalnie mialem takze audycje z rockiem progresywnym i klasyka rocka. Tworzylem bazy muzyczne dla stacji radiowych wiec ktos uznal ze znam sie ogolnie na muzyce. Jedna z nich chodzi wciaz na antenie.

Nie wiem czy CD się kończy, czy nie, ale wiem na pewno, że gdybym był adminem na forum, gdzie kilku userów rozpiernicza kolejne wątki jeden po drugim, kończąc każdy prężeniem się, że "ja wiem lepiej" to bym tych userów zablokował dla otrzeźwienia na powiedzmy tydzień, niezależnie nawet od tego czy sprzeczają się z kulturą, czy po chamsku. Kiedy całkiem niedawno wszedłem na to forum i się na nim zarejestrowałem, znalazłem masę interesujących i pouczających wątków. Obecnie z bólem uświadamiam sobie, że są to zwykle wątki sprzed lat. Nowe to w większości folwark kilku nawiedzonych, którzy mierzą sobie nawzajem długość banana. Ale ja głupi jestem, ja truskawki z cukrem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To forum czytaja ludzie mlodzi i niedoswiadczeni w dziedzinie audio chcac poskladac swoj pierwszy sprzet dlatego wprowadzanie dezinformacji (a taka jest stwierdzenie ze CD sie konczy) powinno byc natychmiast pietnowane. Audiostereo.pl przyciaga ludzi nawiedzonych i takich ktorym wydaje sie ze wiedza (jak np autor tego watku). Sam przychodzac tutaj wiedzialem o wiele mniej i dzieki bardziej doswiadczonym kolegom przyswoilem sobie pewna wiedze ktora teraz dziele sie z innymi. To wszystko.

łasic, 10 Lis 2008, 10:44

>Nie wiem czy CD się kończy, czy nie, ale wiem na pewno, że gdybym był adminem na forum, gdzie kilku

>userów rozpiernicza kolejne wątki jeden po drugim, kończąc każdy prężeniem się, że "ja wiem lepiej"

>to bym tych userów zablokował dla otrzeźwienia na powiedzmy tydzień

w pełni się zgadzam, też jestem za tym banem, porządek musi być, tak przyszło trochę troli, którzy nawet w temacie słowa nie powiedzieli tylko przyszli wygłaszać swoje "ja wiem lepiej" na temat SACD, "ja wiem lepiej" na temat brzmienia zestawów posiadanych przez kolegów, których nigdy nie słyszeli, i teraz ktoś normalny szukający informacji o blu-spe CD, bo tego dotyczy ten wątek, nawet nie może się zbyt wiele dowiedzieć.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik

10 Lis 2008, 10:53

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 356 / 1358 / 0

w pełni się zgadzam, też jestem za tym banem, porządek musi być, tak przyszło trochę troli, którzy nawet w temacie słowa nie powiedzieli tylko przyszli wygłaszać swoje "ja wiem lepiej" na temat SACD, "ja wiem lepiej" na temat brzmienia zestawów posiadanych przez kolegów, których nigdy nie słyszeli, i teraz ktoś normalny szukający informacji o blu-spe CD, bo tego dotyczy ten wątek, nawet nie może się zbyt wiele dowiedzieć.

Kolejna manipulacja. Powiem krotko: jak posluchasz troszke wiecej niz tylko wlasnego zestawu i przestaniesz sie podniecac specyfikacjami nowinek technicznych i obrazkami z sieci to moze Twoje wypowiedzi stana sie miarodajne bo na razie nie sa nic warte. Smutne to ale prawdziwe. W ten sposob wprowadzasz w blad mlodych forumowiczow bo ci starzy osluchani nawet nie czytaja takich watkow jak ten. Dopoki bedziesz dzialal w ten sposob i nie wyjdziesz poza swoj pokoik odsluchowy bedziesz traktowany tak jak dotad. Jestes zwyczajnym folklorem tego forum i nowi userzy zanim przeczytaja brednie powinni o tym wiedziec.

discomaniac71, 10 Lis 2008, 10:50

>To forum czytaja ludzie mlodzi i niedoswiadczeni w dziedzinie audio chcac poskladac swoj pierwszy

>sprzet dlatego wprowadzanie dezinformacji (a taka jest stwierdzenie ze CD sie konczy) powinno byc

>natychmiast pietnowane. Audiostereo.pl przyciaga ludzi nawiedzonych i takich ktorym wydaje sie ze

>wiedza (jak np autor tego watku). Sam przychodzac tutaj wiedzialem o wiele mniej i dzieki bardziej

>doswiadczonym kolegom przyswoilem sobie pewna wiedze ktora teraz dziele sie z innymi. To wszystko.

powiem tak, na świecie docenia się SACD i music servery (FLAC i FLAC 24/96), ale Ty będziesz te osoby piętnował bo najlepszy jest CD player i płyty 16/44,1. Co innego mieć swoją opinię, a co innego piętnować innych że mają inną. Ja np. nigdy nie kupię już zwykłego CD playera, i właśnie dźięki wiedzy bardziej doświadczonych kolegów z forum, docelowo posiadał będę w zestawie SACD player i odtwarzacz sieciowy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zacznij odrozniac marketing od tego co naprawde dobre. Kieruj sie wlasnym sluchem i rob jak najwiecej porownan WE WLASNYM ZAKRESIE. Moze wtedy zrozumiesz o czym mowie bo na razie zyjesz w wirtualnym swiecie kreowanym przez producentow sprzetu audio.

audioholik, 10 Lis 2008, 11:09

>powiem tak, na świecie docenia się SACD i music servery (FLAC i FLAC 24/96), ale Ty będziesz te

>osoby piętnował bo najlepszy jest CD player i płyty 16/44,1.

przeinnaczasz zdania - my nie mówimy, że SACD to kupa - jest to jakaś alternatywa (choć nie zyska takiej popularności jak CD z wielu powodów)

FLAC są w porządku (pod warunkiem puszczania ich na doby DAC)

tak samo nie mówimy, że CD zawsze jest lepsze tylko, że przeważająca ilość producentów nie potrafi wykorzystać 100% potencjału a ci którzy potrafią mogą śmiało komkurować z SACD

i to tyle - temat zamknięty

josef, 10 Lis 2008, 11:24

>przeinnaczasz zdania - my nie mówimy, że SACD to kupa - jest to jakaś alternatywa (choć nie zyska

>takiej popularności jak CD z wielu powodów)

a więc tutaj zgoda,

>FLAC są w porządku (pod warunkiem puszczania ich na doby DAC)

a więc też zgoda,

>tak samo nie mówimy, że CD zawsze jest lepsze tylko, że przeważająca ilość producentów nie potrafi

>wykorzystać 100% potencjału a ci którzy potrafią mogą śmiało komkurować z SACD

Ci którzy potrafią jak MFLS, Analogue Productions, czy nawet ostatnio JVC wciąż produkują lepiej brzmiące edycje SACD.

=>josef, 10 Lis 2008, 11:24

>tak samo nie mówimy, że CD zawsze jest lepsze tylko, że przeważająca ilość producentów nie potrafi

>wykorzystać 100% potencjału a ci którzy potrafią mogą śmiało komkurować z SACD

>

>i to tyle - temat zamknięty

Faktycznie słuchajac róznych CD nasuwa się taki wniosek potencjał płyt CD nie jest w pełni wykorzystywany a jeśli jest, to niestety ich cena robi się niebotyczna dla zwykłych zjadaczy chleba.

Czy to że nie jeżdzimy RR świadczy o tym że to już koniec luksusowych samochodów?;)

Dobra wiadomośc dla mniej majętnych używane-Maybachy potaniały

i to tyle-temat zamknięty

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik josef mial na mysli takze producentow odtwarzaczy nie tylko plyt. Zgadzam sie w 100%. Nie wszystkim udaje sie wykorzystac potencjalu ktory plynie z CD i jest wystarczajacy dla ludzkiego sluchu ale robi to np Accuphase - firma ktora nie partoli.

discomaniac71, 10 Lis 2008, 12:01

>audioholik josef mial na mysli takze producentow odtwarzaczy nie tylko plyt. Zgadzam sie w 100%.

>Nie wszystkim udaje sie wykorzystac potencjalu ktory plynie z CD i jest wystarczajacy dla ludzkiego

>sluchu ale robi to np Accuphase - firma ktora nie partoli.

zgadza się accuphase na pewno nie partoli ale ile to kosztuje? stać Cię na to? do tego dążysz, obecnie masz odtwarzacz CD Pioneera i wzmacniacz Sonego, a docelowo chcesz kupić Accuphase'a??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.