Skocz do zawartości
IGNORED

jak nagrać DVD-Audio z Flac 24/96?

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

Upadek juz dawno nastąpił, zresztą cały świat jest teraz w stanie upadku jakbyś nie zauważył.

Dla mnie DVD-A jest fajne chodziażby z tego względu ze mogę na nie nagrać ok 80 kawałków w normalnej jakości audio, zawsze mam ten problem że jak nagrywam składanki to zawsze kilka fajnych kawałków nie mieści mi sie na płycie audio. SACD nie nagrywałęm ale myśle ze dobrze nagrana płyta audio z master tape-a czesto przebija resample na gęstych formatach. Super są natomiast Rip-y z gramofonów. Muzyka w 5.1 też jest extra ale jaki trzeba mieć sprzęt zeby to dobrze zagrało $$$.

• 4 tygodnie później...

Witam.

Ściagnąłem kilka darmowych plików XXXXXXX.FLAC ze strony norweskiej 2L.xxx.

Pliki są nagrane w częstotliwości 96 i 192kHz (stereo), oraz 96kHz (5.1).

Pliki przekonwetrowałem w foobarze 2000 1.2.3 na Wav.

Zwiększyly rozmiar około 2 razy (96kHz), 1,8raza (192kHz) i ze 2,5raza (96kHz 5.1).

Pliki wrzuciłem na pena i podpiąłem do odtwarzacza WIWA HD108U (ma juz z 5 lat). Pliki do 96kHz odtwarza.

te z częstotliwością 192kHz odtwarza ale w dwukrotnie wolniejszym tempie (1s na liczniku trwa ze 2s) isłychac tylko buczenie, warczenie itp.

Przy odtwarzaniu tych 96kHz słychac stuki co 1s, ale gdy wejdę w menu i potem wyjdę na odtwarzanie ponownie, to stuki czasami znikają.

Oczywiście DVD player pokazuje częstotliwość próbkowania, szybkośc transferu kb/s w kazdym przypadku.

W DVD playerze siedzi DSP DVD produkcji ESS Phoenix 8380FBB czyli niestety z wyjsciem audio z modulacją PWN klasy D w kazdym kanale. W datashecie jest informacja, że łyka on audio do 192kHz ale wyjscie SPID/F ma tylko do 96kHz. Może brak prawidłowego odtwarzania dla 192kHz to zasługa softu??

DVD player nie widział w ogóle płyty DVD z nagranymi plikami FLAC (płyta nagrała się z bykiem).

Nie mam niezależnego DACA zewnętrznego, wiec nie wiem jak działa SPID/F.

Winamp oczywiście odtwarza wszystkie pliki FLAC i te Wav potęznych rozmiarów. Transfery siegają kilkunastu Mbit/s

Czy w ogóle ktoś jeszcze kupuje oryginalne płyty, czy tylko wszyscy ściągają za darmo i płaczą jakie to problemy z wypalaniem płyt :) ? Trochę może nie na temat, ale serio czasem mnie wkurza to, że wszyscy lubimy mieć wszystko za darmo.

Czy w ogóle ktoś jeszcze kupuje oryginalne płyty, czy tylko wszyscy ściągają za darmo i płaczą jakie to problemy z wypalaniem płyt :) ? Trochę może nie na temat, ale serio czasem mnie wkurza to, że wszyscy lubimy mieć wszystko za darmo.

Jeśli to miała być odpowiedź na mój post to powiem Ci, że są to sample free do sciągnicia za darmo o ile dysponujesz odpowiednia ilością miejsca. Aha - muzyka klasyczna, i do tego mało znane kawałki.

Chcesz wicej to ściągnij (kup) online na HDtracks, bo tam też są całe albumy wydane przez Lindberg Lyn (2L.no)

Sciągnąłem je do testów, ale niestety nie pokrywają całego pasma akustycznego. Na equalizerze Foobara 2000 dochodzą max do 12-13kHz. Zwykla muza taneczna w MP3 nawet do 17-19kHz.

• 3 tygodnie później...

Witam,

A próbował ktoś z was nagrać płytę audio o bardzo dobrej jakości dźwięku 24/192 na płytę bluray? Chodzi mi tu o coś na zasadzie płyty DVD Audio/Video ale w formacie bluray. Będę bardzo wdzięczny z podpowiedź.

• 3 lata później...

Witam

Mam problem z nagraniem a raczej odtwarzaniem nagranej płyty DVD Audio. Płytę nagrywam w programie DVD-Audio Solo 4.4.2 z plików flack Hi Res. Cały proces przebiega pomyślnie. Wypala płytę. Natomiast w odtwarzaczu Pioneer BR450 płyt odtwarza tylko do 5 utworu, następnie przewija kolejne i wraca na początek odtwarzania. Myślałem, że problem jest w tym, że mam wersję testową, zakupiłem więc uprawnienia na 2 miesiące. Po kolejnym i kolejnym nagrywaniu (2 rożne płyty) to samo, tylko odtwarza do 5 utworu każdą z nagranych płyt. Napewno nagrywa cały materiał widać to po ilości zapisanej plyty????.

Proszę o pomoc

Spróbuj z ciekawości odtworzyć tę płytę na kompie. Nie wiem czy foobar z wtyczką będzie miarodajny ale zawsze; Power Dvd do ósmej wersji odtwarzał też dvd audio.

Tak dawno używałem dvd audio solo, że już nic nie pamiętam ale to co kojarzę, że był dość prosty w użyciu choć mimo wszystko lepiej było używać DW Chrome.

Ale po co nagrywać płytę jak ma się pliki? Przecież to bez sensu.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ale po co nagrywać płytę jak ma się pliki? Przecież to bez sensu.

Bo ktoś może nie mieć komputera do odtwarzania plików, natomiast ma player, który potrafi odtwarzać płyty hi-res (DVD-A, czy SACD).

Witam

Mam problem z nagraniem a raczej odtwarzaniem nagranej płyty DVD Audio. Płytę nagrywam w programie DVD-Audio Solo 4.4.2 z plików flack Hi Res. Cały proces przebiega pomyślnie. Wypala płytę. Natomiast w odtwarzaczu Pioneer BR450 płyt odtwarza tylko do 5 utworu, następnie przewija kolejne i wraca na początek odtwarzania. Myślałem, że problem jest w tym, że mam wersję testową, zakupiłem więc uprawnienia na 2 miesiące. Po kolejnym i kolejnym nagrywaniu (2 rożne płyty) to samo, tylko odtwarza do 5 utworu każdą z nagranych płyt. Napewno nagrywa cały materiał widać to po ilości zapisanej plyty????.

Proszę o pomoc

Kiedyś też bawiłem się w coś takiego przy pomocy Audio-Solo 4.4.1. Nie miałem żadnego problemu z odtwarzaniem tak wypalonych płyt DVD-A na Denonie 3910.

Myślę, że problemem u Ciebie może być ten Pioneer. Pokombinuj z ustawieniami tego playera, a jak nie pomoże, to spróbuj tę samą płytę odtworzyć na innym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.