Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw na początek

pete

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Waszym radom doszedłem do wniosku że nieunikniona jest wymiana cała całego sprzętu. Teraz mam prośbę: proszę określić ze dwa trzy zestawy cd, wzmac, kolumny w cenie do ok 5000zł. Chodzi o to że będę kupował nie cały sprzęt a poszczególne klocki i chciałbym przesłuchiwać je powiedzmy w konfiguracji docelowej. Wiem że najważniejsza rzecz to własny odsłuch ale dobrze jest być już ukierunkowanym na pewne typy.

https://www.audiostereo.pl/topic/4688-zestaw-na-pocz%C4%85tek/
  • Redaktorzy

O ile pamietam, sa tu zwolennicy takiej konfiguracji, którzy ją przećwiczyli. Może się odezwą. Nie oczekuj jednak lawiny propozycji, najtrudniej jest doradzić coś komuś tak od zera, na tzw. pniu, nie znając ani muzycznych upodobnń, ani pomieszczenia w którym to ma pracować, ani w ogóle.

Masz rację, przepraszam za brak info. Pokój ok 16 m2, rodzaj muzyki jak w profilu. Lubię dźwięk harmonijny, subtelny bez ostrej góry i przesadnych basów. Nie potrafię jeszcze fachowo opisać czego oczekuję od dźwięku, ale po prostu lubię się zatracić w muzycznych pejzażach i potrafię słuchać godzinami (ku niezadowoleniu małżonki głównie poźnym wieczorem ;)).

Też tak kupowałem i w ciągu nieco ponad pól roku za mniej więcej tą kwotę najbardzie mi spasował zestaw hd750, hk 670 i jbl lx 2005, ale uwaga ja słucham głownie rocka, na odsłuchy nie przynosiłem żadnych audiofilskich płyt tylko takie jak słucham na codzień i te komponenty z taką muzyką zagrały najlepiej- przede wszystkim dynamika, bas ale wszystko pod kontrolą, kable aq copperhead i type 4. Z muz. elektroniczną może być trochę inaczej, choć uważam że zestaw hd750+hk670 sprawdzi się prawie na pewno, tylko może dobierz kolumny których brzmienie najlepiej zagra z Twoją muzyką

Na twoim miejscu spróbowałbym wychaczyć tanio jakiś używany klocek lub kolumienki (przy Twoich upodobaniach i pokoju - raczej podstawkowce) i do tego dobrał resztę. Na Audio Schow 2003 słuchałem podstawkowców Audiowave bodajże 141 lub 171 i powaliły mnie średnicą. Sam mam starszy model audiowave i też jestem zadowolony (lubię ciepły dźwięk, "przyjemny" dla ucha, niemęczący - choć górę musiałem stonować kabelkami i tuningiem sprzętu). Tak więc moja propozycja - kup kolumienki (bo one w głównej mierze decydują o dźwięku) a do nich dokup (na podstawie rad na forum) resztę. Pozdrawiam

Przychylam się do wypowiedzi powyżej. Łatwiej doradzić czego nie powinieneś robić. Nie powinieneś dać się skusić na nowy , rewelacyjny, japoński, sprzęt budżetowy typu duza wieza.Kupując elementy po ok. 1500 PLN z "drugiej ręki" + kable masz szansę zmieścić się w 5000PLN i nie popełnić błędu innych ( np. mojego - kiedyś, dawno) oraz co ważniejsze cieszyć się muzyką co najmniej parę lat. Trudno doradzać konkretnie. Szukaj w ogłoszeniach wszystkich dostępnych lecz z lokalizacją blisko Ciebie. Wtedy jeździsz i słuchasz. Zacznij rzeczywiście od zestawów głośnikowych i wzmacniacza. Powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.